בדיקות וטיפולים
המערך הנוירוכירורגי

מהן מנגיומות מוחיות?

מנינגיומות מוחיות הן גידולים הגדלים לאט ומקורם בקרומי המוח. מרבית המנינגיומות (85%-90% ) הן שפירות ובמיעוט המקרים (10-15% ) הן בעלות דרגת אלימות גבוהה יותר ונוטות לחזור בשיעור גבוה, למרות טיפול.

מתי נדש טיפול במנגיומות?

מנינגיומות מצריכות טיפול כאשר הן גדלות במעקב או כאשר הן לוחצות על רקמת המוח וגורמות לסימפטומים נוירולוגיים (חולשה של יד או רגל, הפרעות בדיבור וכו') או כאשר הן מגיעות לממדים גדולים וגורמות לעליה בלחץ התוך-גולגלתי.



המעקב מתבצע לרוב באמצעות ביצוע MRI מוח וביקורות תקופתיות במרפאה. לעיתים מנינגיומות מאובחנות באופן אקראי (למשל ב- C.T מוח המבוצע בגלל חבלת ראש). במידה שהמטופל אינו סובל מתסמינים נוירולוגיים והגידול אינו גדל במעקב, אין צורך במתן טיפול מסוג כלשהו אלא במעקב הדמייתי בלבד. במידה שהוחלט כי צריך טיפול, קו הטיפול הראשון יהיה בד"כ ניתוח לכריתת המנינגיומה. המטרה בניתוח היא לכרות את כל הגידול ע"י הפרדה מיקרוכירורגית של הגידול מרקמת המוח והסרת הגידול עם הקרומים בהם הגידול נאחז ומהם נוצר. כריתת הגידול יכולה להתבצע ע"י ניתוח מסוג קרניוטומיה אשר במהלכו מתבצעת פתיחת גולגולת, זיהוי הגידול והפרדתו מהמוח וממבנים הסמוכים לגידול (צפו בסרט המדגים כריתת מנינגיומה ע'י פתיחת גולגולת) או במקרים מתאימים, בגישה אנדוסקופית דרך האף (צפו בסרט המדגים כריתת מנינגיומה מסוג טוברקולום בגישה אנדוסקופית). קרינה לרוב שמורה למקרים בהם לא ניתן לבצע ניתוח לכריתה שלמה של הגידול או במקרים של הישנות הגידול שאינם מתאימים לניתוח חוזר. 

למידע נוסף על מנגיומות מוחיות

המחלקה לנוירוכירורגיה מספקת שירות איכותי ומתקדם לניתוחים של בסיס הגולגולת. את תחום הניתוחים של בסיס הגולגולת מוביל פרופ' גיל סוירי, מנהל המחלקה, בעל ניסיון של למעלה מ-15 שנים בניתוחים מורכבים של בסיס הגולגולת. בכלל זה גידולים של בסיס הגולגולת הקדמי והאמצעי – Olfactory groove, sphenoid ridge, anterior clinoid, tuberculum sella, planum sphenoidale, spheno-orbital וגידולים של בסיס הגולגולת האחורי – Petroclival area, cerebellopontine angle, tentorium and tentorial notch.

גידולים של בסיס הגולגולת הם מורכבים ביותר, ובדרך כלל מאיימים על תפקוד הראייה, השמיעה, או על תפקוד כלי הדם המוחיים הגדולים העוברים בסמוך אליהם. גודל המחלקה הניסיון העשיר ומגוון היכולות המוצעות הם חלק מהגורמים שמביאים לתוצאות המצוינות בטיפול בגידולים כאלה. המחלקה לנוירוכירורגיה ברמב"ם מספקת לגידולים כאלה מגוון רחב של אפשרויות כירורגיות, כולל ניתוחים הכוללים פתיחת גולגולת, ניתוחים זעיר-פולשניים המבוצעים דרך האף (על כך – בדף נפרד או דרך האוזן, וכן טיפול רדיוכירורגי כמותאם באופן אישי לרצונו, מצבו הבריאותי וגילו של כל חולה ולכל גידול.

המחלקה משתפת פעולה במקרים רלוונטיים עם המחלקה לאף-אוזן-גרון, מחלקת עיניים, מחלקת פה ולסת ועוד, במסגרת צוות רב תחומי. אחת לשבוע מתקיימת ישיבה רב תחומית, כולל נציגים מכל המחלקות שהוזכרו, ובנוסף מומחים בעלי שם עולמי לדימות מוחי. בישיבה זו מתקבלות החלטות לגבי החולים המיועדים לניתוח פתוח, לניתוח זעיר-פולשני, לטיפול רדיוכירורגי, ואף למעקב הדמייתי וקליני.

