גזים במערכת העיכול

גזים הם תופעה שכיחה ונורמלית בקרב האוכלוסייה הבריאה, אולם, מספר לא מבוטל של אנשים סובל מכמות רבה יחסית של גזים.
גזים במערכת העיכול יכולים להשתחרר דרך הפה על ידי גיהוקים או שיהוקים, או במורד מערכת העיכול דרך פי הטבעת. לעיתים, אין שחרור של גזים וכתוצאה מכך יגרמו כאבי בטן ו/או נפיחות בטנית.

הגזים הם בעצם תוצאה של מספר גורמים

  • בליעת אוויר
  • וצרי לוואי מפירוק מזונות מסוימים על ידי חיידקי מעי
  • שהייה ממושכת של מזון שלא נעכל במעיים כתוצאה מהפרעות בעיכול או האטה בתנועתיות המעי.

בליעת אוויר
כולם בולעים אוויר בזמן אכילה ושתיה, אולם, אכילה מהירה, לעיסת מסטיק, עישון ושיניים תותבות עלולים לגרום לבליעה מוגברת של אוויר. גיהוקים ושיהוקים הם הדרך בה הגוף משחרר את עודפי האוויר הללו מהקיבה. כאמור, שאר האוויר עובר במורד מערכת העיכול, חלקו נספג במעי הדק וחלקו ממשיך לעבור במעי הגס ולהשתחרר דרך פי הטבעת.

אילו מזונות גורמים לגזים?

מזונות שמכילים פחמימות הם הגורמים העיקריים לגזים. שומנים וחלבונים גורמים פחות. חלק מהגזים מקורם בפירוק המזון וחלק נוצר בגלל מחסור באנזימים לצורך הפירוק.
 

סוכרים

  • ראפינוז, נמצא בכמות גדולה בקטניות (חומוס, שעועית יבשה, עדשים וכו' ), כרוב, כרוב ניצנים, ברוקולי ודגנים מלאים.
  • לקטוז, הסוכר הטבעי שבחלב, נמצא גם במוצרי חלב כמו גבינות רכות, מעדנים, גלידות- בכמויות משתנות. לחלק מהאוכלוסיה ובמיוחד לאוכלוסיה המבוגרת יש מחסור באנזים שמפרק את סוכר החלב (לקטאז). כתוצאה מכך עלולה להיווצר כמות גדולה של גזים לאחר אכילת מזונות אלה.
  • פרוקטוז, הסוכר הטבעי שנמצא בפירות וירקות, משמש גם להמתקת משקאות קלים ומיצי פירות. צריכת כמות גדולה של פרוקטוז עלולה לגרום לאי נוחות במערכת העיכול.
  • סורביטול, ממתיק מלאכותי, משמש להמתקת מזונות דיאטטיים (שוקולד, מסטיקים וכו').


עמילנים

רוב העמילנים כמו: תפוחי אדמה, תירס, חיטה, גורמים להיווצרות גזים בתהליך העיכול. אורז, לעומת זאת, הוא הפחמימה היחידה שאינו גורם לכך.


סיבים תזונתיים

מזונות מהצומח מכילים סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים.

  • הסיבים המסיסים יוצרים מעין ג'ל במעי, מצויים בשיבולת שועל, קטניות ופירות. הם מפורקים במעי הגס על ידי חיידקים, הפירוק גורם לפליטת גז.
  • הסיבים הבלתי מסיסים לעומת זאת, עוברים במערכת העיכול ללא שינוי מבני, אינם מתפרקים ומשום כך יוצרים פחות גזים. סיבים בלתי מסיסים מצויים בדגנים מלאים, קליפות של ירקות ופירות.

יש לציין שהיווצרות גזים שונה מאדם לאדם, יש לבחון כל מזון בנפרד ולא להימנע מאכילת פחמימות באופן גורף.


טיפול תרופתי

התרופות לטיפול בגזים מתחלקות לשני סוגים:

  • תרופות שמכילות אנזימים מפרקים, כמו: בינו, לקטאזין, קריאון. אלה הן תרופות שעוזרות בתהליך העיכול ובכך מונעות היווצרות גזים.
  • תרופות שסופחות גזים, מטפלות באי הנוחות שיוצרים הגזים, כמו: סימיכול, קרבוסילן.
    את מרבית התרופות משני הסוגים ניתן לרכוש ללא מרשם רופא, בכל מקרה, יש לקרוא את הוראות השימוש לפני הנטילה ולידע את הרופא המטפל.


הנחיות להפחתת גזים במערכת העיכול

  1. לעס היטב את המזון
  2. אכול ושתה לאט וברוגע
  3. המנע משתייה בזמן הארוחה
  4. המנע משתיית משקאות באמצעות קש או מבקבוק
  5. המנע משתיית משקאות מוגזים
  6. המנע מעישון
  7. המנע מלעיסת מסטיק ומציצת סוכריות קשות
  8. התאם את השיניים התותבות לחניכיים
  9. אל תאכל ארוחות גדולות
  10.  הפחת/המנע מצריכה של מזונות המגבירים יצירת גזים, כגון: כרוב, כרובית, ברוקולי
  11. אם אתה צורך קטניות הקפד להשרות או להנביט אותם