ניתוחים של בלוטות הרוק

בלוטות הרוק מייצרות רוק לצורך הרטבת הפה והתחלת תהליך העיכול.
בלוטות הרוק הגדולות:  שלושה זוגות של בלוטות רוק. נקראות הפרוטיס, בלוטת הרוק התת לסתית ובלוטת הרוק התת לשונית.
בלוטות הרוק הקטנות: 450-750 בלוטות רוק קטנות המצויות בריריות של הסינוסים, הפה והגרון. גידול בבלוטת הרוק מתבטא בנפיחות ללא כאבים. המיקום של הבלוטה הפגועה יעיד איזו בלוטה המעורבת.
קטע מידע זה הוכן על מנת לעזור לך להבין את הניתוח של בלוטות הרוק. תקרא את החלק שמדבר על הגידול שלך ותעבור בהמשך לחלק  "לאחר שחרור מביה"ח".  

גידול בבלוטת הרוק

בלוטת הפרוטיס הינה בלוטת הרוק הגדולה מבין השלוש. ישנה בלוטת פרוטיס מכל צד, והן ממוקמות קדמית לאוזן. עצב הפנים עובר בתוך בלוטת הפרוטיס. תפקידיו של עצב הפנים הם להפעיל תנועה בשרירי הפנים, להעביר תחושת טעם משני שלישים הקדמיים של הלשון באותו צד ולגרות הפרשת דמעות מבלוטת הדמעות והפרשת רוק מבלוטת הרוק התת-לסתית. עצב הפנים מפריד בין האונה השטחית לאונה העמוקה של הפרוטיס.

כ 70% מגידולי בלוטות הרוק הם בפרוטיס.  יותר מ 75% מגידולי הפרוטיס הינם שפירים.  הגידול הנפוץ ביותר הוא "אדנומה פלאומורפית" ("גידול שפיר מעורב").

ניתוחי בלוטות הרוק הינם ניתוחים עדינים בשל מעברו של עצב הפנים בתוך הבלוטה. מטרת הניתוח היא הוצאת הגידול בשלמותו עם מעט רקמה מסביב וללא פגיעה בעצב הפנים. בניתוח נכרתת האונה השטחית בלבד או כל הבלוטה לפי מיקום הגידול. החתך הניתוחי ממוקם קדמית לאוזן ויורד עד הצוואר. במהלך הניתוח רקמת הגידול מופרדת מעצב הפנים וענפיו בזהירות. השהות בבי"ח הינה לתקופה של 2-3 ימים. תקבל הסבר על הניתוח והאשפוז מהרופא ומהצוות הסיעודי.

בכל ניתוח של בלוטת הפרוטיס ישנו סיכון לפגיעה בעצב הפנים. מידת הסיכון תלויה במידת המעורבות של העצב בגידול. לעיתים יש צורך להקריב ענפים מהעצב ובמקרים מעטים יש צורך בחיתוך עצב הפנים אם העצב מעורב בגידול. במידה ואכן יוקרב העצב, המנתח יחבר את העצב בחזרה. אם החסר של העצב גדול ולא מתאפשר חיבור של העצב קצה לקצה, הוא יעשה זאת באמצעות השתלת עצב שיילקח מאזור תורם בגוף.

במהלך הניתוח יושאר נקז במיטת הניתוח, נקז זה ימנע הצטברות של נוזל במיטת הניתוח. הנקז יוצא כאשר ההפרשה בנקז תפחת משמעותית. התפרים יוסרו 7-10 ימים אחרי הניתוח, בביקורת הראשונה לאחר הניתוח.

יש לציין שגם אם עצב הפנים נשמר במהלך הניתוח, יכולה להופיע חולשה בשרירי הפנים לאחר  הניתוח. חולשה זו נובעת מגירוי העצב בעת ובד"כ היא קלה וזמנית. החולשה בשרירי הפנים עוברת מספר שבועות או חודשים לאחר הניתוח. במידה ויישאר עיוות של הפנים (במקרים בהם העצב הוקרב) , ישנם ניתוחים פלסטיים לשיפור האסטטיקה של הפנים.

טיפול קרינתי לאחר הניתוח מומלץ בחולים מסוימים עם גידול ממאיר.

החולים מדווחים על כאב קל לאחר הניתוח, מתלוננים על נימול בעור שחולף עם הזמן. נימול של תנוך האוזן יכול להישאר עקב כריתת עצב המעביר תחושה מאזור התנוך. במקרים שבהם ישנו קושי בסגירת העין, מומלץ לשים משחה וטיפות בעין לצורך הגנה על העין.

גידולים של בלוטות רוק תת לסתיות

במקום שני בגודל מבלוטות הרוק. ממוקמות מתחת לחלק התחתון של הלסת. ניתוחים בבלוטות אלה מסכנים את העצב שאחראי על החיוך (סעיף של עצב הפנים). במידה וענף זה נפגע תופיע חולשה בשפה התחתונה באותו צד. החתך הניתוחי מבוצע בצוואר העליון, במקביל ללסת התחתונה. תקבל הסברים והוראות מהצוות הסיעודי. השהיה בביה"ח תהיה למשך 24-48 שעות, התפרים יוסרו 7-10 ימים לאחר הניתוח.

גידולים של בלוטת רוק סובלינגואליות

בלוטות הרוק הסובלינגואליות ממוקמות ברצפת הפה בשני הצדדים. המנתח ידון אתך על הגישה הניתוחית. הצוות הסיעודי ידריך אותך על ההכנות לפני הניתוח.

לאחר השחרור מבי"ח 

  • תקבל הדרכה לטפול בפצע הניתוח על ידי האחות.
  • תוכל לחזור לשגרה.
  • ביקורת שבוע לאחר השחרור.

יש לפנות לרופא או לאחות במקרה של:

  • חום גבוה יותר מ 38.3°C.
  • החמרה בנפיחות, אודם או כאבים באזור החתך הניתוחי.
  • הפרשה מהפצע הניתוחי.
  • במידה וישנם שאלות או דאגות.
 

זימון תורים - אף אוזן גרון

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U