למידע נוסף על ניתוחי בסיס הגולגולת
לחלק מהגידולים הממוקמים בבסיס הגולגולת הקדמי ניתן לגשת בגישה דרך האף (טרנס-נזאלית). לניתוחי מוח בגישה כזו יש יתרונות רבים, ובהם הימנעות מצלקות חיצוניות, זמן החלמה משופר, הפחתת הזמן הנדרש לאשפוז – הן בטיפול נמרץ והן במחלקה רגילה, ומניעת כאבים הנלווים לחתך בעור.

המחלקה לנוירוכירורגיה ברמב"ם מבצעת מעל מאה ניתוחי מוח בשנה. הניתוחים מבוצעים באמצעות המערכת האנדוסקופית המתקדמת בעולם, בשיתוף עם רופאי המחלקה לניתוחי אף-אוזן-גרון. במסגרת הנסיון האדיר שנצבר בשיתוף הפעולה, ביצעו שתי המחלקות ניתוחים פורצי דרך, שזכו לדיווחים בעיתונות הארצית. לראשונה בישראל בוצע ניתוח לכריתת גידול דרך האוזן בלבד (בשימוש בטכנולוגיה דומה לניתוחים דרך האף), ניתוחים לתיקון מומים ודליפות מהמוח דרך האף, וכמובן ניתוחים לכריתה של גידולים שונים הנמצאים באיזור זה.

במהלך ניתוחי מוח כאלה משתמשת המחלקה באמצעים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר, כולל אנדוסקופ מתכוונן, מערכת ניווט מתקדמת, מכשירי דימות ועוד.
בדומה לפתולוגיות אחרות של בסיס הגולגולת, גם המקרים המיועדים לניתוחי מוח מסוג זה נדונים בישיבת הצוות הרב-תחומי של בסיס הגולגולת, ומתקבלות החלטות טיפוליות לגבי ניתוח פתוח, ניתוח בגישה דרך האף, מעקב או טיפול רדיוכירורגי.
למידע נוסף על ניתוחי מוח המבוצעים דרך האף

במקרים מתאימים, ניתן טיפול בגידולי מוח ובבעיות אחרות במוח באמצעות רדיוכירורגיה סטריאוטקטית, או  טיפול בקרינה ממוקדת. הטיפול הזה ניתן בשילוב עם יחידת הקרינה במחלקה לאונקולוגיה. בטיפול זה משולבים מחד כלים של נוירוכירורגיה – כולל מיקוד סטריאוטקטי, התחשבות באיברים עצביים בסביבת הגידול, ומאידך כלים של אונקולוגיה של קרינה, כולל קצב הדעיכה ומינון הקרינה המתאים לכל פתולוגיה.

בטיפול ברדיוכירורגיה (טיפול בקרינה) מבוצע MRI נפחי לתכנון תלת-מימדי. באמצעות ה-MRI הזה מתכננים הרופאים המטפלים את הטיפול הממוקד, תוך התחשבות בגידול שבו מטפלים, ובאיברים שמסביב – עצבים, מסלולים, איברי חישה וכו'. לאחר השלמת התכנון ניתן הטיפול – ללא כאבים, ללא חתכים – כשהחולה בהכרה מלאה ובמשך כחצי שעה. במרבית המקרים משוחרר החולה לביתו מיד לאחר הטיפול, ומוזמן למעקב במרפאה מספר שבועות או חודשים לאחר השלמת הטיפול.

הטיפול הזה מובל, במחלקה לנוירוכירורגיה, על ידי ד"ר עידו פלדור, סגן מנהל המחלקה, שהוכשר לטיפול ברדיוכירורגיה (טיפול בקרינה), ואף השתלם ספציפית בתחום זה בהיותו רופא בכיר. ד"ר פלדור, מעבר להיותו מומחה בנוירוכירורגיה של גידולי מוח, הוא מומחה ברדיוכירורגיה של מוח ועמוד השדרה.

למידע נוסף על טיפול בקרינה ממוקדת - רדיוכירורגיה

מחלות כלי דם של המוח וחוט שידרה – המחלקה מציעה הן מנעד רחב של אפשרויות לטיפול בצינתור מוחי, והן אופציות ניתוחיות לטיפול בבעיות של כלי הדם – כולל טיפול באירועים מוחיים

למידע נוסף על טיפול כירורגי או צינתורי בבעיות של כלי הדם המוחיים

הידרוצפלוס, או מיימת המוח, היא הצטברות לא תקינה של נוזל המוח והשדרה (Cerebro-Spinal Fluid, CSF). הנוזל הזה, שבמצב רגיל הוא צלול כמו מים, מיוצר בחדרי המוח, ולאחר מעבר בכל החללים שבתוך וסביב המוח וחוט השדרה, נספג בחזרה לדם.

