הנחיות להעשרה תזונתית במרקם דייסתי- רך

הנחיות להעשרה תזונתית במרקם דייסתי- רך

מטופלים רבים משתחררים מאשפוז כשהם סובלים ממגבלה זמנית/קבועה ביכולת האכילה והתיאבון המתבטאות ביכולת לעיסה ובליעה מוגבלות.
שמירה על מצב תזונתי תקין חשובה לשמירה על משקל גוף, חיוניות והתחזקות ואף למניעת חסרים תזונתיים שעלולים להפריע להבראה/החלמה.
להלן המלצות מתאימות לתפריט במרקם רך או דייסתי מועשר בכל הרכיבים החיוניים (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים). חולי סוכרת חייבים יעוץ אישי היות והעשרה בסוכרים פשוטים אינה מומלצת עבורם.

המלצות כלליות היכולות לסייע להגיע לכמות המזון הדרושה במצבים בהם האכילה מוגבלת:
1. לאכול ארוחות קטנות ותכופות (כל שעתיים)
2. להימנע ממזונות דלי שומן ומופחתי קלוריות כגון משקאות דיאט, מוצרי חלב דלי שומן (מעדני דיאט לדוגמה), לחם
קל, פסטרמה דלת שומן ועוד. במקומם יש להעדיף מזונות עתירי קלוריות. מטופלים סכרתיים צריכים להמשיך
ולהקפיד על מוצרים ללא סוכר ובמידה וסובלים מעודף משקל, גם על מוצרים שאינם עתירים מאוד בשומן.
3. לשתות מים בסוף הארוחה או בין הארוחות, בלגימות קטנות ולא יחד עם האוכל. להפחית שתיית קפה ותה על
בסיס מים. ניתן להכין קפה / שוקו / שייק פירות על בסיס חלב בלבד או בשילוב שמנת מתוקה. ניתן לצרוך תכשירי
העשרה בטעם קפה (כגון אנשור).
4. מומלץ להפחית כמויות מזון נוזלי דל קלוריות כמו מרק צח. ניתן ורצוי להעשיר מרקים בשמן, שמנת לבישול,
קטניות (עדשים/חומוס/שעועית/אפונה), פחמימות (תפו"א/אורז/פסטה/פתיתים) ומנת בשר/עוף/דג. במידה ונחוץ – ניתן לטחון בבלנדר למרקם חלק.
5. יש להקפיד על צריכה מספקת של חלבונים, עדיף מן החי - בשר לסוגיו, ביצים ומוצרי חלב. ניתן להכין
ביצה מקושקשת עם תוספות כגון: שמן/חמאה/גבינות למיניהן וחלב. ניתן גם לאכול ביצה קשה מגוררת מעורבבת
עם גבינה, מיונז או שמנת.

המלצות למזון רך /דייסתי:
1. לבעיות לעיסה/בליעה – מומלץ שמרקם המזון יהיה אחיד דייסתי/רך/טחון. לדוגמה: מרק עם אטריות או
קוסקוס ברוטב אינם מזונות בעלי מרקם אחיד ואילו פירה עם רוטב או קציצה ברוטב סמיך כן.
2. ירקות ובשר צריכים להיות מבושלים היטב עד למידה שניתן למעוך אותם במזלג.
3. ניתן להיעזר בבלנדר – במיוחד לקטניות, בשר, ירקות קשים.
4. מוצרי חלב הם דוגמא טובה למזון מתאים, הן מבחינת מרקם והן מבחינת הרכב (עשירים בחלבון ובסידן ומסייעים
לבניית הגוף).
5. לבעיות בליעת נוזלים – יש להשתמש באבקת מסמיך לנוזלים על פי הנחיות דיאטנית/קלינאית תקשורת.

