סרטן חלל הפה

מידע זה עוסק במחלות סרטן שמופיעות בחלל הפה (oral cavity) ובחלק של הגרון אשר ממוקם בקיר האחורי של חלל הפה (אורופארינקס). לחלל הפה ולאורופארינקס יש חלקים רבים:
  • שפתיים
  • ריריות הלחיים
  • בלוטות רוק (בלוטות אשר מייצרות רוק)
  • גג הפה (חך קשה)
  • החלק האחורי של הפה (החך הרך והענבל)
  • רצפת הפה (האזור שמתחת ללשון)


הבנת הסרטן

סרטן מתחיל בתאים, אבני הבניין אשר מרכיבים רקמות. הרקמות בונות את האיברים של הגוף.
באופן תקין, תאים גדלים ומתחלקים ליצירת תאים חדשים, כאשר הגוף זקוק להם. כאשר תאים מזדקנים, הם מתים, ותאים חדשים לוקחים את מקומם.
לעיתים, ההליך השגרתי הזה משתבש. תאים חדשים נוצרים כאשר הגוף אינו זקוק להם, ותאים זקנים אינם מתים בזמן בו הם אמורים למות. תאים עודפים אלה עלולים ליצור מסה או רקמה הנקראת גידול.
גידולים יכולים להיות שפירים או ממאירים:

גידולים שפירים אינם סרטן:
  • גידולים שפירים לעיתים רחוקות בלבד מסכני-חיים.
  • באופן כללי, ניתן לכרות גידולים שפירים, ובדרך כלל הם אינם גדלים חזרה.
  • תאים מגידולים שפירים אינם חודרים את הרקמות שסביבם.
  • תאים מגידולים שפירים אינם מתפשטים לחלקים אחרים של הגוף.
גידולים ממאירים הינם סרטן:
  • גידולים ממאירים בדרך כלל יותר חמורים מגידולים שפירים. הם עשויים להיות מסכני חיים.
  • חלק מהגידולים הממאירים ניתנים לכריתה, אך לעיתים הם גדלים חזרה.
  • תאים מגידולים ממאירים יכולים לחדור ולפגוע ברקמות ובאיברים סמוכים.
  • תאים מגידולים ממאירים יכולים להתפשט לחלקים אחרים של הגוף. התאים מתפזרים ע"י היפרדות מהגידול הראשוני ו"נדידה" שלהם דרך זרם הדם או מערכת הלימפה. הם חודרים לאיברים אחרים, תוך יצירת גידולים חדשים ופגיעה באברים האלה. התפשטות הסרטן נקראת גרורות.


סרטן הפה

סרטן הפה הינו חלק מתוך קבוצה של סרטנים הנקראת סרטני ראש צוואר. סרטן הפה יכול להתפתח בכל חלק מחלל הפה או האורופארינקס. מרבית סרטני הפה מתחילים בלשון וברצפת הפה. כמעט כל סרטני פה מתחילים בתאים שטוחים (תאים קשקשיים) אשר מכסים את שטחי הפה, הלשון והשפתיים. סרטנים אלו מכונים קרצינומות של תאים קשקשיים (squamous cell carcinomas). |
כאשר סרטן חלל הפה מתפשט (שולח גרורות), הוא בדרך כלל עובר דרך המערכת הלימפטית. תאי סרטן שנכנסים למערכת הלימפטית נישאים ע"י לימפה, נוזל מימי בהיר. תאי הסרטן פעמים רבות מופיעים לראשונה בקשריות לימפה סמוכות בצוואר.
תאי סרטן יכולים גם להתפשט לחלקים אחרים של הצוואר, לראות ולחלקים אחרים של הגוף. כאשר דבר זה קורה, לגידול החדש יש את אותו הסוג של תאים בלתי תקינים כמו של הגידול הראשוני. לדוגמה, אם סרטן הפה מתפשט לראות, תאי הסרטן בראות הינם למשעה תאי סרטן הפה. המחלה הינה סרטן פה גרורתי, ולא סרטן ריאות. המחלה מטופלת כסרטן הפה, ולא כסרטן ראות. רופאים לעיתים מכנים את הגידול החדש כמחלה "מרוחקת", "מפושטת", או גרורתית.
 
