בדיקות וטיפולים
מכון גסטרואנטרולוגיה

מהות הבדיקה
אולטרא סאונד אנדוסקופי, הנו מכשיר אולטרא סאונד (על קול גרפיה), המורכב על אנדוסקופ ((EUS=Endoscopic Ultrasound הבדיקה מבוצעת דרך הפה בעזרת מכשיר אופטי גמיש שבקצהו מתמר אולטרסאונד הוא מהווה אחד מאמצעי ההדמיה היעילים במצבי חולי של הלבלב ודרכי המרה, הן השפירים והן הגידוליים בנוסף, נתן להעריך ממצאים בושט, קיבה ותריסריון ובמידה פחותה את ממצאים באזורים מסוימים בכבד

 התוויות לבצוע אולטראסאונד אנדוקופי
אולטראסאונד אנדוסקופי משמש להערכה במצבים, בהם עולה החשש לאבנים בדרכי המרה, גדולים של הלבלב ודרכי המרה או תהליכים בקיבה ובושט. במצבים של גדולים, בעזרת בדיקה זו נתן לבצע הערכה באשר להיקף הגידול ומדת החדירה שלו לרקמות סמוכות או כלי דם. הערכה זו, תאפשר תכנון מתאים של הטפול, בין אם ניתוחי ובין אם תרופתי. בעת הבדיקה נתן ליטול דגימת תאים - באמצעות מחט (FNA) לצורך אבחון מדויק של סוג הגידול.

 כיצד מתבצעת הבדיקה?
בעת הפנייה לביצוע אולטראסאונד אנדוסקופי תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, בדיקות אלטרנטיביות קיימות, וסיבוכים אפשריים של הבדיקה. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת. בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי תתבצע כאשר הנבדק שוכב על צידו השמאלי, לאחר קבלת זריקת הרגעה והשראת שינה. לעיתים יתיז הרופא גם חומר מאלחש לתוך חלל הלוע על מנת להפחית את התחושה בלוע בעת החדרת הצינור. עם השפעת האלחוש, אנדוסקופ גמיש יוחדר בעדינות דרך הלוע לושט ומשם לקיבה ולתריסריון. החדרת המכשיר אינה מפריעה לנשימה. בזמן הבדיקה לא תחוש בכאב. רוב המטופלים ישנים בזמן הפעולה. המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות.

 ההכנה לבדיקה
עליך להיות בצום של 7 שעות לפני הבדיקה (מותר לשתות מים צלולים עד 4 שעות לפני הבדיקה). במקרים מסוימים, ייתכן שהרופא המטפל יורה לך על צום ממושך יותר. עליך לדווח לרופא על תרופות שהנך נוטל ועל רגישות לתרופות. חשיבות מיוחדת קיימת לטיפול בתרופות נוגדות קרישה (כגון קומדין, קלקסן ואחרים) או תכשירי אספירין (קרטייה, מיקרופירין, טבעפירין ועוד), פלווקיס וטיקלידיל. במידה והנך נוטל תכשירים אלו יש להתייעץ עם הרופא כיצד לנהוג לגבי הטיפול טרם הפעולה.
הנך מתבקש לדווח על מחלות אחרות מהן אתה סובל, כגון מחלות לב, ריאות, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד. רצוי להגיע לבדיקה עם מלווה שילווה אותך לאחר הבדיקה ובדרכך חזרה לביתך. נהיגה אסורה בהחלט למשך 12 שעות לפחות לאחר הבדיקה, גם כאשר נדמה לך שאתה ערני.
במידה ומתוכנן ביצוע FNA (ביופסיית מחט) עליך להפסיק את הטיפול בנוגדי קרישה ובאספרין - בתאום עם הרופא המטפל ולהגיע לפעולה עם ספירת דם עדכנית ותפקודי קרישה עדכניים. בנוסף, יש לטול טבליית טריביד או אופלודקס במינון של 200 מ"ג (במידה ולא קיימת אלרגיה או רגישות לתרופה) כשעה לפני הבדיקה.

 סיבוכים אפשריים של בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי
קיימים סיבוכים הקשורים לפעולה האנדוסקופית, אך אלו נדירים. יתכן גירוי וכאב מקומי בזרוע, בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר ההרגעה. הללו חולפים בד"כ לאחר מספר ימים. תתכן תחושה של אי נחות בבית הבליעה שתחלוף תוך יום עד יומיים. לעיתים קיים דימום קל מאזור נטילת ביופסיה או מאזור כריתת פוליפ, הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד. במקרים נדירים תתכן התנקבות של דופן מערכת העיכול העליונה. כמוכן יתכן זיהום לאחר דיקור (FNA).

 לאחר הבדיקה
בתום בדיקת אולטראסאונד אנדוסקופי תנוח בחדר ההתאוששות. מלווה יוכל לשהות לצידך. משך המנוחה כ 20-30 דקות בממוצע , עד חלוף ההשפעה של תרופות הטישטוש. עם תום תקופת ההתאוששות ולאחר שתקבל אישור על ידי אחות המכון תוכל לשתות שתיה פושרת, ולאחר מכן לאכול ארוחה קלה. תתבקש לשהות במכון עוד שעשה וחצי עש לשחרורך.
יש לזכור שתתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה זמן קצר לאחר הבדיקה. במידה ובוצע FNA יש צורך בהשגחה בצום למשך 3 שעות. לפני שחרורך, ימסור לך הרופא את תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יימסרו לך לאחר כשבועיים. בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או יציאה שחורה עליך לפנות מיידית לטיפול רפואי.
למידע נוסף על אולטרה-סאונד אנדוסקופי - EUS
סיגמואידוסקופיה, אשר נקראת גם קולונוסקופיה קצרה, הינה בדיקה שבה הרופא מחדיר מכשיר גמיש דרך פי הטבעת ומסתכל דרכו לתוך המעי הגס ובמידת הצורך לוקח דגימות למעבדה. הבדיקה דורשת הכנה מקדימה של המעי על מנת לאפשר הסתכלות איכותית.
 
החלק הנבדק בבדיקה הוא המעי השמאלי בלבד. לכן בניגוד לקולונוסקופיה הרגילה, כאן לא נדרשת הכנה עם שתייה של חומר משלשל, אלא הכנה עם חוקנים בלבד.
מדובר בבדיקה קצרה שמשכה כ-15 דקות. ניתן לעבור את הבדיקה עם או ללא טישטוש עם חומרי הרדמה.
 
בשל ניפוח המעי לעתים את/ה עשוי/ה לחוש אי נוחות או כאב קל בבטן בסיום הפעולה.
 

