מהן דרכי השימוש בכימותרפיה?
מונותרפיה: טיפול המשתמש בתרופה כימותרפית אחת בלבד.
שילוב תרופות: טיפול המשלב שתי תרופות כימותרפיות או יותר. שילובים אלו יכולים להיות יעילים יותר ממונותרפיה, אך הם עלולים לגרום לתופעות לוואי חמורות יותר.
שילוב עם טיפולים אחרים: כגון הקרנות או ניתוח.
מהן מטרות הטיפול הכימותרפי?
ריפוי מלא: להרוס את כל תאי הסרטן בגוף ולרפא את המטופל.
טיפול אדג'ובנטי (Adjuvant chemotherapy): טיפול הניתן לאחר ניתוח במטרה להרוס תאים סרטניים שנותרו ולמנוע מהמחלה לחזור.
טיפול ניאו-אדג'ובנטי (Neoadjuvant): טיפול הניתן לפני ניתוח במטרה לכווץ את הגידול ולהקל על הסרתו.
טיפול פליאטיבי: טיפול הניתן כדי לשפר את איכות חייו של המטופל, להקל על תסמיני המחלה ולהאריך את חייו. טיפול פליאטיבי יכול לכלול הקטנת גודל הגידול, הקלה על כאב וצמצום תסמינים אחרים.
גורמים שונים עשויים להשפיע על מטרת הטיפול. ביניהם: סוג הסרטן (סוגים מסוימים של סרטן רגישים יותר לכימותרפיה מאחרים), שלב המחלה (סרטן בשלב מוקדם יותר עשוי להגיב טוב יותר לטיפול מאשר סרטן בשלב מתקדם יותר), בריאותו הכללית של המטופל (מטופלים בריאים יותר עשויים לסבול פחות מתופעות הלוואי של הטיפול), היסטוריה רפואית של המטופל (האם הוא סובל ממחלות רקע? אלו תרופות הוא נוטל בקביעות?) והעדפות המטופל (המטופל צריך לשקול את היתרונות והסיכונים הפוטנציאליים של הטיפול ולדון עם הרופא שלו על מה הכי טוב עבורו).
כיצד מתבצע הטיפול?
הדרך שבה ניתנת הכימותרפיה תלויה בסוג הסרטן ובסוג התרופה. אלו הן הדרכים הנפוצות:
1. עירוי תוך ורידי (IV) שניתן לבצעו באמצעות:
- כימותרפיה דרך הווריד התרופה ניתנת על ידי החדרת צינורית דקה לתוך הווריד.
- כימותרפיה דרך וריד מרכזי/צנתר מרכזי: במקרים בהם קשה למצוא וריד או כאשר יש צורך בטיפול כימותרפי ממושך, ייתכן שיהיה צורך להחדיר צנתר לווריד מרכזי. הצנתר נשאר בגוף לאורך כל תקופת הטיפולים ומאפשר גישה קלה לווריד לצורך בדיקות דם או הזרקה לתוך הווריד. הצנתר אף מאפשר לתת עירוי ממושך מבלי לאשפז את המטופל.
- פורט (Port A Cath )הוא צנתר המוחדר מתחת לעור באזור החזה ומחובר לווריד מרכזי. פתח הפורט נמצא מתחת לעור ואינו חשוף. כאשר ניתן עירוי, הוא מתבצע באמצעות מחט המוחדרת לפורט. הפורט משמש גם ללקיחת דם לצורך בדיקות.
להרחבה על טיפול זה ברמב"ם: https://www.rambam.org.il/treatments-and-examinations/general-surgery1/port_a_cath/
- קו היקמן (Hickman Line): קו היקמן הוא צנתר תוך ורידי שנותר בגוף לאורך כל תקופת הטיפול. הצנתר מוחדר לווריד מרכזי באזור החזה באותו מקום בו מוחדר הפורט, אך קצה הצנתר יוצא דרך העור באמצעות צינוריות דקות. כאשר ניתן עירוי או נדרשת בדיקת דם, ניתן לחבר את הצינורית הבולטת מהצנתר ללא צורך בדקירת העור. החדרת קו היקמן יכולה להתבצע בהרדמה מקומית או כללית.
2. מתן תרופה דרך הפה
מתן התרופה יכול להתבצע בגלולות או בנוזל.
3. הזרקה
ניתן להזריק תרופות כימותרפיות ישירות לשריר, לחלל השדרה או לאיברים אחרים.