בעיות בזרימת הנוזל יכולות להיווצר מפגמים בזרימת הנוזל, מבעיות בספיגה חזרה שלו לדם ולעתים נדירות בשל ייצור יתר של הנוזל, למשל על ידי גידולים.
הידרוצפלוס יכול להיות מסווג בצורות שונות, למשל אם הוא חריף או כרוני, חסימתי או לא חסימתי, בלחץ גבוה או בלחץ תקין, ועוד. התופעה יכולה להופיע בכל גיל – במבוגרים, בילדים או בצעירים, והיא יכולה להיות תופעה מבודדת, או כזו שנלווית לבעיות אחרות – מולדות או נרכשות.

הטיפול בהידרוצפלוס מצריך הערכה מקפת של החולה, כולל תסמינים שיכולים להיות קשורים לתופעה, הדמיה מתקדמת וצוות רב תחומי, שבו מתקבלות החלטות לגבי הערכה, טיפול וסוג הטיפול. מבחינה ניתוחית, ישנם מקרים שבהם הצוות מעריך שיכולת הספיגה היא תקינה, והבעיה היא חסימתית. אז ניתן לשקול ביצוע ETV – Endoscopic third ventriculostomy. זוהי פעולה שמבוצעת באמצעות אנדוקסופ, ומערבת יצירה מדוייקת של "מעקף", שמאפשר זרימה של הנוזל בין האיזור שלפני החסימה לאיזור שלאחריו. במקרים שבהם מעקף כזה עשוי שלא להספיק, או שהוא נוסה ונכשל, מושתל דלף (צינור מנקז קבוע) מחדרי המוח, בהם מיוצר ה-CSF, אל חללים אחרים בגוף, שיכולים לספוג את כמות הנוזל המיוצר – עד חצי ליטר ביום. הנפוץ ביותר בחללים האלו הוא חלל הבטן, אז נקראת הפעולה Ventriculo-Peritoneal Shunt. במקרים אחרים ניתן להעביר את הנוזל לוריד גדול המתנקז ללב (Ventriculo-Atrial Shunt), או לחלל בית החזה (Ventriculo-Pleural Shunt).

בטיפול בהידרוצפלוס יש חשיבות עליונה לנסיון רב שנים בכל סוגי הניתוחים השונים, כדוגמת זה שיש למחלקה לנוירוכירורגיה ברמב"ם. צוות מנוסה וותיק מתאים לכל חולה את ההערכה המתאימה לו, ובהמשך את הטיפול המתאים ביותר למצבו הנוירולוגי, לרצונותיו ולמצבו הכללי של החולה.

למידע נוסף על הידרוצפלוס

המחלקה לנוירוכירורגיה מבצעת מאות רבות של ניתוחי עמוד השדרה וחוט שדרה בכל שנה.

סוג הניתוחים המבוצעים הם ניתוחים לטיפול במחלות ניווניות כגון ניתוחי כריתת דיסק בכל גובה - מותני צווארי וגבי. בנוסף מתבצעים ניתוחים לטיפול בהיצרות ניוונית של תעלת השדרה הגורמת לתסמינים נוירולוגיים, לכאבים או לפגיעה בתפקוד. הסוג השלישי הוא ניתוחים לקיבוע בשל ניוון שמתבטא בתנועה לא תקינה של עמוד השדרה, וללחץ על העצבים היוצאים ממנו או העוברים בתוכו.

למחלקה לנוירוכירורגיה יש נסיון של שנים רבות בכריתה של גידולים של חוט השדרה – החל בגידולים בעצמות המרכיבות את עמוד השדרה, עבור דרך גידולים המערבים את הרקמות העוטפות את חוט השדרה, כגון שוואנומות, נוירומות או מנינגיומות, וכלה בגידולים המערבים את עצבי חוט השדרה עצמו, כגון אפנדימומה, אסטרוציטומה והמאנגיובלסטומה.

צוות מומחים בגידולי מערכת העצבים מחליט על הטיפול המתאים לכל גידול בעמוד השדרה וחוט השדרה, כולל טיפול ניתוחי, טיפול קרינתי, מעקב או טיפול אחר.

