מטופלות (או במקרים נדירים מטופלים) שעברו הסרת בלוטות לימפה מבית השחי ו/או טיפול קרינתי כחלק מהטיפול שלהם בסרטן שד נמצאות בסיכון לפתח תופעת לוואי שנקראת לימפאדמה, שהיא למעשה בצקת לימפתית. לפני שנתחיל להסביר מהי לימפאדמה, חשוב להבין מהי המערכת הלימפתית ובעיקר מה התפקידים שלה.
המערכת הלימפתית היא חלק מהמערכת החיסונית בגוף, ובנוסף היא ממלאת תפקיד חשוב בניקוז והנעת הנוזל הבין תאי העשיר בחלבונים ולהעבירו בחזרה למערכת הדם. כאשר המערכת הלימפתית נפגעת כתוצאה מניתוח שבו מסירים בלוטות לימפה, או כתוצאה מטיפול קרינתי מקומי יכולה להופיע בצקת לימפתית (נפיחות) לכל אורך היד, או בכל מקום בצד המנותח, כפי שמסומן בתרשים. בנוסף, הצד שבו הוסרו הבלוטות חשוף יותר לזיהומים במקרה של פגיעה בעור. זהו מצב כרוני שיכול להופיע חודשים או שנים לאחר הניתוח ו/או טיפול קרינתי. בצקת לימפתית ניתנת לשיפור בעזרת פיזיותרפיה לימפתית אך לא ניתנת לריפוי מלא, ולכן חשוב לפעול בהתאם להנחיות הבאות להפחתת הסיכון. חשוב לציין, שהטיפול בלימפאדמה כלול בסל הבריאות וניתן על ידי פיזיותרפיסטים שהוסמכו לטיפול לימפתי.
ישנם 2 סוגים של ניתוחים להסרה של בלוטות לימפה:
- הוצאת בלוטת הזקיף (ביופסיה) – הסרה של בלוטה אחת ועד מספר מצומצם של בלוטות לימפה. הסיכון לפתח בצקת לימפתית במקרה של ביופסיה הוא מאד נמוך (0-7%)
- הוצאת בלוטות אקסילרית – הסרה של מספר בלוטות לימפה, שנעשית כאשר יש סיכון להתפשטות הסרטן לבלוטות. הסיכון לפתח בצקת לימפתית היא גבוהה יותר לעומת ביופסיה (15-25%)
הנחיות כלליות להורדת סיכון לפתח בצקת לימפתית:
- שמירה על היגיינה של הגפה העליונה והימנעות מזיהומים על ידי אמצעי זהירות, וחיטוי של פצעים
- שמירה על משקל גוף תקין
- שמירה על טווחי תנועה בגו ובכתף
- פעילות גופנית קבועה חיונית לשמירה על אורח חיים בריא וחשובה במיוחד לשיפור תפקוד המערכת הלימפתית. חשוב לבצע פעילות גופנית באופן הדרגתי ולשים לב לתחושות הגוף. כבדות ועייפות ביד, מחייבת הפסקה מידית של פעילות זו והחלפתה באחרת. ניתן לקבל ייעוץ ולהתאים תכנית אימונים אצל פיזיותרפיסט מוסמך בתחום הלימפתי
- גלו ערנות לתסמינים חדשים כמו נפיחות ביד או באזור הבית חזה, זיהום (אודם, נפיחות, כאב, חום או צמרמורות), או הגבלות בטווחי תנועה ופני לרופא בהקדם כדי לקבל טיפול מתאים
המידע בדפי ההנחיה הינו המלצה בלבד וקביעת תכנית טיפול תעשה בשיתוף בינך ובין הצוות הרפואי והפיזיותרפי שלך ובהתאם למצבך הרפואי .
נכתב ע"י הלנה סילמן כהן, פיזיותרפיסטית בכירה במערך האונקולוגי, בית חולים רמב״ם