גסטרוסקופיה

בדיקה להערכה של חלל מערכת העיכול נעשית על ידי ביצוע בדיקה הקרויה אנדוסקופיה. קיימות בדיקות אנדוסקופיות שונות מכוונות לחלקים השונים של מערכת העיכול. הרופא המטפל ימליץ על ביצוע הבדיקה המתאימה לבעיה הרפואית הפרטנית. הבדיקה האנדוסקופית מאפשרת קבלת מידע מדוייק על תהליכים כגון דלקןת, זיהומים, פוליפים, גידולים וכד במערכת העיכול ומיועדת הן לאבחנה לאבחנה ולטיפול. במידת הצורך ניתן לקחת דוגמה של רקמה (ביופסיה) לבדיקת במכון הפתולוגי או להסיר פוליפים (גידולים טרום סרטניים).


מהי בדיקה אנדוסקופית?
אנדוסקופיה Endoscopy היא שיטה לבדיקה רפואית של גוף האדם. הבדיקה מבוצעת על ידי החדרת צינור דק גמיש המכיל בתוכו סיב אופטי ומצלמה.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי קפדני בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים המקובלים במדינות המפותחות.
גסטרוסקופיה
מהות הבדיקה

מטרת הגסטרוסקופיה היא הסתכלות ישירה לתוך חלל הושט, הקיבה והתריסריון (מערכת עיכול עליונה). בדיקה זו מבוצעת בעזרת מכשיר בצורת צינור גמיש ודק המוחדר דרך הפה בזמן שהמטופל מורדם. בנוסף לאבחון של דלקות ומצבים טרום סרטניים, בדיקת גסטרוסקופיה מאפשרת עצירת דמם, הרחבת היצרות, הסרת פוליפים (גידולים שפירים) תוך כדי הבדיקה, ללא צורך בניתוח ושליפת גופים זרים.
יתרונות הבדיקה:
רמת הדיוק גבוהה בהשוואה לצלום רנטגן של דרכי העיכול העליונות. באמצעות גסטרוסקופיה ניתן להבחין גם בפרטים עדינים ברירית. ניתן לגלות גידולים קטנים בשלב מוקדם של התפתחותם, ואף ליטול ביופסיות (דגימות של רקמה) ובכך להבדיל בין גידול שפיר לממאיר. ביופסיות נלקחות לא רק במקרים של גידולים, אלא גם במקרים של מחלות דלקתיות ולאבחנה של חידק הליקובקטר פילורי.
כמו כן הבדיקה יעילה לאבחנה של מחלת צליאק
מתי מבוצעת הבדיקה?
הבדיקה מבוצעת לצורך אבחון מחלות שמקורן במערכת העיכול העליונה וכן לצורך טיפול בהן.
התוויות שכיחות לביצוע הבדיקה הן:
כאבים בבטן עליונה
תחושת אי נוחות או מלאות ברום הבטן
בחילות או הקאות
תחושת כאב או קושי בבליעה
צרבת ממושכת
כאב חזה ממקור לא ברור
אנמיה (חוסר דם)
איבוד התיאבון ו/או ירידה במשקל שאינן מוסברים

כיצד מתבצעת הבדיקה?
בעת הפנייה לביצוע גסטרוסקופיה תקבל הסבר ראשוני אודות הבדיקה, בדיקות אלטרנטיביות קיימות, וסיבוכים אפשריים של הבדיקה. ביום הפעולה, לאחר קבלת הסבר נוסף מהרופא המבצע, תתבקש לחתום על טופס הסכמה מודעת.
הבדיקה תתבצע כאשר הנבדק שוכב על צידו השמאלי, לאחר קבלת זריקת טשטוש. התרופה הניתנת דרך הוריד מפחיתה את הרגשת אי הנוחות בזמן הבדיקה ומשרה שינה. לעיתים יתיז הרופא גם חומר מאלחש לתוך חלל הלוע על מנת להפחית את התחושה בלוע בעת החדרת המכשיר. עם השפעת האלחוש, אנדוסקופ גמיש יוחדר בעדינות דרך הלוע לושט ומשם לקיבה ולתריסריון. החדרת המכשיר אינה מפריעה לנשימה.
סיבוכים אפשריים של הבדיקה
יתכן גירוי וכאב מקומי בזרוע, בסביבות הווריד שלתוכו הוזרק חומר הטשטוש. גירוי כזה חולף ללא התערבות מיוחדת תוך מס ימים. לעיתים יכולה להיות תחושה של אי נוחות בבית הבליעה שיכולה להמשך עד 48 שעות. דימום מאזור נטילת הביופסיה או מאזור כריתת פוליפ - הדימום, בד"כ קל ונעצר לבד אך במקרים נדירים יש סיכון של דמם מסיבי שיצריך מתן דם או התערבות ניתוחית (הסיכון קים בכריתת פוליפים גדולים). התנקבות של דופן מערכת העיכול - סיבוך נדיר מאוד שבדרך כלל מתגלה מיד לאחר הבדיקה ודורש טיפול מידי ולעיתים ניתוח.
ההכנה לבדיקה
הבדיקה אינה כרוכה בהכנה מיוחדת למעט:
עליך להיות בצום 6 שעות לפני הבדיקה (מותר לשתות מים צלולים עד 3 שעות לפני הבדיקה). במקרים מסוימים, ייתכן שהרופא המטפל יורה לך על צום ממושך יותר. עליך לדווח לרופא על תרופות שאתה נוטל ועל רגישות לתרופות. חשיבות מיוחדת קיימת לטיפול בתרופות נוגדות קרישה כמו קומדין או קלקסאן או תכשירים נוגדי אגרגציה כגון אספירין או פלביקס וכד. במידה והינך נוטל תרופה כזו יש להתייעץ עם הרופא כיצד לנהוג בימים שלפני הבדיקה ובבקר הבדיקה. כמו כן, הנך מתבקש לדווח על מחלות אחרות מהן אתה סובל, כגון מחלות לב, ריאות, סוכרת, יתר לחץ דם ועוד. צריך להגיע לבדיקה עם מלווה מאחר ולא תוכל לנהוג לאחר הפעול למשך 12 שעות.
לאחר הבדיקה
בתום הפעולה תשאר לנוח ביחידת ההתאוששות למשך כ 30 דקות. תתכן תחושה של נפיחות בבטן כתוצאה מהחדרת אוויר בזמן הבדיקה, תחושה שתעלם מעצמה זמן קצר לאחר הבדיקה. בהמשך, עם התאוששותך יימסרו לך תוצאות הבדיקה ותקבל הסבר לגבי המשך טיפול ומעקב.
תוצאות ביופסיה (במידה ונלקחו) יגיעו לביתך לאחר כחודש. במידה ונילקחה ביופסיה במהלך הבדיקה ולא קיבלת תשובה כעבור חודש עליך לפנות למכון הגסטרו בטלפון 04-7771912 והפקידות יאתרו את בדיקתך וישלחו לך בפקס או שילקחו פרטי רופא המשפחה והבדיקה תישלח גם אליו.
בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או חזה, דימום מפי הטבעת או יציאה שחורה עליך לפנית מיידית לטיפול רפואי.
נהיגה אסורה בהחלט למשך 12 שעות לפחות, לאחר הבדיקה.

הטיפול ניתן ב:

זימון תורים - גסטרואנטרולוגיה

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U