הפסקת עישון מפחיתה סיכון לסרטן הפה. בנוסף, ההפסקה מורידה את הסיכון שאדם עם סרטן פה יחלה פעם נוספת בסרטן באזור ראש-צוואר. אנשים שמפסיקים לעשן יכולים גם להפחית את הסיכון שלהם לחלות בסרטן ריאות, לוע, פה, לבלב, שלפוחית שתן וושט. ישנם מקורות רבים שיכולים לסייע למעשנים להפסיק לעשן:
  • הרופא המטפל יכול להמליץ לך על קבוצות תמיכה ועל תכניות להפסקת עישון.
  • הרופא המטפל יכול להמליץ לך על תרופה (למשל זייבן,bupropion) או על טיפול בתחליפי ניקוטין, המגיע בצורת מדבקה, מסטיק, טבליות, תרסיס אפי או משאף.
 
אם אתה חושב שאתה יכול להיות בסכנה, עליך לדון בחששות אלה עם הרופא המטפל. כדאי לך לברר לגבי בדיקות תקופתיות. הצוות הרפואי קרוב לוודאי יאמר לך כי הימנעות מעישון והגבלת שתיית אלכוהול הינם הדברים החשובים ביותר שביכולתך לעשות כדי למנוע סרטן בפה. בנוסף, אם אתה מבלה זמן רב בשמש, שימוש בקרם הגנה לשפתיים המכיל מסנן קרינה וחבישת כובע רחב שוליים יכולים לסייע בהגנה על השפתיים.

גילוי מוקדם

זמן הבדיקות השגרתיות שלך מהווה זמן טוב עבור רופא השיניים או הרופא המטפל שלך לבדיקת הפה כולו לסימנים של סרטן. בדיקות שגרתיות יכולות לאתר את השלבים המוקדמים של סרטן הפה או מצבים אשר עשויים להוביל לסרטן הפה. שאל את רופא השיניים או את הרופא המטפל בנוגע לבדיקת רקמות הפה כחלק מהבדיקה השגרתית שלך.

סימפטומים

סימפטומים נפוצים של סרטן חלל הפה כוללים:
  • טלאים או כתמים בתוך הפה או על השפתיים בצבע לבן, תערובת של אדום עם לבן, או אדום.
  • כתמים לבנים (לויקופלאקיה) הינם הנפוצים ביותר. כתמים לבנים לעיתים הופכים לממאירים.
  • כתמים בצבע תערובת של אדום עם לבן (אריתרולויקופלאקיה) הינם בעלי פוטנציאל גבוה יותר בהשוואה לכתמים הלבנים להפוך לממאירים.
  • כתמים אדומים (אריתרופלאקיה) הינם אזורים חלקים, בצבע בהיר אשר לעיתים קרובות הופכים לממאירים.
  • פצע על השפה או בתוך הפה אשר אינו נרפא.
  • דימום בפה.
  • שיניים מתנדנדות.
  • קושי או כאב בבליעה.
  • קושי בהרכבת שיניים תותבות.
  • גוש בצוואר.
  • כאב אוזניים.
כל אדם עם הסימפטומים האלה צריך לפנות לרופא על מנת לאבחן ולטפל בכל בעיה מוקדם ככל האפשר. לרוב, סימפטומים אלה אין משמעותם סרטן. מחלה זיהומית או בעיה אחרת יכולה לגרום לאותם הסימפטומים.
 