מהלך הטיפול
טיפול כימותרפיה ניתן בדרך כלל במחזורים (סדרות). מחזור טיפול אחד עשוי לכלול מספר ימים או שבועות של נטילת תרופות כימותרפיות, ולאחר מכן תקופת מנוחה. אורך המחזור ותדירות הטיפולים ישתנו בהתאם לסוג הסרטן, סוג התרופות הכימותרפיות וגורמים אחרים.
תדירות הטיפולים
תדירות הטיפולים תלויה בסוג הסרטן, סוג תרופות הכימותרפיות וגורמים אחרים. ייתכן שהטיפולים יינתנו מדי יום, מדי שבוע, מדי שבועיים או מדי חודש.
תקופת הטיפול
משך הטיפול בכימותרפיה תלוי בסוג הסרטן, תגובת המטופל לטיפול וגורמים אחרים. ייתכן שהטיפול יימשך מספר שבועות, מספר חודשים או אפילו יותר.
הכנה לטיפול
הכנה יסודית לטיפול כימותרפי חשובה מאוד הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. הנה כמה צעדים חשובים שכדאי לנקוט:
- פגשו את הרופא: ודאו שאתם מבינים את כל ההיבטים של הטיפול, כולל מטרת הטיפול, תופעות הלוואי האפשריות ומהלך הטיפולים. שאלו את הרופא את כל השאלות שיש לכם, גם אם הן נראות לא חשובות, קבלו מידע כתוב על הטיפול ועל תופעות הלוואי האפשריות. לפני הטיפול תצטרכו לעבור בדיקות דם ואולי בדיקות נוספות.
- קבלו תמיכה רגשית: הקיפו את עצמכם באנשים תומכים ואוהבים. שקלו פנייה לעזרה מקצועית.
- בצעו סידורים מעשיים: ודאו שיש מישהו שיילווה אתכם, יסיע אתכם לטיפול ויחזיר הביתה. הכינו בבית את כל מה שאתם צריכים כדי להקל על עצמכם במהלך הטיפול, כגון מזון מתאים, ספרים וסרטים.
הגורמים המשפיעים על בחירת סוגי התרופות הכימיות
סוג הסרטן: לכל סוג סרטן יש מאפיינים ייחודיים, ולכן קיימים סוגים שונים של תרופות כימיות המיועדים לטיפול בסוגים שונים של סרטן.
מאפייני המטופל: גילו, בריאותו הכללית, תפקוד הכבד והכליות ותרופות אחרות שהוא נוטל.
נגישות התרופה: לא כל התרופות הכימיות זמינות בכל מקום, ולכן ייתכן שיהיה צורך לבחור תרופה בהתאם לזמינותה.
מאפייני הגידול: גודלו, מיקומו, התפשטותו למקומות אחרים בגוף.
תגובת הגידול לטיפולים קודמים: אם המטופל עבר טיפולים קודמים, כגון ניתוח או הקרנות, בחירת התרופות תתבסס גם על תגובת הגידול לטיפולים אלו.
תופעות לוואי: לכל תרופה כימותרפית יש תופעות לוואי משלה. בחירת התרופות תתבסס גם על הרצון למזער את תופעות הלוואי הצפויות.
העדפות המטופל: כאשר אין צורת טיפול אחת שבוודאות היא היעילה והמדויקת ביותר ניתן להתחשב בהעדפת המטופל. למשל, ייתכן שהוא יעדיף לקבל תרופה דרך הפה ולא כזאת שניתנת דרך הווריד.
החלטת הרופא: בסופו של דבר, ההחלטה על סוגי התרופות הכימיות תתבצע על ידי הרופא המטפל, תוך התחשבות בכל הגורמים האישיים והרפואיים.
הערה: ייתכן שתצטרכו לעבור מספר ניסיונות עם תרופות שונות עד למציאת התרופה או השילוב של התרופות היעיל ביותר עבורכם.
תופעות הלוואי
למרות שכימותרפיה יכולה להיות יעילה מאוד בטיפול בסוגים רבים של סרטן, היא עלולה לגרום לתופעות לוואי שונות. חלקן עשויות להיות קצרות טווח ולהיעלם לאחר סיום הטיפול, וחלקן עשויות להיות ארוכות טווח ואף קבועות. חומרת תופעות הלוואי תלויה בסוג הסרטן, בתרופות הכימותרפיות הניתנות, במינון הטיפול ובבריאותו הכללית של המטופל.
תופעות לוואי קצרות טווח
בחילות והקאות, נשירת שיער, עייפות, שינויים בספירת הדם, פצעים בפה, זיהומים ושינויים במצב הרוח.
