מידע זה נועד לסייע לך להבין את האבחנה ואת הטיפול בסרטן חלל האף וגידול בסינוסים הפארה-נזאליים. הרופא המטפל יעבור עימך על אינפורמציה זו בפירוט בהקשר של האבחנה שלך והטיפול המתאים עבורך.
חלל האף, הסינוסים הפארה-נזאליים ובסיס הגלגלת הקדמי
חלל האף הינו חלל ריק מאחורי האף. הסינוסים הפארה-נזאליים הינם חללים חלולים המכילים אוויר בעצמות סביב חלל האף (החלל הנזאלי). האף והסינוסים מכוסים בשכבה של תאי רירית (מוקוזה) אשר מלחלחים ומחממים את האוויר שאנו שואפים.
ישנם ארבעה סינוסים עיקריים (ראה איור):
-
הסינוסים הפרונטאליים, ממוקמים מעל הגבות, ליד מרכז המצח.
-
הסינוסים האתמואידאליים, משני צידי גשר האף.
-
הסינוס הספנואידאלי, עמוק בחלל האף, מאחורי הסינוסים האתמואידאליים.
-
הסינוסים המקסילריים, מתחת לעיניים וליד עצמות הלחיים.
בסיס הגלגלת הקדמי נמצא אחורית לסינוס הפרונטלי ומעל לסינוסים האתמואידלים והספנואידלים.
גידולים ממאירים של חלל האף והסינוסים הפארה-נזאליים אינם שכיחים. מביניהם, הגידולים הנפוצים באזור יכולים להיות שפירים (אדנומה, פפילומה, מנינגיומה, קריניופרינגיומה ואוסטאומה) או ממאירים (קרצינומה, סרקומה, נוירובלסטומה וכורדומה). הסרטן הפארה-נזאלי השכיח ביותר הוא סרטן של של הסינוס המקסילרי. סרטן של חלל האף וסרטן של הסינוס האתמואידאלי הינם שכיחים פחות, וסרטן של הסינוסים הפרונטלי והספנואידלי הינו נדיר. סרטן של סינוס פארה-נזאלי באשר הוא יכול להיות מוגבל לסינוס בו החל או שיכול לגדול ולערב סינוסים אחרים או אף להרוס את המבנים הגרמיים של הפנים, ארובת העין או הלחי. הוא יכול גם להתפשט לקשריות הלימפה (גופיפים קטנים אובאליים אשר מקיפים תאים של מערכת החיסון) באזור הראש והצוואר.
סימפטומים
יכולים להופיע אחד או יותר מהסימפטומים הבאים:
-
סינוסים חסומים אשר אינם נפתחים,
-
סינוסיטיס (זיהום של חלל הסינוס),
-
דימומים מהאף,
-
גוש או פצע שאינו נרפא, כאבי ראש תכופים,
-
כאב באזור הסינוס או השיניים העליונות,
-
בלט עין או בעיות אחרות בעין
סרטן של הסינוסים אינו מאובחן בהכרח עם הימצאות סימפטומים אלה בלבד. התהליך הדרוש לאבחנה מתואר בפסקה הבאה.
אבחנה
הרופא שלך ישלים את העבר הרפואי שלך ויבקש ממך לתאר את הסימפטומים שלך. הרופא יבדוק את הראש ואת הצוואר שלך, ויבדוק את האף ואת לוע האף באמצעות אנדוסקופ. האנדוסקופ הוא צינור דק וגמיש שעוברים בו סיבים אופטיים (לכן הוא גם מכונה סיב אופטי) והוא מחובר למקור אור. באמצעות האנדוסקופ הרופא רואה את האיברים שבקצה הצינורית. לשם האבחנה ייתכן ויידרשו גם בדיקות הדמיה כגון CT, MRI ו-PET-CT.
