הברזל הוא מינרל חיוני מאוד לגופינו.
70% -60 מהברזל בגוף מוציים בהמוגלובין הדם, ותפקידו העיקרי לשאת ולהעביר חמצן מהריאות לכל חלקי הגוף.
אצל ילדים, בשנות חייהם הראשונות, לברזל יש תפקיד חשוב בהתפתחות שכלית תקינה.
הברזל הנספג בצורה הטובה ביותר ובכמות הגדולה ביותר מקורו ממזונות מן החי (בשר, עוף, דגים).
ישנם גורמים המזרזים את ספיגת הברזל מהמזון כמו ויטמין C - המצוי בעיקר: בפירות הדר, עגבניות, פלפל אדום, תות שדה.
לעומם ישנם גורמים המעכבים את ספיגת הברזל:
- תרופות סותרות חומצה כמו: זנטג, טגמא, וסימטג.
- חומצות אוקסילית - המצויה בעיקר בשוקולד, קוקה קולה, ענבים ותרד.
- סידן - המצוי בעיקר במוצרי חלב.
לכן חשוב לכלול בתפריט היומי בשר, עוף או דגים ובנוסף להקפיד על שילובים נכונים, לדוגמא: שתיית מיץ תפוזים במקום קוקה קולה בארוחה המכילה בשר. (קוקה קולה יכול לעכב את ספיגת הברזל מהבשר).
במקרים בהם אין שמירה על תזונה מאוזנת או במצבי מחלה שונים נוצר חסר בברזל הגורם לאנמיה.
קיימות סיבות שונות לאנמיה אך בכולן מופיעות תחושות לא נעימות של חולשה, עייפות וסחרחורת עד התעלפות.
במידה ואנמיה נגרמת עקב תזונה לא מאוזנת, יש באפשרותך לבחור מזונות העשירים בברזל, מן החי ומן הצומח מתוך הרישמה המוצגת לפניך.
בנוסף קיימים בשוק מוצרים רבים המועשרים בברזל.
חשוב לציין, כי אי אפשר לפתור את בעיית האנמיה ע"י אכילת מזון צמחוני עשיר בברזל, להפך, צריכה מוגזמת של מזונות צמחיים המכילים ברזל יכולה לפגוע בספיגה של מינרלים אחרים.
במידה ואין אפשרות לאכול מזונות מן החי יש לשקול תוספת יומית של תכשיר ברזל בייעוץ רופא בלבד.
רשימת מזונות עשירים בברזל
כמות הברזל היומית המומלצת היא: נשים - 18 מ"ג / יום גברים - 10 מ"ג / יום.
מזונות מן החי (100 ג"ר) |
מזונות מן הצומח |
המזון |
מ"ג ברזל |
קלוריות |
המזון |
מ"ג ברזל |
קלוריות |
כבד בקר צלוי |
9 |
174 |
חלמית-100 גר'(כוביזה מבושלת) |
11 |
31 |
כבד עוף צלוי |
8.8 |
153 |
מיץ שזיפים שחורים-1כוס |
8.2 |
500 |
בשר בקר מבושל |
5.5 |
183 |
גרעיני דלעת/מילון-100 גר' |
8 |
590-573 |
בשר הודו |
4.8 |
177 |
גרעיני אבטיח/חמניות 100 גר' |
7.4-7 |
572-595 |
סרדינים בשמן |
4 |
285 |
חלבה- 100 גר' |
6 |
499 |
דג בקאלה מיובש |
3 |
349 |
שקדים - 100 גר' |
6 |
629 |
נקניק יבש |
2.8 |
416 |
פלאפל- 100 גר' |
4.7 |
290 |
ביצים |
2.5 |
160 |
כרפס גבעול חי - 100 גר' |
4.6 |
11 |
נקניקיות |
1.7 |
199 |
משמשים מיובשים-100 גר' |
4.5 |
300 |
בשר עוף חזה |
1.7 |
145 |
גריניס - 100 גר' |
4 |
15 |
טונה משומר |
1.5 |
121 |
מולסה שחורה -20 גר' |
3.22 |
88 |
|
|
|
צ'יפס - 100 גר' |
3 |
559 |
|
|
|
פתית סויה מבושלים 100 גר' |
3 |
116 |
|
|
|
טחינה גולמית- 25 גר' |
2.7 |
171 |
|
|
|
שומשום 20 גר' |
2.1 |
119 |
|
|
|
נבט חיטה 20 גר' |
1.9 |
104 |
|
|
|
תפו"א מבושל 100 גר' |
1.4 |
81 |
|
|
|
מיץ עגבניות- 100 גר' |
1.4 |
38 |
|
|
|
שמרי בירה -5 גר' |
0.86 |
17 |