תופעות לוואי ארוכות טווח
- פגיעה ברקמת הריאה: תופעה נדירה יחסית שעלולה להוביל לקוצר נשימה, שיעול כרוני וצלקות בריאות.
- פגיעה בשריר הלב: מה שעלול להוביל לירידה בתפקוד הלב, אי ספיקת לב ואף התקפי לב. הסיכון לבעיות לב עולה עם גיל המטופל ועם מינון גבוה יותר של תרופות כימותרפיות.
- פגיעה בפוריות: אצל גברים, כימותרפיה עלולה לגרום לירידה בספירת הזרע ואף לאי פוריות. אצל נשים, כימותרפיה עלולה לגרום להפסקת הווסת, לירידה בתפקוד השחלות ולאי פוריות.
- פגיעה בתפקוד המיני: אצל גברים ונשים כאחד.
- פגיעה בכליות: הטיפול לגרום לירידה ביכולת הכליות לסנן פסולת ונוזלים מהדם. כתוצאה מכך, עלולה להצטבר רמות גבוהות של פסולת ונוזלים בגוף, מה שעלול להוביל למגוון בעיות, כגון: לחץ דם גבוה, נפיחות ברגליים, בקרסוליים ובפנים, קוצר נשימה, חוסר איזון ברמות האלקטרוליטים (כגון אשלגן, נתרן וזרחן) בדם שעלול לגרום לחולשה, התכווצויות שרירים ובלבול.
- פגיעה בתאי העצב: מה שעלול לגרום למגוון תסמינים, כגון: נוירופתיה היקפית/פריפאלית (פגיעה בעצבים התחושתיים והתנועתיים בגפיים, עלולה לגרום לכאב, חולשה, עקצוץ, קהות, תחושת שריפה ואף קשיי הליכה), נוירופתיה אוטונומית (פגיעה בעצבים השולטים בתפקודים הלא רצוניים, כגון לחץ דם, קצב לב, עיכול וסילוק פסולת).
- תסמונת יד-רגל: (Hand-Foot Syndrome, HFS) כאב, נפיחות, אודם, קילוף ואף שלפוחיות בכפות הידיים והרגליים. התסמונת נעלמת, בדרך כלל, בסיום הטיפול.
- פגיעה נוירולוגית: "מוח כימותרפי" הוא מונח המתאר מגוון של תופעות נוירולוגיות וקוגניטיביות שיכולות להופיע אצל אנשים שעוברים כימותרפיה. תסמינים אלו עשויים לכלול: קשיי ריכוז, ירידה בזיכרון, בלבול, דיכאון, חרדה. חומרת התסמינים משתנה מאדם לאדם, ויכולה להימשך ימים, שבועות ואף חודשים לאחר סיום הטיפולים.
איך תטפלו בתופעות הלוואי?
- בחילות והקאות: טלו תרופות ייעודיות למניעת בחילות והקאות לפי המלצת האונקולוג המטפל.
- עייפות: הקפידו לישון 7-8 שעות בלילה, ותנוחו גם במהלך היום לפי הצורך, בצעו פעילות גופנית קלה, כגון הליכה או שחייה, הימנעו מקפאין ואלכוהול, שעלולים להחמיר את העייפות.
- נשירת שיער: חבשו כובעים/מטפחות, השתמשו בפאות או תוספות שיער כדי לשחזר את מראה השיער.
- פצעים בפה: הקפידו לצחצח שיניים פעמיים ביום, איכלו מזון רך וקל ללעיסה והימנעו ממזון קשה, חריף או חומצי, מציצו קוביות קרח, טלו תרופות ייעודיות.
- רגישות לזיהומים: שימרו על היגיינה אישית והימנעו ממגע עם אנשים חולים.
- שינויים רגשיים (דיכאון, חרדה): שקלו נטילת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה, פנו לטיפול פסיכולוגי, השתתפו בקבוצות תמיכה, נסו טכניקות הרפיה (יוגה, מדיטציה, נשימות עמוקות), הקדישו זמן לתחביבים ולפעילויות שאתם נהנים מהן.
- בעיות לב: טלו טיפול תרופתי, בצעו שינויים באורח החיים (תזונה בריאה, פעילות גופנית קבועה, הפסיקו לעשן).
פגיעה בפוריות ובמיניות: לפני תחילת הטיפול גברים יכולים להקפיא זרע ונשים יכולות להקפיא ביציות או רקמה שחלתית, ובבוא היום להשתמש בהם להפריה חוץ-גופית (IVF) או טיפולי פוריות אחרים. להרחבה על שימור פוריות ברמב"ם:
https://www.rambam.org.il/?catid=%7B22442d3b-5f4b-45c4-adab-e6e2c28b7179%7D
- פגיעה בכליות: בחלק מהמקרים מומלץ להרבות בשתייה.
- שינויים בספירת הדם: הקפידו לעקוב אחר ספירת הדם במהלך הטיפול. מלאו את ההוראות המפורטות בדפי ההדרכה הייעודיים, בצעו את הנחיותיו של רופא המשפחה המלווה את הטיפול.
- תסמונת יד-רגל: בצעו שינויים באורח החיים כמו למשל, נעלו נעליים נוחות ורכות, הימנעו מהליכה כשאתם יחפים, מפעילות גופנית מאומצת ומחשיפה לשמש ישירה. הקפידו על לחות קבועה של כפות הידיים והרגליים.
- פגיעה נוירולוגית ("מוח כימותרפי"): השתתפו בקבוצות תמיכה, בצעו שינויים באורח החיים כמו למשל, דאגו לשינה מספקת, אכלו תזונה בריאה, בצעו פעילות גופנית סדירה, תרגלו פעילויות מנטליות, כגון: קריאה, פתרון תשבצים ולמידת דברים חדשים.
השפעות פסיכולוגיות של הטיפול הכימותרפי
רגשות קשים: חרדה, דיכאון, חוסר תקווה, אובדן עניין בפעילויות מהנות, כעס, תסכול, קושי בקבלת המצב.
שינויים קוגניטיביים: קשיי ריכוז (ירידה ביכולת להתמקד במשימות, נטייה לשיכחה, קושי בקבלת החלטות), קשיי זיכרון, בלבול.
פגיעה בתדמית גוף: קושי בקבלת המראה החדש, אם זה בשל נשירת השיער או עליה או ירידה במשקל.
קשיים חברתיים: נטייה להימנע מחברת אנשים, תחושת בדידות, קשיים בזוגיות ובאינטימיות.
פחד וחרדה מהמוות: חששות לגבי העתיד, חרדות קיומיות.
איך תשמרו על דימוי גוף חיובי במהלך הטיפול?
לא תוכלו לשלוט בכל תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי, אבל תוכלו לשלוט בדרך שתגיבו אליהן. הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשמור על דימוי גוף חיובי:
- התמקדו בדברים החיוביים: במקום להתמקד בשינויים שחלים בגופכם, התמקדו בדברים שאתם עדיין מעריכים בו. זכרו את כל הדברים החזקים והיפים בכם, הן מבפנים והן מבחוץ.
- היו סלחניים וסבלניים כלפי עצמכם: קחו בחשבון שזהו זמן קשה, וטבעי להרגיש פחות בטוחים בעצמכם. זכרו שאתם לא לבד, ומטופלים רבים עברו ועוברים את אותן חוויות.
- התמקדו בבריאותכם: הקפידו לאכול מזון בריא, לנוח מספיק, לבלות עם אנשים אהובים ולעסוק בפעילות גופנית קלה ככל האפשר. פעולות אלו יעזרו לכם להרגיש טוב יותר מבחינה פיזית ונפשית.
- שתפו את המחשבות והרגשות שלכם עם אדם קרוב, מטפל או קבוצת תמיכה
- השתמשו באביזרים: אם נשירת שיער מטרידה אתכם, תוכלו להשתמש בפאה, כובע או מטפחת.
קבלת טיפול תומך
איך תעזרו לחבר או לבן משפחה מטופל להתמודד נפשית ורגשית עם הטיפולים? הנה הטיפים שלנו:
- הקשיבו לו באמפתיה ובלי שיפוט. תנו לו מקום בטוח בו יוכל לשתף את רגשותיו, חששותיו וחוויותיו הקשות.
- חזקו ועודדו אותו. הדגישו את נקודות החוזק שלו, הזכירו לו את הדברים הטובים בחייו, עודדו אותו לשמור על קשרים חברתיים ופעילות חברתית.
- סייעו לו בביצוע מטלות יומיומיות כמו בישול, קניות, ניקיון וסידורים. מה שיאפשר לו זמן למנוחה וצבירת כוחות.
- לוו אותו לטיפולים הרפואיים, סייעו לו בהבנת המידע הרפואי.
- במידה ומתאפשר לכם סייעו בהתמודדות עם העלויות הכלכליות הכרוכות בטיפול במחלה.
קבוצות תמיכה
קבוצת תמיכה עשויה להיות משאב נפשי חשוב מאוד עבור מטופלים בכימותרפיה. בקבוצה תוכלו לחלוק את המחשבות והרגשות שלכם עם מטופלים אחרים שעוברים חוויה דומה, ללמוד מניסיונם, לפתח קשרים חברתיים, להרגיש שאתם לא לבד ועל הדרך להתעודד מסיפורים מעוררי תקווה והשראה של מטופלים שעברו את המסלול הזה והחלימו.
אילו קבוצות תמיכה קיימות?
קבוצות כלליות: פתוחות לכל מי שעובר טיפול כימותרפי, ללא קשר לסוג הסרטן או לשלב הטיפול.
קבוצות ספציפיות: מיועדות לחולים בסוג מסוים של סרטן, כמו סרטן שד, סרטן ריאות או סרטן הערמונית.
קבוצות ייעודיות: לנשים או לגברים שעוברים טיפול כימותרפי.
קבוצות מקוונות: מתקיימות באינטרנט, ניתן להצטרף אליהן מכל מקום בעולם. קבוצות אלו נפגשות באופן מקוון, באמצעות פורומים או חדרי צ'אט.
איך למצוא קבוצת תמיכה?
שאלו את הרופא או האחות שלכם. ייתכן שהם יוכלו להמליץ לכם על קבוצות תמיכה באזור מגוריכם.
חפשו מידע באתרים הבאים:
קבוצות מידע ותמיכה של המרכז הרפואי רמב"ם:
https://www.rambam.org.il/?catid=%7B25ACE83A-BBE3-49A7-B242-DA1EC754967A%7D&itemid=%7BDE0E92A4-2748-486A-A843-C4251FB0F7E3%7D
האגודה למלחמה בסרטן:
https://www.cancer.org.il/Hazakim/
שירותי בריאות "כללית":
https://www.cancer.org.il/Hazakim/.
"אחת מתשע": https://www.onein9.org.il/%D7%90%D7%95%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%AA%D7%AA-%D7%90%D7%97%D7%AA-%D7%9E%D7%AA%D7%A9%D7%A2/
"חברים לרפואה":
https://www.haverim.org.il/
"חלאסרטן":
https://www.stop-cancer.co.il/livewithit/%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%A6%D7%95%D7%AA-%D7%AA%D7%9E%D7%99%D7%9B%D7%94/
כיוונים מחקריים
תחום הטיפול בסרטן עבר התקדמות משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר בזכות התפתחות טיפולים מותאמים אישית. טיפולים אלו, הכוללים טיפולים ביולוגיים וטיפולים הורמונליים, מכוונים ספציפית למאפיינים המולקולריים הייחודיים של הגידול.
עם זאת, תחום הכימותרפיה נותר, יחסית, מאחור. הסיבה לכך קשורה למורכבות הטבעית של טיפולים אלו, ולקושי רב יותר בביצוע מחקרים קליניים המוכיחים יעילות של התאמה אישית של כימותרפיה למאפיינים גנטיים של גידול הסרטן.
עם זאת, תחום זה נמצא בעיצומה של התפתחות מואצת, וחוקרים רבים אופטימיים לגבי הפוטנציאל של כימותרפיה מותאמת אישית בעתיד.
הנה מספר דוגמאות לכיווני מחקר עיקריים:
- פיתוח טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות זיהוי מדויק יותר של מוטציות גנטיות בגידול הסרטן, אשר משפיעות על תגובתן לכימותרפיה. מידע זה יכול לשמש להתאמת טיפול כימותרפי ספציפי לכל חולה, תוך הגברת הסיכוי להצלחה והפחתת תופעות הלוואי.
- פיתוח תרופות כימותרפיות חדשות המכוונות ספציפית למאפיינים גנטיים של הגידול. תרופות אלו צפויות להיות יעילות יותר ובעלות פחות תופעות לוואי בהשוואה לכימותרפיה קונבנציונלית.
- שימוש בננו-טכנולוגיה לפיתוח מערכות נשא להעברת תרופות כימותרפיות ישירות לתאים הסרטניים. גישה זו צפויה להגביר את יעילות הטיפול תוך הפחתת הפגיעה בתאים בריאים.
חשוב לציין שהתחומים הנ"ל נמצאים בשלבים מוקדמים יחסית, ויידרשו עוד שנים של מחקר ופיתוח עד שניתן יהיה להציע כימותרפיה מותאמת אישית לכל חולי הסרטן.
לקריאה נוספת:
המרכז האונקולוגי ע"ש פישמן
מחלקת כימותרפיה
יחידת מחקרים קליניים באגף האונקולוגי