המלצות למצב של בחילות והקאות
- המנעות ממזונות עם טעמים או ריחות מאוד דומיננטיים כגון מזונות מטוגנים ומזונות מתובלים במיוחד.
- המנעות ממזונות בעלי ניחוח ארומטי.
- העדפת מזונות עם טעם/ריח ניטרליים.
- העדפת מזונות אשר בושלו במים או עברו אידוי על פני מזונות מטוגנים.
- העדפת אכילה/שתייה של מזונות ומשקאות קרים כגון גלידות ומילקשייקים.
- אכילת מזונות יבשים דלי שומן לספיגת מיצי הקיבה כגון צנימים, אורז, תפוחי-אדמה אפויים, קרקרים, בייגלה, עוגות
יבשות.
- אכילת ארוחות קטנות ותכופות על-מנת למנוע לחץ בקיבה.
- לעיסה איטית ויסודית של המזון.
- אכילה במקום מאוורר עד כמה שניתן.
המלצות למצב של חוסר תיאבון
- אכילת ארוחות קטנות לעיתים תכופות.
- ניצול זמנים בהם הינך מרגיש טוב יותר לאכילת ארוחות גדולות יותר (במקרים רבים ארוחת הבוקר הינה הארוחה
הגדולה של היום).
- המנעות משתיה במהלך הארוחות בכדי למנוע תחושת מלאות מהירה יותר. מומלץ לשתות בין הארוחות.
- שמירת מזון זמין/חטיף בהישג-יד על-מנת שניתן יהיה לאוכלו בכל עת שתחפוץ.
- אכילת ארוחות ביניים במהלך היום וגם לפני השינה.
- אין להשתמש במוצרי דיאט.
- העדפת מזון מרוכז קלורית ועשיר בחלבון.
דוגמאות:
- שמנת במקום לבן, ארטיק במקום קרטיב
- העדפת לחם/קרקר עם ממרח/ים עשיר בשומן ו/או חלבון (גבינה צהובה, גבינת שמנת, אבוקדו, טחינה ועוד)
- העדפת בייגלה עם גבינה ע"פ בייגלה יבש, העדפת רסק פרי מעורבב עם שמנת ע"פ רסק פרי בלבד.
- כל ביס נחשב !
המלצות למצב של שלשולים
- יש להקפיד על שתייה מרובה.
- רצוי לאכול ארוחות קטנות בהפרשי זמן קצרים.
- אין להוסיף פריטי מזון המכילים תאית או סובין, יש להקפיד על קילוף הירקות והפירות וסינון המיצים.
מצורפת רשימת מזונות המחולקת למזונות המומלצים, ומזונות שמומלץ להימנע מהם:
|
מזונות מותרים |
מזונות שמומלץ להימנע מהם |
משקאות |
מים, תה, קפה, מרקים (שאינם מכיליםקטניות), מיצי פירות מסוננים (במיוחדמיץ תפוחים), חלב דל לקטוז. |
חלב, משקאות מרוכזים ממותקים בסוכר
|
לחם |
לחם אחיד, לבן או חלה, צנימים, עוגות, עוגיות, קרקרים מקמח לבן (שאינם עשירים בסיבים) |
לחם חי (מחיטה מלאה), לחם שיפון, דברי מאפה עשירים בסיבים |
עמילנים |
קורנפלור, סולת, אורז לבן, אטריות, מקרוני, תפוחי אדמה |
קטניות, אורז מלא, קווקר, דגנים מלאים |
גבינות ומוצרי חלב |
גבינות לבנות (עד 5%), קוטג', יוגורט ביו |
גבינות שמנות, גבינות קשות וצהובות, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה |
פירות |
בננה, תפוח עץ מקולף, רסק תפוחי עץ מבושלים, פירות מקולפים ומבושלים |
|
ירקות |
מקולפים ומבושלים (במיוחד קישואים, גזר, דלעת) |
כרוב, כרובית, צנון, לפת |
שומנים |
|
מזונות עשירים בשמן, מרגרינה או חמאה. מיונז, אבוקדו, אגוזים וגרעינים למינהם, חלבה, טחינה |
סוכר |
|
משקאות מרוכזים ממותקים בסוכר,
ממרח שוקולד, ליקרים |
המלצות למצב של עצירות
- מומלצת שתייה מרובה – 8-10 כוסות ליום (מים, תה צמחים, מרקים, מיצי פירות, משקאות ללא קפאין).
- סיבים תזונתיים מסייעים בהסדרת פעילות המעיים – מזונות עתירי סיבים מומלצים: לחם וקרקרים מחיטה מלאה,
כוסמת, בורגול, קוואקר, ברנפלקס, גרנולה, תירס, עגבניות, אפונה, שעועית, חומוס עדשים, פירות וירקות על
קליפתם.
- פעילות גופנית קלה בכל אופן שניתן.
המלצות למצב של פגיעה ברירית הפה ומערכת הבליעה
- מומלץ להעדיף מזונות פושרים עד קרים ולצמצם מזונות/שתייה חמה.
- מומלץ למצוץ קרח/קרטיב לפני האכילה.
- יש להעדיף מזונות בעלי מרקם חלק, רך-נוזלי (לדוגמה פודינגים, מחית תפוחי-אדמה, גלידה, שמנת, רסק תפוחי
עץ).
המלצות למצב של פגיעה ושינויים בחוש הטעם
- יש לנסות מזונות חדשים בנוסף למזונות שאתה רגיל אליהם.
- יש להימנע מחריפות ותבלון יתר.
- יש לשמור היטב על היגיינת הפה.
- מזונות קרים או בטמפ' החדר עשויים להיות נסבלים יותר ממזונות חמים.
- בסיום הארוחה ובכל פעם שאתה סובל מטעם רע בפה, ניתן ללעוס מסטיק, למצוץ לימון (או לטפטף על האוכל) או
סוכריות מנטה.
- במצב של יובש בפה – יש להרבות בשתייה, להרטיב את הפה לפני אכילה או מציצת קרטיב/קרח.
* הפריטים המסומנים בכוכבית אינם מתאימים לחולים נויטרופנים.
** מומלץ להתיעץ עם דיאטנית קלינית להדרכה מפורטת, מקיפה ומתאימה אישית.