אבחנה

אם יש לך סימפטומים אשר יכולים לרמז על סרטן פה, הרופא המטפל או רופא השיניים בודקים את הפה ואת הגרון שלך, ומחפשים כתמים לבנים או אדומים, גושים, נפיחות או בעיות אחרות. בדיקה זו כוללת הסתכלות קפדנית על גג הפה, הקיר האחורי של הגרון ובחלק הפנימי של הלחיים והשפתיים. הרופא גם מושך בעדינות את לשונך כדי שיוכל לבדוק אותה בצדדים ובחלקה התחתון. רצפת הפה וקשריות לימפה צוואריות נבדקות גם הן.
אם הבדיקה מראה אזור שאינו תקין, ניתן להוציא דגימה קטנה מהרקמה. הסרת רקמה על מנת לחפש תאי סרטן נקראת ביופסיה. בדרך כלל, ביופסיה נעשית תחת הרדמה מקומית. לפעמים היא נעשית תחת הרדמה כללית. פתולוג מסתכל לאחר מכן על הרקמה תחת מיקרוסקופ, בחיפוש אחר תאי סרטן. ביופסיה הינה הדרך הבטוחה היחידה לדעת אם האזור הלא תקין הינו סרטני.
 

דירוג שלב המחלה (staging)

אם על-פי הביופסיה מדובר בסרטן, על הרופא שלך לדעת את שלב (היקף) המחלה, על מנת לתכנן את הטיפול הטוב ביותר. קביעת שלב המחלה מבוססת על מימדי הגידול, האם הסרטן התפשט, ואם כן, לאילו חלקים בגוף.
דירוג שלב המחלה עשוי להצריך בדיקות מעבדה. בנוסף, ייתכן צורך באנדוסקופיה. הרופא משתמש בסיב אופטי צר עם מקור אור (אנדוסקופ) על מנת לבדוק את גרונך, קנה הנשימה והריאות. הרופא מכניס את האנדוסקופ דרך האף או הפה שלך. נעשה שימוש בחומר הרדמה מקומית כדי להקל על אי-הנוחות וכדי למנוע את רפלקס ההקאה. לחלק מהאנשים ניתן לתת גם חומר הרגעה. לעיתים הרופא משתמש בהרדמה כללית. הבדיקה הזו יכולה להיעשות במרפאה בקהילה או בבית החולים.
הרופא עשוי להזמין בדיקות הדמייה על מנת לגלות האם הסרטן התפשט:
  • צילום רנטגן דנטלי: צילום רנטגן של הפה כולו יכול להראות האם הסרטן התפשט ללסת.
  • צילום חזה: צילום של בית החזה והריאות יכול להראות האם  הסרטן התפשט לאזורים אלה.
  • CT: מכונת רנטגן המחוברת למחשב לוקחת סדרה של תמונות מפורטות של הגוף. אתה עשוי לקבל הזרקה של חומר ניגוד. גידולים בפה, בגרון, בצוואר, או במקום אחר בגוף מופיעים בתמונת ה-CT.
  • MRI: מגנט בעל עוצמה רבה המחובר למחשב משמש ליצור תמונות מפורטות של גופך. הרופא יכול לצפות בתמונות אלה על מסך. MRI יכול להראות האם סרטן הפה התפשט.


טיפול

אנשים עם סרטן הפה רוצים פעמים רבות ליטול חלק פעיל בקבלת ההחלטות בנוגע לטיפול הרפואי. זה אך טבעי לרצות ללמוד ככל הניתן אודות המחלה שלך ואודות הבחירות הטיפוליות. עם זאת, הלם ומצב דחק לאחר האבחנה עלולים לגרום לכך שיהיה לך קשה לחשוב על כל מה שאתה רוצה לשאול את הרופא. לעיתים עוזר להכין רשימה של שאלות לפני הפגישה עם הרופא. כדי לעזור לזכור את דברי הרופא, אתה יכול לרשום לעצמך הערות או לשאול האם אתה יכול להשתמש ברשמקול. ייתכן שתרצה גם שבן משפחה או חבר יהיו איתך בזמן השיחה עם הרופא - לקחת חלק בדיון, לרשום הערות, או רק להקשיב.


