אובדן ראיה בגיל המבוגר- ניוון מקולרי גילי- AMD.
ניוון מקולרי הקשור לגיל (נמ"ג) (AMD- Age Related Macular Degeneration ) הוא הסיבה העיקרית לאובדן קשה של הראיה בגיל המבוגר.
זוהי מחלה ניוונית של מרכז הרשתית (מקולה) הפוגעת בגיל המבוגר. המקולה היא האיזור ברשתית המאפשר ראיה של פרטים קטנים. לכן בשלבים המתקדמים של המחלה נפגעת היכולת לקרוא, לזהות פנים ולנהוג. בשלבים הקשים של המחלה- אובדת הראיה המרכזית ונשארת רק ראיה פריפרית.
מהו מהלך המחלה?
AMD מוקדם מתאפיין במשקעים ברשתית. המשקעים נקראים דרוזן. בשלבים הראשונים הראיה לרוב תקינה, והחולה לא מודע שיש לו התחלת תהליך של נוון רשתית . שלב זה נקרא נוון רשתית יבש . חלק מהחולים עם נוון רשתית יבש חווים עם הזמן ירידה קלה והדרגתית בראיה.
יש חולים המפתחים במשך השנים את הצורה היבשה הקשה הנקראת אטרופיה גאוגרפית. צורה זו מתאפיינת בהרס איטי והדרגתי של תאי הראיה ברשתית (פוטורצפטורים) . חולים עם אטרופיה גאוגרפית קשה עשויים לאבד את יכולת הראיה המרכזית, אך הראיה הפריפרית לא נפגעת.
אצל חלק מהחולים מתפתחים עם השנים כלי דם לא בריאים מתחת לרשתית (ניאווסקולריזציה) . כלי דם אלו גורמים לדמומים והצטברות נוזלים מתחת ובתוך הרשתית . ברגע שהתהליך מתחיל- התדרדרות קשה בראיה מתרחשת לרוב תוך מספר שבועות. שלב זה נקרא נוון רשתית רטוב
מי בסיכון לפתח את המחלה?
הסיכון לפתח AMD עולה עם הגיל. במידה ויש קרוב משפחה עם המחלה- הסכון עולה בצורה משמעותית. עישון מגביר הסכון להתפתחות המחלה.
מהו הטיפול בנוון רשתית יבש?
אבחון מוקדם חשוב, ולכן יש חשיבות לבדיקה ומעקב ע"י רופא עיניים. בדיקת עיניים שגרתית מומלצת לכל אדם מעל גיל 40. בדיקת העיניים חשובה בעיקר כשיש הסטוריה משפחתית של נוון רשתית או כשיש הפרעה בראיה. הפרעת ראיה המתבטאת בכך שקוים ישרים נראים כמו גלים- אופיינית מאוד לנוון רשתית ומחייבת בדיקה דחופה על ידי רופא עיניים.
הטיפול בנוון רשתית יבש הוא תכשיר המכיל שלוב של ויטמינים. מחקר אמריקאי חשוב (מחקר AREDS 2) הוכיח ששלוב של ויטמין E, ויטמין C, אבץ, לוטאין וזאקסנטין- מוריד אופן משמעותי את הסכון לירידה חזקה בראיה בחולים עם AMD יבש. בנוסף מומלצת הפסקת עישון, פעילות גופנית ותזונה בריאה. מעקב תקופתי ע"י רופא עיניים חשוב עבור חולים עם AMD יבש .
מהו הטיפול בנוון רשתית רטוב?
עד לפני יותר מ 15 שנים, חולה שפיתח נוון רשתית רטוב- ראייתו הייתה מתדרדרת במהירות, ולרוב היה מאבד את הראיה המרכזית תוך שבועות. זו היתה הסיבה העיקרית לעוורון בעולם המערבי.
החל משנת 2006 - חלה מהפכה בטיפול במחלה וניתן למנוע את העוורון. הטיפול בנוון רשתית רטוב הוא הזרקות תוך עיניות.
התרופות העיקריות אותן מזריקים הן אווסטין, אליה ולוסנטיס (נכון ל 2022). תרופות אלו מעכבות חומר הנקרא VEGF . ה VEGF הוא חומר אשר קיים באופן מוגבר בעיניים של חולי AMD רטוב, והוא אשר אחראי להתפתחות כלי הדם הלא תקינים, ולדליפת הנוזלים והדמומים ברשתית. יש תרופות נוספות שניתנות במסגרת מחקר קליני ותרופות שעברו אישור רשויות הבריאות כגון פריסימאב.
המחקרים הראו שההזרקות התוך עיניות מצליחות למנוע התדרדרות הראיה במעל 90% מהחולים, ואף לשפר הראיה בכשליש מהחולים .
לסכום -
הטיפול בנוון רשתית עבר מהפכה בשני העשורים האחרונים. אבחנה נכונה ובזמן מאפשרת לשמור על הראיה.