בלוג אונקולוגיה

גילוי מוקדם של סרטן מציל חיים

תאריך פרסום: 01/07/2016

​יודעים שגילוי מוקדם של מחלות סרטן יכול להציל את חייכם ובכל זאת לא מצליחים להכניס את הבדיקות הדרושות ללו"ז השוטף? ברמב"ם מציעים לכם שירות חדש: לבצע את כל הבדיקות ביום מרוכז אחד

גילוי מוקדם של סרטן מציל חייםגילוי מוקדם של סרטן מציל חיים

מאת: אריאלה טהרלב בן-שחר

מאז שהאגודה האמריקאית לסרטן הצהירה בשנות ה-60 של המאה הקודמת על בדיקת משטח הפאפ כעל בדיקת סקר לגילוי סרטן רחם בשלביו המוקדמים, ולנוכח העובדה שהמחקרים שהגיעו בעקבותיה הראו שאימוצה הביא לירידה של 70% בתמותה מסרטן הרחם - הדמיון האנושי החל להתרפק על הרעיון של גילוי מוקדם. אחרי הכל, אם הסרטן הוא "אויב", הרי שהגילוי המוקדם הוא בבחינת "הקם להורגך השכם להורגו".
"גילוי מוקדם משמעותו איתור גידול כשהוא עוד קטן ומוגבל, ולעתים אף בשלב שהוא עדיין לא סרטני", מסביר ד"ר אופיר אביזוהר, מנהל המכון לבדיקות תקופתיות בקריה הרפואית רמב"ם. "המשמעות של הצעד הזה היא סיכוי גבוה יותר להסרת הגידול במלואו וסיכון נמוך יותר להתפשטותו, כמו גם טיפול פשוט יותר לרוב, וסיכויי החלמה גבוהים יותר באיכות חיים גבוהה יותר".

מאז שנות ה-60 רופאים, מדענים וארגוני חולים מאחדים כוחות ומנסים לשכלל, לפתח, לבסס ולשווק את הגילוי המוקדם לכמה שיותר סוגי סרטן. חוקרי סרטן התמקדו באיתור סרטנים נפוצים שמתפתחים לאט ושזיהוי מוקדם שלהם משפר את המהלך הטבעי של המחלה ואת סיכויי ההחלמה. מפתחי הטכנולוגיות הרפואיות מצדם, שקדו על שכלול הטכנולוגיה כך שתאפשר גילוי גידולים הרבה לפני שהאדם יחוש בתסמינים כלשהם. במקביל להם ארגונים בכל העולם עמלו ועמלים על חינוך והסברה במטרה לגרום לכמה שיותר אנשים לאמץ את נוהל הבדיקות התקופתיות כהרגל של קבע.

המאמץ המחקרי השתלם, ועם השנים התגלו גם עוד ועוד סוגי סרטן שאפשר לגלות מוקדם באמצעות טכנולוגיות מתקדמות, ובהם: סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית, סרטן הריאות במעשנים כבדים ועוד. במקביל נאספו נתונים ונערכו מחקרים שהוכיחו שגילוי מוקדם אכן מאריך חיים.


​​להתייעצות וקביעת תור פנו אלינו: 04-7772688

או במייל
[email protected]

אנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי לתיאום תור




למה עכשיו? אפשר גם מחר

עד כמה יעיל הגילוי המוקדם? תלוי בסוג הסרטן. על פי מכון המחקר הבריטי למחלות סרטן, 9 מתוך 10 אנשים שמגלים את סרטן המעי הגס בשלב מוקדם שורדים חמש שנים יותר מאלה שמגלים אותו מאוחר יותר. בתחום סרטן השד יותר מ-90% מהנשים שמגלות את המחלה בשלב מוקדם שורדות לפחות חמש שנים יותר בהשוואה ל-15% מהנשים שמגלות אותה בשלב מתקדם. ולגבי סרטן השחלות ההבדל גדול עוד יותר: יותר מ-90% מהנשים שמגלות שיש להן סרטן שחלות בשלב מוקדם, שורדות יותר מחמש שנים בהשוואה ל-5% מהנשים שמגלות אותו בשלב מאוחר יותר. גם לגבי סרטן ריאות, שידוע כאלים יותר, ישנה משמעות לגילוי המוקדם: 70% מאלה שמגלים את המחלה מוקדם יותר שורדים יותר משנה בהשוואה ל-14% שמגלים אותו מאוחר יותר.

אין ספק, אם כך, שגילוי מוקדם הוא רצוי. ככל שתקדימו לגלות, כך ישתפר מצבכם. אבל איך אפשר לוודא שנגלה מוקדם? לצורך כך צריך ללכת לבדיקות סקר, כלומר דווקא כשמרגישים בריאים, כשאין תסמינים, כשלא חושדים בשום מחלה ספציפית. אלא שהקונספט הזה מעורר ברבים מאיתנו דחיינות או התנגדות "מכיוון שאנו מרגישים טוב, הסיכון הוא דבר שלא תמיד נהיר לנו", מסביר ד"ר אביזוהר. "לעומת זאת, הפחד מהבדיקות, שלא תמיד נעימות, ומתוצאותיהן האפשריות נהירים לנו מאוד, ולכן אנו נוטים להתעלם מהן ולדחות".

