מהלך הביקור שלך ביחידה לגידולי השד
- בעת הגעתך למרפאה יש להירשם במזכירות בקומה 4 , בנין אונקולוגיה ע"ש פישמן.
- לאחר הרשמה יש להמתין בחדר המתנה של אשכול D.
- הרופא המטפל יקרא במערכת הממוחשבת כשיגיע תורך לבדיקה והערכה ראשונית. כמו כן ינתן הסבר על הטיפול המומלץ.
- בביקור הראשון או בביקורים הבאים מתקיימת פגישה עם אחות מתאמת שד שמסבירה על הטיפול שלב אחר שלב, על תופעות הלוואי של הטיפולים וההתמודדות עימן, אחות מתאמת שד תוכל גם לסייע בקביעת תורים לבדיקות נוספות (כגון אקו לב) וטיפולים משלימים בהתאם לצורך. בהמשך תתקיים פגישה עם עובדת סוציאלית לתמיכה וסיוע לחולה ולמשפחה.
- בסיום כל ביקור ביחידת השד תקבל מכתב מסכם עם תוכנית להמשך טיפול/מעקב.
הטיפול בסרטן שד מוקדם
במידה והסרטן ממוקם לשד ולבלוטות לימפה אזוריות (ללא גרורות) הטיפול יכול לכלול:
- טיפול מקומי- ניתוחי לעיתים ניתן יחד עם קרינה, בהתאם לסוג הניתוח ושלב המחלה.
- טיפול כלל גופי (תרופתי) –משלים לניתוח או מניעתי (כטיפול במחלה סמויה). יכול להיות הורמונלי, כימותרפי, ביולוגי או שילוב של הטיפולים.
הטיפול בסרטן שד מתקדם
הטיפול בסרטן שד גרורתי נועד להקל את התסמינים ולשלוט במחלה לאורך זמן.
הטיפול במחלה גרורתית הוא טיפול כולל ורב תחומי שיכול לכלול טיפולים לכל הגוף או טיפולים ממוקדים לאיבר מסוים. הטיפול לכל הגוף בדרך כלל יהיה טיפול תרופתי, ויכול להיות טיפול הורמונלי, כימותרפי או ביולוגי. כמו כן אם יש גרורות בעצמות ניתן טיפול תרופתי לחיזוק העצם. טיפול לאיבר מסוים יכול להיות קרינתי או ניתוחי – תלוי במיקום הגרורות . בחירת סוג הטיפול המתאים נעשה על פי מאפייני הגידול, מצבה הבריאותי של החולה, מיקום הגרורות ואילו טיפולים קודמים המטופלת קיבלה.
הטיפולים השונים לסרטן השד
1. טיפול הורמונלי
הורמונים נשיים, נמצאו כקשורים ומעודדים התפתחות של סרטן השד. לכן, מטרת הטיפול לחסום את האפקט של ההורמון אסטרוגן על התאים הסרטניים. טיפול הורמונלי ייקבע רק אם לסרטן השד שלך יש קולטנים בתוך התא החיוביים לאסטרוגן ו/או פרוגסטרון (ER+/PR+). כל סוגי סרטן השד נבדקים עבור קולטני אסטרוגן באמצעות רקמת ביופסיה או לאחר הניתוח ברקמה גידולית שהוסרה במהלך הניתוח. סוג הטיפול מותאם לסוג הגידול, שלב הגידול וגיל המטופלת. הטיפול שונה למטופלות בגיל הפוריות ולאחר גיל המעבר - מאחר ומקורות ההורמונים הנשיים משתנים עם הפסקת הווסת.
אנטי אסטרוגנים SERM (Selective estrogen receptor modulators)- משמשות לדיכוי התהליך בו נקשר האסטרוגן (בצורה של תחרות עם האסטרוגן על הקישור) לקולטן על גבי התא הסרטני, למניעת התפשטות הגידול. (TAMOXIFEN) הטיפול יכול להינתן לאחר ניתוח כטיפול משלים לסרטן שד מוקדם, או קדם ניתוחי כאשר רוצים להקטין את הגידול או במידה וניתוחו לא אפשרי מסיבות שונות. לחלק מהנשים בגיל הפריון נהוג להמליץ על הוספת תרופה לדיכוי שחלות והשראת אל ווסת (מנפאוז), אגוניסטים להורמון LHRH לתרופות האנטי אסטרוגניות.