למידע נוסף על מחלות של חוט השדרה ועמוד השידרה

המחלקה הנוירוכירורגית ברמב"ם מציעה טיפולים כירורגיים חדשניים להפרעות תנועה שונות, בהן פרקינסון, רעד ראשוני, דיסטוניה ועוד. הטיפול הראשוני בחלק גדול מהמחלות האלה הוא לא ניתוחי, עם טיפול תרופתי הניתן על ידי נוירולוג. לכן, מופעל ברמב"ם צוות רב תחומי הכולל נוירוכירורג המתמחה בטיפול ניתוחי בהפרעות תנועה, נוירולוג המומחה בטיפול בהפרעות תנועה. בנוסף שותפים לצוות גם נוירו-פיזיולוג ומומחה בדימות מוחי. הצוות מסתייע בצוות הפיזיותרפיה, העבודה הסוציאלית והנוירו-פסיכולוגיה של בית החולים. הצוות כולו מעריך את התאמת החולים לטיפולים באספקטים שונים – נוירולוגיים, נפשיים, תפקודיים, התמיכה החברתית והמשפחתית ועוד.

הטיפול הניתוחי בהפרעות תנועה ברמב"ם מורכב, בעיקרו, משתי פעולות עיקריות אפשריות, בהתאם להערכה המפורטת של החולה, לרצונותיו, לצרכיו ולמצבו הכללי. הפעולה האחת היא טיפול חדשני באמצעות אולטרה-סאונד ממוקד, והשניה באמצעות גירוי מוחי עמוק.

הצוות ברמב"ם הוא בין המנוסים בעולם ב-FUS, הטיפול החדשני באולטרסאונד ממוקד מונחה MRI. בטיפול זה נעשית צריבה נקודה ממוקדת בעומק המוח בצורה בלתי פולשנית. הטיפול משפר דרמטית ומיידית את תסמיני המחלה ובהתאם את איכות החיים של המטופל. היתרון הגדול בטיפול זה הוא שאין צורך בהרדמה כללית, על סיבוכיה, והטיפול הוא, יחסית, פחות פולשני מהטיפול האחר שמוצע במחלקה. התוצאות המצוינות פורסמו בירחוני עיתונות רפואית מהמובילים בעולם.

בנוסף מוצע הניתוח הוותיק של גירוי מוחי עמוק (Deep Brain Stimulation – DBS) בו מושתלות אלקטרודות בעומק המוח ומושתל קוצב מוחי הניתן לכוונון חיצוני. גם ניתוח זה מוכח כטיפול יעיל ביותר. שילוב של סריקות דימות מתקדמות ושל מערכות ממוחשבות חדשניות, יחד עם הערכה קלינית מדוקדקת לפני, במהלך ולאחר הפעולה מאפשר להגיע לרמת הדיוק הנדרשת על מנת לקבל שיפור תפקודי מירבי עם מינימום תופעות לוואי. לצוות ברמב"ם ניסיון רב שנים הנדרש לתכנון והביצוע המדויקים החיוניים להצלחת הפעולות הללו.

למידע נוסף על הפרעות תנועה

כדי לטפל בפגיעה מוחית טראומטית, או בשברים מורכבים של הגולגולות ועצמות הפנים,  מנתחי המוח עשויים לבצע כריתת גולגולת (Decompressive Craniectomy), שבה מסירים חלק מהגולגולת כדי לתת למוח מקום להתרחב ולהחלים באופן זמני. בשלב השני לאחר החלמה ושיקום,  היחידה הנוירופלסטית במחלקת נוירוכירורגיה, תפגוש את המטופל לצורך תכנון שחזור הגוולגולת. במקרים מסוימים ניתן להחזיר את עצם גולגולת המקורית שוהסרה למקומה. במקרים אחרים, לא ניתן להשתמש בעצם עצמה עקב סיכון לזיהום או לפירוק העצם על ידי הגוף (ספיגה). הצוות הרב-תחומי שלנו יכול לעזור לשחזר את הגולגולת החסרה באמצעות שתל גולגולתי מותאם אישית - בדומה להחלפת ירך או ברך וזאת בשימוש בטכנולוגיה הטובה והמדויקת ביותר.

להלן מקרה לדוגמא לאחר איבוד עצם נרחב לאחר טראומה לראש לפני הניתוח המתקן ולאחריו.

למידע נוסף על נוירופלסטיקה למטופלי טראומת ראש ופנים

שברים בקדמת הגולגולת הנוצרים מחברה ישירה לאזור המצח עשויים במקרים רבים לכרום לשבר המערב את הסינוס הפרונטלי. סינוס הינו חלל מלא באויר ומצופה רירית שמתנקז החוצה דרך חלל האף. במקרים של שבר בדופן הסינוס האחורי הגבול עם המוח עשוי להתפתח דליפה של נוזל תוך מוחי (CSF) מכוון המוח אל חלל האף ולחלופין זיהום של המוח עקב מעבר של חיידקים מהאף לכוון המוח.