ההכנות לטיפול

הבחירה של הטיפול תלויה בעיקר במצבך הרפואי הכללי, המיקום בפה או באורופארינקס בו החל הסרטן, מימדי הגידול, והאם הסרטן התפשט. הרופא שלך יכול לתאר את אפשרויות הטיפול ואת התוצאות הצפויות. ייתכן שתרצה לשקול כיצד הטיפול ישפיע על פעילויות רגילות כגון בליעה או דיבור, או האם הוא ישנה את מראך. אתה יכול לעבוד יחד עם הרופא בפיתוח תכנית טיפולית המתאימה לצרכיך.
אין הכרח בכך שתשאל את כל שאלותיך או שתבין את כל התשובות בבת אחת. תהיינה לך הזדמנויות נוספות לבקש מהרופא להסביר לך דברים שאינם ברורים ולבקש מידע נוסף.

שיטות טיפול

טיפול בסרטן הפה הוא לרוב ניתוחי. חלק מהחולים מקבלים טיפול משולב עם קרינה וכמוטרפיה. בכל שלב של המחלה, אנשים עם סרטן הפה יכולים לקבל טיפול להקלה על הכאב ועל סימפטומים אחרים, להקל על תופעות לוואי כתוצאה מהטיפול, ולהקל על בעיות רגשיות ופרקטיות. טיפול מסוג זה נקרא טיפול תומך, טיפול סימפטומטי, או טיפול פליאטיבי.

טיפול ניתוחי

ניתוח להסרת הגידול בפה או בגרון הינו טיפול נפוץ בסרטן הפה. לעיתים המנתח מסיר גם קשריות לימפה צוואריות. רקמות אחרות בפה ובצוואר עשויות להיות מוסרות גם כן. חולים יכולים לעבור ניתוח בלבד או בשילוב עם טיפול קרינתי.
 

טיפול קרינתי

טיפול קרינתי (רדיותראפיה) הינו סוג של טיפול מקומי. הוא משפיע על תאים רק באזור המטופל. נעשה שימוש בטיפול קרינתי בלבד, עבור גידולים קטנים, או עבור חולים שאינם יכולים לעבור ניתוח. ניתן להשתמש בטיפול זה לפני ניתוח על מנת להשמיד תאי סרטן ולכווץ את הגידול. ניתן להשתמש בו גם לאחר הניתוח כדי להרוס תאי סרטן אשר עשויים להישאר באזור.
טיפול קרינתי עושה שימוש בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה כדי להשמיד תאי סרטן. רופאים משתמשים בשני סוגים של טיפול קרינתי כדי לטפל בסרטן הפה:
  • קרינה חיצונית: הקרינה מגיעה ממכונה. החולים מגיעים לטיפול פעם או פעמיים ביום, בדרך כלל 5 ימים בשבוע למשך מספר שבועות.
  • קרינה פנימית: הקרינה מגיעה מחומר רדיואקטיבי הממוקם במחטים, בגרגרים או בצינורות פלסטיק דקים המונחים באופן ישיר ברקמה. החולה נשאר בבית החולים. השתלים נותרים במקומם למשך מספר ימים. בדרך כלל הם מוסרים לפני שהחולה משתחרר לביתו. חלק מהחולים עם סרטן הפה מקבלים את שני סוגי הטיפול הקרינתי.


כימותרפיה

כימותרפיה עושה שימוש בתרופות נגד סרטן כדי להשמיד תאי סרטן. הטיפול נקרא טיפול סיסטמי מכיוון שהוא נכנס לזרם הדם ויכול להשפיע על תאי סרטן בגוף כולו.
כימותרפיה ניתנת בדרך כלל בהזרקה. לעיתים נדירות יש צורך באשפוז.


תופעות לוואי כתוצאה מטיפול בסרטן

מכיוון שהטיפול פוגע לעיתים קרובות בתאים בריאים וברקמות בריאות, תופעות לוואי בלתי רצויות הינן שכיחות. תופעות לוואי אלה תלויות בעיקר במיקום של הגידול ובסוג ובהיקף הטיפול. תופעות לוואי עשויות להשתנות בין אדם לאדם והן עשויות אף להשתנות מטיפול אחד לבא אחריו.
 

ניתוח

הניתוח לוקח מספר שעות. ברוב הניתוחים מתבצעת גם דיסקציה צווארית להוצאת בלוטות לימפה אשר יכולות להיות נגועות. אתה עשוי לחוש אי-נוחות בימים הראשונים שלאחר הניתוח. עם זאת, תרופות מצליחות להשיג שליטה בכאב. לפני הניתוח, עליך לדון בתכנית להקלה על הכאבים עם הרופא. לאחר הניתוח הרופא יכול להתאים את התכנית מחדש, אם תזדקק להקלה נוספת על הכאבים. שכיח לחוש תשישות או חולשה למשך תקופה. בנוסף, ניתוח עלול לגרום לנפיחות ברקמות בפניך. נפיחות זו בדרך כלל חולפת תוך מספר שבועות. עם זאת, הסרת קשריות לימפה יכולה לגרום לכך שהנפיחות תיוותר זמן רב.
ניתוח להסרת גידול קטן בפה עשוי לא לגרום לבעיות ממושכות. עבור גידול גדול יותר עם זאת, המנתח עשוי להסיר חלק מהחך, מהלשון או מהלסת. ניתוח כזה עשוי לשנות את יכולתך ללעוס, לבלוע או לדבר.

טיפול קרינתי

כמעט כל החולים שעוברים טיפול קרינתי לאזור הראש והצוואר מפתחים תופעות לוואי הקשורות לפה. לכן חשוב שהפה יהיה במצב טוב לפני התחלת הטיפול. טיפול אצל רופא שיניים שבועיים לפני התחלת הטיפול בסרטן מקנה לפה זמן להחלים לאחר טיפול השיניים.
תופעות לוואי של הטיפול הקרינתי תלויות בעיקר בכמות הקרינה הניתנת. חלק מתופעות הלוואי בפה חולפות לאחר שהטיפול הקרינתי מסתיים, בעוד שאחרות נמשכות זמן רב. מספר תופעות לוואי (כגון תחושת יובש בפה) עשויות להישאר לתמיד.
טיפול קרינתי עלול לגרום לחלק או לכל תופעות הלוואי הבאות:
  • יובש בפה: יובש בפה יכול לגורם לקושי באכילה, בדיבור ובבליעה. הוא יכול גם לגרום לריקבון שיניים. שתייה מרובה של מים, מציצת שבבי קרח או סוכריות קשות ללא סוכר והשימוש בתחליפי רוק ללחלוח הפה, עשויים לעזור.
  • ריקבון שיניים: קרינה עלולה לגרום לבעיות ריקבון שיניים קשות. טיפול טוב בפה יכול לעזור לשמור על שיניים בריאות ועל חניכיים בריאים ועשוי לעזור לך להרגיש טוב יותר.
  • רופאים ממליצים בדרך כלל על צחצוח עדין של חניכיים, שיניים ולשון בעזרת מברשת שיניים רכה במיוחד ומשחת שיניים עשירה בפלואוריד לאחר כל ארוחה ולפני השינה. אם הצחצוח מכאיב, ניתן לרכך את המברשת במים חמים.
  • רופא השיניים עשוי להציע שתשתמש בג'ל פלואוריד לפני, במהלך ולאחר הטיפול בקרינה.
  • שטיפת הפה מספר פעמים ביום עם תמיסה שמורכבת מרבע כפית סודה לשתייה ושמינית כפית מלח בתוך כוס מים חמים, עשויה לעזור. לאחר השטיפה עם התמיסה, שטוף את הפה במים.
  • כאב גרון או פה: טיפול קרינתי יכול לגרום לכיבים כואבים ולדלקת. הרופא שלך יכול להציע תרופות לסייע בשליטה על הכאב. הרופא שלך יכול גם להציע נוזלי שטיפה מיוחדים אשר מאלחשים את הגרון ואת הפה על מנת לעזור להקל על הכאב. אם הכאב ממשיך, אתה יכול לשאול את הרופא בנוגע לתרופות חזקות יותר.
