בלוג אונקולוגיה
חודש המודעות לסרטן השד 2020
סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. כ-5000 נשים מאובחנות מידי שנה כחולות בסרטן השד. בישראל. סרטן השד הוא הגורם השכיח ביותר לתמותה מסרטן בקרב נשים בישראל . הבשורה הטובה היא שככל שהמחלה מאובחנת בשלבים מוקדמים עולים סיכויי הריפוי ל-90%!
גילוי מוקדם של סרטן השד מבוצע רובו ככולו ע"י הטכניקות השונות של דימות השד . ביחידה לדימות השד ברמב"ם משלבים את כל הטכנולוגיות המתקדמות בתחום תחת קורת גג אחת: ממוגרפיה דיגיטלית כולל טומוסינתזיס (ממוגרפיה תלת מימדית 3D) , אולטרסאונד ובדיקות MRI .
ניתן להתאים לכל נבדקת את הדמית השד שתתאים למבנה השד הספציפי ולגורמי הסיכון האישיים. במידה ומתגלית בעיה באחד מאמצעי הדימות ניתן לבצע ביחידה לדימות השד ברמבם את כל סוגי הפעולות הפולשניות: ביופסיה בהכוונת אולטרסאונד עם מחט עבה , ביופסיה סטריאוטקטית בהכוונה ממוגרפית, ביופסית ואקום בהכוונת MRI וכן סימונים של הממצאים החשודים לפני טיפול כמותרפי קדם ניתוחי, וסימונים לפני ניתוח.
צוות היחידה משתתף בישיבות השד הרב מערכתיות בהן נקבע סוג הטיפול ואופי הניתוח.
לפני כשנתיים נפתחה ברמב"ם המרפאה לנשים נשאיות (BRCA 1,2 ) בה צוות היחידה מהווה שותף פעיל. עד כה, כל המקרים החדשים שהתגלו במסגרת מרפאה זאת , התגלו ע"י אמצעי דימות השד, בשלבים מוקדמים.
להלן 5 עובדות על אמצעי דימות השד:
- ממוגרפיה היא הבדיקה היחידה המאושרת לצורך סקירה של כלל אוכלוסיית הנשים. בהתאם לסל הבריאות ממוגרפיה מומלצת בין גיל 50-74 פעם בשנתיים. ובין 40-50 בהנחיות מיוחדות.
- שימוש בממוגרפיה תלת מימדית (טומוסינתזיס) מעלה את אחוז הגילוי ב-30% .
- בדיקת אולטרסאונד אינה משמשת כבדיקת סקירה ואינה יכולה להחליף את הממוגרפיה. בדיקת האולטרסאונד משלימה את בדיקת הממוגרפיה למשל כאשר מבנה השד צפוף ( ריבוי רקמה בלוטית) ואז יורדת הרגישות של בדיקת הממוגרפיה.
- בדיקת ה- MRI היא הבדיקה הרגישה ביותר לגילוי שאת אצל נשאיות/ בסיכון גבוה והיא מאושרת מגיל 25 פעם בשנה.
- לא ניתן לראות כל ממצא בכל אמצעי הדימות (למשל ממצא חשוד שמודגם ב- MRI לא תמיד יודגם בממוגרפיה או באולטרסאונד). לכן חשוב לעשות את הבדיקה במקום בו הצוות יודע לעשות התאמה בין הבדיקות באמצעי הדימות השונים ולקבוע את סוג הביופסיה המתאים.
נכתב ע"י ד"ר זהבה גלימידי
מנהלת היחידה לממוגרפיה- דימות השד.