אודות המעי הגס
אורכו של המעי הגס הוא כ 1.5 מטר בממוצע (בהתאם למין וגובה הנבדק). תחילתו במוצא המעי הדק וסופו בפי הטבעת. סרטן המעי הגס הינו אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בעולם המערבי, ומרבית מקרי סרטן המעי הגס מתפתחים מפוליפים טרום-סרטניים. על-ידי בדיקות לגילוי מוקדם והסרת הפוליפים ניתן למנוע את התפתחותו של סרטן מעי גס. לאור זאת, מושקעים מאמצים רבים בבדיקות סקר שמטרתם לזהות פוליפים או סרטן בשלב מוקדם במעי הגס באוכלוסייה הכללית.
לדוגמא: החל מגיל 50 מומלצות בדיקת דם סמוי בצואה, בדיקת קולונוסקופיה, או בדיקת CT - קולוגרפיה (המכונה קולונוסקופיה וירטואלית).
יחד עם זאת, ידוע כי אצל מטופלים רבים קיים חשש מפעולות פולשניות, הכרוכות בהרדמה ומסיבוכים אפשריים.
לאור זאת פותחה קפסולה המיועדת לצילום של המעי הגס שמטרתה להוות בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס, אך ללא הצורך בפעולה פולשנית.
מהי בדיקת קפסולה מצלמת של המעי הגס ?הבדיקה מתבצעת על-ידי מצלמה זעירה דו-ראשית בצורת קפסולה באורך של כ 3.1 ס"מ וקוטר של כ 1.1 ס"מ. הקפסולה נבלעת בדומה לכדורי תרופה ומופרשת בצורה טבעית דרך פי הטבעת בשירותים.
הקפסולה מצלמת בתוך המעי הגס במשך 9 שעות והתמונות משודרות לחגורה הנושאת מקלט ומחוברת לגוף הנבדק. ההקלטה מעובדת לסרט וידאו אותו מפענח רופא גסטרואנטרולוג על מנת לאבחן ממצאים פתולוגים במעי.
פרופ' יהודה חוברס, מנהל המכון הגסטרואנטרולוגי
ברמב"ם, עם הקפסולה המצלמת Colon 2
המחשה - המעי הגס והמעי הדק
מתי מומלץ לבצע בדיקת קפסולה של המעי הגס?
הבדיקה אושרה לשימוש על-ידי מנהל התרופות האמריקאי. הבדיקה הינה בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס, כלומר מיועדת לשימוש באנשים בריאים, ללא עדות לאנמיה, דימום ממערכת עיכול או חשד קליני גבוה לממאירות במערכת עיכול., ומתבצעת בדרך כלל במקרים הבאים:
1.סקירה לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס בנבדקים שלא
הצליחו להשלים בדיקת קולונוסקופיה למרות הכנה טובה.
2.סקירה לגילוי מוקדם של סרטן מעי גס בנבדקים הנמצאים
בסיכון מוגבר להרדמה שלפני בדיקת קולונוסקופיה.
מתי מומלץ להימנע מבדיקת קפסולה של המעי הגס?1.כאשר בדיקות הדמיה מעידות על היצרות או חסימה במערכת העיכול.
2.כאשר למטופל עבר של ניתוחי בטן או הידבקויות בחלל הבטן נדרשת התיחסות פרטנית.
מה ההכנה לבדיקה ? כחלק מההכנה לבדיקה יזומנו הנבדקים לביקור מרפאה במכון הגסטרו. בעת המפגש עם הרופא תקבלו הסבר מפורט כיצד לבצע את ההכנה לבדיקה. חשוב מאוד לפעול בצורה קפדנית בהתאם לדף ההנחיות שתקבלו ולדייק בקצב ובכמות שתיית חומר ההכנה, על מנת להבטיח ניקוי מוצלח של המעי הגס. ללא הכנה מספקת של המעי הגס תוצאות הבדיקה שיתקבלו לא תהיינה מהימנות.
1.יומיים טרם הבדיקה – לשתות 10 כוסות מים במהלך כל היום. בערב לקחת ארבעה כדורי SENNA או ארבעה כדורי LAXICAL.
