גידולי גרון

גידולים ממאירים של  הלרינקס

הלרינקס, גרון,  ממוקם בקדמת הצוואר, קדמי לגבול תחתון של הפרינקס, ומעל לטרכיאה, קנה הנשימה. מכיל שלושה סחוסים אי-זוגיים (שנקראים קריקואיד, תירואיד, ואפיגלוטיס), ושלושה זוגות של סחוסים יותר קטנים (אריתנואידים, קורניקולייט, וקוניפורם). האפיגלוטיס מהווה את הגבול העליון של הלרינקס. הגבול הקדמי מורכב ממברנת התירוהיואיד, סחוס התירואיד, וממברנת  הקריקותירואיד.  עצם ההיואיד, אם כי לא נחשבת חלק מהגרון, מהווה נקודת אחיזה של שרירי הגרון.
התפקיד העיקרי של הגרון הוא הגנה על דרכי האוויר התחתונות ע"י סגירה פתאומית בפני גירוי מכאני ובכך מניעת שאיפת גוף זר לנתיב האוויר. תפקידים אחרים כוללים יצירת הקול, שיעול, ושליטה על הכנסת והוצאת אויר מהריאות.

גידולי הלרינקס, גרון,  הם הגידולים הלא-עוריים הכי שכיחים בראש צוואר ומהווים 1-2% מהגידולים בעולם.מבחינה הסטולוגית, 90% מגידולי הגרון הינם מהסוג הקשקשי, כלומר מקורם מתאי האפיתל בגרון. מבחינה אנטומית, נהוג לחלק את הגידול לפי מיקום, מעל לאזור מיתרי הקול (סופראגלוטי), באזור מיתרי הקול (גלוטי, הכי שכיח), ומתחת למיתרי הקול (סב גלוטי).

גורמי הסיכון העיקריים לסרטן הגרון הם עישון וצריכת אלכוהול מופרזת. לאחרונה ישנה מגמת עליה בשכיחות המחלה בגיל היותר צעיר וההשערה הרווחת היא הקשר לזיהום ע"י וירוס שנקרא HPV בעיקר זן 16. המחלה שכיחה יותר אצל גברים.

ההתייצגות של המחלה תלויה במיקום הגידול. התסמין הכי שכיח הוא צרידות ממושכת בגידולים גלוטיים המערבים את תיבת הקול. במצבים יותר מתקדמים של המחלה החולים מתלוננים על קושי בבליעה ,  שיעול ממושך, ואפילו מצוקה נשימתית קשה. גידולים סופראגלוטיים או סב גלוטים מאובחנים בשלבים מאוחרים כשכבר ישנו פיזור משני לבלוטות לימפה צוואריות.

האבחנה של גידולי גרון נשענת על בדיקה פיסיקלית, אנדוסקופיה וביופסיה מהנגע החשוד. אמצעי ההדמיה העיקריים להערכת התפשטות הגידול הראשוני ונוכחות פיזור משני כוללים MRI, CT, ו- US להדמיית בלוטות לימפה צוואריות.

לאחר האבחנה יש צורך בדירוג המחלה (Staging)  ע"מ לבחור בגישה הטיפולית המתאימה. דירוג המחלה המקובל הוא לפי שיטת ה-TNM  כאשר T מתייחס לגודל הגידול הראשוני ומידת התפשטותו למבנים הסמוכים, N- בלוטות לימפה נגועות באיזור הקרוב לגידול (במקרה של סרטן בגרון- צוואריות), ו-M- מתייחס לפיזור גרורתי לאיברים מרוחקים (מטסטזות) (טבלה 1).

 

גישה טיפולית

הטיפול בגידולי הגרון במיוחד בשלב מתקדם של המחלה מחייב צוות רב תחומי (מולטי-דיספלנרי) וקבלת החלטה טיפולית משותפת.
לטיפול בגידול של הגרון יש שלוש מטרות עיקריות: לרפא את החולה מהסרטן, לשמר את מבנה הגרון ותפקודו כולל הפקת הקול והבליעה, ולמזער את התחלואה הנגרמת מהטיפול עצמו.
לפי ההנחיות של ה- NCCN(National Comprehensive Cancer Network) הטיפול תלוי במיקום הגידול, גודל, ומעורבות איברים סמוכים:
טיפול בשלב מוקדם (Tis-T2) כולל טיפול קרינתי או טיפול בלייזר CO2. שתי השיטות נותנות תוצאות מספקות ושליטה מקומית טובה על הגידול (שליטה מקומית ל-5 שנים עד 86%). מבחינת שמירה על איכות הקול והמבנה של הגרון, טיפול בלייזר נותן תוצאות יותר טובות בהשוואה לטיפול קרינתי.
במידה ויש מעורבות בלוטות לימפה מומלץ ביצוע ניתוח להוצאתן שנקרא דיסקציה צווארית ויש לשקול טיפול קרינתי לאחר מכן.
בשלב יותר מתקדם של הסרטן (T3) הטיפול בעיקר כימורדיוטרפי שמטרתו שימור מבנה הגרון, עם ההתקדמות בתחום הכירורגי ניתן גם לשקול טיפול ניתוחי שכולל לרינג'קטומיה (כריתה של הגרון) וכריתה חלקית של התירואיד ודיסקציה צווארית במקרה של מעורבות בלוטות לימפה צוואריות.
כשהגידול מאובחן בשלב T4 הטיפול הוא ניתוחי שכולל כריתה מלאה של הגרון, תירואידקטומיה שלמה, ודיסקציה צווארית חד/דו צדדית לפי מעורבות בלוטות הלימפה הצוואריות.
במקרים מיוחדים בהם החולים מסרבים לטיפול ניתוחי או שהמחלה מאוד מתקדמת נהוג לתת טיפול כימורדיוטרפי.
חולים העוברים ניתוח עוברים שיקום לאחר כריתת הגרון במטרה לשפר את איכות הדיבור והבליעה. במקרים של כריתה מלאה של הגרון, נהוג להחדיר פרוטזה שנקראת TEP (TracheoEsophageal Puncture) בין הושט לפתח הטראכאוסטומיה שבעזרתה ולאחר תרגול ע"י קלינאית תקשורת חולים יכולים לשחזר יכולת דיבור סבירה.

חלק חשוב מהטיפול בחולים עם SCC של הלרינקס הוא המעקב לאחר הניתוח ע"מ לאבחן הישנות של הגידול. המעקב כולל בעיקר ביקורת מרפאתית ובדיקה פיסיקלית של החולה. תסמינים שיכולים להעיד על הישנות הגידול כוללים צרידות, קושי בבליעה, דימום מהפה, או הגדלת בלוטות לימפה צוואריות.
עיקר המעקב לאחר הטיפול צריך להיות בשנתיים עד ארבע שנים אחרי הטיפול מכיוון ש-80-90% מכל החזרות של הגידול הם בטווח זמן הזה.
במקרה של חזרה הטיפול מותאם לכל חולה בהתאם להיקף המחלה החוזרת והטיפול הקודם שקיבל. חולים שטופלו בהקרנות או בכימותרפיה יזכו לטיפול ניתוחי במקרה של חזרת המחלה. חולים אשר עברו ניתוח אפשר לנתח אותם שוב במקרה של חזרת המחלה ובמקרים מסוימים יקבלו טיפול בהקרנות או כימוטרפיה בלבד.

זימון תורים - אף אוזן גרון

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U