מהו דום נשימה בשינה?
דום נשימה בשינה הוא הפרעת שינה אשר הלוקים בה חווים הפסקות נשימה במהלך השינה (למעלה מ-5 פעמים במשך שעת שינה) למשך מספר שניות. לרוב היא מלווה בנחירות ובעייפות במשך היום. ההפרעה נחשבת לקשה כשהפסקות הנשימה מתרחשות למעלה מ-30 פעמים במשך שעת שינה. אבחנת התסמונת ודרגות חומרתה מתבצעות במעבדת השינה.
הסימנים לדום נשימה
נחירות רבות, יובש בפה, יקיצות תכופות, תשישות ועייפות במהלך היום ונטייה לישנוניות, פגיעה באיכות החיים, גובר הסיכון לחלות ביתר לחץ דם, מחלות לב, סכרת, הפרעות בריכוז, הפרעות בתפקוד המיני, ואף דיכאון. כאשר מדובר למעלה מ-20 הפסקות נשימה בשעת שינה, גדל גם הסיכון לתמותה, הן עקב מחלות כרוניות והן עקב סיכון יתר לתאונות דרכים בשל עייפות יתר.
הטיפול הלא ניתוחי בדום נשימה בשינה
מסכת CPAP - Continuous Positive Airway Pressure
בחולים הסובלים מדום נשימה בשינה קיימת היצרות בדרכי האוויר העליונות, הגורמת לחסימה חלקית או מלאה במהלך השינה. כאשר קיים תמט של דרכי האוויר במהלך השינה, שימוש נכון במסכת ה-CPAP המזרימה אוויר בלחץ חיובי לחלל האף והפה, עשוי להביא לפתרון בעיית דום נשימה ולפתרון בעיית הנחירות, ואף הוכח כטיפול היעיל ביותר, המקטין את שיעור הסיבוכים הקשורים בדום נשימה בשינה. את המסכה יש להרכיב על הפנים במהלך כל הלילה, מידי לילה.
עם זאת, הקושי להסתגל לשימוש במסכה באופן קבוע ולאורך כל הלילה, גורם למטופלים רבים לוותר או לא להקפיד על השימוש, ובכך להיכנס למערבולת של שינה שמהלכה הרציף נקטע בעשרות יקיצות. הטיפול הניתוחי בדום נשימה בשינה עבור מטופלים שאינם מצליחים להסתגל למסכת ה-CPAP, בחלק מהמקרים קיימת האופציה הניתוחית.
מטרת הטיפול הניתוחי הינה הרחבת מעבר האוויר בדרכי הנשימה, למניעת חסימתו במהלך השינה. קיימים טיפולים שונים, בהתאם למיקום החסימה בדרכי הנשימה.
בדיקה אנדוסקופית בשינה
החסימה יכולה להיות בלוע האפי, בחך והענבל, בבסיס הלשון או בגרון, או משולבת. עבור כל חולה ניתן להתאים טיפול אינדיבידואלי, בהתאם למקור הבעיה ולמיקום חסימה. בדיקה אנדוסקופית בשינה, בה מדמים מצב של שינה באמצעות טשטוש קל, ומחדירים סיב אופטי דק וגמיש דרך האף על מנת לראות באופן ישיר את דרכי האוויר מהאף ועד מיתרי הקול, וכך ניתן לאתר את מיקום החסימה בדרכי האוויר העליונות הגורמת להפרעות בשינה או לנחירות. הבדיקה מתמשכת מספר דקות בלבד, ואינה כרוכה בכאב או באי נוחות. בהתאם לתוצאות הבדיקה ניתן לכוון את הטיפול הניתוחי לאזור הבעייתי ובכך להבטיח את הצלחת הטיפול. בסיום הפעולה המטופל משתחרר לביתו כעבור שעתיים לאחר ההתעוררות וההשגחה.