  • חניכיים כואבים או מדממים: חשוב לצחצח את השיניים בעדינות. ייתכן שתרצה להימנע מאזורים שכואבים או מדממים. כדי להגן על החניכיים שלך מפני נזק, רצוי להימנע משימוש בקסמי שיניים.
  • זיהום: פה יבש ונזק לגבול הפה כתוצאה מטיפול קרינתי עלול לגרום להתפתחות של זיהום. יש לבדוק את הפה מידי יום ולחפש פצעים או שינויים אחרים, ולדווח לרופא על כל בעיה בפה.
  • ריפוי מאוחר לאחר טיפול שיניים: טיפול קרינתי עלול לגרום לקושי בריפוי רקמות בפה. יש לערוך בדיקת שיניים מקיפה ולהשלים את כל הטיפולים הדנטליים הדרושים לפני התחלת הטיפול הקרינתי.
  • נוקשות לסת: קרינה יכולה להשפיע על שרירי הלעיסה ויכולה להקשות בפתיחת הפה. ניתן למנוע או להפחית נוקשות לסת ע"י אימון שרירי הלסת. פעמים רבות מומלץ לפתוח ולסגור את הפה ככל שניתן (מבלי לגרום לכאב) 20 פעמים ברצף, 3 פעמים ביום. 
  • בעיות בשיניים תותבות: טיפול קרינתי יכול לשנות את הרקמות בפיך כך ששיניים תותבות לא תתאמנה יותר. בשל כאבים ופה יבש חלק מהאנשים לא יוכלו להשתמש בשיניים תותבות במשך כשנה לאחר הטיפול הקרינתי. לאחר שהרקמות מחלימות לחלוטין והפה לא כואב עוד, ייתכן צורך בהתאמה מחדש או בהחלפת התותבות.
  • שינויים בחוש הטעם והריח: במהלך הטיפול הקרינתי, אוכל יכול להיות בעל ריח  או טעם שונים.
  • שינויים באיכות הקול: קולך עשוי להיות חלש בסוף היום. הוא יכול להיות מושפע גם משינויים במזג האוויר. קרינה המכוונת לצוואר עשויה לגרום ללוע שלך להתנפח, ובכך לגרום לשינויים בקול ולתחושת גוש בגרון. הרופא עשוי להציע תרופות להפחתת נפיחות זו.
  • שינויים בבלוטת התריס: טיפול קרינתי יכול להשפיע על בלוטת התריס (איבר בצוואר מתחת לתיבת הקול). אם בלוטת התריס שלך אינה מייצרת מספיק הורמוני תריס, אתה עשוי להרגיש עייף, לעלות במשקל, להרגיש קור, ויובש בעור ובשיער. ניתן לבדוק את רמת הורמוני התריס בבדיקת דם. אם הרמה נמוכה, ייתכן שיהיה צורך בנטילת כדורי הורמוני תריס.
  • שינויים עוריים באזור המטופל: העור באזור המטופל יכול לההיפך לאדום או יבש. חשוב לשמור על טיפול העור בזמן זה. עוזר לחשוף איזור זה לאוויר, תוך כדי הגנה עליו מפני השמש. בנוסף, יש להימנע מלבישת בגדים שיוצרים חיכוך עם האזור המטופל, ואין לגלח את האזור המטופל. אין להשתמש בתחליבים ובקרמים באזור המטופל מבלי להיוועץ ברופא המטפל.
  • עייפות: אתה עשוי להיעשות מאוד עייף, בעיקר בשבועות המאוחרים יותר של הטיפול הקרינתי. מנוחה הינה חשובה, אולם רופאים בדרך כלל מייעצים לחולים להישאר פעילים ככל הניתן.

    אף על פי שתופעות לוואי של טיפול קרינתי עלולות להיות מטרידות, הרופא שלך יכול בדרך כלל לטפל  או לשלוט בהן. עוזר לדווח על בעיות שמופיעות אצלך על מנת שהרופא שלך יוכל לעבוד עמך כדי להקל עליהן.


