הטיפול התזונתי במחלקה להשתלות מח עצם

הטיפול התזונתי במחלקה להשתלות מח עצם

קיימת חשיבות רבה לשימור מצב תזונתי תקין במהלך האשפוז. זאת על מנת לספק לגוף את היכולת להתמודד טוב יותר עם הטיפולים ובכדי להפחית את הסיכון לסיבוכים. השמירה על משקל יציב היא אחד הסימנים למצב התזונתי, ולכן יש להימנע מירידה במשקל בעת האשפוז, גם במקרה של עודף משקל.
מומלץ לצרוך מזון מגוון מכל קבוצות המזון במידת האפשר, ולהקפיד על ארוחות תכופות במהלך היום.

במהלך הטיפולים הכימותרפיים יתכנו מספר תופעות לוואי העלולות להשפיע על יכולת האכילה. הטיפול התזונתי משתנה בהתאם לבעיות הספציפיות של המטופל.
התופעות הנפוצות כוללות ירידה בתיאבון, בחילות והקאות. במקרים מסוימים עלולה להיפגע רירית הפה והלוע, שגורמת לקושי בבליעה. ישנם חולים שיסבלו משלשולים מרובים ועוד.
חולים עם בעיות אלו מאותרים ע"י דיאטנית המחלקה ומטופלים בהתאם.
חוסר תיאבון הנה תופעה המאפיינת את מרבית החולים. מפאת החשיבות בשמירה על המצב התזונתי חשוב להקפיד על צריכת מזונות עשירים בקלוריות ובחלבון כדוגמת מוצרי חלב עם אחוז שומן גבוה, מעדני חלב ושמנת, גלידות ומילקשייקים. פריטי מזון נוספים עשירים בחלבון ומומלצים לצריכה הם ביצים, בשר לסוגיו ודגים.

קיים בשוק מגוון של תכשירי מזון רפואי על בסיס נוזל או אבקה. מטרת התכשירים להעשיר את התזונה הקיימת או לספק הזנה מרוכזת למצבים ספציפיים. לבחירת התכשיר המתאים יש להתייעץ עם דיאטנית.
במהלך טיפולים כימותרפיים ולאחר השתלת מח עצם, קיימת רגישות גבוהה ביותר לגורמי זיהום. מזהמים אלו יכולים להיות מועברים בדרכים שונות, גם באמצעות מזונות ומשקאות.
במסגרת המאמץ לספק סביבה מוגנת, מתחילים עם מתן תזונה נקייה כבר מתחילת האשפוז. תזונה נקייה, כוללת מזונות בעלי סכנה זיהומית נמוכה.
זוהי אינה הזנה סטרילית, אך היא מקטינה את הסיכון לזיהום.
ההנחיות תקפות למשך 3 חודשים לאחר השתלה עצמית ו-6 חודשים לאחר השתלה מתורם זר מכיוון שזהו טווח הזמן בו הגוף עדיין חשוף לסכנת הזיהום.
הסיכון להמצאות מזהמים במזון תלוי לא רק בסוג המזון אלא גם באופן הכנתו והטיפול בו. לשם כך יש לנהוג על פי ההנחיות הבאות לטיפול במזון. יש לנהוג על פי הנחיות אלה הן במסגרת האשפוז והן לאחר השחרור, במטבח הביתי:

ניקיון:
» לפני הכנת מזון יש לשטוף ידיים היטב במים וסבון. רצוי להשתמש בסבון אנטיבקטריאלי.
» יש להשתמש אך ורק בכלים נקיים אשר נשטפו אף הם במים וסבון (רצוי אנטיבקטריאלי). מדיח כלים מאפשר ניקוי יסודי וסניטציה של כלי האוכל.
» יש לשטוף ירקות ופירות ביסודיות תחת מים זורמים לפני קילופם וחיתוכם. יש להסיר חלקים פגועים.
» יש לשטוף חלקן העליון של קופסאות שימורים לפני פתיחתן. לאחר השימוש יש לשטוף את הפותחן היטב במי סבון חמים.
» כל מזון הארוז באריזה אישית הניתנת לשטיפה (אטומה וסגורה היטב), יש לשטוף במי סבון חמים לפני הפתיחה.

