מחלות דרכי הנשימה בילדים

דלקות שקדים (דלקות גרון)
השקדים הם צבר של רקמה לימפתית, כמו בבלוטות הלימפה. כאשר מדובר בדלקת שקדים, הכוונה היא לדלקת של שקדי הלוע (tonsils). חשוב לציין שישנו גם השקד השלישי, האדנואיד (adenoid) הנמצא בלוע האף.  דלקות שקדים יכולות להיות ממקור חיידקי או ויראלי. הרוב הגדול של דלקות השקדים הן ויראליות. 

איך נדבקים במחלה?
דלקת שקדים מדבקות מאדם לאדם באמצעות רוק, דרך טיפות רסס המתפזרות בהתעטשות או בשיעול. תקופת הדגירה של המחלה (פרק הזמן בין ההידבקות במחלה ובין הופעת הסימפטומים) היא לרוב 4- 2 ימים. 

התבטאות המחלה:
על אף שניתן לחלות במחלה בכל גיל, ילדים בגילאים 15 – 5 שנים מועדים יותר לחלות בדלקת שקדים.הדלקת מאופיינת ב:
• כאבי גרון 
• קושי בבליעה 
• חום גבוה 
• בד"כ יש גם הגדלה של בלוטות לימפה צוואריות

אבחנה:
 
האבחנה של דלקת גרון נעשית על סמך תלונות החולה והבדיקה הגופנית ע"י הרופא.: תסמינים של שיעול, נזלת וכאבי ראש מכוונים למחלה וירלית. תפליט נקודתי על השקדים (ראה בתמונה) מכוון יותר לזיהום חיידקי. קיימים מספר אמצעי עזר לצורך האבחנה:1. ספירת דם- בזיהום חיידקי ישנה עליה בולטת של מספר תאי הדם הלבנים בכלל והנויטרופילים בפרט.2. משטח גרון- יזהה זיהום חיידקי בדיוק ניכר (הבעיה היא שלוקח 2-3 ימים עד לקבלת תשובה). 3. משטח מהיר- נותן תשובה לנוכחות סטרפטוקוק תוך מספר דקות (דיוק טוב).4. נוגדנים בדם לסטרפטוקוקים (ASO).

טיפול: 
בדלקת וירלית ניתן טיפול תומך - שתייה מרובה, משככי כאבים ומנוחה. בדלקת חיידקית מומלץ לטפל באנטיביוטיקה (לרוב ממשפחת הפניצילין והנפוץ ביותר בשימוש הוא רפאפן בכדורים) למשך 10 ימים. אין צורך באנטיביוטיקות רחבות טווח ויקרות יותר מכיוון שהסטרפטוקוקים מאד רגישים לפניצילין. במקרים של קושי בולט בבליעה יש צורך במתן אנטיביוטיקה ונוזלים דרך הוריד, אשר ניתנים במסגרת אשפוז.

סיבוכים:
1. אבצס מסביב לשקד- יכול לנבוע מדלקת שקדים. הסימן הבולט הוא קושי בפתיחת הפה. הטיפול לרוב כולל פתיחה כירורגית של האבצס.
2. קדחת השיגרון - מחלת פרקים שהיא סיבוך של דלקת שקדים חיידקים. בעבר הייתה נפוצה אך מאז השימוש באנטיביוטיקה שכיחותה ירדה בצורה ניכרת.

דום נשימה בשינה בילדים
הפרעות נשימה בשינה שכיחות מאד בילדים. כ 20% מהילדים בגילאי 2-5 נוחרים ול - 3-5% יש הפסקות נשימה בשינה. ילדים, בניגוד למבוגרים עם דום נשימה בשינה, אינם סובלים ממשקל יתר (להיפך, ילדים רבים עם דום נשימה בשינה סובלים מתת משקל). 

מה מביא להתפתחות דום נשימה בשינה?
הסיבה העיקרית לחסימה נתיב האויר העליון בילדים היא הגדלה של השקדים והשקד השלישי. איברים אלה הם חלק מהרקמה הלימפתית של הגוף והם משמשים להגנה על הגןף מפני זיהומים. השקדים והשקד השלישי נמצאים בשיא שגשוגם בגילאי 1.5-7 שנים ובדיוק זוהי התקופה בה מרבית הילדים סובלים מדום נשימה בשינה. הגדלה של השקדים והשקד השלישי גורמת לחסימה של האף והלע ועקב כך לנחירות והפסקות נשימה בשינה. 

התסמינים: 
• נחירות ליליות 
• שינה עם פה פתוח 
• הפסקות נשימה בשינה 
• יקיצות מרובות 
• היפראקטיביות
• חוסר עליה במשקל
• הפרעות קשב וריכוז 
• הרטבת לילה חומרת התסמינים תלויה בחומרת החסימה בדרכי הנשימה, כאשר הפסקות בנשימה מצביעות על דרגה משמעותית של הפרעה ומצריכות טיפול. דום נשימה בשינה מתמשך יכול לגרום להפרעה לבבית (יתר לחץ דם ריאתי ואי ספיקת לב ימנית) ולהפרעה קוגנטיבית. 