במצב זה נדרש צוות הניורופלסטיקה לבצע איטום של חלל הסינוס ופתחי הניקוז שלו מצד אחד וכן סגירה של הדלף היוצא מהמוח. בנוסף נדרש שחזור של עצם הגולגולת השבורה

למידע נוסף על נוירופלסטיקה לטיפול בשברים המערבים את הסינוס הפרונטלי

השימוש בשאנטים (V-P Shunt) הוא טיפול מציל חיים לחולים עם  הידרוצפלוס. עם זאת, מכשירי השאנט יכולים לגרום לאורך זמן לסיבוכים כגון עיכובים בריפוי פצעים, כאב, זיהום ופריצה של השסתום דרך העור. למעשה רבים מהמטופלים התלויים בשאנט עוברים מספר ניתוחים במהלך חייהם הקשורים לסבוכים אלו. במקרים מסוימים בהם יש כאבים על פני העור, זיהומים ופריצות חוזרות של העור ע"י השסתום ניתן לבצע ניתוח הגורם להשטחת העור על פני השאנט ובכל למנוע המשך לחץ מקומי על העור הסובל. על ידי שימוש בגישה נוירופלסטית, הצוות הנוירופלסטי ישקיע את ההתקן החוץ גולגולתי (השסתום) באופן שמפחית את הסיכון לסיבוכים ומצמצם את העיוות הנראה לעין.

למידע נוסף על נוירופלסטיקה לחולי הידרוצפלוס התלויים בשאנט

עירוב מוקדם של הצוות הנוירופלסטי לפני ניתוח אונקולוגי ( גידולי מוח, גידולים על פני קליפת המוח, גידולים של הגולגולת או גידולים של הקרקפת עצמה) עם צוות המנתחים האונקולוגים \ בניתוח גידול יכול לעזור בגישה הכירורגית כדי למזער את נראות הצלקת ולסייע בריפוי פצעים. עבור גידולים המערבים את קליפת המוח העצם או הקרקפת, מנתח נוירופלסטי יכול לסייע ביצירת שתלים מותאמים אישית - שתוכננו במיוחד עבורך - כדי לסייע בהחלפת העצם שהוסרה כדי למנוע עיוות גלוי וסטיגמה חברתית.

בנוסף במקרים בהם יש חסר בקרקפת (העור שמכסה את הגולגולת) עקב כריתה של גידול, הקרנות או טראומה. צוות היחידה לנוירופלסטיקה משחזרת יבצע את המתלים המקומיים לצורך שמירה על המשכיות ושלמות הקרקפת. לעיתים יהיה צורך בבצוע השתלת עור מאתר תורם מרוחק מאזור הראש ולעיתים נדירות שמוש במתלים מיקרו-וסקולרים חופשיים.


 

למידע נוסף על נוירופלסטיקה וניתוחי ראש אונקולוגים

חולים עם שבץ מוחי או מפרצות מוחיות שדיממו עשויים לפתח לחץ תוך גולגלתי מוגבר ומסכן חיים ולכן לעיתים מבוצעת במצבים אלו הסרה של חלקים מהגולגולת על מנת להפחית את הלחץ המוגבר במוח. ניתן לשחזר את הגולגולת עם העצם המקורית שהוסרה, או לחלופין לבצע שתל מותאם אישית על מנת למזער את העיוות הנראה לעין. החלטות אלו מתקבלות בשיתוף הצוות הנוירופלסטי המולטידיספלינארי יחד עם המטופל ומשפחתו.

 

 

למידע נוסף על נוירופלסטיקה וניתוחי מוח נוירו-וסקולרים

חולים שעברו החזרה של עצם הגולגולת או משתל מלאכותי עשויים לסבול משקע בצידי הראש שאינו סמטרי ביחס לצד הבריא. שקע זה נובע מאובדן השריר והשומן שנמצא באזור.
במקרים בהם ההפרעה האסתטית משפיעה על איכות החיים של המטופל, ניתן לבצע מילוי של השקע בעזרת שומן שנלקח מאתר אחר בגוף בניתוח שנקרא השתלת שומן לאזור טמפורלי.
ניתוח זה מבוצע ללא חתכים. לעיתים נדרש מספר התערבויות על מנת לקבל תוצאה משביעת רצון.

 

למידע נוסף על תיקון שקעים טמפורלים Temporal Hollowing

רקע
קרניופלסטיקה הינה פרוצדורה הנועדה לשחזר את המבנה התקין של הגולגולת והקרקפת למצבו טרם ביצוע הניתוח הנוירוכירורגי שבוצע קודם לכן. אם סבלת מטראומת ראש או הליך נוירו-כירורגי שהותיר שינוי מורגש במתאר הגולגולת או הפנים שלך, השרות הנוירופלסטי המשחזר (Neuroplastic and Reconstructive Surgery) יכול לעזור לך להיראות ולהרגיש יותר כמו עצמך.

מטרות הניתוח Cranioplasty הינם:
1. הגנה: במקומות מסוימים, פגם גולגולתי יכול להשאיר את המוח חשוף לנזק טראומתי.
2. תפקוד: Cranioplasty עשוי לשפר את התפקוד הנוירולוגי עבור חלק מהמטופלים.
3. אסתטיקה: ליקוי בולט בגולגולת יכול להשפיע על מראהו של המטופל וביטחונו.
4. כאבי ראש: Cranioplasty יכול להפחית את כאבי הראש עקב ניתוח או פציעה קודמים.

המחלקה הנוירוכירורגית בשיתוף עם מחלקת פה ולסתות והצוות הייעודי שעוסק בתחום הנוירופלסטי, מציע גישה כירורגית המשלבת מיומנות ודיוק הן של ניתוחים נוירוכירורגים והן של ניתוחים פלסטיים של הגולגולת והקרקפת, ארובות עיניים, עצמות פנים, מפרקי הלסת והלסתות. גישתו של הצוות מנווטת בבטחה במבנים העדינים של העור, שכבות תת עוריות (רפידות שומן ושרירים), גולגולת, קליפת המוח (דורה) ומוח.

כמטופל, אתה עשוי להפיק תועלת מהחידושים הטכנולוגים בתחום, לרבות שחזורים תלת ממדיים מבוססי מחשב,  והדפסות שתלים מותאמים אישית. להלן מצורף מאמר המתאר את החומרים היתרונות והחסרונות, וכן את החידושים בתחום הקרניופלסטי
Adult Cranioplasty Reconstruction With Customized Cranial Implants: Preferred Technique, Timing, and Biomaterials.
 
בנוסף, במהלך הקרניוטומיה (לאחר הניתוח הנוירוכירוגי הראשון) שכיח לראות פגיעה בשריר הטמפורלי שמשאיר אזור קעור בצידי הראש. במידה ואתה סובל מהפרעה אסטתית זו, המנתחים בצוות הנוירופלסטי יוכלו ליצור פתרון איכותי עבורך ע״י שמוש במשתלים מסוגים שונים.
בנוסף, במסגרת השירות הנוירופלסטי אנו מטפלים בכאבים או בעיות אחרות הקשורות להתקנים הנמצאים מתחת לקרקפת כגון שאנטים (shunt), זיהומים הקשורים לסינוס הפרונטלי, ועוד מגוון סיבוכים העלולים להופיע לאחר ניתוחים נוירוכירורגים.
תיקון פגם בגולגולת לאחר ניתוח נוירוכירורגי מיטיב יותר מאשר רק עם המראה שלך. למד כיצד הצוות שלנו יכול לעזור לך להשתקם מעיוות בגולגולת על מנת להחזיר לך את תחושת הביטחון, שיפור בריאות הנפשית והפיזית ושיפור איכות החיים שיתרמו לשיקום הנוירולוגי עמו אתה מתמודד.


לפני הניתוח
במידה ואתה מעשן או שאתה סובל ממחלה המסכנת את היכולת של הגוף להתרפא כגון סכרת לא מאוזנת), נבקש ממך לאזן את מחלתך בעזרת הרופא המטפל וכן להפסיק/להוריד את כמות הסיגריות למינימום האפשרי.
יש להיות בצום מחצות הלילה שלפני הניתוח.
חשוב להתקלח עם שמפו, מים וסבון ערב הניתוח ובבוקר הניתוח. יש לידע את הנמתח במידה וקיים פצע פתוח או הפרשה מהקרקפת טרם הניתוח.
אנו לרוב נעזרים בצלקות קודמות על הקרקפת על מנת להימנע מחיתוך וצלקת חדשה, לפיכך ארם הניתוח נבצע גילוח סלקטיבי של השיער על מנת לזהות צלקות קודמות וכן על מנת למנוע כניסה של שיער לפצע הניתוחי.

לאחר ההרדמה יוכנס קטטר שתן בחדר ניתוח, על מנת לרוקן את השלפוחית ולעקוב אחר מאזן הנוזלים.
ערב הניתוח תוכלו לקבל מהאחות תרופה לשינה רגועה בלילה, בהתאם להנחיות הרופא המרדים.

