סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם והראשון בשכיחותו כגורם תמותה בנשים מכל קבוצות האוכלוסייה בישראל. מידי שנה מאובחנות בישראל בסביבות 4,000 נשים עם סרטן שד, רובן עם גידול בשלב מוקדם, המאפשר טיפול וריפוי מן המחלה. הטיפול באישה הינו רב-מקצועי והתחנות אותן היא עוברת על פני רצף הטיפול רבות ושונות משלב האבחון ועד ההחלמה או ההישנות. המטופלות מתמודדת מול מידע רב הקשור למחלה ולטיפול בה וכן עם השלכות הטיפול לטווח הקצר והארוך.
'אחות מתאמת בריאות השד' – הינו תפקיד המשלב בתוכו אתגרים רבים, תפקיד המצריך מהאחות התעדכנות עקבית בהיבטים הרפואיים, הנפשיים והחברתיים הקשורים לאבחון, טיפול ומעקב בסרטן השד. תמיכת האחות בכל אחד מהשלבים תוך ליווי אישי וצמוד לאורך כל המסלול הטיפולי מהווים את הבסיס למהות התפקיד.
המתאמת היא מקור ידע עבור המטופלות ומשפחותיהן ובצוות בו היא עובדת. עליה להיות מעודכנת בכל שינוי/מחקר/גישה טיפולית ולספק מעטפת תומכת למטופלת. עליה להיות בעלת יכולות גבוהות בתחומי המיומנויות התקשורת הבינאישית וההדרכה, להיות חלק מקבוצות עניין של האחיות המתאמות הארצית ואחיות מתאמות תוך ארגוני וכן לעסוק בפיתוח התפקיד ובמחקר. בתוך ההליך הטיפולי האחות המתאמת נדרשת לעבוד על פי סטנדרטים מקצועיים, אתיים וחוקתיים, מתן סיוע ביכולת קבלת החלטות. וכן יכולת פתרון בעיות, יעילות בניהול זמן נכון במרוץ הטיפולי ויכולת ייצוג המטופלות מול המערכת ובישיבות TUMOR BOARD.
בעבר אחות אחת מילאה את התפקיד המורכב והמאתגר של מתאמת השד מההיבטים הכירורגי, האונקולוגי והמניעתי כאחד. עם העלייה בגילוי המוקדם והארכה בתוחלת החיים, ומנגד עלייה בתחלואה והתקדמות הטיפולים הכירורגים והאונקולוגים בתחום וכדי לספק מענה למכלול הצרכים המגוון של המטופלות, תפקיד המתאמת התרחב ופוצל לשלושה תחומים. כיום בבית החולים רמב"ם ממלאות אותו 3 מתאמות ויש ממשקי עבודה משותפים ביניהן. להלן מספר מילים משלוש המתאמות המסורות שמשקיעות את מיטב זמנן ומרצן בקידום רווחת המטופלות ובדאגה לכל צרכיהן, מרגע הגילוי ובמהלך הטיפול וההחלמה.
רותי איפרגן, מתאמת בריאות השד ומומחית קלינית בכירורגיה:
התפקיד חובק בתוכו תמיכה רגשית וקידום טיפול מהיר מרגע היוודע דבר המחלה ועד לטיפול, הערכה של מצבה הנפשי של המטופלת ומערכות התמיכה הסביבתיות בהן היא יכולה להיעזר, הפנייה לגורמי טיפול כגון עו"ס ופסיכולוג, הסבר על ההליך הטיפולי, מתן מידע זמין, מהימן וברור לאורך כל שלבי הטיפול הכירורגי וליווי אישי וצמוד בתוך הבירוקרטיה הטיפולית.
כמו כן האחות מגישה סיוע בתיאום הטיפולים, תיווך בין הגורמים הממסדים השונים תוך ייצוג המטופלות מול המערכת בתוך ומחוץ לבית החולים, וזירוז הליכים רפואיים ובירוקרטים עד לקבלת ההחלטה הניתוחית. האחות מבצעת גם פיקוח ומעקב על פערי זמן מיותרים בין ביצוע הבדיקות לדיווח התוצאות, ומספקת הסבר מפורט על ההליך הניתוחי ומעקב לאחר הניתוח.
האחות נמצאת זמינות מקסימלית לתמיכה נפשית ומתן סיוע בדילמות וסוגיות בהליך הטיפולי והנפשי. כל הפעילות הזאת מתאפשרת תודות לשיתוף פעולה מלא עם יחידת הממוגרפיה בשיתוף עם האחות האחראית, רונית מליחוב.
מיכל מרקוביץ, מתאמת בריאות השד בתחום האונקולוגי
עבודתי באונקולוגיה מתקיימת במרחב של שיתוף פעולה מלא מול צוות יחידת השד ועם חן אחות המרפאה.
המוטו שמוביל את העשייה הינו ליווי ועידוד המטופלת להיות פרואקטיבית לאורך מסלול הטיפול ובכך לאפשר לה יכולת קבלת החלטות מושכלת המתאימה לה. תפקיד המתאמת באונקולוגיה מאפשר את ייעול ורצף הטיפול ממועד האבחנה ועד ההבראה ו/או הטיפול הפליאטיבי, תוך התייחסות לשלושה היבטים: רצף מידע, רצף תקשורת ורצף טיפולי. תפקיד המצריך תיאום בין הגורמים המטפלים בבית החולים ובקהילה, מתן מענה לבעיות במעבר בין הטיפולים והמטפלים השונים על מנת לשפר את תוצאי הטיפול האונקולוגי. חלק משמעותי נוסף בעשייה היומיומית הינו הדרכה הניתנת למטופלות ובני משפחתן תוך הערכה של מצבה הנפשי ומערכות תמיכה סביבתיות ומתמקד בהליך הטיפול האונקולוגי, בדיקות אבחון משלימות, סוגי אפשרויות טיפול, תופעות לוואי, מעקב וניהול סימפטומים.
ריטה וורטמן, אחות מרכזת מרפאת נשאיות
'ידע הוא כח' - במידה ובמשפחה ישנו סרטן שד או שחלות, ריבוי סרטנים או סרטנים בגיל צעיר, חשוב לבצע בדיקות הגנטיות העדכניות. לנשאיות מוטציה על גן BRCA ישנו סיכוי של 50-80% לסרטן שד וכ 40% לסרטן השחלות.
מעקב רציף של פעמיים בשנה במרפאת נשאיות (one stop shop) ביום אחד מרוכז הכולל בדיקות דם, בדיקות של רופאים המומחים בתחום, דימות ועוד, הוכח כיעיל לזיהוי מוקדם של סרטן השד והשחלות.
תפקידה של האחות המרכזת להתאים את תוכנית המעקב האישי לאותה אישה, לבצע בדיקות דם לעקוב אחרי הבדיקות שהיא מבצעת כולל בקהילה, לתאם בין הגורמים הרלוונטיים וצוות רב מקצועי, להוות משאב ידע ולהיות לצידה בהחלטות הקשות כמו ניתוחים מניעתיים, נושאי פוריות ועוד.