כימובריין הוא מושג שכיח שנמצא בשימוש אצל מחלימי סרטן לתיאור הפרעות בחשיבה וזיכרון שקורים בזמן ולאחר טיפולים כמותרפויטיים (והקרנות מח) היקף הבעיה לא ידוע בדיוק.
אצל נשים עם מחלת סרטן שד הערכות משתנות בין 10-40% כאשר יש שכיחות יותר גבוהה בנשים לפני הופעת גיל המעבר (פרהמנופאוזליות ) ובנשים שקבלו מינון גבוה של הכימותרפיה.
התלונות השכיחות: קשיי זיכרון, חוסר ארגון בחשיבה, קשיי ריכוז ומיקוד, קושי לסיים משפטים, עייפות, תחושה של ערפול מוחי, קשיים לבצע מספר מטלות בו זמנית, קשיים בלמידת כישורים חדשים, וקשיים בשליפת מילים. חלק מסימפטומים אלה או כולם שמופיעים אחרי טיפולים כימותרפויטיים יכולים לשקף שקיימת בעיה בנושא זה.
לא קיים טיפול תרופתי לשפר את המצב אך קיימים כמה אפשרויות בשילוב אורח חיים בריא וטיפולים מתחום הרפואה המשלימה והאינטגרטיבית שיכולים להקל על המצב.
אמצעים שיכולים להיות לעזר
הרפיה לסוגיה, כמו מדיטציה, מיינדפולנס, ביופידבק - מחקרים מצביעים כי שילוב מסודר ויומיומי של שיטות הרפיה יש לו פוטנציאל לשפר את הכימובריין שאנשים חווים.
שיפור התזונה יכול להיות לעזר במצב זה- בחירה במזונות שעוזרים לפעילות מוחית מסודרת כמו מזונות עשירים באומגה 3 כמו דגים (בורי, טונה, סלמון, ואחרים) אגוזי מלך, וזרעי פשתן. דיאטה ים תיכונית עשירה בירקות ופירות טריים, שמן זית מכבישה קרה עדיף אורגני, דגנים מלאים עוזרים לשפר פעילות מוחית סדירה. יש להמנע מאלכוהול וחומרים אחרים המשפיעים על תקינות המחשבה.
טיפול באור - חשיפה לאור יום והחזרת סדר של ערות שינה- מועדף אור יום בבוקר מחוץ לבית ושינה בחדר חשוך מחזירה את מחזוריות אור- חושך ויכולה לשפר את הכימובריין.
דיקור - טיפולים בדיקור יכולים להקל על סימפטומים אחרי כימותרפיה כולל הפחתה של הסבל מכימובריין
תרגול טאי צי וצ'יקונג בצורה סדירה משפר את הבהירות המחשבתית ומקל על הסבל של כימובריין.
תכנית סולם לשיקום נוירוקוגניטיבי https://www.shikumil.org.il/sulam
תכנית טיפול לשיקום קוגניטיבי עם דגש תעסוקתי למחלימים ממחלת הסרטן – תכנית שנמשכת כחצי שנה. נעשה ע"י אגף השיקום ובכיסוי בטוח לאומי במידה ומתאימים לתכנית. התכנית שילוב של טיפול פרטני וטיפול קבוצתי.
הגברת פעילות גופנית בצורה סדירה מפחיתה את בעיות הזיכרון וקשיי החשיבה שקורים בכימובריין.
יש התעניינות היום גם בויטמין D כטיפול אפשרי בירידה קוגניטיבית במידה ויש חסר בדם, ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל או בייעוץ במרפאה לאונקולוגיה אינטגרטיבית לגבי שימוש זה.
אמצעים נוספים מתחום הרפואה המשלימה כוללים שימוש באומגה 3, הומאופתיה, יוגה ואמצעים אחרים שניתנים ע"י אנשי מקצוע בעלי ניסיון מתאים בתחומם גם יכולים להיות לעזר.