בזמן הניתוח
קרניופלסטי אורך בממוצע כ 3 שעות תחת הרדמה כללית מלאה, אך הזמן משתנה כתלות במורכבות המקרה..
במהלך הניתוח יבוצע שחרור לחץ מתעלת עמוד השדרה.

 הגישה לניתוח היא בחתך על צלקות כירורגיות קודמות על מנת לחשוף את אזור החסר בגולגולת. הקרקפת מופרדת ומורמת בגישה בטוחה תוך שמירה על השכבות המגינות על המוח. הניתוח כולו מתבצע מחוץ למוח על מנת להמנע מהסיכונים הכרוכים בניתוח נוירוכירורגי סטנדרטי.
  article- מצורף מאמר המתאר את מהלך הניתוח

הגולגולת תשוחזר ע״י העצם שלך שנשמרה מניתוח קודם או ע״י משתל מלאכותי אשר הוכן בהתאמה אישית במדפסת תלת מימד ועשויה מחומרים שונים ומהווה את קדמת הטכנולוגיה בתחום.
בסיום הניתוח נבצע סגירה הרמטית של הקרקפת בעזרת תפרים, נקז וחבישה. התפרים יוצאו כשבועיים לאחר מכן על ידנו.

לאחר הניתוח
סיום הניתוח תועברו לחדר התעוררות, לצורך השגחה צמודה על מצב ההכרה, נשימה, מתן חמצן, ולצורך מעקב אחר לחץ דם, דופק, מדדים אחרים ותנועתיות הגפיים. לאחר מכן, תועבר ליחידה לטיפול נמרץ ניורוכירורגי להמשך טיפול והשגחה.
לאחר ניתוח נוירוכירורגי מקובל להשכיב את המטופל עם ראש מעט מורם, וכן להעשיר את הרקמות בחמצן, באמצעות מסכה או בצינורית לאף, למשך מספר שעות. במידה ונגרמת לכם אי נוחות, ניתן להסיר את מסכת החמצן באישור האחות ולשנות תנוחה במיטה.
האחיות במחלקה יעקבו אחר מצבכם באופן סדיר. אזור הניתוח יהיה מכוסה בחבישה. הנקז והתחבושות יוסרו כ- 24-48 שעות לאחר הניתוח.
למחרת הניתוח תבצע CT ראש על מנת לוודא כי לא קיים דימום או דליפה של נוזל המסכן את רקמת המוח
בנוסף, נחל להזין אותך דרך הפה ובהמשך תרד מהמיטה בהתאם להנחיות הצוות המטפל.
פעמון לקריאת אחות יהיה מונח בהישג יד. אל תהססו להיעזר בו.
ביקורים יאושרו בטיפול נמרץ בהתאם לשעות הביקור המסוגרות. לאחר כ 24 שעות תועבר למחלקת נוירוכירורגיה להמשך השגחה, אז ניתן יהיה לאפשר מלווה צמוד.
אוב המטופלים משתחררים לביתם כ 48-72 שעות לאחר הניתוח במידה ואין סיבוכים מיוחדים.

הטיפול בכאב והתניידות

בניתוח מסוג זה רמת הכאב הינה בינונית ומטה. הטיפול בכאב הוא בעזרת משככי כאבים סטנדרטים. לעיתים יש צורך במתן משככי כאבים חזקים יותר. בעזרת צוות האחיות נעריך את רמת הכאב שלך ובהתאם נתאים טיפול הימנע ממך כאבים וסבל במהלך החלמתך. בכל זאת במידה והטיפול ה ניתן אינו מספיק, אל תהסס לבקש מהאחיות תוספת תרופה נכד כאב. הקלה על כאב וסבל הינם חלק חשוב מתהליך ההבראה וההחלמה.

שכיבה ממושכת עלולה לכרום לפגיעה בזרימת הדם לרקמות ולהיווצרות של שרישי דם העלולים לסכן איברים חיוניים. לפיכך חשוב לנו לאפשר לך להתנייד בהקדם האפשרי. לאחר 24 שעות נבקש ממך לרדת מהמיטה ולהתחיל להתנייד במחלקה. כמו כן תוכל להתקלח ולהתרענן על מנת לשפר את הרגשתך.

הגיינה
האויב הכי גדול של ניתוח מסוג קרניופלסטי הינו זיהום. זיהום מתרחש כתוצאה מחיידקים היושבים לנו על העור והשיער באופן קבוע וכן מחיידקים המגיעים מהסביבה שלנו. לפיכך שמירה על פצע ניתוחי נקי ככל האפשר הינה בעל חשיבות עליונה להצלחה של הניתוח.
עליך להגיע לרמת ניקיון הראש והגוף מהר ככל האפשר ובדומה למצב טרם הניתוח.

