השירות הפסיכולוגי במכון מורכב מצוות של פסיכולוגיות שיקומיות בעלות ידע נרחב על ההשלכות הרגשיות והקוגניטיביות של מחלות מעי דלקתיות לצד הבנת הצרכים ההתפתחותיים של כל ילד. כחלק מתפיסת העולם השיקומית העבודה נעשית תוך שיתוף פעולה עם הצוות הטיפולי, ביניהם רופאים, אחיות, עו"ס ודיאטניות המחלקה ובמידת הצורך עם גורמים משמעותיים בסביבת המטופל כגון ביה"ס. במסגרת זו נעשית חשיבה הוליסטית שמטרתה לראות את המטופל במלואו ותחת סיטואציות מגוונות. צוות הפסיכולוגיות והעובדת הסוציאלית מעניקות למטופלים ליווי שמטרתו לסייע בהתמודדות עם המצב המשברי והשלכותיו. השרות במכון מציע מספר דרכי התערבות:
טיפול פסיכולוגי פרטני
ההסיבות לפנייה לטיפול עשויות להיות שונות ומשתנות בהתאם לגיל המטופל ובהתאם למצב מחלתו: כך למשל יש שיבקשו עזרה בשלב של גילוי המחלה והתמודדות ראשונית עם תסמיניה.
יש שיזדקקו לעזרה בהתמודדויות אחרות כגון השלכה על המצב החברתי וכיצד להסתדר עם המבוכה סביב התסמינים השונים כמו הליכה מרובה לשירותים ועוד .
יש שיבקשו עזרה כדי להוריד את רמות המתח, החרדה או הדיכאון שחשים בחייהם בשלבים שונים של המחלה. שיטות הטיפול מותאמת לגיל המטופל ולצרכיו. ישנה אפשרות לטיפול דיאדי (הורה ילד, בד"כ עד גיל 6), טיפול פרטני קצר טווח, טיפול פרטני ארוך טווח. הטיפול משלב גם משחק ואמנות בהתאם לגיל. הטיפולים שוזרים בתוכם גם כלים מתחום הרפיות ודמיון מודרך, שיטות נרטיביות ועוד. ,(CBT) הטיפול קוגניטיבי התנהגותי
הדרכות הורים
מחקרים מראים שהאופן בו המשפחה תופסת את המחלה יכול להשפיע על איכות החיים של הילד יותר מחומרת המחלה. הם משמשים דוגמה מאוד מחזקת עבור הילדים ומעבירים את המסר שלא מדובר בסוף העולם ושהם מאמינים בכוחותיו של הילד/ה וביכולת המשפחה להתמודד עם העומד מולה.
בתדרוך לשעת צרה בעת טיסה, מדריכים את ההורים לשים קודם כל מסכת חמצן לעצמם, ורק אחר כך -לילדם. ההנחה היא שכדי שתוכלו לעזור לילדים, חשוב שתרגישו אתם קודם כל בטוב. זיכרו לחלוק את הקשיים, להתאחד למען המטרה, ולחזק את עצמכם במה שעושה לכם טוב.
תומכת משפחות
מכיוון שאנו מודעים לחשיבות התמיכה במשפחה ובמטופל סביב האבחנה ובמהלך התלקחויות (פעילות המחלה), קיים שלנו שירות ייחודי הניתן על ידי תומכת המשפחות שלנו – הגב' ענבר גנץ-חיימוביץ. IBD- במסגרת שירות ה ענבר היא מדריכת הורים ויועצת זוגית ואם של מטופל שחלה בגיל צעיר. היא עומדת לרשות המטופלים ומשפחותיהם.
יצירת קשר דרך הצוות המטפל.
טיפול קבוצתי
הקבוצה מונחית על ידי אחיות מומחיות בתחום ופסיכולוגיות המכון. משתתפים בקבוצה עד עשרה הורים, שילדיהם אובחנו כסובלים ממחלת מעי דלקתית.
מטרת הקבוצה הינה לשתף בקשיים שמתלווים למחלה ולתסמיניה. השיתוף עוזר בהפחתת חרדה ו/או דיכאון וכן מסייע בהורדת תחושות של בושה ומבוכה סביב תסמינים שונים.
כמו כן ניתן להיעזר בחברי הקבוצה כדי ללמוד דרכי התמודדות יעילות עם ההשלכות של מחלות מעי. החוויה בכללותה עשויה לתרום להעלאת תחושת המסוגלות האישית והתקווה.
לסיכום
קבלת אבחנה של מחלת מעי דלקתית עלולה להיות מאוד מטלטלת לילד ולהוריו. יכול להיות שתחוו מגוון רגשות ותחשבו כל מיני מחשבות. יש ילדים שמופתעים מאוד, ויש כאלה שמרגישים הקלה כשהם יודעים מה השם של מה שהם עוברים, שהם בידיים טובות ושמחפשים עבורם את הטיפול המתאים להם. יש ילדים שמרגישים כעס, עצב או בדידות. יש כאלה שמרגישים שהם נכנסים למצב חדש והם יעשו כל מה שיוכלו כדי להחלים. והרבה פעמים מרגישים קצת מזה וקצת מזה, תערובת רגשות חדשה ומוזרה.
נסו לא להישאר לבד עם התחושות הללו ולשתף בהן את מי שאתם מרגישים שקרוב אליכם ושאתם יכולים לסמוך עליו. זה יכול להיות מישהו מבני המשפחה, חברים ואלה יכולים להיות מחנכ/ת, מורה, יועצ/ת בית הספר וגם אנחנו נשמח לעזור.