החדשות הרעות: סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בארץ. החדשות הטובות: אחוזי ההישרדות ממנה הם מהגבוהים בעולם הודות לאיכות הטיפולים ולאבחון המוקדם * 20 עובדות חשובות על הטיפול במחלה ברמב"ם
מאת: נורית עומר
1. סרטן השד היא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל. כ- 4,500 נשים לוקות במחלה מדי שנה.
2. למרות שלעתים נדמה שגיל החולות הולך ויורד, בפועל גיל האבחון הממוצע של הנשים בישראל נותר יציב בשנים האחרונות והוא עומד על 60 שנה.
3. כרבע מהנשים (כ-1,100) המאובחנות כיום עם סרטן השד הן צעירות מתחת לגיל 50.
4. בזכות הטיפולים והאבחונים המוקדמים, הישרדות החולות בסרטן שד בישראל היא מהגבוהות בעולם. 90% מהחולות המאובחנות כיום יחיו בחמש השנים שלאחר האבחנה.
5. הטיפול בסרטן השד ברמב"ם הוא רב תחומי וכולל אבחון (ממוגרפיה, אולטרסאונד ו-MRI), ביופסיה ובדיקה פתולוגית מקיפה המיוחסת למרקרים ביולוגיים ספציפיים לצורך קביעת הטיפול התרופתי המניעתי, טיפול אונקולוגי תרופתי, טיפול כירורגי וטיפול בהקרנות. הטיפול האונקולוגי המניעתי נקבע לכל חולה על פי המאפיינים המולקולריים של הגידול.
6. ביחידת השד מקיימים ישיבת צוות רב תחומית לפני כל תחילת טיפול בחולה חדשה. בישיבה משתתפים רופאים מכל המקצועות הרלוונטיים - כירורג שד, רופא הדמיה, רופא כירורג פלסטי, אונקולוג, רופא מומחה לרדיותרפיה וגנטיקאית. בישיבה דנים בכל היבטי המחלה ומחליטים מהו הטיפול המיטבי לחולה. לעתים מחליטים על ניתוח ולאחריו טיפול כימותרפי וקרינה, ולעתים - קודם טיפול כימותרפי ורק לאחר מכן ניתוח הסרה של הגידול.
7. ליחידת השד מתקבלות גם נשים שאובחנו ונותחו בבתי חולים אחרים. כדי להבטיח את הטיפול הרפואי הטוב ביותר מתכנסת ישיבה שכוללת את כל הרופאות האונקולוגיות המומחיות בתחום סרטן השד ובמהלכה דנים בטיפול המומלץ. בישיבה משתתפות גם אחיות מתאמות, עובדת סוציאלית ומתאמת מחקר במטרה להכיר היטב כל חולה וחולה ולבדוק כיוונים טיפוליים נוספים.
8. ביום הקבלה ליחידה המטופלת נפגשת עם הרופאה המטפלת וזו מסבירה לה על הטיפול המומלץ. לאחר מכן מתקיימת פגישה עם אחות מתאמת שד לצורך הסבר נוסף ומפורט יותר על הטיפול - איך לקחת את התרופות ומה לעשות בכל שלב. הפגישה כוללת גם תמיכה נפשית וסיוע בכל ההחלטות, הסברים על תופעות הלוואי של הטיפולים, קביעת בדיקות נוספות, כמו אקו לב, וקביעת תורים לטיפולים נוספים בהתאם לצורך.
9. העובדת הסוציאלית של יחידת השד מקבלת לפגישה כל מטופלת חדשה. בפגישה המטופלת זוכה לתמיכה נפשית נוספת וגם מידע לגבי הזכויות הסוציאליות שהיא זכאית להן. נוסף לכך, המכון האונקולוגי שברמב"ם מציע טיפול פסיכולוגי נוסף וכל מטופלת שמעוניינת בכך מקבלת הפניה.
10. היחידה לסרטן השד משתתפת בעשרות מחקרים רפואיים מובילים בעולם בטיפולים מתקדמים לסרטן השד. חלק מהמחקרים הם תרופתיים וחלק תצפיתיים.
11. מתאמות המחקר ביחידה, מסייעות בהחלטה לאיזה מחקרים החולה מתאימה. אפשרות זו חושפת את המטופלת לטיפולים החדשנים ביותר בתחום וכוללת גם טיפולים שאינם מקובלים עדיין.
12. כמה עשרות ממטופלות היחידה לסרטן השד ברמב"ם השתתפו בשנות האלפיים בשני מחקרים פורצי דרך עם התרופה הידועה הרצפטין. לאחר המחקר הוכח שתרופה זו היא אחת התרופות החשובות בטיפול בסוג מסוים של סרטן השד שהוא בעל ביטוי יתר לקולטנים HER2. כיום טיפול זה נחשב לטיפול מציל חיים ולכן המשתתפות במחקר זכו לקבל את הטיפול 6-5 שנים לפני שהפך למקובל בטיפולים הרפואיים הניתנים כיום.
13. אחד הטיפולים המתקדמים כיום לסרטן השד הוא טיפול בתרופות ביולוגיות הניתנות במקום כימותרפיה. תרופות אלה מאפשרות למטופלות לשמור על איכות חייהן תוך כדי קבלת טיפול רפואי מתקדם. לתרופות הביולוגיות יש תופעות לוואי קלות, כמו למשל עייפות, ובכך הן שונות מאוד מתופעות הלוואי הקשות האופייניות לטיפולים הכימותרפיים. התרופות הביולוגיות, שניתנות דרך הפה, מחזקות את יעילות הטיפול ההורמונלי. משך התגובה לטיפול ההורמונלי הוא שנה, אבל בתוספת הטיפול הביולוגי התגובה נמשכת פי שניים יותר – כשנתיים. לטיפולים הביולוגים יש יתרון חשוב נוסף לאיכות חייהן של המטופלות – הם אינם מחייבים הגעה לבית החולים לעתים תכופות.