שחרור מבית החולים

ביום שחרורכם תקבלו מכתב שחרור רפואי, המיועד לרופא המטפל וכן מכתב שחרור סיעודי, הכולל המלצות להתנהגות בבית.

שבועיים לאחר מועד הניתוח תוזמנו לביקורת במרפאת החוץ של מחלקת נוירוכירורגיה במסגרת המרפאה הנוירופלסטית, לצורך הוצאת התפרים ומעקב. המועד המדויק יצוין במכתב השחרור. לביקורת זו יש להצטייד בהתחייבות.
מגיעה לכם חופשת מחלה מיום אשפוזכם עד ליום הביקורת במרפאה, שם יוחלט לגבי ההמשך. אישור על חופשת מחלה יינתן ע"י הרופא המטפל.
אם עדיין תחושו בכאבים באזור החתך הניתוחי, ניתן להיעזר בתרופות משככות כאב, לפי הנחיית הרופא המטפל.
רצוי להימנע ממאמץ (ריצה, שחייה וכו') והרמת משא כבד למשך שלושה חודשים.
יש להימנע מהורדת הראש מתחת לגובה הלב (למשל התכופפות לקשירת שרוכים).

 

למידע נוסף על קרניופלסטיקה

הטיפול ניתן ב:

רקע


'אנגיוגרפיה' (צנתור כלי הדם) הינה בדיקה של מצב כלי הדם במוח וזרימת הדם בהם. אנגיוגרפיה מאפשרת זיהוי בעיות בכלי הדם (אנאוריזמה – מפרצת) או מום מולד בכלי דם וורידי – עורקי (A.V.M). כמו כן, משמשת אנגיוגרפיה ככלי לקביעת דרך הטיפול המתאימה.
הבדיקה נעשית בעזרת הזרקת חומר ניגודי המוחדר בעירוי לעורק.

לפני בדיקת אנגיוגרפיה


יום לפני הבדיקה תקבלו הסבר מרופא המחלקה על מהות ונחיצות הבדיקה וכן תתבקשו לחתום על תופס הסכמה לביצוע הבדיקה.
יש לגלח את שיער הגוף באזור שבו יוחדר הצנתר.
יש להיות בצום החל מחצות הלילה שלפני הניתוח.
לפני ביצוע הבדיקה יורכב על פרק ידכם עירוי נוזלים, במחלקה או במכון הרנטגן.
חומר הניגוד המוזרק במהלך הבדיקה, הינו על בסיס יוד ולכן חשוב לדווח לפני הבדיקה על רגישות – ובפרט על רגישות ליוד.

במהלך בדיקת אנגיוגרפיה


הבדיקה תתבצע במכון הרנטגן, ע''י צוות רפואי וטכני מיומן. ברוב הבדיקות מוחדר הצנתר לכלי הדם מאזור המפשעה. דרך הצנתר מוחדר חומר ניגודי אשר מאפשר הדגמה של כלי הדם על גבי מסך. לפני החדרת הצנתר תבוצע הרדמה מקומית באזור.
בעת החדרת חומר הניגוד צפויה תחושה של חום פתאומי החולפת תוך זמן קצר.

במקביל להזרקת החומר יחלו הצילומים של כלי הדם הנבדקים. במהלך הבדיקה, אנא השתדלו להישמע להנחיות הרופא ולא לזוז. ניתן לדווח לצוות המטפל על הרגשתכם.

בתום הבדיקה יוצא הצנתר ועל אזור הדקירה תושם תחבושת לחץ, על מנת למנוע דימום. עם סיום הבדיקה תוחזרו להמשך השגחה למחלקת נוירוכירורגיה.

לאחר בדיקת אנגיוגרפיה


אחיות המחלקה יעקבו באופן שוטף אחר הרגשתכם הכללית ואחר מקום הדקירה, על מנת לוודא שהאזור אינו מדמם. כמו כן, יתבצע מעקב אחר שינוי בצבע, חום או קור בגפיים התחתונות וינוטרו לחץ הדם והדופק.
עליכם לשכב במיטה ולהקפיד לא להזיז את הרגל דרכה בוצע הצנתור במשך עשר שעות.
בשעות הראשונות מומלץ על שתייה בלבד ובהדרגה תוכלו לאכול מזון קל.
עליכם לדווח על כל שינוי בהרגשה.
תוצאות הבדיקה יימסרו לרופא המחלקה והוא זה שיעדכן אתכם לגבי תוצאותיה והשלכותיה, וימליץ על המשך הטיפול.
למידע נוסף על בדיקת אנגיוגרפיה (צנתור כלי דם)

הטיפול ניתן ב: