מחלת מעי דלקתית היא מחלה כרונית והילדים גדלים ומתבגרים ועם השנים צרכיהם הרפואיים, הבריאותיים, האישיים והחברתיים משתנים. בשלב מסוים במהלך התבגרותם יש להעבירם לטיפול במסגרת מרפאות מבוגרים. על מנת שהמעבר יהיה מתוכנן ומסודר, ויכלול את עברת כל המידע הרפואי בצורה מאורגנת ובזמן שנכון מבחינה אישית ורפואית למטופל – אנחנו מתכננים מראש שני פגשים של "מרפאת מעבר".
ברגע שהמעבר נעשה בצורה מסודרת ובזמן מתאים שנקבע מראש – ניתן להתכונן אליו פסיכולוגית ורפואית והרווח הוא כולו ל המטופל. כבר הוכח בספרות הרפואית כי מרפאת מעבר מסודרת מפחיתה את כמות האשפוזים הדחופים, הניתוחים הלא תוכננים ומעלה את היענות המטופלים לטיפול ולמעקב מסודרים. מעבר מתוכנן, ולא כזה שנכפה עלינו מכורח הנסיבות,אם בגלל אשפוז דחוף של המטופל שהינו "מבוגר צעיר" או בשל שינויים בחייו (לימודים, מעבר דירה ועוד) – הוא הדרך נכונה לעבור ל"עולם המבוגרים".
במרפאת המעבר שותפים צוות גסטרו מבוגרים - רופאים ואחות שמורגלים בטיפול בצעירים עם מחלת מעי דלקתית ובדגש ל השאלות והבעיות שמאפיינות גיל זה.
תוכנית מעבר של חולי מחלת מעי דלקתית מגסטרו ילדים לגסטרו מבוגרים
כאשר נער או נערה מגיעים לגיל 16 שנים ומעלה אנחנו מתחילים לכוון את המפגשים במרפאת גסטרו ילדים לכיוון עצמאי כלומר, מעוניינים שהמטופל ידבר ולא הוריו, שישאל שאלות, שיכיר את מחלתו, מיקומה, התרופות אותן הוא מקבל ומדוע, אם עבר ניתוחים, מה אומרות הבדיקות שהוא עובר ומה משמעותן. בנוסף, בעזרת הצוות הפסיכולוגי שלנו, אנחנו מזהים קשיים רגשיים ומעריכים בשלות למעבר לטיפול עצמאי – ומתערבים בהתאם.
לאט לאט המטופל הופך בעל ידע מספיק על מנת ל"לנהל את מחלתו", עדיין בעזרת הוריו, עד גיל 18 שנים. כלומר, מדובר קיימת משימת IBD בתהליך התבגרות טבעי, שקורה אצל בני הנוער גם בנושאים שאינם קשורים למחלה. למתבגר חולה התבגרות נוספת לעומת שאר בני הנוער.
התהליך נעשה בתאום ובשיתוף המטופל והוריו. לקראת גיל 18 אנחנו מוודאים שאכן המטופל עצמאי ומסוגל לנהל את מחלתו וגם מעוניין במעבר בזמן המתוכנן. לתהליך הערכה והכנה זה שותפים הצוות הרפואי, הסיעודי והפסיכולוגי בגסטרו ילדים וגסטרו מבוגרים.
אנו מזמנים את המטופל והוריו למפגש ראשון במרפאה משותפת לגסטרו ילדים ומבוגרים שמתקיימת במכון גסטרו ילדים. מהלך המרפאה מועבר סיכום רפואי כולל, שהוכן מראש ע"י הרופא המטפל בגסטרו ילדים, אל הרופא העתידי בגסטרו בוגרים ואל המטופל. את פגישת המרפאה מסכמים בהליכה אל מכון גסטרו מבוגרים וקביעת התור הבא שם.
פגש מרפאת המעבר המסכם מתרחש בגסטרו מבוגרים, בנוכחות אותו הצוות, שם מועבר ניהול הטיפול סופית לצוות גסטרו מבוגרים. בשלב זה, אנחנו, צוות גסטרו ילדים נפרדים בהתרגשות רבה מהמטופל ומהוריו. מנסיוננו, מעבר לטיפול בסגרת גסטרו מבוגרים בצורה זו מעניקה למטופל ומשפחתו (וגם לצוות המטפל) תחושת בטחון ושליטה בניהול המחלה ודבקות בטיפול.