הכנת מזון:
» יש להפשיר בשר, דגים ועופות במקרר או במיקרוגל בלבד. יש להכין את המזונות המופשרים מיד. אסור להקפיא בשר מופשר בשנית.
» יש לבשל בשר, דגים ועופות היטב, עד לצבע אפור, חום (ולא נותר צבע אדום, וורוד). אין לאכול בשר נא.
» ביצים יש לבשל היטב, עד אשר החלמון אינו נוזלי.
» לבשר, דגים, עוף וירקות - יש להשתמש בקרשי חיתוך נפרדים לפני ואחרי בישול. אין להשתמש בקרש חיתוך מעץ.
» בזמן הכנת המזון, אין לטעום אותו עם אותם הכלים המשמשים לערבוב והכנה.

קנייה שמירה ואחסון:
» מזון חם יש לאכול מיד בתום ההכנה, אלא אם קיימת אפשרות לשמור אותו בטמפ' של כ –80 מעלות צלזיוס.
» מזון קר יש לשמור במקרר ב 0-5 מעלות צלזיוס ובמקפיא ( 18-) מעלות צלזיוס.
» אסור להשאיר מזון העלול להתקלקל מחוץ למקרר בטמפ' החדר יותר משעתיים. מזונות המכילים ביצים, שמנת ומיונז, אסור להשאיר מחוץ למקרר יותר משעה.
» לאחסון מזון מבושל – יש לחלק לכמויות קטנות, בכלי אחסנה קטנים לקירור מהיר. להשגת קירור מהיר יש להכניס את הכלי פתוח למקרר ולסגור לאחר שהתקרר. במקרר יש לשמור כמויות שיאכלו בטווח של 3-2 ימים. את הכמות הנותרת יש להקפיא.
» "שאריות" מהארוחה צריכות להיות מקוררות במהירות ומחוממות לשימוש נוסף רק פעם אחת נוספת לפני שיושלכו לאשפה.
» שאריות מזון מוכן יש לשמור במדפים העליונים במקרר. מזון לפני הכנה, במדפים הנמוכים במקרר.
» אין לאחסן מזון תחת הכיור או בארון יחד עם חומרי הניקוי.
» יש לבדוק את תאריך התפוגה שעל המזונות. אסור לאכול מזון פג תוקף.
» מזונות קפואים או מקוררים, יש להוסיף לעגלת הקניות בסופר, בסוף הקנייה, מיד לפני התשלום.

זהירות:
» אין לטעום או לאכול מזון שנראה או מריח רע או שונה מהרגיל.
» במקרה של חתך או פצע פתוח בידיים, יש להשתמש בפלסטר פלסטי אטום או כפפות פלסטיק, בשעת הכנת המזון ואכילתו.

מיקרוגל:
» בישול / חימום במיקרוגל יכול להשאיר חלקים קרים בתוך המזון, בהם יכולים להתפתח זיהומים. יש לערבב את תוכן הכלי עם המזון פעם או פעמיים במהלך החימום. יש להקפיד שהכלי יהיה מכוסה בעת החימום להשגת דרגת חום מרבית.

מזון מדוכנים ומסעדות:
» אין לאכול מזון מדוכני רחוב (פלאפל, שווארמה, בגטים וכו').
» אין לאכול מזון הנקנה בתפזורת בדוכנים וחנויות (פיצוחים, ממתקים, גלידה), אלא רק באריזות סגורות של יצרן גדול ומוכר.
» לא מומלץ לאכול במסעדות.

פירות וירקות:
» פירות וירקות יש לשטוף היטב במים זורמים וסבון ולאחר מכן לקלפם.
» יש להימנע מפירות וירקות שלא ניתן לקלפם ושקליפתם דקה.
» יש להימנע מאכילת ירקות עליים כגון חסה, עלי בייבי, פטרוזיליה ושמיר טריים. ניתן לאכול ירקות אלה לאחר בישול.

כללי:
» מוצרי חלב ונקניקים מותרים למאכל רק במידה ועברו פסטור כלומר כאלה הנמכרים באריזתם המקורית בלבד.
» אין לצרוך מוצרי חלב פרוביוטיים (מוצרים אשר מופיע עליהם הסימן bio)

פירוט מזונות מותרים / אסורים:

קבוצת מזון

מזונות בסיכון גבוה

תחליפים בטוחים

חלב ומוצריו

מוצרי חלב לא מפוסטרים כדוגמת חלב, גבינה, שמנת, קצפת, חמאה, יוגורט.

מוצרי חלב מפוסטרים.

 

מוצרים המכילים חיידקים פרוביוטיים ו/או מסומנים כ "ביו" (יוגורטים, משקאות, קוטג' גבינות וכו')

 

 

גלידות רכות הנקנות בדוכנים בתפזורת

גלידה קשה באריזה הרמטית של חברה מוכרת.

 

גבינות לא מפוסטרות או גבינות המכילות עובש.

גבינות מפוסטרות.

ביצים בשר ודגים

ביצים לא מבושלות ומזונות המכילים אותן כדוגמת ביצת עין, אומלטים, רטבים לסלט, egg nog, פודינגים.

ביצים מפוסטרות או מבושלות היטב

 

עוף, בשר, דגים, ופירות ים נאים או לא מבושלים וכמו כן דגים ופירות ים מבושלים.

עוף מבושל ובשר עשוי היטב (well done).

 

בשר ממעדניות, נקניקיות ובשר מעובד.

יש להימנע אלא אם כן עבר בישול נוסף.

פירות וירקות

מיצי פירות וירקות סחוטים טריים ולא מפוסטרים.

מיצים מפוסטרים.

 

נבטי ירקות כדוגמת אלפלפה, שעועית, ושאר נבטי זרעים.
סוגי חסות ועלי בייבי.

יש להימנע מהם.

 

פירות טריים בעלי טקסטורה מחוספסת כדוגמת פטל.

יש להימנע מהם.

 

פירות טריים חלקים.

יש לשטוף אותם תחת מים זורמים ולאחר מכן לקלף או לבשל אותם.

 

ירקות טריים לא שטופים.

יש לשטוף אותם תחת מים זורמים ולאחר מכן לקלף או לבשל אותם.

דגנים, מוצרי מאפה ופחמימות

מוצרי דגנים גולמיים לא מבושלים. 
מאפים עם מילוי או ציפוי.
סובין.

מוצרי דגנים מבושלים או אפויים כולל לחם, קרקרים דגני בוקר קרים מבושלים או מוכנים לאכילה, כעכים, פופקורן, תפו"א פסטה אורז (וכדומה) מבושלים.

שמנים ושומנים

קוקוס טחון

מרגרינה, חמאה, שמנים צמחיים, שמנת לקצפת

 

אגוזים גולמיים לא קלויים.

אגוזים מבושלים.

 

אגוזים קלויים בקליפתם.

אגוזים קלויים בפחית או בקבוק או מוצרי אגוזים אפויים.

ממתיקים וסוכרים

דבש גולמי או לא מפוסטר.

יש להימנע ממנו.

 

לא בתפזורת

סוכר, ריבה, סוכריות ושוקולד באריזות קטנות ואישיות.

עובש ושמרים

כל המוצרים העבשים או המזונות שפג תוקפם.

יש להימנע מהם.

 

בירה לא מפוסטרת כדוגמת home brewed and certain microbrewery beer .

בירה מפוסטרת כדוגמת בקבוקי הבירה הנמכרים או בירה אשר עברה פסטור לאחר התסיסה.

 

שמרי brewers טריים לא מבושלים.

יש להימנע מלהשתמש בשמרים טריים במתכונים (לדוגמה, לא להכין מוצרי לחם ביתים).

מרקים

מרקים קרים

כל הסוגים מבושלים, מחוממים עד לרתיחה.

משקאות

מופשרים, עשויים ממים לא מורתחים.

 

תבלינים

אסור להוסיף לאחר הבישול/אפייה

כולם מותרים לשימוש בזמן הבישול/אפייה