14. אחד המחקרים החדשנים והמעניינים שמתקיימים כיום ביחידה הוא טיפול בתרופה כימותרפית חדשה שפועלת בשחרור מושהה על הגידול והגרורות בלבד. מחדירים את הכימותרפיה לתוך נשא שעוטף את התרופה ומונע ממנה להשתחרר עד שהיא מגיעה ליעד - הגידול. ייחודה של התרופה בכך שהיא נטולת תופעות לוואי האופיינית לכימותרפיה, כמו בחילות הקאות, נשירת שיער וירידה בספירת הדם (רעילות במוח עצם). התרופה ניתנת באינפוזיה לווריד.
15. מחקר נוסף שמתקיים במחלקה בודק את התרופה הרדיואקטיבית רדיום- 223 שניתנת בשילוב עם טיפול הורמונלי למטופלות עם סרטן שד גרורתי לעצמות. התרופה ניתנת דרך הווריד פעם בחודש למשך שישה חודשים והיא מיועדת לטיפול ממוקד בגידול עצמו, ללא תופעות לוואי.
16. גם למטופלות בסרטן טריפל נגטיב (חולות עם גידול עם קולטנים שליליים להורמונים ול-HER2) יש חידושים: בעבר אפשר היה לטפל בסוג זה של סרטן רק באמצעות כימותרפיה ואילו כיום מתקיים מחקר עם תרופה הורמונלית חדשה - אנזאלוטמיד, הניתנת דרך הפה. הטיפול ההורמונלי מוכר מסרטן הפרוסטטה והוא משפיע באמצעות הקולטן להורמון גברי.
17. חלק לא קטן מגידולי טריפל-נגטיב אופייניים לנשים שנושאות את המוטציות BRCA1 ו-BRCA2, שיש להן סיכוי גבוה ללקות בסרטן השד ובסרטן השחלות. לחולות אלה קיימות תרופות ביולוגיות חדשות מקבוצת חסמי PARP (חלבון שייתכן ומסייע לתאי סרטן להתגבר על הנזקים). הטיפול ניתן דרך הפה ויעילותו נבדקת בהשוואה לתרופות כימותרפיות.
18. במחקר נוסף נבדק הקשר בין מסת שריר נמוכה של המטופלות לרעילות לטיפול בכימותרפיה. בעזרת בדיקת ה-C.T ובעזרת תוכנה מיוחדת נמדדה מסת השריר של כל מטופלת ונמצא שלמטופלות עם מסת שריר נמוכה יש סיכון גבוה פי שניים לסבול מרעילות מהטיפול הכימותרפי (46% לעומת 22%). השלב הראשון של המחקר נעשה בארצות הברית וכיום המחקר מורחב גם לישראל בקרב נשים מעל גיל 65. מסקנת המחקר היא שכדאי להעלות את מסת שריר בגוף על ידי פעילות גופנית.
19. ביחידה מתקיימות קבוצות תמיכה קטנות שכוללות עד 20 מטופלות. את הפגישות מלווים אנשי מקצוע ובהם פיזיותרפיסטית, רופא אונקולוג ופסיכולוג, שנותנים ייעוץ ועונים על שאלות.
20. ביחידה מתקיימות גם סדנאות למחלימות מסרטן השד והן כוללות הסבר על ההתמודדות עם תופעות הלוואי המאוחרות לטיפולים, בדיקות מעקב והמשך התפקוד לאחר ההחלמה.
תחת קורת גג אחת: המכון לבריאות השד
מטרת המכון לבריאות השד, בהנהלת ד"ר לירון אלדור, כירורג פלסטי, היא להוביל את האבחון, הטיפול והמעקב בתחום בריאות השד תוך הקפדה על איכות ורמה מקצועית גבוהה. "גישת ה-One stop shop , שעליה מבוסס המכון, מחויבת לניהול הטיפול הכוללני ושמירת הרצף הטיפולי מתחילת התהליך ועד סופו תחת קורת גג אחת", מסביר ד"ר אלדור. "רווחתה ובריאותה של המטופלת הם היסודות המנחים את העשייה במכון ואנו מחויבים למתן שירות בגישה חדשה ועדכנית בתחום בריאות השד. עיקרון ה-Caring המושרש בצוותנו יוצר קשר טיפולי תמיכתי אנושי, תוך ליווי והדרכת המטופלת ומשפחתה, והכרה כי המטופלות מודעות לזכויותיהן, מצפות לטיפול מקצועי, למעורבות ולשירות ברמה גבוהה".
השירות הרב-תחומי במכון כולל: כירורג שד, דימות שד מתקדם, אונקולוגיה של השד על כל מרכיביה, כירורג פלסטי, אחיות מתאמות, צוות אדמיניסטרטיבי, ייעוץ גנטי, עובדת סוציאלית, פסיכולוג ופיזיותרפיסט. כדי למטב את הטיפול בנשים מאובחנות מוצגים המקרים בישיבה רב-צוותית שבועית.
ייעוץ מקצועי: ד"ר גאורגיטה פריד, מנהלת יחידת שד, המערך האונקולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם