הכירו את PillCam Colon 2: גלולת מצלמה זעירה לגילוי סרטן המעי הגס הניטלת בבליעה וחוסכת את הסיכונים הכרוכים בבדיקת הקולונוסקופיה הפולשנית
כל מי שעבר בחייו בדיקת קולונוסקופיה יודע שמדובר באחת מהבדיקות הפחות נעימות שיש והמלווה בסיכונים המאפיינים כל בדיקה פולשנית. אלא שכעת גלולת מצלמה זעירה לגילוי סרטן המעי הגס שניטלת בבליעה – עשויה לשנות את התמונה.COLON PILL CAME 2 היא קפסולת פלסטיק קטנה, דמוית כדור אנטיביוטיקה, באורך של 13 מילימטר ובקוטר של 11 מילימטר. בכל צד יש מצלמה עם מקור אור, בתוכה יש סוללה ומשדר והיא מצלמת תמונות תוך כדי תנועה במעי. הציפוי החלק ומבנה הכמוסה מאפשרים בליעה קלה יחסית שלה. בניגוד לקפסולה הוותיקה יותר שמצלמת את המעי הדק, הקפסולה הנוכחית מיועדת לצלם רק את המעי הגס.
איך זה עובד?
הקפסולה עוברת במעי בדומה למזון. מאחר שהיא מיועדת לסקירת המעי הגס, ברגע שבולעים אותה היא נכבית כדי לשמר את הסוללה. בהתאם לשינויי צבע היא יודעת לזהות כשהיא מתקרבת למעי הגס, ואז היא נדלקת מחדש ומתחילה לצלם עד שהיא נפלטת מהגוף.
מהם היתרונות?
המטרה הייתה למצוא בדיקה לא פולשנית לאיתור ממצאים במעי הגס, בעיקר פוליפים וגידולים סרטניים. הבדיקה קלה לביצוע ואין צורך בהרדמה. היא נטולת כאב ולכן, בניגוד לקולונוסקופיה, אין צורך בתרופות טשטוש. בדיקה לא פולשנית אחרת היא קולונוסקופיה וירטואלית. בדיקה זו היא בעצם בדיקתCT עם תוכנה ייחודית המאפשרת שחזור מדויק של הדופן הפנימית של המעי ו "סריקת נפח" של המעי הגס לכל אורכו.
מהם החסרונות והסיכונים?
החיסרון הגדול הוא שזאת בדיקה אבחנתית בלבד, בניגוד לקולונוסקופיה שהיא גם אבחנתית וגם טיפולית. כלומר במידה שנתגלה ממצא כלשהו בבדיקת הקפסולה, יהיה צורך לעבור גם קולונוסקופיה להסרת הפוליפ או לקיחת ביופסיה אבחנתית. הסיכון המשמעותי ביותר הוא שהקפסולה תיתקע במעבר דרך מערכת העיכול. תופעה זו נדירה ביותר - פחות מ-1% של הנבדקים. זה בדרך כלל קורה לאנשים עם בעיה במבנה המעי הנגרם ממחלה כמו קרון, או לאחר ניתוחים קודמים במערכת העיכול. באנשים עם מערכת עיכול בריאה וללא סימני מחלה, תופעה זו הינה נדירה ביותר.
האם אפשר להיות אלרגיים לקפסולה?
לא. הגלולה עשויה מחומר פלסטי אינרטי, שלא מעורר תגובה, והיא לא מתפרקת או נשברת אלא יוצאת מהגוף בשלמותה.
מה הבדיקה מצריכה מהנבדק?