מעכבי ארומטאז (Aromatase inhibitor)- ניתנים בעיקר למטופלות לאחר גיל המעבר או לאחר דיכוי שחלתי (תרופתי או ניתוחי). תרופות אלה מעכבות אנזים בשם ארומטאז האחראי על השלב האחרון ביצור הורמון האסטרוגן בבלוטת יותרת הכליה וברקמות השומן מעכבי ארומטאז יכולים להינתן כטיפול טרום ניתוחי להקטנת נפח הגידול, לאחר הניתוח כטיפול משלים או במטופלות עם מחלה מתקדמת כקו טיפולי ראשון. הטיפול במעכב ארומטז יכול להינתן מיד לאחר אבחון סרטן השד או לאחר טיפול קודם בטמוקסיפן.
SERD (selective estrogen receptor degrader )- תרופות אנטי אסטרוגניות מהדור החדש. אשר נקשרות לקולטן לאסטרוגן וגורמות לו לחסימה ולהרס. ניתנות בדרך כלל לנשים בגיל אל ווסת (מנפאוז) לאחר שקיבלו טיפול הורמונלי אחר והתקדמו.
תרופות מבוססות פרוגסטרון- תרופות הגורמות להפחתת כמות הקולטנים לפרוגסטרון ואסטרוגן במנגנון שעדיין אינו ברורו דיו. תרופות אלה ניתנות בעיקר במקרים של התקמות על כל שאר הטיפולים.
תופעות לוואי: - תופעות הלוואי של הטיפולים ההורמונליים דומות לאלה של גיל המעבר ובנוסף לכל קבוצת טיפול תופעות לוואי אופייניות משלו.
2. טיפול כימותרפי
ניתן לתת כימותרפיה בכמה מצבים:
- כטיפול משלים לאחר ניתוח (אדג'ובנטית): כימותרפיה אדג'ובנטית משמשת לאחר ניתוח להכחדת תאי הסרטן שעשויים להישאר בגוף אבל לא ניתן לראותם בבדיקות הדמיה (מחלה סמויה- מיקרוסקופית). טיפול משלים (אדג'ובנטי) משמש להפחית את הסיכון לחזרת הסרטן. התרופות הניתנות במצב זה הן מסוג אנתרציקלינים וטקסנים.
- כטיפול קדם ניתוחי (נאואדג'ובנטית): מטרת הטיפול הטרום ניתוחי היא לצמצם את נפח הגידול בגידולים שאינם נתיחים ובמידת האפשר לשנות את סוג הניתוח (מכריתה מלאה לכריתה חלקית של השד)על ידי הקטנת הגידול. התרופות הניתנות במצב זה הן מסוג אנתרציקלינים וטקסנים.
- כטיפול בסרטן שד גרורתי: כימותרפיה יכולה לשמש כטיפול העיקרי עבור נשים שהסרטן התפשט מחוץ לשד ואזור ביתהשחי, גם מייד לאחר האבחון הראשוני וגם לאחר טיפולים קודמים. סוג הטיפול הכימותרפי נקבע על ידי הרופא האונקולוג לפי: מצב החולה, מהירות התקדמות המחלה, מיקום הגרורות ותופעות הלואי הצפויות ובתיאום עם המטופלת ומשפחתה. במקרים בהם יש גרורות לעצמות ניתנות גם תרופות לבניית עצם (לדוגמה: ביספוספונטים) בשילוב עם שאר הטיפולים.
ניתן גם לתת כימותרפיה במקרים של גידולים עם קולטנים חיוביים להורמונים לאחר מיצוי הטיפול ההורמונלי ובמקרים של קולטן חיובי ל HER- 2 בשילוב עם טיפול ביולוגי.
3. טיפול ביולוגי
התרופות הביולוגיות, הנלקחות דרך הפה, ניתנות בשילוב עם שאר הטיפולים. תרופות אלה כשניתנות יחד עם טיפול הורמונלי יכולות לחזק את יעילותו (משך התגובה לטיפול ההורמונלי הוא שנה בממוצע, אבל בתוספת הטיפול הביולוגי התגובה נמשכת פי שניים ויותר). לטיפולים הביולוגיים יש יתרון חשוב נוסף לאיכות חייהן של המטופלות- הם אינם מחייבים הגעה לבית החולים לעיתים תכופות (למשל תרופות ממשפחות ה inhubitor CDK4/6, וה -M-TOR inhibitor)
כמו כן ישנן תרופות המכוונות נגד רצפטור חוץ תאי שנקרא HER-2, אשר ניתנות בשילוב עם טיפול כימותרפי כטיפול קדם ניתוחי, משלים או במחלה גרורתית.
לתרופות הביולוגיות יש תופעות לוואי קלות, למשל עייפות, ובכך הן שונות מאוד מתופעות הלואי האופייניות לטיפולים הכימותרפיים.