בלוג אונקולוגיה

מה חדש - גנטיקה וסרטן השד

תאריך פרסום: 19/04/2021 11:30

עברו 30 שנה מאז תחילת שנות התשעים כשדר' מרי קלייר קינג איתרה לוקוס (אזור חשוד) בכרומוזום 17 הקשור בתורשה של סרטן שד. ארבע שנים מאוחר יותר, אותר הגן BRCA1 ולאחריו הגן BRCA2, תגלית זו הביאה למהפכה באבחון, מניעה ואף טיפול בקרב מטופלים ומשפחות עם סרטן.

מה חדש - גנטיקה וסרטן השדמה חדש - גנטיקה וסרטן השד

מוטציות בגנים BRCA1/2 מהוות כמחצית מהמקרים התורשתיים של סרטן שד באוכלוסייה הכללית וכ-90% באוכלוסייה האשכנזית. לנשים נשאיות למוטציות בגנים אלו סיכון של עד כ- 80% לסרטן שד במהלך חייהן ועד כ-50% לסרטן שחלה. כיום ידוע כי מוטציות אלו מעלות גם את הסיכון לסוגי סרטן נוספים כגון לבלב, וכן לסרטן שד וערמונית אצל גברים.
בחלק הבא אציג מספר חידושים בנושא: 

  1. מוטציות "שכיחות" בגנים BRCA1/2 לא רק במוצא יהודי אשכנזי....!!!
    כ- 2.5% (1:40) מהגברים ונשים ממוצא יהודי אשכנזי נשאים למוטציה באחד מהגנים BRCA1/2. חשוב לציין כי בשנים האחרונות אנחנו עדים לנוכחות מוטציות מייסד באוכלוסיות נוספות בישראל. מדובר במוטציות נדירות יותר שאותרו גם בקרב יהודים ממוצא ספרדי, עירקי, כורדי, תימני ופרסי, וכן בקרב אוכלוסייה ממוצא מזרח אירופאי לא יהודי. לאחרונה אותרו מוטציות גם בקרב נשים ממוצא אתיופי, ובשנה האחרונה איתרנו ברמב"ם גם
    משפחות ממוצא ערבי נוצרי עם מוטציה בגן BRCA2 (יפורסם בקרוב). לרוב נהוג לבדוק קודם את המוטציה/ות השכיחות במוצא האתני של המטופל/ת ובמידה והתוצאה שלילית יש לבצע בדיקה נוספת לסריקה מלאה של הגנים BRCA1/2 .
  2. קיימים גנים נוספים המעלים סיכון לסרטן שד ולסוגי סרטן נוספים.
    ידוע היום על שורה של גנים נוספים, הקשורים גם בעלייה בסיכון בינוני עד גבוה לסרטן שד.
    על כן היעדר מוטציה בגנים BRCA1/2 אינו שולל מוטציה בגנים אחרים. עם ההתפתחות הטכנולוגית של שיטות ריצוף מהדור הבא (Next Generation Sequencing - NGS), ניתן היום לבצע ריצוף במקביל של כל הגנים הידועים הקשורים בסרטן שד תורשתי בדגימת דם או רו. 
  3. כל אישה ממוצא אשכנזי מלא או חלקי יכולה כיום לבצע בדיקה למוטציות השכיחות במוצא אשכנזי בגנים BRCA1/2 ללא תשלום.
    במחקר שבדק 175 משפחות עם מוטציה בגנים BRCA1/2, נמצא כי למחצית מהמשפחות לא היה סיפור משפחתי המחשיד למוטציה בגנים אלו. יותר מכך- רק 35% מהמשפחות במחקר עם שכיחות גבוהה של סרטן שד או שחלה הופנו קודם ליעוץ גנטי. המשמעות היא שמעל 50% מהנשים האשכנזיות הנשאיות לא יאובחנו. לכן, החל משנת 2020 נכנסה לסל הבריאות בדיקת סקר גנטית למוטציות אשכנזיות שכיחות בגנים BRCA1/2. כלומר- כל אישה אשכנזייה יכולה לפנות לקופת החולים שלה ולבצע את הבדיקה הגנטית בחינם וללא צורך ביעוץ גנטי מקדים.
  4. טיפולים אונקולוגיים מותאמים לגידולים הקשורים במוטציה בגנים BRCA1/2.
    המחקר הרב והידע המצטבר אודות הגנים BRCA1/2 , והתפקוד שלהם בתיקון נזקי DNA הוביל בשנים האחרונות לפריצת דרך ולפיתוח טיפולים חדשניים מסוג מעכבי PARP הנותנים תקווה ואפשרויות טיפול נוספות לחולות ולחולי סרטן מתקדם.

לסיכום – אם פעם הגנטיקה היוותה פן צדדי באבחון ובטיפול בסרטן, כיום יש לה חשיבות גבוהה באבחון ובטיפול וכן באפשרות למנוע מקרי סרטן חדשים. בדיקות גנטיות כיום זמינות בקופות ובבתי חולים וישנה חשיבות גבוהה שנשים וגברים בסיכון יופנו ליעוץ ולבירור גנטי.

נכתב ע"י גילי רזניק לוי- יועצת גנטית מוסמכת, המכון הגנטי, הקריה הרפואית רמב"ם.