אם בדיקת הרופא ובדיקות ההדמיה מעלות חשד לסרטן, יש צורך לקחת ביופסיה לשם האבחנה. הביופסיה הינה פיסת קרמה מהגידול אשר שולחים לפתולוג על מנת לבחון אותה תחת מיקרוסקופ. הפתולוג יבדוק האם יש תאים ממאירים ברקמה שנדגמה. המנתח ישתמש בתוצאות בדיקתך הגופנית, בדיקות ההדמיה והביופסיה על מנת לקבוע את שלב המחלה (Stage).
דירוג שלב המחלה (staging)
דירוג שלב המחלה מתאר את מידת התפשטות הסרטן והאם הוא מערב מבנים אחרים בגוף. השלב גם נותן אינדיקציה לגבי כיצד המחלה עתידה להתקדם. לא קיימת מערכת דירוג שלב המחלה עבור הסרטנים הנדירים של הסינוסים הפרונטלי והספנואידאלי. סרטנים של הסינוסים המקסילרי והאתמואידאלי מדורגים תוך שימוש במערכת ה-TNM. T מתאר את גודל הגידול ואת היחס שלו למבנים אחרים ולעצמות בחלל האף. N מתאר מעורבות קשריות לימפה. M מתאר פיזור גרורתי לאיברים מרוחקים.
טיפול
הרופא שלך יקבע את הטיפול המתאים ביותר עבורך בהתחשב בשלב הסרטן, מיקומו המדויק, ומצבך הבריאותי הכללי. אם הגידול הינו נתיח, הטיפול הוא בדרך כלל ניתוחי או שילוב של ניתוח וטיפול קרינתי. אפילו לאחר השלמת התהליך האבחנתי, ההיקף המלא של המחלה עשוי להיות בלתי ברור לחלוטין עד אשר הגידול נחשף במהלך הניתוח.
אם ניתוח אינו אפשרי, ניתן להשתמש בכימותרפיה, בטיפול קרינתי או בשניהם. צוות המומחים שמעורבים בטיפולך עשוי לכלול כירורגים, אונקולוגים, אונקולוגים מומחי טיפול קרינתי, רופאי שיניים שמתמחים באברים מלאכותיים בפה, אחיות, מרפאים בדיבור, תזונאים, ועובדים סוציאליים.
ניתוח
מטרת הניתוח הינה להסיר את הגידול לחלוטין עם שוליים של רקמה בריאה. כריתת השוליים מעלה את הסבירות לכך שכל הסרטן הוצא. לגידול שהגישה אליו קשה או שהוא גדול וסביבו ישנם מבנים הנגועים במחלה יידרש ניתוח נרחב. בגלל מיקום הסינוסים, תפקודם והיחס שלהם למבנים אחרים בפנים, הטיפול עשוי לשנות את המראה החיצוני, את היכולת ללעוס ולבלוע, וכן את הדיבור. ייעשה כל מאמץ להסיר את הסרטן כולו, במידת האפשר, תוך שמירה על מראה הפנים ועל תפקודם.
היקף הניתוח תלוי במימדי הגידול ובמיקומו. הניתוח יכול לארוך 3-10 שעות. אם המנתח חושד שהסרטן התפשט או שהוא בעל פוטנציאל להתפשט לקשריות הלימפה בצוואר, תבוצע בתירה צווארית (כריתת בלוטות לימפה צוואריות ורקמות צוואריות אחרות – בהתאם לסוג, גודל והתפשטות הגידול).
המנתח יספק לך אינפורמציה מפורטת בנוגע לניתוח שלך והאחות תיתן לך את ההנחיות לקראת ההכנה לניתוח.
כריתת גידולים דרך נחיר האף
גידולים שמקורם בבסיס הגולגולת הקדמי, חלל האף ומערות הפנים מהווים אתגר אבחנתי וטיפולי. חשד לגידול באזור זה מתעורר כאשר מופיעה חסימה אפית, דמם אפי, פזילה, דמעת יתר, הרחבת גשר האף, הפרשות או בלט עין. בבדיקה הפיזיקלית ובסיוע סיב אופטי ניתן לעיתים להבחין בתהליך תופס מקום בחלל האף.