אבחון: 
בילדים האבחון נעשה על סמך תלונות הילד וההורים ועל סמך בדיקת הלע (בה ניתן לראות את השקדים והחך). השקד השלישי (אדנואיד) לא נראה בבדיקה הרגילה של הלע ולצורך הדגמתו ניתן לבצע צילום צואר צדדי (רנטגן) או להחדיר סיב אופטי דרך האף (בדיקה מצוינת אך מעט לא נעימה). ניתן גם לבצע בדיקה במעבדת שינה לכימות חומרת ההפרעה הנשימתית והגדרה מדויקת יותר של החיוניות והדחיפות בטיפול. יחד עם זאת בילדים הבדיקה הנ"ל לרוב לא הכרחית מכיוון שהסיפור הקליני והבדיקה הגופנית מספקים כדי להגיע לאבחנה ומכיוון שהטיפול (הניתוחי) יעיל ביותר.

טיפול: 
1. במקרים של נחירות בלבד שמלוות גם בנזלת ניתן לנסות טיפול תרופתי ע"י תרסיס אפי (על בסיס מי מלח או סטירואידים). 
2. ניתוח לכריתת שקד שלישי- מתאים למקרים של נחירות וחסימה אפית ללא הגדלת שקדים ניכרת וללא הפסקות בנשימה (בילדים מתחת לגיל שנתיים לעיתים כריתת שקד שלישי בלבד יכול לפתור את דום הנשימה).
3. ניתוח לכריתת שקדים ושקד שלישי- מומלץ במקרים של נחירות והפסקות בנשימה ובדיקת לע שמדגימה שקדים מוגדלים. בתמונה - השקדים מוגדלים עד כדי כך שהם נפגשים, מכונה שקדים "נושקים".
4. שימוש במכשיר CPAP- זהו מכשיר שמזרים בעת שינה לחץ חיובי דרך מסכה וכך שומר על נתיב אויר פתוח. מתאים לרוב למבוגרים. בילדים מכיוון שהפתרון הניתוחי נותן תוצאות מצוינות (בשונה ממבוגרים ששם הכירורגיה פחות יעילה) כמעט ולא נמצא בשימוש.

ניתוח לכריתת שקדים ושקד שלישי (אדנואיד)
זהו אחד הניתוחים הנפוצים בילדים ואלפי ניתוחים מבוצעים בישראל מדי שנה.
 
הסיבות לניתוח לכריתת שקדים כוללות:
1.דום נשימה בשינה (הסיבה העיקרית לניתוח בילדים).
2.דלקות שקדים חוזרות (5-6 בשנה)
3. אבצס פריטונסילרי (אבצס מסביב לשקד).

כריתת שקדי הלוע - הטכניקה הניתוחית:
הניתוח נעשה בהרדמה כללית דרך הפה.  ישנם שיטות מרובות לכריתת השקדים ובשנים האחרונות נכנסו טכנולוגיות חדשות לשימוש (לדוגמא קובלשיין, מכשיר החותך את השקדים בשימוש בגלי רדיו). בניתוח העקרון המנחה הוא כריתה של השקד ללא פגיעה בשרירים שנמצאים עמוק לו. בסה"כ, התוצאות די זהות בכל השיטות הניתוחיות. רמת הכאבים וחזרה לתזונה רגילה מופחתות מעט בשיטת הקובלציה. הסיכון לדימום זהה בכל השיטות. לאחרונה נכנסו לשימוש גם שיטות של כריתה חלקית (צמצום נפח) שמובצעות ע"י מכשיר קובלשיין או מיקרודברידר. שיטות אלה מלוות ברמת כאב פחותה אך מאידך הם מותירות רקמת שקד שיכולה לצמוח מחדש (באחוז קטן). ההחלמה מהניתוח אישית לכל מנותח. ילדים בד"כ מחלימים מהר יותר ממבוגרים. התלונות העיקריות כוללות כאבי גרון וקושי בבליעה. שיא הכאבים מופיע ביום 2-3 ולרוב חולף לחלוטין לאחר כשבוע. 

 
הסיבוכים של ניתוח שקדים:
 
1. דימום מהלוע- תופעה שקורית ב 1% מהמנותחים. לרוב הדמם קל ונעצר לבד ללא צורך בהתערבות. במיעוט מהמקרים יש צורך לחזור לחדר ניתוח לעצירת הדימום. למרות שזהו סיבוך לא שכיח יש צורך השגחה מצד ההורים והמשפחה בשבוע הראשון לאחר הניתוח מכיוון שדמם זה יכול גם להסתיים באסון.

 2. התייבשות  עקב העדר שתייה ואכילה. לכן חשוב להתעקש ולנסות ולהשקות את הילד למרות הסבל שלו כדי למנוע מצב של התייבשות.העדר שקדים נתפס בעבר כמצב המגדיל סיכון לזיהומים ב דרכי הנשימה התחתונות (דלקת ריאות וכו). דבר זה הוכח כלא נכון. מלבד לשקדי החך יש רקמה לימפתית דמוית שקד גם בלשון ובלע האחורי העליון שמספקות הגנה מספקת מזיהומים. כך שכריתת שקדים מקטינה באופן משמעותי את זיהומי הלע ואינה מגדילה סיכון לזיהומים אחרים.
 
