בלוג אונקולוגיה

נזקי השמש

איך בדיוק גורמת השמש לסרטן העור? מדוע ילדים ותינוקות פגיעים יותר מקרינת השמש? איזה מקדם הגנה מומלץ לבחור ואיך נכון להשתמש בו? מגזין 'אדם' מגיש: המדריך המלא לשיזוף בריא​

חשיפה לשמש ללא קרם הגנה
מאת: טל ברק עם פרופ' ראובן ברגמן, מנהל מחלקת ​עור, הקריה הרפואית רמב"ם

לפעמים, גם עשר דקות של חשיפה בלי הגנה, יכולים לגרום לאודם ולהתחלת כוויה מדרגה ראשונה. במיוחד תחת השמש של חום יולי - אוגוסט, במיוחד אצל בעלי עור בהיר. עשר דקות בלבד! זה כל מה שנדרש. ולא, לא מדובר רק בחשיפה לשמש בים או בבריכה. אנחנו חיים במזרח התיכון והשמש שמכה בנו כל היום הופכת עם השנים למסוכנת יותר בשל דילול שיכבת האוזון. לכן, יש להתייחס לכללי ההתנהגות הנכונה בשמש, כמו שלומדים לחצות כביש – צריך לשנן אותם, להפנים וליישם, גם אצל מבוגרים אך במיוחד אצל ילדים. 
 
 
אמצעי הגנה לתינוקות ולילדים
  • מומלץ לא לחשוף תינוקות וילדים לשמש בשעות 9:00-16:00.\
  • אמצעי ההגנה החשוב ביותר הוא לבוש המגן על הגוף: חולצה עם שרוולים, מכנסיים, גרביים, ולא פחות חשוב - לחבוש להם כובע רחב שוליים.- בנוסף ללבוש מגן, יש למרוח את אזורי העור הגלויים בתכשיר מסנן קרינה בעל מקדם הגנה 15 לפחות.- בנוסף, יש להגן על תינוקות וילדים גם באמצעות סככה, שמשיה, או מגן אחר מפני השמש.- יש לקצר את זמן השהייה בשמש למינימום הנדרש.- לא מומלץ לקחת תינוקות לבילוי על שפת הים או הבריכה בשעות הבוקר והצהריים.
  • חשוב לדאוג שהילדים ילבשו ביגוד מתאים ולא יסירו את החולצה - גם לא במים.
  • בעת שהותם במים, מומלץ שילבשו בגד גוף, או חולצת כותנה באריגה צפופה, הדוקה לגוף, וכן שיחבשו כובע רחב שוליים וירכיבו משקפי שמש.
  • יש למרוח שכבה כפולה של תכשיר מסנן קרינה (עם מקדם הגנה 15 לפחות) על אזורי העור הגלויים, גם כאשר נמצאים בצל.
  • יש למרוח מחדש את תכשיר ההגנה כל שעה עד שעתיים.- חשוב לוודא שכללי ההגנה יתקיימו, גם כאשר הילדים אינם בחסות ההורים (בגן, בבית הספר, בקייטנה וכד').

כיצד בדיוק פוגעת השמש בעור?
פרופ' ברגמן, מנהל מחלקת עור ברמב"ם: "הקרניים האולטרא סגוליות של השמש פוגעות במירקם ה-DNAוגורמות למוטציות (שינויים במטען הגנטי), שיכולות להצטבר עד כדי יצירת גידול סרטני.
 
"בנוסף, רוב השינויים בעור, הקשורים להזדקנות שלו, מקורם בהשפעת הקרינה האולטרא סגולית על רקמת החיבור ב'דרמיס' (השכבות העמוקות יותר של העור). סיבי הקולגן והאלסטיקה, המעניקים לעור את חוזקו וגמישותו, נוצרים ברובם לפני גיל 18. חשיפה מתמשכת של העור לשמש, גורמת לפגיעה במבנה התקין של סיבי הקולגן והאלסטיקה, ולהפיכתם מסיבים מסודרים לחומר גרגירי שאינו תורם כלל לחוזק העור".
האם ילדים רגישים יותר לנזקי קרינת השמש?
פרופ' ברגמן: "כן. ילדים בגיל צעיר כנראה אינם יכולים לתקן בצורה טובה פגיעות ב-DNA. מחקרים מצאו, כי הנזק מקרינת השמש לטווח ארוך חמור במיוחד בילדים עד גיל 10. כמו כן, ילדים נחשפים יותר לקרינה האולטרא סגולית, עד פי 3 ממבוגרים, בשל שיגרת חייהם הכוללת פעילות מרובה מחוץ לבית. ילדים שכבר מגיל צעיר היו חשופים לקרינה האולטרא סגולית, יהיו להם יותר שנים לפתח סרטני עור. לכן יש חשיבות רבה ביותר להגנה מפני השמש כבר מהלידה".
 
