הנחיות תזונתיות לתופעות לוואי מכימותרפיה והקרנות

המלצות למצב של בחילות והקאות

  • המנעות ממזונות עם טעמים או ריחות מאוד דומיננטיים כגון מזונות מטוגנים ומזונות מתובלים במיוחד.
  • המנעות ממזונות בעלי ניחוח ארומטי.
  • העדפת מזונות עם טעם/ריח ניטרליים.
  • העדפת מזונות אשר בושלו במים או עברו אידוי על פני מזונות מטוגנים.
  • העדפת אכילה/שתייה של מזונות ומשקאות קרים כגון גלידות ומילקשייקים.
  • אכילת מזונות יבשים דלי שומן לספיגת מיצי הקיבה כגון צנימים, אורז, תפוחי-אדמה אפויים, קרקרים, בייגלה, עוגות יבשות.
  • אכילת ארוחות קטנות ותכופות על-מנת למנוע לחץ בקיבה.
  • לעיסה איטית ויסודית של המזון.
  • אכילה במקום מאוורר עד כמה שניתן.

המלצות למצב של חוסר תיאבון

  • אכילת ארוחות קטנות לעיתים תכופות.
  • ניצול זמנים בהם הינך מרגיש טוב יותר לאכילת ארוחות גדולות יותר (במקרים רבים ארוחת הבוקר הינה הארוחה הגדולה של היום).
  • המנעות משתיה במהלך הארוחות בכדי למנוע תחושת מלאות מהירה יותר. מומלץ לשתות בין הארוחות.
  • שמירת מזון זמין/חטיף בהישג-יד על-מנת שניתן יהיה לאוכלו בכל עת שתחפוץ.
  • אכילת ארוחות ביניים במהלך היום וגם לפני השינה.
  • אין להשתמש במוצרי דיאט.
  • העדפת מזון מרוכז קלורית ועשיר בחלבון.

דוגמאות

  • שמנת במקום לבן, ארטיק במקום קרטיב
  • העדפת לחם/קרקר עם ממרח/ים עשיר בשומן ו/או חלבון (גבינה צהובה, גבינת שמנת, אבוקדו, טחינה ועוד)
  • העדפת בייגלה עם גבינה ע"פ בייגלה יבש, העדפת רסק פרי מעורבב עם שמנת ע"פ רסק פרי בלבד.
  • כל ביס נחשב!

המלצות למצב של שלשולים

  • יש להקפיד על שתייה מרובה.
  • רצוי לאכול ארוחות קטנות בהפרשי זמן קצרים.
  • אין להוסיף פריטי מזון המכילים תאית או סובין, יש להקפיד על קילוף הירקות והפירות וסינון המיצים.

מצורפת רשימת מזונות המחולקת למזונות המומלצים, ומזונות שמומלץ להימנע מהם:

 

מזונות מותרים

מזונות שמומלץ להימנע מהם

משקאות

מים, תה, קפה, מרקים(שאינם מכיליםקטניות), מיצי פירות מסוננים (במיוחדמיץתפוחים), חלב דל לקטוז.

חלב, משקאות מרוכזים ממותקים בסוכר

 

 

לחם

לחם אחיד, לבן או חלה, צנימים, עוגות, עוגיות, קרקרים מקמח לבן (שאינם עשירים בסיבים)

לחם חי (מחיטה מלאה), לחם שיפון, דברי מאפה עשירים בסיבים

עמילנים

קורנפלור, סולת, אורז לבן, אטריות, מקרוני, תפוחי אדמה

קטניות, אורז מלא, דגנים מלאים

גבינות ומוצרי חלב

גבינות לבנות (עד 5%), קוטג', *יוגורט ביו

גבינות שמנות, גבינות קשות וצהובות, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה

פירות

בננה, תפוח עץ מקולף, רסק תפוחי עץ מבושלים, פירות מקולפים ומבושלים

 

ירקות

מקולפים ומבושלים (במיוחד קישואים, גזר, דלעת)

כרוב, כרובית, צנון, לפת

שומנים

 

מזונות עשירים בשמן, מרגרינה או חמאה. מיונז, אבוקדו, אגוזים וגרעינים למינהם, חלבה, טחינה

סוכר

 

משקאות מרוכזים ממותקים בסוכר, ממרח שוקולד, ליקרים

המלצות למצב של עצירות

מומלצת שתייה מרובה – 8-10 כוסות ליום (מים, תה צמחים, מרקים, מיצי פירות, משקאות ללא קפאין).

  • סיבים תזונתיים מסייעים בהסדרת פעילות המעיים – מזונות עתירי סיבים מומלצים: לחם וקרקרים מחיטה מלאה, כוסמת, בורגול, קוואקר, ברנפלקס, גרנולה, תירס, עגבניות, אפונה, שעועית, חומוס עדשים, *פירות וירקות על קליפתם.
  • פעילות גופנית קלה בכל אופן שניתן.

המלצות למצב של פגיעה ברירית הפה ומערכת הבליעה

  • מומלץ להעדיף מזונות פושרים עד קרים ולצמצם מזונות/שתייה חמה.
  • מומלץ למצוץ קרח/קרטיב לפני האכילה.
  • יש להעדיף מזונות בעלי מרקם חלק, רך-נוזלי (לדוגמה פודינגים, מחית תפוחי-אדמה, גלידה, שמנת, רסק תפוחי עץ).

המלצות למצב של פגיעה ושינויים בחוש הטעם

  • יש לנסות מזונות חדשים בנוסף למזונות שאת/ה רגיל/ה אליהם.
  • יש להימנע מחריפות ותבלון יתר.
  • יש לשמור היטב על היגיינת הפה.
  • מזונות קרים או בטמפ' החדר עשויים להיות נסבלים יותר ממזונות חמים.
  • בסיום הארוחה ובכל פעם שאתה סובל מטעם רע בפה, ניתן ללעוס מסטיק, למצוץ לימון (או לטפטף על האוכל) או סוכריות מנטה.
  • במצב של יובש בפה – יש להרבות בשתייה, להרטיב את הפה לפני אכילה או למצוץ קרטיב/קרח.

    * הפריטים המסומנים בכוכבית אינם מתאימים לחולים נויטרופנים.
    ** מומלץ להתיעץ עם דיאטנית קלינית להדרכה מפורטת, מקיפה ומתאימה אישית.