כריתת השקד השלישי (אדנואיד) 
נעשית דרך הפה תוך שימוש בראי (האדנואיד נמצא בחלק האחורי של האף ולא ניתן לצפיה ישירה). גם פעולה זו יכולה להתבצע בשיטות מרובות. ההחלמה מניתוח כריתת שקד שלישי בלבד קלה ומהירה מניתוח כריתת שקדים. החזרה לתזונה רגילה מתבצעת תוך 1-2 ימים והסיכון לדמם נמוך באופן משמעותי (לעומת ניתוח שקדים). הסיבוכים לאחר ניתוח זה נדירים וכוללים דמם קל מהאף וצמיחה בחזרה של השקד השלישי (מכיוון שבניגוד לשקדים האדנואיד נכרת באופן חלקי בלבד). במקרים של אי ספיקה של החך הרך וחך שסוע חלקי חשוב לבצע כריתה חלקית של האדנואיד אחרת יש סיכון לכניסה של מזון ונוזלים מהפה לאף. 

צרידות
תופעה זו נפוצה למדי בילדים. צרידות יכולה להתבטא בקול נמוך, בקושי וכאב בדיבור ועד כדי העלמות הקול. 

מה גורם לצרידות?
• ברוב המקרים הבעיה אינה מבנית (אנטומית) אלא פונקציונלית עקב שימוש "לא נכון" במיתרי הקול, למשל מאמץ יתר בדיבור 
• יבלות על מיתרי הקול
• ציסטות ופוליפים על מיתרי הקול
• שיתוק של מיתר הקול 
איך מאבחנים את הסיבה לצרידות?
כדי להגיע לאבחנה הנכונה יש צורך בבדיקה אנדוסקופית של מיתרי הקול. זאת בדיקה לא נוחה במיוחד ולא "אהודה" על הילדים. בד"כ (מאד תלוי בילד) בדיקה זאת אפשרית מגיל 4 שנים (עד גיל 1.5 שנים הבדיקה נעשית תוך החזקת הילד לרוב ללא בעיות). בטווח הגילאים 1.5-4 שנים הבדיקה בעייתית מבחינת שיתוף הפעולה. כאשר קיימת הפרעת קול קשה ובנוסף גם הפרעה נשימיתית הבדיקה הנ"ל חיונית לאבחון ההפרעה בדרכי הנשימה העליונות. במקרים הקשים ניתן לבצע את הבדיקה תחת הרדמה אך אז מאבדים את אפקט הפקת הקול ואיכותו. 
טיפול:ברוב רובם של המקרים ישנה הטבה עם טיפול בדיבור ע"י קלינאית תקשורת. זהו טיפול שאורך זמן (6-8 שבועות) ודורש גם אימון בבית. במיעוט המקרים נדרשת התערבות ניתוחית לכריתת הנגע במיתרים (ציסטה,פוליפ וכו'). 

סטרידור
סטרידור הינו נשימה רעשנית. לרוב נובע מהיצרות מעבר האוויר ממקור עליון (אזור מיתרי הקול). קיימות סיבות רבות לסטרידור. בילודים לרוב הסיבה היא לרינגומלציה (חוסר בשלות של קופסית הדיבור). בנוסף לרעש בנשימה יכולה להיות גם הפרעה באכילה והפרעה בעליה במשקל. האבחון נעשה ע"י בדיקה של מיתרי הקול עם סיב אופטי. הטיפול ברובו תומך ע"י שינוי השכבה והסמכת המזון.בילדים גדולים יותר הסיבה לסטרידור יכולה להיות מחלה זיהומית חריפה של דרכי הנשימה העליונות. האבחון נעשה באמצעות הסיפור קליני, הבדיקה הגופנית וצילום רנטגן של הצואר. בחלק קטן מהמקרים של סטרידור יש הפרעה מבנית משמעותית בדרכי הנשימה העליונות (דוגמת שיתוק של מיתרי הקול או הצרות בקנה הנשימה). מקרים אלה מצריכים ברור מקיף (ברונכוסקופיה בהרדמה כללית והדמייה של דרכי הנשימה) ולרוב טיפול כירורגי כלשהו. 
 
הפרעות היגוי ודיבור
יכולות לנבוע ממגוון רחב של סיבות. חלקן אנטומיות מבניות וחלקן התנהגותיות. האיבחון הראשוני נעשה ע"י קלינאית תקשורת שעוסקת בדיבור. לאחר מכן ניתן טיפול פרטני והמשך אבחון לפי חומרת המקרה. רצויה גם בדיקה של רופא אא"ג תוך התייחסות למבנה הלשון, החך ומעבר האויר דרך האף. 

זימון תורים - אף אוזן גרון ילדים

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור שלחו דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

מומלץ להוריד לטלפון הנייד את אפליקציית Dial My App המסייעת בזימון תור 24/7
להורדת האפליקציה>

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U