תזונה

אכילה מספקת במהלך טיפול בסרטן משמעה צריכת מספיק קלוריות וחלבון למניעת איבוד משקל, להתחזק ולבנות מחדש רקמות בריאות. אולם אכילה מספקת עשויה להיות קשה לאחר טיפול בסרטן הפה. אנשים מסוימים עם סרטן מתקשים לאכול מכיוון שהם מאבדים את התיאבון. הם עשויים להיות ללא חשק לאכול בשל תחושות של אי-נוחות או עייפות. פה יבש או כואב או שינויים בחוש הריח או הטעם גם כן עשויים לגרום לכך שהאכילה תהיה קשה.
אם הפה שלך יבש, ייתכן שמאכלים רכים עם תוספת רטבים שמוסיפים לחות למזון, יהיו קלים יותר לאכילה עבורך. מרקים סמיכים, פודינג ומילקשייק לעיתים קלים יותר לבליעה. אחיות ודיאטניות יכולות לסייע לך לבחור את המזונות הנכונים עבורך. לאחר ניתוח או טיפול קרינתי בסרטן הפה, יש אנשים הזקוקים לצינור האכלה. צינור האכלה הינו צינור פלסטיק גמיש המועבר לתוך הקיבה דרך חתך בדופן הבטן. כמעט בכל המקרים, הצינור הינו זמני.מרבית האנשים חוזרים באופן הדרגתי לדיאטה רגילה.
על מנת להגן על הפה שלך במהלך טיפול בסרטן, עוזר להימנע מ:
  • מזון חד או פריך כגון טוגנים.
  • מזון חם, חריף או חומצי כגון פירות חמוצים או מיצים חמוצים.
  • מזון מסוכר שעלול לגרום לעששת.
  • משקאות אלכוהוליים.

שחזור ובנייה מחדש (reconstruction)

חלק מהאנשים עם סרטן הפה עשויים להזדקק לניתוח פלסטי או לניתוח בנייה מחדש על מנת לבנות מחדש את העצמות או את הרקמות של הפה. מחקר הביא להתקדמות רבה בדרך בה עצמות ורקמות יכולות להיות מוחלפות.
חלק מהאנשים עשויים להזדקק לשתלי שיניים. או שעשויים להזדקק למתלים (רקמות שמועברות מחלק אחר בגוף). עור, שרירים ועצמות יכולים להיות מועברים לחלל הפה מהחזה, זרוע, או רגל. המנתח הפלסטי משתמש ברקמות אלה לצורך תיקון.
אם אתה חושב על שחזור, כדאי להתייעץ עם כירורג פלסטי לפני התחלת הטיפול. אתה יכול לעבור ניתוח שחזור באותו הזמן בו מתבצע הניתוח להסרת הסרטן, או שאתה יכול לעבור אותו בשלב מאוחר יותר. דון עם הרופא המטפל בנוגע לגישה המתאימה לך ביותר.

שיקום

הצוות המטפל יסייע לך לחזור לפעילות תקינה מוקדם ככל האפשר. מטרות השיקום תלויות בהיקף המחלה ובסוג הטיפול. שיקום יכול לכלול התאמת שיניים תותבות והשתלת שיניים. הוא יכול לכלול גם טיפול בדיבור, ייעוץ דיאטנית או שירותים נוספים.
לעיתים ניתוח לבנייה מחדש של עצמות או רקמות של הפה אינו אפשרי. רופא שיניים עם הכשרה מיוחדת (prosthodontist) יכול לנסות להכין עבורך פרוטזה שתסייע לך לאכול ולדבר באופן נורמלי. אתה עשוי להזדקק להכשרה מיוחדת על מנת ללמוד להשתמש בפרוטזה זו.
אם סרטן הפה או הטיפול בו מוביל לבעיות בדיבור, יש להתחיל מוקדם ככל האפשר טיפול בדיבור. מטפל בדיבור יכול לתכנן עבורך טיפול וללמד אותך תרגילי דיבור. פעמים רבות הטיפול בדיבור ממשיך לאחר שובך לביתך.