הכנה לקראת הבדיקה

  • בבןקר הבדיקה יש לבצע שני חוקנים שנקראים FLEET ENEMA. את החוקנים ניתן להשיג בכל בית מרקחת
  • יש להתרוקן אחרי החוקן הראשון ואז לבצע את החוקן השני
  • מותר לשתות 1-2 כוסות נוזלים צלולים (תה, מיץ, מים) בשעות הבוקר המוקדמות
  • אם אתה מטופל ב , Coumadin, Pradaxa,Plavix, Xarelto, Eliquis , Brilinta, Effient יש להתייעץ עם רופא מטפל על אופן הפסקת תרופה לפני הבדיקה
 

 
למידע נוסף על בדיקת דרכי עיכול תחתונות - סיגמואידוסקופיה

הטיפול ניתן ב:

בדיקה להערכה של חלל מערכת העיכול נעשית על ידי ביצוע בדיקה הקרויה אנדוסקופיה. קיימות בדיקות אנדוסקופיות שונות מכוונות לחלקים השונים של מערכת העיכול. הרופא המטפל ימליץ על ביצוע הבדיקה המתאימה לבעיה הרפואית הפרטנית. הבדיקה האנדוסקופית מאפשרת קבלת מידע מדוייק על תהליכים כגון דלקןת, זיהומים, פוליפים, גידולים וכד במערכת העיכול ומיועדת הן לאבחנה לאבחנה ולטיפול. במידת הצורך ניתן לקחת דוגמה של רקמה (ביופסיה) לבדיקת במכון הפתולוגי או להסיר פוליפים (גידולים טרום סרטניים).


מהי בדיקה אנדוסקופית?
אנדוסקופיה Endoscopy היא שיטה לבדיקה רפואית של גוף האדם. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת צינור דק גמיש המכיל בתוכו סיב אופטי ומצלמה.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי קפדני בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות.
גסטרוסקופיה
מהות הבדיקה

מטרת הגסטרוסקופיה היא הסתכלות ישירה לתוך חלל הושט, הקיבה והתריסריון (מערכת עיכול עליונה). בדיקה זו מבוצעת בעזרת מכשיר בצורת צינור גמיש ודק המוחדר דרך הפה בזמן שהמטופל מורדם. בנוסף לאבחון של דלקות ומצבים טרום סרטניים, בדיקת גסטרוסקופיה מאפשרת עצירת דמם, הרחבת היצרות, הסרת פוליפים (גידולים שפירים) תוך כדי הבדיקה, ללא צורך בניתוח ושליפת גופים זרים.
יתרונות הבדיקה:
רמת הדיוק גבוהה בהשוואה לצלום רנטגן של דרכי העיכול העליונות. באמצעות גסטרוסקופיה ניתן להבחין גם בפרטים עדינים ברירית. ניתן לגלות גידולים קטנים בשלב מוקדם של התפתחותם, ואף ליטול ביופסיות (דגימות של רקמה) ובכך להבדיל בין גידול שפיר לממאיר. ביופסיות נלקחות לא רק במקרים של גידולים, אלא גם במקרים של מחלות דלקתיות ולאבחנה של חידק הליקובקטר פילורי.
כמו כן הבדיקה יעילה לאבחנה של מחלת צליאק
מתי מבוצעת הבדיקה?
הבדיקה מבוצעת לצורך אבחון מחלות שמקורן במערכת העיכול העליונה וכן לצורך טיפול בהן.
התוויות שכיחות לביצוע הבדיקה הן:
כאבים בבטן עליונה
תחושת אי נוחות או מלאות ברום הבטן
בחילות או הקאות
תחושת כאב או קושי בבליעה
צרבת ממושכת
כאב חזה ממקור לא ברור
אנמיה (חוסר דם)
איבוד התיאבון ו/או ירידה במשקל שאינן מוסברים

כיצד מתבצעת הבדיקה?
בעת הפנייה לביצוע גסטרוסקופיה תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, בדיקות אלטרנטיביות קיימות, וסיבוכים אפשריים של הבדיקה. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת.
הבדיקה תתבצע כאשר הנבדק שוכב על צידו השמאלי, לאחר קבלת זריקת טשטוש. התרופה הניתנת דרך הוריד מפחיתה את הרגשת אי הנוחות בזמן הבדיקה ומשרה שינה. לעיתים יתיז הרופא גם חומר מאלחש לתוך חלל הלוע על מנת להפחית את התחושה בלוע בעת החדרת המכשיר. עם השפעת האלחוש, אנדוסקופ גמיש יוחדר בעדינות דרך הלוע לושט ומשם לקיבה ולתריסריון. החדרת המכשיר אינה מפריעה לנשימה.
סיבוכים אפשריים של הבדיקה
יתכן גירוי וכאב מקומי בזרוע, בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר הטשטוש. גירוי כזה חולף ללא התערבות מיוחדת תוך מס ימים. לעיתים יכולה להיות תחושה של אי נוחות בבית הבליעה שיכולה להמשך עד 48 שעות. דימום מאזור נטילת הביופסיה או מאזור כריתת פוליפ - הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד אך במקרים נדירים יש סיכון של דמם מסיבי שיצריך מתן דם או התערבות ניתוחית (הסיכון קים בכריתת פוליפים גדולים). התנקבות של דופן מערכת העיכול - סיבוך נדיר מאוד שבדרך כלל מתגלה מיד לאחר הבדיקה ודורש טיפול מידי ולעיתים ניתוח.
ההכנה לבדיקה
הבדיקה אינה כרוכה בהכנה מיוחדת למעט:
עליך להיות בצום 6 שעות לפני הבדיקה (מותר לשתות מים צלולים עד 3 שעות לפני הבדיקה). במקרים מסוימים, ייתכן שהרופא המטפל יורה לך על צום ממושך יותר. עליך לדווח לרופא על תרופות שאתה נוטל ועל רגישות לתרופות. חשיבות מיוחדת קיימת לטיפול בתרופות נוגדות קרישה כמו קומדין או קלקסאן או תכשירים נוגדי אגרגציה כגון אספירין או פלביקס וכד. במידה והינך נוטל תרופה כזו יש להתייעץ עם הרופא כיצד לנהוג בימים שלפני הבדיקה ובבקר הבדיקה. כמו כן, הנך מתבקש לדווח על מחלות אחרות מהן אתה סובל, כגון מחלות לב, ריאות, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד. צריך להגיע לבדיקה עם מלווה מאחר ולא תוכל לנהוג לאחר הפעול למשך 12 שעות.
לאחר הבדיקה
בתום הפעולה תשאר לנוח ביחידת ההתאוששות למשך כ 30 דקות. תתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה זמן קצר לאחר הבדיקה. בהמשך, עם התאוששותך יימסרו לך תוצאות הבדיקה ותקבל הסבר לגבי המשך טיפול ומעקב.
תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יגיעו לביתך לאחר כחודש. במידה ונילקחה ביופסיה במהלך הבדיקה ולא קיבלת תשובה כעבור חודש עליך לפנות למכון הגסטרו בטלפון 04-7771912 והפקידות יאתרו את בדיקתך וישלחו לך בפקס או שילקחו פרטי רופא המשפחה והבדיקה תישלח גם אליו.
בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או חזה, דימום מפי הטבעת או יציאה שחורה עליך לפנית מיידית לטיפול רפואי.
נהיגה אסורה בהחלט למשך 12 שעות לפחות, לאחר הבדיקה.