כך קורה שאצל רבות מאיתנו ההפניות לממוגרפיה צוברות כתמי שומן על המקרר; אצל רבים מאיתנו התרופות שיש ליטול לפני קולונוסקופיה מתיישנות במקרר; והמחשבה לגשת לרופא לבקש בדיקות סקר לסרטן הערמונית מודחקת עמוק עמוק למקום שבו היא הופכת לרגש אשמה במקום לתוכנית פעולה.


מסלול מציל חיים

אז איך בכל זאת אפשר לדחות את הדחייה ולהפוך את הגילוי המוקדם לתוכנית פעולה? לצורך כך פתחו ברמב"ם מסלול בשם "בדיקות סקר סרטן". המסלול מתבצע במכון לבדיקות תקופתיות, שמתמחה כבר שנים בגילוי מוקדם של מחלות מסוגים שונים. "המכון לבדיקות תקופתיות מתמחה בחיפוש מחלות ומצבים שכיחים, מסוכנים ובני טיפול. דברים שאדם לא מתלונן עליהם ולא חש בהם, אבל הם מקננים בו", מסביר ד"ר אביזוהר. "בין התהליכים שמתפתחים לאורך שנים - תחילה בחשאי ואז מתפרצים כשהם מסוכנים - ניתן למנות בעיקר את מחלות הלב ואת מחלות הסרטן. בעשורים האחרונים חלה בישראל ירידה חדה בתחלואה ובתמותה ממחלות לב, אך למרבה הצער לא נצפתה ירידה דומה במחלות סרטן. במכון לבדיקות תקופתיות ברמב"ם חשנו בצורך הציבור בתשומת לב לנושא. אם רוצים גילוי מוקדם מוטב לעשות אותו בזמן קצר ותחת קורת גג אחת, ולכן פתחנו מסלול מיוחד במכון שישים דגש חזק ומיוחד על גילוי מוקדם של סרטן, בלי לזנוח כמובן בדיקות בסיס אחרות".

למי מיועדות הבדיקות?

"הן מיועדות במיוחד לאנשים שיש להם סיפור משפחתי של ממאירויות, בעיקר אם הן רבות או בגיל צעיר, לאנשים שמעשנים או חשופים לשמש ולאנשים מעל גיל 50. אבל בעיקרון כל מי שרוצה להיבדק – יכול. אנחנו לא מגבילים איש".

מה כוללות הבדיקות?

"בדיקות סקר סרטן מתחילות במפגש עם מומחה ברפואה פנימית שמראיין את הנבדק על הרקע המשפחתי ומצבו הבריאותי ומעריך את הסיכון שלו. בהמשך האדם מופנה לסוללה של בדיקות שמתאימות לו (ראו מסגרת). כשהבדיקות חוזרות, הרופא מנתח אותן. מובן שאם מתגלה מצב טרום סרטני או התחילה של גידול אנו מפנים את הנבדק הלאה לקבלת טיפול. כשלא מתגלה כלום – אנחנו כותבים לו מהן הבדיקות שמומלץ שיעבור בעתיד. החינוך לבריאות הוא חלק מתפקידנו".

ואכן, מאז שהחלו להציע את האפשרות לאנשים כבר הצדיק המסלול את פתיחתו וסייע להצלת חייהם של כמה אנשים ולהרגעתם של אחרים. "בארבעת החודשים הראשונים של השנה", מספר ד"ר אביזוהר. "אבחנו סרטן ריאות אצל שלושה אנשים שהגיעו בלי שום תסמינים. אחת מהם היא אישה בת 68 שהגידול נמצא אצלה בשלב ראשוני ולאחר שהוסר בשלמותו סיכוייה להחלמה גדולים. אובחנו גם מספר מקרים של סרטן שד, שהוא כידוע סרטן שכיח, וגם הם נשלחו לטיפול ומעקב".

אבל סיפורי ההצלחה הם לא רק של אלה שגילו אצלם סרטן בשלב מוקדם. דווקא כשהבדיקות שליליות ודבר לא נמצא, הן גורמות לאנשים להקלה ורגיעה. "עיקר הרווחה היא להעניק לאנשים שחוששים מסרטן, עקב רקע משפחתי או סיפור של חברים, את הידיעה שהם עושים ופועלים כדי להקטין מאוד את הסיכון שלהם", מסכם ד"ר אביזוהר.


באתי, ראיתי, נבדקתי אילו בדיקות כולל המסלול?

  • גילוי מוקדם של סרטן העור: בדיקה גופנית של נגעי עור על ידי רופא פלסטיקאי מומחה.
  • גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת ומצבים טרום סרטניים: בדיקת צואה לדם סמוי, ולפי הצורך - בדיקה על ידי רופא גסטרואנטרולוג מומחה בתחום זה וייעוץ גנטי.
  • גילוי מוקדם של סרטן הערמונית: בדיקה רקטלית על ידי רופא אורולוג מומחה, ובדיקת דם ל- PSA בגברים מעל גיל 50 .
  • גילוי מוקדם של סרטן האשכים: בדיקה על ידי רופא אורולוג מומחה.
  • גילוי מוקדם של סרטן השד: בדיקה על ידי רופא כירורג שד מומחה, ובדיקת ממוגרפיה (מעל גיל 50).
  • גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם: בדיקה על ידי רופא גינקולוג מומחה, בדיקת אולטרסאונד ולקיחת משטח מצוואר הרחם (PAPS).
  • גילוי מוקדם של סרטן חלל הפה (בעיקר למעשנים): בדיקת חלל הפה על ידי רופא מומחה במרפאה לכירורגיית פה ולסתות. למעשנים כבדים מומלץ להוסיף בדיקת CT