מעקב

מעקב אחר טיפול בסרטן הפה הינו בעל חשיבות עליונה. אפילו במקרים בהם נראה שהסרטן הוסר במלואו או הושמד לחלוטין, המחלה לפעמים חוזרת מכיוון שתאי סרטן שלא ניתן לאתר נותרים בגוף לאחר הטיפול. הרופא עוקב אחר ההחלמה שלך ובודק האם ישנה הישנות של הסרטן. בדיקות שגרתיות עוזרות להבטיח שכל שינוי בבריאותך יקבל התייחסות. הרופא קרוב לוודאי יעודד אותך לבדוק את פיך באופן סדיר ולהמשיך לבקר אצל רופא השיניים. חשוב לדווח על שינויים בפיך מיד.
בדיקות שגרתיות נעשות על ידי צוות הכולל מנתחים ואונקולוגים וכוללות בדיקות של הפה, הגרון והצוואר. מעת לעת, הרופא שלך יערוך בדיקה גופנית מלאה, יזמין בדיקות דם וצילומי רנטגן.
לאנשים שחלו בסרטן הפה יש סיכוי לפתח סרטן נוסף בפה, בגרון או באזורים אחרים של הראש והצוואר. הדבר נכון במיוחד באנשים שמעשנים או ששותים אלכוהול באופן מופרז. רופאים מציעים לחולים באופן מובהק להפסיק לעשן ולצרוך אלכוהול על מנת להפחית את הסיכון לפתח סרטן חדש או בעיות בריאות אחרות.


תמיכה עבור אנשים עם סרטן הפה

החיים עם מחלה חמורה כגון סרטן הפה אינם פשוטים. עולות בעיות שונות כגון דאגה למשפחה, שמירה על מקום העבודה ושאלות לגבי המשך פעילויות היום-יום. ייתכנו חששות בנוגע לטיפולים ולהתמודדות עם תופעות הלוואי, ואשפוזים בבית חולים. רופאים, אחיות וחברי צוות רפואי נוספים יכולים לענות על שאלותיך בנוגע לטיפול, לעבודה או לפעילויות אחרות. ניתן להתייעץ עם עובד סוציאלי במידת הצורך. פעמים רבות עובד סוציאלי יכול להציע מקורות לסיוע כלכלי, עזרה בבית ותמיכה רגשית.
קבוצות תמיכה גם כן יכולות לעזור. בקבוצות אלה, חולים או בני משפחתם נפגשים עם חולים אחרים או בני משפחתם כדי לשתף בכלים שרכשו על מנת להתמודד עם המחלה ועם השפעות הטיפול. קבוצות יכולות להציע תמיכה באופן אישי, בטלפון או באינטרנט.

חקר הסרטן

קיימים מחקרים קליניים רבים העוסקים בטיפול בסרטן. במחקרים אלה אנשים מתנדבים כדי להשתתף. במחקרים קליניים רופאים בוחנים דרכים חדשות לטפל בסרטן הפה. המחקר כבר הוביל להתקדמות וחוקרים ממשיכים לחפש אחר גישות יעילות יותר.
אנשים המצטרפים למחקרים קליניים יכולים להיות בין הראשונים להפיק תועלת אם הגישה החדשה מוכחת כיעילה. אם המשתתפים אינם מפיקים תועלת באופן ישיר, הם עדיין תורמים תרומה חשובה למדע הרפואי ע"י כך שעוזרים לרופאים ללמוד יותר בנוגע למחלה וכיצד לשלוט בה. למרות שמחקרים קליניים יכולים לשאת בחובם סיכונים, החוקרים עושים כל שביכולתם על מנת להגן על המטופלים.
חוקרים בוחנים תרופות אנטי-סרטניות ושילובים של תרופות. הם בוחנים טיפול קרינתי בשילוב עם תרופות וטיפולים אחרים. הם בודקים גם תרופות אשר מונעות או מפחיתות את תופעות הלוואי של הטיפול הקרינתי.

זימון תורים - אף אוזן גרון

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U