הנחיות להעשרת המזון באנרגיה (קלוריות):
1. מומלץ לשלב ממרחים על בסיס אגוזים וגרעינים כגון טחינה גולמית, ממרח שקדים / אגוזים / חלבה, חמאת
בוטנים בשייקים ובדייסות.
2. מומלץ לשלב שמנים בריאים ממקור צמחי: שמן זית / שמן קנולה / אבוקדו במזון.
3. מומלץ להוסיף בין הארוחות עוגות (עוגת גבינה, שוקולד, קרם), שוקולד וקינוחים רכים (גלידה/קצפת).
4. מומלצת העשרת המזונות עם סוכרים (מלבד חולים סוכרתיים ששם אינו מומלץ או מתאים): דבש, ריבה, סילאן,
סוכר, מולסה, סירופ מייפל, סירופ שוקולד, ממרח תמרים, פירות יבשים מושרים במים או מבושלים או ממרחי
פירות.
5. מומלץ להשתמש במוצרי חלב שאינם דלי שומן כגון גבינת שמנת, שמנת חמוצה (15% או 27%), גלידה, שמנת
לבישול (10%-15%) או להקצפה (32%-38%), מעדנים ממותקים, ושילובם באפייה או בבישול (דייסה, עוגות
גבינה, בלינצ'ס, לביבות, שייקים, מרקים מוקרמים).

הנחיות כלליות:
- מומלץ לנהל מעקב משקל לפחות אחת לשבועיים.
- במידה ולא מצליחים להגיע לצריכת המזון מספקת, ניתן להוסיף מזון רפואי להעשרת התפריט, בהתייעצות עם
דיאטנית.
להלן מס' הצעות למתכונים עשירים בקלוריות וברכיבי תזונה חיוניים:
* מילקשייק – 1/2 כוס חלב, 1/2 כוס שמנת מתוקה, 50 גרם גלידה מכל סוג, 1 כפית דבש/סוכר. מערבבים הכל
בבלנדר, מקררים ואוכלים בכפית. לסכרתיים – ניתן להמתיק בממתיק מלאכותי או תחליף סוכר ולהשתמש בגלידה
ללא סוכר
* פודינג רב חלבון – 1/4 כוס חלב, 1/4 כוס שמנת מתוקה, 2 כפיות אבקת פודינג, 2 כפיות אבקת ג'לי, 2 כפיות סוכר.
מערבבים הכל בבלנדר, מקררים ואוכלים בכפית. לסכרתיים – ניתן להמתיק בממתיק מלאכותי או תחליף סוכר
ולהשתמש באבקות (פודינג/ג'לי) ללא סוכר
* דייסה מועשרת – 3 כפות קוואקר/סולת/קורנפלור, חצי כוס חלב, חצי כוס שמנת מתוקה, כפית חמאה / שמן / טחינה
גולמית / ממרח שקדים, כפית סוכר / דבש / ממרח תמרים / ריבה. מבשלים הכל על אש קטנה תוך כדי ערבוב
איטי עד לרתיחה והסמכת הדייסה. מקררים ואוכלים בכפית. לסכרתיים – ניתן להמתיק בממתיק מלאכותי או תחליף
סוכר או לא להמתיק כלל
* מרק טחון – 1/2 כוס פחמימה מבושלת (אורז/כוסמת/פתיתים/פסטה/תפו"א/בטטה), 1/2 כוס ירק מבושל
(גזר/דלעת/קישואים/אפונה ירוקה), 100 גרם בשר מבושל (עוף/דג/בשר טחון), כף שמן זית/קנולה, 150 מ"ל מרק
צלול. לאחר הבישול טוחנים הכל בבלנדר. במידה וסמיך מידי להוסיף מעט נוזלים ממי הבישול.
* סלט ביצים – 3 ביצים קשות, 1/2 אבוקדו בינוני בשל, כף מיונז, מלח ופלפל לתיבול. ניתן להוסיף בצל / בצל ירוק /
מלפפון חמוץ קצוצים דק. קוצצים או מועכים במזלג את הביצים והאבוקדו, מוסיפים תבלינים ומיונז ומערבבים.

* הפריטים המסומנים בכוכבית אינם מתאימים לחולים נויטרופנים.
** מומלץ להתיעץ עם דיאטנית קלינית להדרכה מפורטת, מקיפה ומתאימה אישית.