איך להתגונן מפני קרינת השמש
  • מומלץ למרוח תכשיר ההגנה לפני כל יציאה לשמש, ולא רק כשהולכים לים או לבריכה.
  • חשוב לחדש את מריחת תכשיר ההגנה כל שעתיים, במהלך השהות בחוץ, כדי להבטיח הגנה רצופה.
  • חשוב למרוח מחדש את תכשיר ההגנה לאחר שחייה או הזעה מרובה. לשחיינים ולאלה שמזיעים הרבה, מומלץ להשתמש בתכשירים עמידים במים.
  • בשימוש בתכשיר שאינו עמיד במים, יש לשוב ולמרוח אותו כל שעה עד שעתיים.
  • יש למרוח את תכשיר ההגנה כך שיכסה את כל שטח העור, שאינו מוגן על ידי לבוש, כולל האזורים מתחת לשולי הבגד.
  • מרבית האנשים מורחים רק רבע עד חצי מכמות הקרם שצריך למרוח.
  • רוב האנשים משאירים שוליים בלתי-מרוחים סביב העיניים, הפה ואפרכסות האוזניים. לכן, יש להקפיד למרוח את תכשיר ההגנה גם סביב אזורים אלו.
  • לא מומלץ לאגור את תכשירי ההגנה משנה לשנה. חלק מהחומרים עשויים לשנות את הרכבם הכימי כעבור שנתיים, ויעילותם פוחתת. לכן, מומלץ להשתמש בתכשירים בשנה שבה ניקנו, ולכל היותר בעונה שלאחר מכן. נכון להיום לא קיימת חובת סימון לתוקף מסנני קרינה, לכן מומלץ להיות ערניים.
  • חשוב לדעת: תכשירי ההגנה לא יכולים לבטל נזקים של כוויות, שכבר נגרמו מצריבה בשמש. כך גם לגבי תכשירי הלחות והקרמים לעור, המיועדים לאחר חשיפה לשמש, שיכולים רק לשפר את ההרגשה במקום הצרוב, אך לא לבטל את הנזק שנגרם.
  • את ההגנה הטובה ביותר ניתן להשיג באמצעות תכשירים עם מקדם הגנה 15 ומעלה, שמשלבים כימיקלים לספיגת ספקטרום רחב של קרינת UVB ו-UVA.
  • שתייה: הגוף מקרר את עצמו ע"י הזעה. בזמן ההזעה, הגוף מאבד נוזלים רבים החשובים לפעילותו התקינה. לכן חשוב לשתות כמה שיותר.
  • במכונית: שמשות המכונית אינן מונעות לחלוטין מהקרינה האולטרא סגולית לפגוע בעור. זכוכיות צד שקופות חוסמות 97% מקרינת ה-UVB וכ-37% בלבד מקרינת ה-UVA. שמשה קדמית חוסמת את כל קרינת ה- UVB וכ-80% מקרינת ה-UVA. שימוש באמצעי ההגנה שהוזכרו לעיל (כולל משקפי שמש), יגן על הנוסעים - גם ברכב וגם ביציאה ממנו.
  • מומלץ לסגור את כל שמשות המכונית, בעיקר כאשר השמש בחוץ חזקה.

מהי משמעות המספר של מקדם ההגנה?
פרופ' ברגמן: "הכוונה היא ליחס בין זמן התרחשות כוויה כתוצאה משהייה בשמש עם השימוש במסנן קרינה, לעומת זמן התרחשות הכוויה ללא התכשיר. לדוגמא, אם אנחנו משתמשים במסנן בעל מקדם 15, ייקח לנו פי 15 יותר זמן להיכוות, מאשר אם היינו נחשפים לשמש ולא נמרחים במסנן ההגנה".האם יש תופעות לוואי לשימוש במסנני קרינה?
"יכולים להיות אנשים אלרגיים למסנני קרינה - זה הכל. החומרים הללו מאושרים לשימוש ע"י משרד הבריאות ואינם נחשבים כמסרטנים".