ההכנות לבליעתה דומות לאלה של הקולונוסקופיה, ואפילו מוקפדות יותר, כי אין אפשרות להמשיך לנקות את המעיים במהלך הבדיקה. בולעים את הגלולה ומתחברים לחגורה עם סרט ומקלט שאליו משדרת הגלולה את התמונות. הנבדק מקבל עוד מספר הנחיות, שותה חומר שמעודד את ההתקדמות שלה במעי ומסתובב עם המקלט במשך היום. בשעות הבוקר מומלץ להישאר באזור בית החולים, ואחר כך הוא משוחרר לביתו ולפעילותו השגרתית. אין צורך לשכב במיטה והגלולה נפלטת לרוב בשעות אחר הצהרים המאוחרות או הערב. בסיום הבדיקה מורידים את המידע שהתקבל למחשב וזה מפענח את הממצאים ומעבד את התמונות לסרט שניתן לצפות בו.
איך בוחרים את סוג הבדיקה?
באוכלוסיה ללא גורמי סיכון, כלומר אנשים בריאים ללא דימום וללא סיפור משפחתי של סרטן, מומלץ לעבור בדיקת דם סמוי מהדור החדש (דוגמת בדיקה אינוכימית שנקראת FIT) או בדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר.
הקפסולה מיועדת לאנשים שאינם מסוגלים או שאינם רוצים לעבור את הבדיקה הרגילה. הקולונוסקופיה היא עדיין בדיקת הבחירה כשמדובר בבדיקת סקר למניעה וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס - מדובר בפתרון לאנשים שלא יכולים לעבור אותה ולא כתחליף. כרגע מדובר בשתי קטגוריות, שאושרו גם על ידי הFDA האמריקאי, לבדיקות לא פולשניות:
1. אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לטשטוש בעקבות ההרדמה הקלה שנותנים לפני בדיקת הקולונוסקופיה, אם זה בגלל מחלות לב או מחלות נשימה.
2. אנשים שלמרות דרגת ניקיון טובה של המעי הגס, הרופא המבצע את הקולונוסקופיה לא הצליח מסיבה טכנית להשלים סריקה מלאה של המעי הגס. זה קורה ב-5% מהמקרים.
כל אחד יכול לבחור באופציית הקפסולה?
נכון להיום הבדיקה עדיין לא בסל התרופות, והיא אושרה רק לאנשים הנמצאים בסיכון יתר לעבור קולונוסקופיה כמפורט למעלה. עם זאת, ידוע שרבים מאלה שצריכים לעבור בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס - לא עושים זאת בשל פחד מבדיקה פולשנית או בגלל הבושה. לכן ייתכן שבעתיד הגלולה הזאת תהיה זמינה כאלטרנטיבה לא פולשנית לבדיקת סקר באוכלוסיה הכללית.
כאמור, לעת עתה היא זמינה כבדיקת סקר לאוכלוסיה בסיכון ממוצע (ללא סיפור אישי או משפחתי של סרטן מעי גס, וללא תסמינים כמו כאבי בטן או דמם) רק במימון פרטי.
מה עלות הבדיקה באופן פרטי?
במחירון משרד הבריאות היא מתומחרת ב-5,400 שקל, ויש רופאים/ מרפאות פרטיות הגובים עבורה 7,000 או 8,000 שקל. ברמב"ם עלותה 4,400 שקל.
מה צפוי בתחום בעתיד?
יש היום דור חדש של גלולות, שמצלמות גם את המעי הדק וגם את המעי הגס. כרגע זה בשלב מחקר, אך סביר שהן יהיו זמינה בעתיד הלא רחוק. יש בדרך גם פיתוחים של קפסולה שתוכל גם לקחת ביופסיה ושל קפסולות שיוכלו לשחרר תרופות באופן ספציפי באזור נגוע.
תעודת זהות
שם: PillCam Colon 2
יצרן: GIVEN IMAGING שהיום היא חלק מחברת Medtronic
מתי נוצרה: קיבלה את האישור של הFDA ב-2014
לפרטים נוספים פנו אלינו
המכון הגסטרואנטרולוגי ברמב"ם: 04-7771912
ייעוץ מקצועי: ד"ר איתי מזאה, רופא בכיר במכון הגסטרו, הקריה הרפואית רמב"ם