למידע נוסף על גסטרוסקופיה

הטיפול ניתן ב:

אודות המעי הגס
אורכו של המעי הגס הוא כ 1.5 מטר בממוצע (בהתאם למין וגובה הנבדק). תחילתו במוצא המעי הדק וסופו בפי הטבעת. סרטן המעי הגס הינו אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם המערבי, ומרבית מקרי סרטן המעי הגס מתפתחים מפוליפים טרום-סרטניים. על-ידי בדיקות לגילוי מוקדם והסרת הפוליפים ניתן למנוע את התפתחותו של סרטן מעי גס. לאור זאת, מושקעים מאמצים רבים בבדיקות סקר שמטרתם לזהות פוליפים או סרטן בשלב מוקדם במעי הגס באוכלוסייה הכללית.
לדוגמא: החל מגיל 50 מומלצות בדיקת דם סמוי בצואה, בדיקת קולונוסקופיה, או בדיקת CT - קולוגרפיה (המכונה קולונוסקופיה וירטואלית).
יחד עם זאת, ידוע כי אצל מטופלים רבים קיים חשש מפעולות פולשניות, הכרוכות בהרדמה ומסיבוכים אפשריים.
לאור זאת פותחה קפסולה המיועדת לצילום של המעי הגס שמטרתה להוות בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס, אך ללא הצורך בפעולה פולשנית.


מהי בדיקת קפסולה מצלמת של המעי הגס ?
הבדיקה מתבצעת על-ידי מצלמה זעירה דו-ראשית בצורת קפסולה באורך של כ 3.1 ס"מ וקוטר של כ 1.1 ס"מ. הקפסולה נבלעת בדומה לכדורי תרופה ומופרשת בצורה טבעית דרך פי הטבעת בשירותים.

הקפסולה מצלמת בתוך המעי הגס במשך 9 שעות והתמונות משודרות לחגורה הנושאת מקלט ומחוברת לגוף הנבדק. ההקלטה מעובדת לסרט וידאו אותו מפענח רופא גסטרואנטרולוג על מנת לאבחן ממצאים פתולוגים במעי​.

 

 

 

 

פרופ' יהודה חוברס, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי
ברמב"ם, עם הקפסולה המצלמת Colon 2​

 

 



 

 

 

 

 

 

 

המחשה - המעי הגס והמעי הדק

 

 

 

 

מתי מומלץ לבצע בדיקת ק​​​​​​פסולה של המעי הגס?
הבדיקה אושרה לשימוש על-ידי מנהל התרופות האמריקאי. הבדיקה הינה בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס, כלומר מיועדת לשימוש באנשים בריאים, ללא עדות לאנמיה, דימום ממערכת עיכול או חשד קליני גבוה לממאירות במערכת עיכול., ומתבצעת בדרך כלל במקרים הבאים:

1.סקירה לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס בנבדקים שלא
הצליחו להשלים בדיקת קולונוסקופיה למרות הכנה טובה.
2.סקירה לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס בנבדקים הנמצאים
בסיכון מוגבר להרדמה שלפני בדיקת קולונוסקופיה.


מתי מומלץ להימנע מבדיקת קפסולה של המעי הגס?
1.כאשר בדיקות הדמיה מעידות על היצרות או חסימה במערכת העיכול.
2.כאשר למטופל עבר של ניתוחי בטן או הידבקויות בחלל הבטן נדרשת התיחסות פרטנית.

מה ההכנה לבדיקה ?
כחלק מההכנה לבדיקה יזומנו הנבדקים לביקור מרפאה במכון הגסטרו. בעת המפגש עם הרופא תקבלו הסבר מפורט כיצד לבצע את ההכנה לבדיקה. חשוב מאוד לפעול בצורה קפדנית בהתאם לדף ההנחיות שתקבלו ולדייק בקצב ובכמות שתיית חומר ההכנה, על מנת להבטיח ניקוי מוצלח של המעי הגס. ללא הכנה מספקת של המעי הגס תוצאות הבדיקה שיתקבלו לא תהיינה מהימנות.
1.יומיים טרם הבדיקה – לשתות 10 כוסות מים במהלך כל היום. בערב לקחת ארבעה כדורי SENNA או ארבעה כדורי LAXICAL.
2.יום טרם הבדיקה – מהבוקר שתיית נוזלים צלולים בלבד: מים, סודה, מים בטעמים, מיץ תפוחים צלול, מיץ חמוציות, תה מכל סוג (אך לא לבלוע את העלים), קפה ללא חלב, משקאות אנרגיה צלולים, ג'ל אנרגיה, קרטיב קרח (בצבע צהוב או לבן בלבד).
אסור – מיצי פירות או ירקות, משקאות קלים עם צבעי מאכל (כגון קולה או פטל), מוצרי חלב או קפה עם חלב.
בערב משעה 19:00 ועד 21:00 – לשתות 2 ליטר מרוקן. כוס אחת כל 10 דקות. חשוב מאוד לשתות את כל 2 הליטר תוך שעתיים ולא בפרק זמן ארוך יותר. (ניתן לשתות קר).

כיצד מתבצעת הבדיקה ?
ביום הבדיקה – תתבקשו להגיע למכון הגסטרו בשעה 7:00 בבוקר ולהתחיל בשתיית 2 ליטר של נוזל מרוקן תוך פרק זמן של שעה עד שעתיים (לא יותר משעתיים).
בסביבות שעה 10:00 תחוברו לחגורת מקלט הנחגרת מתחת לבגדים בצמוד לגופכם. תתבקשו לבלוע את הקפסולה עם כוס מים ולהישאר בצום. החל מרגע שנבלעה הקפסולה מכשיר ההקלטה יאותת על קצב התקדמות הקפסולה במעי ובהתאם לכך תתבקשו לשתות שתי מנות PICCOLAX עם 1 ליטר מים תוך פרק זמן של שעה אחת. לאחר מכן תתבקשו לאכול ארוחה קלה (ניתן להביא אוכל מוכן מהבית, אך קיימים גם דוכני מזון במתחם הקניון בבית החולים).
סיום הבדיקה הוא כאשר הקפסולה נפלטת בשירותים. בשלב זה תוסר חגורת המקלט מגופכם ותשוחררו לביתכם. כעת התמונות שהוקלטו יעובדו לסרט ורופא במכון הגסטרו יפענח את הסרט לשם אבחון ממצאים פתולוגים במעי הגס, ובראשם פוליפים.

בטיחות בזמן הבדיקה
מרגע בליעת הקפסולה ובמהלך 48 שעות שלאחר בליעת הקפסולה, אין לבצע בדיקות MRI ואין להתקרב לכוח מגנטי חזק אחר. כמו כן בזמן ביצוע הבדיקה (כאשר החגורה לגופכם) מומלץ שלא לעבור בגלאי מתכות ורצוי להרחיק טלפונים ניידים מחגורת המקלט.
כיצד מתקבלת תשובה ?
דוח פענוח של הבדיקה הכולל תמונות מייצגות והמלצות להמשך טיפול או בירור ישלח בדואר לביתכם. עם הדוח הכתוב אתם מתבקשים לפנות לרופא המטפל שהפנה אתכם לבדיקה.
יש להדגיש כי במידה ויימצאו פוליפים בבדיקת הקפסולה, קיים סיכוי סביר שתופנו לביצוע בדיקת קולונוסקופיה לשם כריתת הפוליפים שנמצאו.

כיצד נפלטת הקפסולה ?
הקפסולה היא לשימוש חד פעמי בלבד, והיא נפלטת בצורה טבעית עם הצואה (ניתן להבחין בה באסלה). פליטת הקפסולה לא כרוכה בכאב או אי נוחות.