2.יום טרם הבדיקה – מהבוקר שתיית נוזלים צלולים בלבד: מים, סודה, מים בטעמים, מיץ תפוחים צלול, מיץ חמוציות, תה מכל סוג (אך לא לבלוע את העלים), קפה ללא חלב, משקאות אנרגיה צלולים, ג'ל אנרגיה, קרטיב קרח (בצבע צהוב או לבן בלבד).
אסור – מיצי פירות או ירקות, משקאות קלים עם צבעי מאכל (כגון קולה או פטל), מוצרי חלב או קפה עם חלב.
בערב משעה 19:00 ועד 21:00 – לשתות 2 ליטר מרוקן. כוס אחת כל 10 דקות. חשוב מאוד לשתות את כל 2 הליטר תוך שעתיים ולא בפרק זמן ארוך יותר. (ניתן לשתות קר).
כיצד מתבצעת הבדיקה ?ביום הבדיקה – תתבקשו להגיע למכון הגסטרו בשעה 7:00 בבוקר ולהתחיל בשתיית 2 ליטר של נוזל מרוקן תוך פרק זמן של שעה עד שעתיים (לא יותר משעתיים).
בסביבות שעה 10:00 תחוברו לחגורת מקלט הנחגרת מתחת לבגדים בצמוד לגופכם. תתבקשו לבלוע את הקפסולה עם כוס מים ולהישאר בצום. החל מרגע שנבלעה הקפסולה מכשיר ההקלטה יאותת על קצב התקדמות הקפסולה במעי ובהתאם לכך תתבקשו לשתות שתי מנות PICCOLAX עם 1 ליטר מים תוך פרק זמן של שעה אחת. לאחר מכן תתבקשו לאכול ארוחה קלה (ניתן להביא אוכל מוכן מהבית, אך קיימים גם דוכני מזון במתחם הקניון בבית החולים).
סיום הבדיקה הוא כאשר הקפסולה נפלטת בשירותים. בשלב זה תוסר חגורת המקלט מגופכם ותשוחררו לביתכם. כעת התמונות שהוקלטו יעובדו לסרט ורופא במכון הגסטרו יפענח את הסרט לשם אבחון ממצאים פתולוגים במעי הגס, ובראשם פוליפים.
בטיחות בזמן הבדיקה
מרגע בליעת הקפסולה ובמהלך 48 שעות שלאחר בליעת הקפסולה, אין לבצע בדיקות MRI ואין להתקרב לכוח מגנטי חזק אחר. כמו כן בזמן ביצוע הבדיקה (כאשר החגורה לגופכם) מומלץ שלא לעבור בגלאי מתכות ורצוי להרחיק טלפונים ניידים מחגורת המקלט.
כיצד מתקבלת תשובה ?
דוח פענוח של הבדיקה הכולל תמונות מייצגות והמלצות להמשך טיפול או בירור ישלח בדואר לביתכם. עם הדוח הכתוב אתם מתבקשים לפנות לרופא המטפל שהפנה אתכם לבדיקה.
יש להדגיש כי במידה ויימצאו פוליפים בבדיקת הקפסולה, קיים סיכוי סביר שתופנו לביצוע בדיקת קולונוסקופיה לשם כריתת הפוליפים שנמצאו.
כיצד נפלטת הקפסולה ?
הקפסולה היא לשימוש חד פעמי בלבד, והיא נפלטת בצורה טבעית עם הצואה (ניתן להבחין בה באסלה). פליטת הקפסולה לא כרוכה בכאב או אי נוחות.
מה הסיבוכים האפשריים ?כבכל בדיקה, גם בבדיקה זו קיים סיכון לסיבוכים אפשריים. אירוע נדיר שעלול להתרחש כאשר קיימת היצרות במערכת העיכול הוא היתקעות הקפסולה.
במרבית המקרים ההיתקעות אינה מורגשת. במקרים מועטים הדבר יוביל לחסימה מלאה שתתבטא בבחילות, הקאות, כאבי בטן וחום גבוה. במקרה כזה יש לפנות מיד לחדר המיון.
קפסולת וידאו מצלמת למעי הגס