הטיפול בגידולים אלו הוא בעיקרו ניתוחי. בגישה השמרנית ("הפתוחה") כריתת הגידול הצריכה ביצוע חתכים במרכז הפנים וניסור הגולגולת. שיטה זו הוכחה כטובה ויעילה לטיפול בגידולים מעין אלה, אולם קיימות בה מספר נקודות תורפה: (1) היא קשה לחולה ומצריכה ימי אשפוז רבים, (2) אחוז הסיבוכים בה רב יחסית, (3) הגישה מצריכה דחיקה של האונות המצחיות של המוח, תמרון אשר גורם באחוז ניכר מהחולים לבצקת המוח, ולתסמינים נוירולוגים, ולבסוף, הגישה כרוכה בפגיעה קוסמטית עקב החתכים העוריים וניסור הגולגולת. חולים המנותחים בשיטה זו נזקקים לימי אשפוז רבים ולמספר חודשים רב על מנת לחזור לתפקוד מלא ולחיים נורמליים.
כאלטרנטיבה לגישה הקלאסית, מיושמת בארץ מזה שלוש שנים שיטה חדשנית לכריתה זעיר פולשנית- אנדוסקופית של גידולים בחללי הסינוסים ובסיס הגולגולת. גישה זו שימשה לראשונה כטיפול במחלות זיהומיות וסינוסיטיס, ופותחה בשנים האחרונות על מנת לאפשר כריתת גידולים באזור אנטומי זה. בשיטה האנדוסקופית מוחדרים דרך נחירי האף מצלמה זעירה ומכשירים מיקרוסקופיים המאפשרים ביצוע ניתוחים, תוך ניווט והכוונה מונחי CT בזמן אמת. שיטה חדשה שפותחה ע"י חברת ויז'נסנס הישראלית מאפשרת גם הדמיה תלת ממדית של שדה הניתוח, דבר המשפר עוד יותר את יכולת המנתחים להתמצא במרחב האנטומי המורכב שבבסיס הגולגולת, הכולל- עצבים וכלי דם עדינים המזינים את המוח. היתרון המרכזי של השיטה הוא גישה קלה לבסיס הגולגולת ולמוח, לאזור ארובות העניים, לסינוסים ולאזור הקליבוס. הגישה מאפשרת גם כריתה של גידולים בעמוד השדרה הצווארי וכל זאת דרך הנחיר. שיטה זו יצרה מהפיכה בתחום הכירורגיה של בסיס הגולגולת.
ישום השיטה האנדוסקופית מאפשר להימנע מחתכים בפנים ובגולגולת, דבר המפחית בצורה משמעותית את התחלואה ואת זמן האשפוז בבית החולים. מחקרים מראים שיפור ניכר באיכות החיים של החולים לאחר ניתוחים אנדוסקופים וזאת בהשוואה לניתוחים הסטנדרטיים. בנוסף שיעור הסיבוכים וימי האשפוז היו נמוכים בהשוואה לשיטה הקונבנציונאלית.
בניתוחים המצריכים כריתה של גידולים מוחיים יש צורך בשחזור של בסיס הגולגולת וזאת על מנת לבנות מחדש את החייץ הקיים בין המוח לבין חללי האף. השכבה הראשונה המשחזרת את קרומי המוח נלקחת ממעטפת שריר הירך או משומן בטני. השכבה השנייה מורכבת מרירית מחיצת האף המושתלת בבסיס הגולגולת בגישה אנדוסקופית, תוך שימור אספקת הדם שלה. שכבה זו משמשת ליצירה של חיץ אטום בין המוח לבין חללי האף ולמניעה של דלף נוזל המוח ושל זיהום קרומי המוח.
למרות יתרונותיה של הגישה האנדוסקופית, קיימים עדיין מצבים בהם עדיפה הגישה הקלאסית לכריתת גידולי בסיס הגולגולת. מצבים אלה כוללים גידולים המערבים את העין, עור הפנים והלסת העליונה. כמו כן, קיימים מקרים בהם יש צורך לשנות את גישת הניתוח בזמן אמת, מאנדוסקופית לפתוחה. במצבים אלה לא ניתן לכרות את כל הגידול בגישה האנדוסקופית או שנוצר מצב חרום רפואי המצריך מעבר לגישה פתוחה. לפיכך, ניתוחים אנדוסקופיים אונקולוגיים צריכים להתבצע על ידי צוות של מנתחי ראש צוואר ונוירוכירורגים המיומנים בשתי הגישות- הפתוחה והאנדוסקופית. מצב בו מתבצעת כריתה חלקית של הגידול כיוון שהמנתח אינו מיומן בשיטה הפתוחה, או חוסר יכולת של הצוות המיומן בשיטה אחת בלבד להתגבר על בעיות בזמן הניתוח יכולים לסכן את החולה או להצריך ניתוחים נוספים מיותרים, אשר היו נמנעים במידה ונעשו על ידי צוות המיומן בשתי השיטות.
עלינו לזכור שהניתוח מהווה שלב אחד מתוך סך השלבים של הטיפול בחולה. קביעת האינדיקציה לטיפול, בחירת הניתוח הנכון, כמו הצורך בטיפול משלים ע"י קרינה לאחר הניתוח נקבעים על ידי צוות רב תחומי הכולל כירורגים הבקיאים בטיפול בחולה האונקולוגי, רופאים אונקולוגים, פתולוגים, רדיולוגים ופלסטיקאים. בחירת הטיפול, הניתוח והמעקב אינם יכולים להתבצע באותה איכות כאשר הם מתבצעים על ידי רופא יחיד. הטיפול משלב גם מומחים מהמקצועות הפרא רפואיים כגון קלינאיות תקשורת, פסיכולוגים, רופאי פה ולסת, אחיות אשר התמקצעו בתחום ופזיוטרפיסטים. צוות זה מלווה את החולה ומשפחתו לאורך הדרך הארוכה שבין הפגישה הראשונה במרפאה עד חזרתו של החולה לחיים הרגילים, דרך שלעיתים תארך חודשים רבים. לעיתים קרובות המטופלים שהבריאו ממחלתם צריכים להמשיך במעקב במשך שנים רבות, וזה המתבצע על ידי אותו צוות רב תחומי המטפל בחולה כבר מהשלב הראשון. הסיכוי להצלחה של טיפול אונקולוגי משולב כפי שמבוצע בבתי חולים אוניברסיטאים בארץ ובעולם גבוה באופן משמעותי מהצלחתו של טיפול המבוצע על ידי מנתח יחיד.
הערכה דנטלית והכנת איברים מלאכותיים
אם חלק מהחך שלך או מהחניכיים העליונות צריך להיות מוסר, מנתח פה ולסת יבדוק אותך לפני הניתוח כדי לקחת מידות דנטליות ולהכין בהתאם שיניים תותבות או שתלי שיניים. הללו ממוקמים במהלך הניתוח ומותאמים סופית לאחר הניתוח.
ניתוח פלסטי, שחזור ובנייה מחדש (Reconstruction)
ניתוח פלסטי ושחזור עשויים להידרש על מנת לשקם את המראה והתפקוד. לאחר שמנתח הראש-צוואר מסיר את הגידול, צוות כירורגים פלסטיים ייקחו עצם, רקמה ועור מאיבר אחר בגופך (הנקרא "איזור תורם") על מנת לשחזר את האזורים אשר שונו בשל הניתוח.
לאחר הניתוח
לאחר הניתוח תילקח לחדר התאוששות. ייתכן שתחובר לאחד או יותר מהבאים:
-
PCA - Patient Controlled Analgesia – משאבה אשר תעביר תרופות לתוך הוריד על מנת לשכך כאב.
-
צינור המוכנס לתוך הקנה דרך הפה או האף לתוך החלק בגרונך המוביל לריאות. צינור פלסטיק זה מיועד כדי לסייע לך בנשימה (צינור "טובוס").
-
זונדה תוכנס דרך אפך לתוך הקיבה, על מנת לנקז תוכן קיבתי וכדי לספק מזון באופן זמני במידת הצורך.
-
נקזים שמטרתם לסייע בניקוז נוזלים מהפצע הניתוחי.
-
קטטר (צינור קטן גמיש) שנועד לנקז שתן משלפוחית השתן שלך.
-
מסכה לפנים ומכשיר שמזרים אדים לחים על מנת לשמור על דרכי האוויר לחים.
במהלך שהייתך בחדר ההתאוששות, תתחיל לעשות תרגילי נשימה ושיעול במסגרת פיזיותרפיה נשימתית, כפי שתונחה, על מנת למנוע דלקת ריאות. אתה עשוי להישאר בחדר התעוררות למשך 6-12 שעות או למשך הלילה. לאחר שחרורך מחדר ההתעוררות, תילקח לחדרך ביחידת האשפוז. אתה תמשיך את הפיזיותרפיה הנשימתית ובנוסף, יעזרו לך לרדת מהמיטה לכיסא ביום הראשון לאחר הניתוח.
סביב היום השני לאחר הניתוח, תועבר ממשאבת PCA לתרופות משככות כאב אשר תיטול דרך הפה או דרך הזונדה. אתה תתחיל להתהלך במחלקה. אם תהיה לך זונדה, היא תוסר במהלך הימים הבאים, ותתחיל לאכול מאכלים רכים. האחות תלמד אותך כיצד לעשות שטיפות פה כדי לשמור על הפה שלך נקי, לח ולשמור על תחושה של נוחות בפה. האחות תראה לך את החתכים הניתוחיים ואתה תלמד כיצד להמשיך לטפל בהם. אם עברת השתלת שתל עור או ניתוח בנייה מחדש, תלמד גם כיצד לטפל באזור התורם.
טיפול קרינתי
טיפול קרינתי הינו שימוש בקרני רנטגן (קרני X) באנרגיה גבוהה או בחלקיקים בעלי אנרגיה גבוהה כדי להשמיד תאי סרטן. ייתכן שתעבור טיפול קרינתי 3 עד 4 שבועות לאחר הניתוח, על מנת להשמיד תאי סרטן שייתכן ונותרו. אם הגידול שלך לא יכול להיות מוסר בניתוח, ייתכן שתעבור טיפול קרינתי, עם או בלי כימותרפיה.
לפני הטיפול הקרינתי, תעבור סימולציה, פגישת תכנון לקראת הטיפול שלך. הטיפול הקרינתי ניתן מידי יום, 5 ימים בשבוע, למשך שישה עד שמונה שבועות.
כימותרפיה
כימותרפיה הינה שימוש בתרופות על מנת לטפל בסרטן. שלא בדומה טיפול קרינתי או ניתוח, מדובר בטיפול סיסטמי, כלומר מטפל בגוף כולו. מטרת הכימותרפיה היא לתקוף את מספר תאי הסרטן הגדול ביותר עם כמה שפחות תופעות לוואי לחולה. אם אתה מקבל כימותרפיה, הרופא האונקולוג שלך ידון איתך על הטיפול שלך ביתר פירוט.
טיפול לפי אזור הגידול
סינוס מקסילרי
נגעים קטנים בסינוס המקסילרי מוסרים באופן כירורגי. גידולים נרחבים דורשים ניתוחים מורכבים יותר ופעמים רבות יש צורך בניתוח לבנייה מחדש. לעיתים יש צורך בטיפול קרינתי, בהתבסס על דו"ח הפתולוגיה הסופי של הגידול. גידולים בלתי נתיחים יכולים להיות מטופלים ע"י כימותרפיה, קרינה או שניהם.
חלל האף וסינוס אתמואידלי
המנתח יכול לפעמים להסיר את האתמואידים לבדם או יחד עם המקסילה (הלסת העליונה) ומרכיבים של ארובת העין. גידולים נרחבים יותר אשר מגיעים לבסיס הגולגולת דורשים ניתוח מורכב הנקרא כריתה קרניו-פסיאלית (craniofacialr resection). טיפול קרינתי ניתן בדרך כלל לאחר הניתוח. שילוב של קרינה וכימותרפיה נמצא בשימוש לטיפול בגידולים נרחבים אשר אינם יכולים להיות מוסרים כירורגית.
ספנואיד
מרבית הגידולים בסינוסים הספנואידאלים מטופלים ע"י טיפול קרינתי וכימותרפיה.
פרונטלי
סרטן בסינוס הפרונטלי דורש ניתוח נרחב (craniofacial resection) וכן ניתוח של בנייה מחדש. טיפול קרינתי, כימותרפיה או שניהם יכולים להיות בשימוש אם ניתוח אינו בא בחשבון.
כיוונים חדשים בטיפול
מדענים תמיד חוקרים דרכים חדשות לטיפול בסרטן. גישות טיפוליות חדשות מוערכות ומושוות לטיפול הקיים והמוכר באמצעות מחקרי ניסוי הקרויים מחקרים קליניים. מחקר קליני יכול להיות מתאים לחולים אשר לא צפויים להפיק תועלת מטיפול סטנדרטי מקובל.
שאל את הרופא המטפל האם ניסוי קליני עשוי להיות מתאים עבורך.
שיקום
צוות רופאי השיניים ומנתחי פה ולסת יכינו שיניים תותבות או שתלים, על מנת לסייע להשיב את היכול שלך ללעוס, לבלוע ולדבר. פרוטזה לפנים תוכן עבורך במידת הצורך, על מנת להשיב את המראה החיצוני.
מטפל מצוות מרכז הדיבור, השמיעה והשיקום ידבר יעבוד עמך כדי לטפל באובדן קול, הפרעות בליעה או קשיי שפה לאחר הניתוח. המטפל יעבוד עמך כדי לעזור לך לרכוש מחדש את מרבית הפעולות האפשריות של דיבור ושל בליעה.
שחרור והמשך טיפול עצמי
צוות המומחים המעורב בטיפול שלך יעבוד עמך כדי להכין אותך לשחרור חלק ככל האפשר. הרופא שלך ייתן לך מרשם למשככי כאבים והאחות תלמד אותך את הטיפול העצמי אשר תצטרך להמשיך בביתך. טיפול זה כולל שטיפות פה וכן תרגילים למניעת טריזמוס (חוסר היכולת לפתוח את הלסת) אשר יכול לקרות בשל הצטלקות של רקמה רכה או שינויים בשרירים מסביב ללסת.
התקדם באיטיות מתזונה נוזלית לתזונה רכה או שרוככה באופן מכאני, כפי שתונחה ע"י התזונאית. בהדרגתיות תוכל לחדש את הפעילות הרגילה שלך.
מצבך הרגשי
מרבית האנשים סובלים מדרגה מסוימת של דיכאון במהלך מחלת הסרטן. פחד מפני המחלה, הטיפול בה, וחוסר וודאות לגבי נושאים הנוגעים לטווח הארוך, הינו נפוץ. בנוסף, אשפוז, החלמה מהטיפול, או תשישות יכולים להוות חוויות מתסכלות. תחושותיך ורגשותיך מהווים חלק חשוב ממי שאתה ומהאופן בו אתה מתמודד, ותמיכה נפשית הינה מרכיב מרכזי בטיפול.
ניתוח באזור הראש-צוואר עלול להיות מלחיץ באופן מיוחד מכיוון שהוא עשוי לשנות את מראה הפנים. שיתוף בהרגשותיך הינו חלק חשוב בהסתגלות לטיפול ובשיפור התחושות. הרופאים, האחיות והעובדים הסוציאלים נמצאים לשירותך כדי לסייע לך. בנוסף, פסיכיאטרים של בית החולים ייעצו לך כיצד להתמודד וימליצו על טיפול תרופתי במידת הצורך.
שאל שאלות
לימוד בנוגע לאבחנה שלך ולגבי התכנית הטיפולית מהווה דרך אחת בה תוכל להפחית את הפחד מהלא נודע. לחיים עם סרטן יכולה להיות השפעה ניכרת עליך מכיוון שדברים מפחידים רבים מתרחשים בו-זמנית. ייתכן שיהיה קשה להתמקד בדברים כה רבים. ע"י הכנת רשימה של שאלותיך ושל דאגותיך, אתה יכול להתמקד בהן ולהבטיח שתדון בהן עם הרופאים והאחיות. הצוותים הדואגים לך מצפים ממך לשאול שאלות והם יענו על שאלותיך ברצון רב כך שתוכל להיות מעורב באופן אקטיבי בטיפול שלך.
שתף בתחושותיך ובמחשבותיך
שיתוף של חבריך ושל בני משפחתך בהרגשותיך ובמחשבותיך מהווה דרך אחת להפחית את הנטל שבנשיאת המועקה בפנים. לפעמים הדבר קשה מכיוון שאתה לא רוצה שבני משפחתך או חבריך ידאגו. עם זאת, לא לדעת כיצד אתה מרגיש או כיצד ניתן לעזור עלול לגרום לאוהביך לדאוג. שיתוף אחרים יכול לאחד אנשים בעיתות מצוקה. שוחח עם האנשים הקרובים אליך ושאל את העובד הסוציאלי לגבי מקורות תמיכה נוספים כגון קבוצות תמיכה. העובד הסוציאלי יכול גם לספק ייעוץ אישי עבורך ועבור משפחתך.
הרגש טוב לגבי עצמך
הטיפול שלך יכול לשנות את המראה החיצוני שלך. ההיקף של שינויים מסוימים והאופן שבו אתה מרגיש לגבי עצמך עשויים להוביל אותך לחשוב שאתה כבר לא אותו אדם. כפי שריפוי פיזי ושיפור אורכים זמן, כך גם הסתגלות לשינויים במראה החיצוני שלך. על אף שאתה עשוי להרגיש שאתה אינך אותו אדם, הקפד לזכור בראשך שמהות מי שאתה לא שונתה. לפעמים עוזר לחלוק או לבטא הרגשות אלה עם משפחה, עם חברים ועם צוות.
שמור על פרספקטיבה
לאחר טיפול אנשים רבים מוצאים עצמם מהרהרים "האם זה היה שווה את זה". הסתגלות לשינויים במראה החיצוני דורשים זמן ותעצומות נפש. ישנם זמנים בהם תעצומות הנפש שלך ייראו בעינך חלשות או תקופות בהן עצב ודאגות ישתלטו ואז ייתכן שתתעוררנה ספקות. הדבר יכול להשפיע עליך באופן ניכר ועלול לגרום לך לאבד פרספקטיבה. לפעמים עוזר לזכור, שלא זו בלבד שהניתוח היה הכרחי על מנת להסיר את הסרטן, אלא גם שאתה הראית אומץ ניכר באמצעות התעמתות עם המחלה והתמדה בטיפול.
מעקב
הרופא ידון עמך לגבי המעקב המומלץ לך לטווח הארוך ולגבי מה צפוי לך מבחינת בדיקות סקירה תקופתיות. אם עברת ניתוח, הביקור הראשון אצל הרופא המנתח יהיה כשבוע לאחר הניתוח שלך.