מה הסיבוכים האפשריים ?
כבכל בדיקה, גם בבדיקה זו קיים סיכון לסיבוכים אפשריים. אירוע נדיר שעלול להתרחש כאשר קיימת היצרות במערכת העיכול הוא היתקעות הקפסולה.
במרבית המקרים ההיתקעות אינה מורגשת. במקרים מועטים הדבר יוביל לחסימה מלאה שתתבטא בבחילות, הקאות, כאבי בטן וחום גבוה. במקרה כזה יש לפנות מיד לחדר המיון. ​​​

 

קפסולת וידאו מצלמת למעי הגס​​

למידע נוסף על קפסולה מצלמת של המעי הגס

הטיפול ניתן ב:

מנומטריה של הוושט בודקת תפקוד (תנועתיות) הוושט בעת בליעה ומנוחה.
הבדיקה נועדה לאנשים עם הפרעות בליעה, כאבים בחזה, חולים סובלים מרפלוקס קיבתי וושטי, והערכה לפני ניתוחי וושט.
במהלך הבדיקה מוכנס צנתר דק וגמיש לוושט דרך האף לשם מדידת לחצים ותנועתיות הוושט .בהמשך המטופל מתבקש לבצע בליעות מים ולפעמים על פי הצורך, מזון מוצק.
משך הבדיקה כ- 20 דקות
מנומטריה של הוושט מבוצעת ללא הרדמה. ניתן אלחוש מקומי באף בעת החדרת צנתר.
יש חשיבות רבה לשיתוף הפעולה של המטופל במהלך הבדיקה.

הכנה לבדיקה

48 שעות טרם הבדיקה - על המטופל להפסיק נטילת תרופות כגון פראמין, מוטיליום, רזולור ותרופות מכילות ניטרטים כגון קורדיל או מונולונג

  • על המטופל להיות בצום 6 שעות לפני הבדיקה
  • מותר לקחת תרופות קבועות עם מעט מים
למידע נוסף על מנומטריה של הוושט
רקע
PEG (פיום) זו פעולה של הכנסת צינורית האכלה לתוך הקיבה, דרך העור.
הצינורית עוקפת את הפה, מגנון הבליעה והוושט והשימוש בה מיועד עבור מטופלים שאינם מסוגלים לאכול דרך הפה.
ההחלטה לביצוע פיום נעשית ע"י הרופא המטפל בשיתוף המטופל ו/או משפחתו ותבוצע רק לאחר קבלת הסכמה מדעת של המטופל או אפוטרופוס שמונה עבורו, במקרה שאינו בר חתימה.


לפני הטיפול
יש להיות בצום של שמונה שעות לפני הטיפול.
יש להגיע למכון הגסטרואנטרולוגי בליווי משפחה או איש צוות.
זריקת אנטיביוטיקה תינתן על מנת למנוע זיהומים אפשריים במהלך הטיפול ולאחריו.
לפני הטיפול תינתן תרופת הרגעה דרך הוריד.


במהלך הטיפול
פיום הקיבה (החדרת הצינורית) מבוצע באמצעות אנדוסקופ, כדי להימנע מבצוע ניתוח בהרדמה כללית.
תחת טשטוש או הרדמה, מוחדר האנדוסקופ דרך הפה לוושט ומשם לקיבה. מחט קצרה וחוט מוחדרים בצורה סטרילית אל הקיבה לאחר חתך קטן בעור ונתפסים על ידי האנדוסקופ. המחט יוצאת מהגוף והאנדוסקופ עם החוט יוצאים מהפה. הצינור נקשר לחוט וכעת החוט והצינור נמשכים אל הקיבה והחוצה, דרך העור. כעת קצה אחד של הצינור נמצא בקיבה וקצהו השני תפוס מחוץ לגוף ומוצמד אליו על יד פלסטר.
עם סיום הטיפול תועברו לחדרכם במחלקת גסטרואנטרולוגיה

לאחר הטיפול
אחיות המחלקה יעקבו באופן רציף אחר לחץ דם,דופק וחום.
במשך שש השעות הראשונות לאחר הפיום יש להישאר בצום. לאחר מכן יחל מתן נוזלים.
24 שעות לאחר הפעולה ניתן להסיר את החבישה מאזור הפצע.
למחרת הפעולה ניתן להתרחץ במקלחת או באמבטיה.

כיצד תנהגו בביתכם
לפני התחלת הטיפול יש לרחוץ היטב את הידיים במים ובסבון כדי למנוע העברת זיהומים.
בעשרת הימים הראשונים יש למרוח את אזור הפצע, פעם ביום, בתמיסת פולידין.
יש לסובב את צינורית ההזנה על צירה על מנת למנוע הדבקות לדופן התעלה.
יש לרחוץ את הצינורית במים וסבון בלבד, פעמיים ביום ולייבש היטב לאחר מכן.
לפני ובסיום האכלה יש לשטוף את הצינורית ב-10 מ"מ מים. כנ"ל במתן תרופות.
את ההאכלה עדיף לבצע בתנוחת חצי ישיבה (30 מעלות)
יש לנהל רישום מדויק של הכלכלה.
יש לתת את הכלכלה בטמפרטורת החדר.
יש להימנע מהאכלה מהירה העלולה לגרום להקאות או שלשולים.
יש לקבע את הצינורית לדופן הבטן בעזרת פלסטר.
במקרה של אודם מקומי, הפרשה או דמם, יש לפנות לרופא המטפל.
במידה והצינורית נשלפת, יש להכניס מיד פולי קטטר ולקבע אותו חיצונית, כדי לשמור על הפתח שלא ייסגר ולהגיע מיד לחדר המיון של בית החולים. עליכם לדעת איזה PEG יש לכם.
למידע נוסף על פיום קיבה באמצעות אנדוסקופ - PEG

הטיפול ניתן ב:

מהות הבדיקה


אבחון וטיפול במחלות של דרכי מרה ולבלב. הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר אנדוסקופי – סיב אופטי בצורת צינור גמיש אשר מוחדר דרך הפה ומגיע לפתח צינור המרה והלבלב (הנקרא פפילה) בדופן של תרסריון. לתוך הפפילה מוזרק חומר ניגוד כדי להדגים את צינורות המרה והלבלב תחת שיקוף רנטגן.

מתי מבוצע ERCP?


בחשד לאבנים בדרכי המרה, בחשד לחסימה מכנית של דרכי המרה או בצינור הלבלב. באמצעות ה ERCP ניתן לבצע חיתוך הפפילה ולהוציא אבנים מדרכי המרה, ניתן גם להשתיל תותב לצורך ניקוז המרה. בעת הצורך ניתן לטול דגימות מרקמות חשודות (ביופסיות).

 

הכנה לבדיקה


צום של 7 שעות. מותרת שתייה צלולה עד 4 שעות לפני הבדיקה. במידה והנך מטופל בנוגדי קרישה (קומדין, קלקסן וכו) באספירין לסוגיו (מיקורפירין, קרטיה, טבעפירין, וכו), פלוויקס או טיקלידיל יש להיוועץ ברופא המפנה (גסטרואנטרולוג) וברופא המשפחה ולשקול הפסקה מתוכננת של הטיפול התרופתי למשך שבוע ימים לצורך אפשרות של ביצוע פעולה טיפולית (זאת על מנת להפחית סיכון לדימום). לא יבוצע כל שינוי תרופתי ללא קבלת אישור של הרופא המטפל (רופא המשפחה).
לקראת הבדיקה עליך להביא תוצאות עדכניות של תפקודי קרישה וספירת דם (בדיקת מעבדה) וכן, תוצאות של הדמיות קודמות (CT, US, MRI ).

כיצד מתבצעת הבדיקה?


לאחר קבלת הסבר מהרופא לגבי מהות הבדיקה והשלכותיה תתבקש לחתום על הסכמה מודעת לביצוע ה-ERCP. לפני הפעולה ניתנת זריקת הרגעה תוך וורידית המשרה שינה. לאחר התזת חומר אלחוש ללוע יוחדר אנדוסקופ עד לתרסריון ויבוצע צינתור של דרכי המרה והלבלב. במהלך הפעולה יבוצע שיקוף רנטגן ולפי הממצאים יוחלט על סוג הטיפול. להוצאת האבנים לרוב מבוצע חיתוך של הפפילה עם העברת צנתר שבקצהו סל או בלון לתוך צינור המרה. במידה וישנה הצרות של אחד מן הצינורות הללו יוכנס תותב פלסטי או מתכתי לצורך שמירה על דרכי המרה והלבלב שתשארנה פתוחות לצורך ניקוז. פעולות אלו אינן כואבות.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות.

סיבוכים אפשריים של הבדיקה


הבדיקה מבוצעת באופן זהיר ובמטרה להימנע מסבוכים. יחד עם זאת, לעיתים עלול להגרם סבוך בעקבות בצוע הבדיקה . יתכנו סבוכים משניים לשמוש בתרופות ההרדמה או מהחדרת המכשיר ובצוע הבדיקה עצמה. הסיכון לסבוך תלוי במספר גורמים, חלקם תלויים בנבדק (גיל מבוגר, מצב תפקודי ירוד, מחלות רקע כגון מחלות ריאה כרוניות או מחלות לב בלתי מאוזנות) וחלקן בסוג המחלה, בעטייה מתבצעת הבדיקה. בשהסכוי לסבוך בעקבות בצוע ERCP הוא כ-10-15% בסה"כ. מרבית הסיבוכים מוגדרים כקלים וחולפים מעצמם. כגון אי נוחות בלוע או במקום ההזרקה. יחד עם זאת ישנם סבוכים שעלולים להיות קשים. הסיבוכים הנפוצים:
1) דמם לאחר ביצוע חתך של הפפילה, בדרך כלל חולף לבד או על ידי טיפול מקומי שמבוצע במהלך הבדיקה.
2) דלקת של הלבלב, המכונה פנקראטיטיס, אשר נובעת מתגובת הרקמה להזרקת חומר ניגוד. רוב המקרים של הפנקראטיטיס קלים ונמשכים זמן קצר אך במיעוט המקרים זהו סיבוך קשה ביותר.
3) התנקבות המעי - סיבוך נדיר.

לאחר הבדיקה


בתום הפעולה תועבר להשגחה של מס' שעות במחלקת השהיה או תאושפז בבית החולים למשך 24 שעות (לפי סוג הפעולה).
- כדאי להתארגן מראש לשהייה בבית חולים. בהמשך יימסרו לך תוצאות הבדיקה על ידי רופא והסבר לגבי המשך טיפול ומעקב. בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או חזה, דימום רקטלי משמעותי או יציאה שחורה עליך לפנית מיידית לבדיקה רפואית או להגיע ישירות לחדר המיון הקרוב למקום מגוריך.
למידע נוסף על בדיקת אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב - ERCP

הבדיקה מיועדת לאנשים הסובלים מעצירות, אי נקיטת צואה, וכאבים באזור פי הטבעת. במהלך הבדיקה מוחדר לפי הטבעת צנתר דק וגמיש עם חיישני לחץ ובלון קטן בקצהו. מדידת הלחצים מבוצעת במצבים שונים של כיווץ והרפיה.

יש חשיבות רבה לשיתוף הפעולה של המטופל במהלך הבדיקה, לפיכך מנומטריה אנורקטלית מבוצעת בערנות, ללא הרדמה או טשטוש. משך הבדיקה כ- 15 דקות.

הכנה לבדיקה

בבית, 1-3 שעות לפני הגעה לבדיקה, יש לבצע חוקן ניקוי – Easy go בנפח של 180 מ"ל.
אין צורך להפסיק טיפול תרופתי או להיות בצום לפני הבדיקה.

למידע נוסף על מנומטריה אנורקטלית
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על הזרקת בוטילניום טוקסין - לטיפול בקשיי בליעה

הטיפול ניתן ב:

בדיקת קולונוסקופיה להערכה של חלל מערכת העיכול נעשית על ידי ביצוע בדיקה הקרויה אנדוסקופיה. קיימות בדיקות אנדוסקופיות שונות מכוונות לחלקים השונים של מערכת העיכול. הרופא המטפל ימליץ על ביצוע הבדיקה המתאימה לבעיה הרפואית הפרטנית. הבדיקה האנדוסקופית מאפשרת קבלת מידע מדוייק על תהליכים כגון דלקןת, זיהומים, פוליפים, גידולים וכד במערכת העיכול ומיועדת הן לאבחנה לאבחנה ולטיפול. במידת הצורך ניתן לקחת דוגמה של רקמה (ביופסיה) לבדיקת במכון הפתולוגי או להסיר פוליפים (גידולים טרום סרטניים).


 מהי בדיקה אנדוסקופית?
אנדוסקופיה Endoscopy היא שיטה לבדיקה רפואית של גוף האדם. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת צינור דק גמיש המכיל בתוכו סיב אופטי ומצלמה.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי קפדני בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות.


 מהי בדיקת קולונוסקופיה
קולונוסקופיה היא כלי אנדוסקופי שמאפשר אבחון ולעיתים אף טיפול במחלות של המעי הגס. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר אנדוסקופי בצורת צינור גמיש אשר מוחדר דרך פי הטבעת ומעבר לכל אורך המעי הגס ועד החיבור למעי הדק. במידת הצורך ישנה אפשרות של הסתכלות אל תוך המעי הדק (חלקו הסופי). במהלך בדיקת קולונוסקופיה הרופא צופה במסך טלוויזיה והתמונות של המעי הגס פרוסות לפניו בזמן אמיתי.
בקולונסקופיה ניתן לאבחן דלקות, זיהומים, פוליפים, וגידולים וניתן לבצע פעולות טיפוליות כגון: הסרת פוליפים (גידולים שפירים) או צריבתם ללא צורך בניתוח, הרחבת הצירויות במעי הגס ועצירת דימום. ניתן ליטול דגימות רקמה (ביופסיות) לצורך אבחנה של סוג דלקת או הבדלה בין גידולים שפירים לגידולים ממאירים.


 יתרונות בדיקת קולונוסקופיה
בהשוואה לבדיקות הדמייה כגון CT או MRI, לדיקת קולונוסקופיה רמת דיוק גבוהה המאפשרת זיהויי של תהליכים קטנים ועדינים ברירית המעי. קיימת אפשרות לביצוע הגדלה להערכה טובה ומדוייקת יותר של נגעים קטנים על הרקמה. הקולונוסוקפיה היא פעולה אבחנתית ופעולה טיפולית.
בדיקת הקולונוסקופיה גם הוכחה כבדיקה המונעת סרטן מעי גס. סרטן מעי גס נפוץ מאד (עד 6% מהאוכלוסיה תחלהבסרטן מעי גס) הוכח שכריתת פוליפים באנשים, בריאים, חסרי תסמינים מונעת סרטן מעי גס לטווח של כ 10 שנים (ראה אתר היחידה למניעת סרטן)
בבדיקת הקולונוסקופיה קיימת אפשרות של נטילת דגימות (ביופסיות) ו/או הסרה של תהליכים ברירית המעי במידת הצורך


 מתי מומלץ לבצע קולונוסקופיה?
קולונוסקופיה מבוצעת לצורך מניעה, אבחון או טיפול במחלות שמקורן במעי הגס,
התוויות מקובלות לביצוע קולונסקופיה הן:
כאב בטן מסיבה לא ברורה
שינוי בהרגלי יציאות (עצירות או שלשול)
דימום טרי מפי הטבעת או צואה לדם סמוי חיובי
בירור חוסר דם – אנמיה
ירידה במשקל שאינה מוסברת
מעקב אחר נבדקים המצויים בסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס (פוליפים או סרטן מעי גס בעבר, קרובי משפחה עם סרטן או מטופלים עם דלקת כיבית של המעי הגס מעל 8 שנים)
בדיקות סקירה למניעה ואבחון מוקדם (ראשוני של סרטן המעי הגס) לאוכלוסיה כללית מעל גיל 50. ראה לינק היחידה למניעת סרטן


 כיצד מתבצעת קולונוסקופיה?
בעת ההמלצה לביצוע קולונוסקופיה תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, הסבר לגבי בדיקות אלטרנטיביות קיימות, והסבר לגבי הסיבוכים האפשריים. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת. בדיקת קולונוסקופיה מתבצעת בשכיבה על צידך השמאלי לאחר שתקבל זריקת הרדמה תוך וורידית. הבדיקה מבוצעת בשינה יחד עם זאת בעת הפעולה תתכן הופעה של הרגשת לחץ בבטן המלווה באי נוחות קלה, עקב ניפוח חלל המעי באוויר. הבדיקה אינה כואבת. משך הבדיקה הוא כ- 30 דקות ומושפע מאיכות ניקיון המעי, ומבנה המעי הגס הספציפי של כל אחד מאיתנו והצורך בפעולות אבחנתיות או טיפוליות בתעשנה במהלך הבדיקה. להצלחת הבדיקה,קיימת חשיבות מכרעת לטיב ההכנה, ועל כן עליך למלא אחרי הוראות ההכנה בדקדקנות
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות המפותחות


 הכנה לבדיקת קולונוסקופיה
הכנת המעי הגס לבדיקת קולונוסקופיה דורשת דיאטה מיוחדת ושתייה של חומר משלשל לצורך ניקוי חלל המעי הגס מתוכן. קיימים בשוק תכשירים שונים שפועלים כחומר משלשל אשר יכולים להתאים כהכנה לבדיקה. קיימת חשיבות רבה להקפדה על הוראות ההכנה. הכנה טובה מאפשרת בדיקה איכותית ומדוייקת. הכנה לקויה תפגום באיכות הבדיקה, ביכולת האיבחון ולעיתים תצריך ביצוע פעולה חוזרת.

הכנות נדרשות לבדיקת קולונוסקופיה:

הנחיות לקולונוסקופיה עם מרוקן (עד 13:00)

הנחיות לקולונוסקופיה עם מרוקן (אחרי 15:00)

הנחיות לקולונוסקופיה עם פיקולקס (עד 13:00)>

הנחיות לקולונוסקופיה עם פיקולקס (אחרי 15:00)>

הנחיות לקולונוסקופיה עם מוביפרפ (עד 13:00)>

הנחיות לקולונוסקופיה עם מוביפרפ (אחרי 15:00)>

הנחיות לקולונוסקופיה עם הכנה מוגברת (עד 13:00)>

הנחיות לקולונוסקופיה עם הכנה מוגברת (אחרי 15:00)>
 


 המלצות להכנה לפני בדיקת קולונסקופיה לחולה סוכרת

המלצות לחולי סוכרת לפני בדיקת קולונסקופיה>   


 סיבוכים של בדיקת קולונוסקופיה
ייתכנו גירוי וכאב מקומי בזרוע בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר הרגעה. הללו חולפים לאחר מספר ימים. ייתכן דימום קל מאיזור נטילת ביופסיה או מאיזור כריתת פוליפ. הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד. במקרים נדירים יתכן דמם חזק מהרגיל המצריך פניה למיון בימים שאחרי הפעולה. קיימת אפשרות נדירה או להתנקבות המעי במהלך הבדיקה (פרפורציה) סיבוך זה קורה בדרכ בכריתת פוליפים גדולים אך יכולה להתרחש בכל בדיקה. סיכון זה שבדרךבדרך כלל מתגלה מיד אחר הבדיקה ודורש טיפול רפואי מיידי.ולעיתים אף ניתוח. יחד אם זאת במידה וב24 שעות שאחרי הבדיקה הינתך חש כאב בטן עז, חם, הקאות או העדר מעבר גאזים עליך לפנות לחדר מיון בהקדם האפשרי.


 לאחר בדיקת קולונוסקופיה
לאחר בדיקת קולונוסקופיה תנוח במשך כ 30 דקות בחדר התאוששות. המלווה יוכל לשהות לצידך. שתייה ואכילה יותרו לאחר הבדיקה על פי הוראות האחות בחדר התאוששות.. תוכל לגשת לשירותים בלווי המלווה גם כן לאחר אישור האחות האחראית. לפני שחרורך יימסרו לך תוצאות הבדיקה והוראות להמשך טיפול או מעקב. תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יימסרו לך לאחר כחדש. אסור לנהוג במהלך 12 שעות לאחר ביצוע הבדיקה. בהיותך בבית, מידה ויופיע כאב בטן עז, חום, דימום רקטלי, יציאה שחורה או הקאה, פנה להערכה רפואית מיידית.​

למידע נוסף על קולונוסקופיה
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על קפסולה מצלמת של המעי הדק

כריתת פוליפים מורכבים - רקע

פוליפים מורכבים הם פוליפים הדורשים מיומנות מיוחדת  ו/או טכניקות מורכבות יותר להסרתם.

פוליפ יכול להיות מורכב כתוצאה מגודלו, ממבנהו הטופוגרפי, מיקומו האנטומי במערכת העיכול או מסיבות אחרות כגון פוליפ שנכרת בעבר באופן חלקי. בחלק גדול מהמקרים לא ניתן להסיר את הפוליפ בחתיכה אחת (למשל במקרים בהם הפוליפים גדולים). במקרים כאלה מסירים את הפוליפים בטכניקה של כריתה במספר חתיכות, המכונה "כריתה אנדוסקופית של הרירית" (ENDOSCOPIC MUCOSAL RESECTION).
בעשור האחרון הוכנסו שיפורים בטכנולוגיה האנדוסקופית והצטברו ידע וניסיון שהפכו את ההפניה לטיפול כירורגי במקרים אלה למיותרת. הטפול האנדוסקופי הוכח כבטוח ויעיל, עם תוצאות ארוכות טווח מצוינות ויתרונות רבים בהשוואה לטיפול ניתוחי.

הליך כריתת פוליפים מורכבים

ההליך האנדוסקופי הוא מורכב יותר מכריתה סטנדרטית של פוליפ בזמן קולונוסקופיה, והוא דורש התנסות ולימוד ספציפיים, ולכן מבוצע בבית החולים ע"י צוות מיומן בסוג זה של פעולות.

סיבוכים אפשריים

הסיבוכים האפשריים בבדיקה זו דומים לאלו הקיימים בזמן קולונוסקופיה רגילה אם כי שכיחותם גבוהה יותר. דימום לאחר הפעולה ייתכן בעד 7% מהמקרים ופגיעה עמוקה בדופן המעי הדורשת טיפול תיתכן בכ-1% מהמקרים. ברוב המצבים ניתן לטפל בצורה אנדוסקופית ללא צורך בניתוח או טיפול נוסף.

המשך טיפול ומעקב

חלק בלתי נפרד מהטיפול בסוג זה של פוליפים הוא המשך המעקב הכולל קולונוסקופיה לביקורת. גדילה מחודשת של הפוליפ מתוארת בכ-15%-20% מהמקרים אולם גדילות אלו הן קטנות ומטופלות ביעילות בזמן הביקורת עם תוצאות מצוינות לטווח הארוך.

פוליפים גדולים או מורכבים מתגלים במקרים רבים בקולונוסקופיה נמבוצעת מחוץ לבית החולים. במקרה שהתגלה פוליפ כזה הרופא מפנה את המשך הטיפול לבית החולים. אנו מקבלים את ההפניות, עוברים על הנתונים, מזמנים את המטופל/ת לפעולה לאחר מתן הסברים מפורטים ומתאמים את המשך המעקב לאחר כריתת הפוליפ.

למידע נוסף על כריתת פוליפים מורכבים

בדיקה חדשנית להערכת גמישות ותנועתיות של מעבר וושט קיבה, וושט תחתון, ופילורוס (מעבר מקיבה לתריסריון). הבדיקה נועדה לעזור לאבחן מצבים  של קשיי בליעה, אכלזיה, גסטרופארזיס, לפני או אחרי ניתוחים. בדיקת אנדופליפ מוסיפה מידע לגבי תקפוד של מערכת העיכול העליונה, כאשר בדיקות כגון גסטרוסקופיה, מנומטריה וושט ואחרות לא סיפקו הסבר טוב לתלונות המטופל.
ייחוד המכשיר הוא בכך שניתן לעשות הערכת תפקוד של סוגר הוושט וסוגר הקיבה בזמן גסטרוסקופיה עם טישטוש, תחת הסתכלות אנדוסקופית ישירה, ובמידת הצורך גם לבצע התערבות טיפולית (הרחבה).

הכנה לבדיקה: 

  • 48 שעות טרם הבדיקה - על המטופל להפסיק נטילת תרופות כגון פראמין, מוטיליום, ותרופות מכילות ניטרטים כגון מונולונג  או קורדיל
  • צום 8 שעות לפני הבדיקה 
  • מותר לקחת תרופות קבועות עם מעט מים
  • בדיקת  ENDOFLIP מבוצעת תמיד במהלך גסטרוסוקפיה  (ראה הסבר נפרד הכנה לגסטרוסוקפיה).
למידע נוסף על ENDOFLIP

ניטור PH בוושט בשיטת אימפידנס (pH-Impedance) / ניטור החזר קיבתי-ושטי (רפלוקס) / ניטור חומציות בוושט

מטרת הבדיקה היא לאבחן את כל סוגי ההחזר הקיבתי-ושטי (רפלוקס) – חומצי ולא חומצי. הבדיקה מיועדת למטופלים  שאינם מגיבים לטיפול התרופתי המקובל כנגד רפלוקס או סובלים מתלונות מחוץ למערכת העיכול (כגון שיעול) שייתכן וקשורים לרפלוקס.
בדיקת ניטור רפלוקס בשיטת אימפידנס-pH מבוצעת תמיד ביחד עם בדיקת מנומטריה של הוושט (ראה הסבר נפרד).

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה מתבצעת ע"י הכנסת צינורית דקה עם חיישנים של חומציות ומוליכות חשמלית דרך האף לוושט. הצינורית נשארת בוושט למשך 24 שעות. באמצעותה מידע על רמת החומציות בוושט נרשם במקלט קטן שהחולה נושא על גופו. הצינורית המוחדרת לאף היא דקה מאוד, אך רואים ומרגישים אותה. בד''כ תסתגל/י לתחושה הזו מהר מאוד.  במהלך 24  שעות של הניטור, תתבקש/י למלא יומן  בו תכתוב/י זמני ארוחה ושתיה, שכיבה ותלונות (כגון: צרבת, כאבים בחזה). לאחר החדרת הצינורית, תשוחרר/י לביתך. למחרת, בסיום 24 שעות, תתבקש לחזור למכון גסטרו, לצורך הוצאות הצינורית והחזרת היומן והמקלט. המידע שנאסף במשך 24 שעות מועבר למחשב ומפוענח ע''י רופא. תשובת הבדיקה תשלח כעבור 2-4 שבועות.

הכנה לבדיקה

  1. צום (ללא אכילה ושתיה) 6 שעות לפני הבדיקה
  2. הפסקה של תרופות נוגדי חומציות 7 ימים לפני הבדיקה
    *תרופות נוגדות חומציות: לוסק, אומפרדקס, נקסיום, לנטון, קונטרלוק, דקסילנט, גסטרו, פמו. 
  3. במקרים מסוימים בדיקת ניטור חומציות בוושט מתבצע על טיפול בתרופות נוגדות חומצה, לפי החלטתו של הרופא המפנה.  במקרה זה יש להמשיך את התרופות נוגדות חומצה ללא שינוי, כולל נטילת תרופה עם מעט מים בבוקר לפני הבדיקה.


 

למידע נוסף על ניטור PH בוושט

מטרת הבדיקה

זמן מעבר מעי גס או SITZ MARKS STUDY היא בדיקה אבחנתית להערכת משך התרוקנות המעי הגס במטופלים עם עצירות.

מהלך הבדיקה

  1. בליעת קפסולה המכילה חלקיקים שאינם נספגים וניתן לראותם באמצעות צילום רנטגן. 
  2. 120 שעות לאחר בליעת קפסולה (5 ימים) מבוצע צילום בטן.
    הבדיקה מתבצעת ע''י ספירת חלקיקים (מרקרים) במעי גס הנראים בצילום.


מרגע בליעת קפסולה עד הצילום יש להימנע משימוש במשלשלים מכל הסוגים , כולל תוספת של סיבים תזונתיים, שימוש בחוקנים, או נרות (פתיליות) רקטליות.

אין הגבלה תזונתית או הגבלה אחרת כלשהי.

במשך שבוע לאחר השלמת בדיקת מעבר מעי גס יש להימנע מביצוע הדמיות אחרות המכוונות לבטן או למערכת העיכול (CT, חוקן באריום, בליעת באריום, פאסג' מעי דק)
 
אסור לבצע את הבדיקה במידה והינך בהריון!

למידע נוסף על זמן מעבר מעי גס SITZ MARKS STUDY

מטרת הבדיקה

היא לאפיין את ההחזר החומצי מהקיבה לוושט (רפלוקס). הבדיקה מיועדת למטופלים  שאינם מגיבים לטיפול התרופתי המקובל  להחזר קיבתי וושטי (רפלוקס) בתרופות סותרות חומצה.
בדיקת ניטור PH  בוושט  בשיטת BRAVO מבוצעת תמיד ביחד עם גסטרוסקופיה (ראה הסבר נפרד).
אופן הביצוע הבדיקה:   במהלך ביצוע גסטרוסקופיה מוצמדת קפסולה עם חיישן חומציות לדופן הוושט. הקפסולה משדרת מידע על החומציות למקלט קטן שהמטופל נושא על גופו.
 
הקפסולה נשארת בוושט כ 3-4 ימים, ולאחר מכן  מתנתקת באופן עצמוני ויוצאת
ממערכת העיכול באופן טבעי. לאחר סיום הפעולה והתאוששות, המטופל משוחרר לביתו.
במהלך 48 שעות של ניטור, המטופל מתבקש למלא יומן, הכולל זמני ארוחות ושתיה, שכיבה ותיעוד של תלונותיו כגון צרבת או שיעול.
הקפסולה היא קטנה מאד ואיננה מפריעה לבליעה. בד''כ המטופל לא מרגיש את הקפסולה בוושט.
המטופל מתבקש להגיע שנית למכון גסטרו' לאחר 48 שעות לצורך החזרת היומן והמקלט, עד שעה 10:00 בבוקר. המידע על חומציות שנאסף ונרשם במקלט מועבר למחשב ומפוענח על ידי רופא. תשובת הבדיקה נשלחת בדואר כעבור 4 שבועות מסיום הבדיקה.

סיבוכים אפשריים

  • לפעמים תתכן תחושה קלה של "גוף זר" – התחושה הזו תקינה ואיננה צריכה להדאיג
  • לעיתים נדירות יכולה הקפסולה לגרום לכאבים חזקים בחזה-  במקרה כזה יש ליצור קשר עם מכון גסטרו, או לפנות למיון
  • הצמדות הקפסולה לוושט לפעמים איננה מיטבית, לכן הקפסולה יכולה להתנתק מוקדם טרם סיום הניטור.

הכנה לבדיקה

  1. צום (ללא אכילה ושתיה) 6 שעות לפני הבדיקה
  2. הפסקה של תרופות נוגדי חומציות 7 ימים לפני הבדיקה
    *תרופות נוגדות חומציות: לוסק, אומפרדקס, נקסיום, לנטון, קונטרלוק, דקסילנט, גסטרו, פמו
  3. במקרים מסוימים בדיקת ניטור חומציות בוושט מתבצע על טיפול בתרופות נוגדות חומצה, לפי החלטתו של הרופא המפנה.  במקרה זה יש להמשיך את התרופות נוגדות חומצה ללא שינוי, כולל נטילת תרופה עם מעט מים בבוקר לפני הבדיקה.


אסור לבצע  MRI שבועיים  לאחר בדיקת BRAVO.

למידע נוסף על קפסולת BRAVO

פיזיותרפיה עם ביופידבק אנורקטלי

פיזיוטרפיה של רצפת האגן עם ביופידבק אנורקטלי הוא שירות לטיפול בהפרעות תפקודיות של הסוגר האנאלי כולל אי נקיטת צואה, עצירות עמידה לטיפול וכאבים אנאליים מסוימים.

במפגש הראשון מתקיימת פגישה משותפת עם רופא ופיזיוטרפיסטית לשם בדיקה ובניית תוכנית אישית לכל מטופל,  ובהמשך מספר מפגשים רציפים בהפרש של שבוע עם פיזיזותרפיסטית. התוכנית כוללת לימוד טכניקות התרוקנות והתאפקות ומישוב באמצעות אלקטרודה אנאלית ובלון רקטלי. התוכנית אינה מתאימה לכל מטופל ויש צורך בהפניה מרופא מומחה לביצועה.

 
למידע נוסף על פיזיותרפיה עם ביופידבק אנורקטלי

טיפולים במסגרת אשפוז יום

רקע

במעקב במכון הגסטרו נמצאים מטופלים מורכבים הסובלים ממחלות כרוניות ומצבים מורכבים הדורשים התייחסות רב מקצועית- הן ברמת ההערכה והן ברמת הטפול. להלן פירוט עפ"י סוגי המטופלים, הזוכים לטפול במסגרת זו.

מחלות מעי דלקתיות

  • הערכה רפואית
  • מתן טפולים ביולוגים
  • מתן הדרכה סעודית למטופלים לטפול עצמי- הזרקות תת עוריות
  • בדיקות דם

מטופלים המוזנים בהזנה תוך ורידית

  • הערכה רפואית
  • בדיקות דם
  • מתן תרופות תקופיות כמו ויטמין D פראנטרלי
  • טפול בעירוי מרכזי
  • הדרכה לטפול בעירוי מרכזי
  • שליפה של עירוי מרכזי

מטופלים עם סטומה/גסטרוסטום/ג'ג'ונוסטום

  • הערכהי רפואית וסעודית
  • הדרכה להחדרה עצמונית של זונדה במטופלים עם הפרעות בליעה, הזקוקים להזנה
  • צריבה של רקמת גרנולציה סביב סטומה/גסטרוסטום/ג'ג'ונוסטום
  • החלפת גסטרוסטום/ג'ג'ונוסטום
  • הדרכה סעודית לטפול בגסטרוסטום/ג'ג'ונוסטום

מטופלים בתת תזונה קשה במצבים שונים

מקרים לדוגמא:

  • לאחר נתוח בריאטרי
  • לאחר נתוח 'גדול' במערכת העכול כמו וויפל
  • מעקב וסוגיות הקשורות באכילה- הדורשות מעקב לאורך שעות
  • מעקב מספר שעות לאחר אכילה במטופלים כנ"ל לאתור אבחון והגדרה של תופעות היצף (dumping)- הגדרתו (מוקדם/מאוחר) וההתמודדות אתו
  • היפוגליקמיות – תזמונן לזמן ארוחה
  • מעקב קליני- מצב כללי, לחץ דם ודופק
  • מעקב מעבדתי: עקומת סוכר, נתרן

מטופלים לפעולות אנדוסקופיות מורכבות

ישנן פעולות אנדוסקופיות מורכבות, אשר מבחינת ההגדרה שלהן וקוד הפעולה- הן "רגילות'", כלומר  נטולות קוד יעודי. לדוגמא- גסטרוסקופיה עם כריתת פוליפ גדול. אילו מטופלים הדורשים פעולה אנדוסקופית מורכבת+ מעקב לאחר הפעולה. במצב כזה- זימון ומעקב במסגרת אשפוז יום- נותנים מענה.

 

למידע נוסף על טיפולים במסגרת אשפוז יום

הטיפול ניתן ב: