קבלת האבחנה

התובנה שגוף ונפש קשורים אחד לשני מוכרת מפילוסופיות של המזרח הרחוק מזה מאות שנים וצברה פופולריות במערב במהלך המאה העשרים. הבטן, ובמיוחד מערכת העיכול, הינה דוגמא לקשר זה. הרי לא סתם כולנו משתמשים בביטויים כמו  "תחושת בטן" לאינטואיציה או אומרים על בשורות לא טובות שהן "קשות לעיכול". כל זה נכון ביתר בחולים במחלות מעי דלקתיות (IBD) .

קבלת האבחנה

קבלת האבחנה של מחלת מעי דלקתית, שהנה מחלה כרונית, מאופיינת בחוסר ודאות ובקושי לצפות את מהלכה ומעוררת טווח רחב של תגובות רגשיות עבור הילד, ההורים והמשפחה. לעיתים האבחנה מתקבלת בהלם ובתדהמה אצל הילד וההורים. תחושת השליטה שהייתה להם מתערערת והדבר מוביל לעליה ברמת החרדה. לאחר האבחנה עלולה להתעורר מצוקה הן בשל הצורך בהתמודדות היומיומית ובהשקעת משאבים מצד הילד וההורים, והן בשל דאגות ביחס להשלכות ולהשפעות עתידיות של המחלה.

בנוסף, לעיתים יש צורך לשנות הרגלים משפחתיים באופן המשפיע גם על בני המשפחה אחרים והדבר עלול ליצור מתח נוסף. ההתמודדות הרגשית עם המחלה כוללת שלבים שונים ובהם הכחשת המחלה, כעס אשר יכול להתבטא במסגרת המשפחתית, הלימודית או החברתית, עצב ודכדוך וגם השלמה וקבלה. גם ההורים וגם הילד עוברים את השלבים הללו וחווים תנודות בהתייחסות למחלה. לעיתים בני משפחה נמצאים בשלבים שונים בהתמודדותם הרגשית ופערים קיימים בין ההורים לבין הילד ובין ההורים עצמם עלולים לגרום למתחים ולהעצים קשיים קיימים.

ישנם נושאים אופיניים המלווים התמודדויות של ילדים ומתבגרים עם מחלת מעי דלקתית. נושא מרכזי הינו השינוי הנדרש  בהרגלי האכילה במיוחד אצל ילדים המציגים בררנות באוכל.

נושאים נוספים שעולים לעיתים הינם בידוד חברתי, חשש מפני תופעות לוואי של התרופות, החשש מפני חוסר שליטה וקושי להתמודד עם אי וודאות, דאגות לגבי העתיד וחוסר היכולת לממש את הפוטנציאל.

נושא מרכזי נוסף הינו פגיעה בדימוי הגוף .החולה נדרש להתמודד לעתים קרובות עם מצבים מתמשכים של אי נוחות, העלולים להתלוות לסימפטומים של מחלות מעי כגון: יציאות מרובות , כאבים, קושי להתאפק ועוד, וכן לכל מה שקשור לטיפולים הרפואיים: תרופות, בדיקות והתערבויות ניתוחיות בהתאם לצורך.

לא פעם הורים מודאגים אומרים, שהיו מעדיפים לחלות בעצמם אם רק היו יכולים, כדי למנוע מהילדים שלהם כל קושי. החלק הזה לא באמת בידינו. עם זאת, למשפחה תפקיד משמעותי מאוד בתמיכה בילד או בנער המתמודדים עם מחלות מעי דלקתיות וישנן דרכים שיוכלו לסייע לילד לעבד את קבלת האבחנה, לקבל אותה ולמצוא בעצמם את הכוחות לשאת אותה ולחיות לצידה.