מי נמצא בסיכון גבוה להיפגע מחשיפה לשמש
  • בהירי עור, בעלי שיער בהיר (בלונדיני או אדום) ובעלי נמשים.
  • אנשים שעורם נצרב בקלות, או שאינו נשזף כלל.
  • אנשים בעלי מספר רב של שומות (למעלה מ–20 נקודות חן).
  • תינוקות, ילדים וקשישים.
  • אנשים שבתוקף עיסוקם או תחביביהם נמצאים זמן ממושך בשמש, כגון: ימאים, חקלאים,צוללנים וכד'.
  • העוסקים בספורט ימי, כמו גולשים ושחיינים. כשאלו נחשפים לשמש, עורם רטוב וקולט עוצמות קרינה גבוהות המוחזרות מהמים.
  • אנשים שנוטלים תרופות, המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש (יש להיוועץ בנושא עם רופא כאשר נוטלים תרופה).
  • אנשים שעברו השתלת איברים (כליות, לב, כבד ועוד) ומקבלים באופן קבוע טיפול בתכשירים, המדכאים את מערכת החיסון.
  • אנשים שקרובי משפחתם חלו בסרטן העור.

יש לזכור, שגם לאנשים שנולדו כהי עור אין ביטוח בפני סרטן העור. לכן, גם אוכלוסייה זו צריכה לנקוט באמצעי ההגנה שהוזכרו לעיל.

מילון מושגים
תחום הקרינה האולטרה סגולית של קרני השמש מתחלק לשלושה סוגים, שלכל אחד מהם השפעה שונה על העור שלנו.
 
UVA (קרינה אולטרא סגולית – A
קרני שמש ארוכות באורכי גל של 320-400 ננומטר (ביליונית המטר). קרניים אלו חודרות עמוק יותר לעור מאשר קרני ה-UVB, והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות מוקדמת עמוקה של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים, שקרינת ה-UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVBועלולה לגרום באופן ישיר לסרטני עור, כולל מלנומה. קרניים אלו לא מפיקות חום.
UVB (קרינה אולטרא סגולית - B)
קרני שמש קצרות באורכי גל של 290-320 ננומטר. הן בעלות יכולת רבה יותר לגרום כוויות מאשר קרינתUVA. קרניים אלה נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור מסוג תאי בסיס ותאי קשקש. הן גם נחשבות כבעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה, שהינו סרטן העור הממאיר ביותר. קרניים אלו מפיקות חום.
 
UVC (קרינה אולטרא סגולית - C)
האנרגטית ביותר מבין הקרניים האולטרה סגוליות. היא נקלטת על ידי החמצן שבאטמוספרה, אינה חודרת אותה ומרביתה נספגת בשכבת האוזון. מכיוון שהיא רחוקה מאיתנו, היא אינה משפיעה באופן ישיר על עורנו.
 
לפני הכל, אבחון מוקדם
סרטן עור הוא גידול בלתי מבוקר של תאים בעור. קיימים למעלה מ-100 סוגים של גידולי עור, שפירים או ממאירים, שקשורים בכל מרכיביו של העור: אפיתל (שיכבת הציפוי, מעטפת חיצונית), רקמות חיבור, כלי דם, עצבים, בלוטות זיעה, בלוטות חלב וכד'.
 
"סרטני העור הם המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל", מסביר פרופ' ראובן ברגמן, "מתוך מגוון גידולי העור, שלושה נחשבים לשכיחים במיוחד – סרטן תאי בסיס, סרטן תאי קשקש ומלנומה. כל שלושת הסוגים הללו קשורים לחשיפה מתמשכת לקרניים אולטרא סגוליות (קרני UV) של השמש, שתחילתה כבר בגיל הילדות המוקדמת. מבין השלושה, המלנומה היא המסוכנת ביותר לחיי החולה".
 
"מדע הרפואה לא מצא עדיין את תרופת הפלא לסרטני העור השונים", מסביר פרופ' ברגמן. "לכן, מה שיכול להציל את החולים הוא אבחון המחלה בשלב מוקדם והרחקת הגידול. לשם כך, יש לבצע בדיקות עור תקופתיות ולגלות עירנות לגידולי עור כבר מגיל צעיר - מגיל הילדות".

"עבור אדם רגיל", מסביר פרופ' ברגמן, "בדיקת עור אחת לשנה צריכה להספיק. אנשים מאוכלוסיות בסיכון גבוה צריכים להיבדק לעיתים תכופות יותר".