מחלות מעי דלקתיות והטיפול בהן


מהן מחלות מעי דלקתיות:
שם כולל למחלת קרוהן, קוליטיס כיבית וקוליטיס מיקרוסקופית. מחלות אלה מופיעות בגלל דלקת כרונית במעי. התוצאה היא כאבי בטן, שלשול ולעיתים סיבכוים כגון תת-תזונה, אנמיה _חוסר דם), ירידה במשקל, התפתחות סרטן, חסימות מעיים והפתחות התנקבות של דופן המעי. חומרת המחלות משמתנה מאוד בין אדם לאדם ובהתאם גם הטיפול המוצע להן – החל בתרופות הניתנות בכדורים ,דרך תכשירים ביולוגיים הניתנים בזריקות וכלה בניתוח – הכל בהתאם לצורך.

מה גורם למחלות מעי דלקתיות:
לדאבוננו, איננו מכירים היום גורם אחד ברור המביא להתפתחות מחלת קרוהן או קוליטיס. עם זאת, מחקרים בשנים האחרונות מלמדים אותנו שדרושה נטיה גנטית וחשיפה לגורם סביבתי. עד היום זוהו מעל 160 אתרים בגנום האנושי הקשורים בהתפתחות מחלות מעי דלקתיות. גורמים סביבתיים הקשורים למחלות מעי אינם ברורים. ישנו קשר ברור לחיידקי המעיים, אולם לא זוהה גורם זיהומי למחלה בינתיים. ישנו גם קשר לחשיפה לעישון טבק.

הטיפול במחלות מעי דלקתיות:
נגזרות של חומצה אמינוסאליצילית (מסלמין, סלזופירין ומסלזין) – אלה טובים לקוליטיס כיבית ומחלת קרוהן המערבת את המעי הגס.
תרופות המדכאות את המערכת החיסונית: כוללות סטרואידים (בודזונייד, פרדניזון) תיופורינים (אימוראן ומרקפטופורין), מתוטרקסאט, ציקלוספורין.
תרופות ביולוגיות : דור חדש של תרופות הניתן בעיקר בזריקות או עירוי. כוללות מעכבי TNF אלפא – אינפליקסימאב ואדלימומאב​ ותרופות ביולוגיות במחקר קליני מתקדם: אוסטקינומאב, ודוליזומאב ועוד.

הטיפול הניתוחי במחלות מעי דלקתיות:
מיועד בעיקר למי שפיתחו סיבוכים של המחלה כגון היצרות הגורמת לחסימת מעיים, התנקבות של דופן המעי, התפתחות סרטן ושינויים טרום-סרטניים וכן במקרים של מחלה שאינה מגיבה לכל טיפול תרופתי. ניתוחים בחולים עם מחלות מעי דלקתיות מצריכים מיומנות גבוהה והיכרות מיוחדת עם אופי המחלה. בחולי קרוהן ישנו דגש מיוחד על צמצום היקף כריתת המעי ככל הניתן, שכן המחלה נוטה להישנות לאחר ניתוח. בחולים עם קוליטיס כיבית ישנו דגש על שימור היכולת לשליטה על היציאות גם לאחר כריתה שלמה של המעי הגס.

קישורים שימושיים קישורים שימושיים

העמותה מתמקדת בהרחבת המודעות למחלות הקרוהן והקוליטיס, בהפצת מידע מהימן על המחלות ודרכי ההתמודדות איתן, בקידום זכויות החולים מול הרשויות ובייזום פעילויות לשיפור איכות החיים של החולים במחלות מעי דלקתיות