בלוג אונקולוגיה

טיפול בסרטן הערמונית ללא ניתוח

תאריך פרסום: 01/09/2011

הכירו את הברכיתרפיה: שיטת לטיפול בסרטן הערמונית ללא ניתוח. לערמונית מושתלים גרגרי יוד פולטי קרינה רדיואקטיבית, שמחסלים באופן ממוקד תאים סרטניים. המטופל מרוויח ריפוי מלא וגם איכות חיים טובה יותר

רופאים במהלך ניתוח

מאת: אתי דור־נחום

הבשורה המרה נחתה על יעקב (שם בדוי) ביום הולדתו ה־54: גידול ממאיר בבלוטת הערמונית. הוא נערך לסדרת טיפולי קרינה ארוכים שיהיה עליו לעבור, וחשש מאוד; ממכרים שחלו במחלה הוא שמע על תופעות הלוואי של הטיפולים, ועל מקרים מסוימים שמחייבים הליך כירורגי לכריתת הבלוטה.
מצויד במוטיבציה לנצח את המחלה הוא הגיע למחלקה האורולוגית בקריה הרפואית רמב"ם. להפתעתו גילה שבזכות טיפול ייחודי ייחסכו ממנו סבל ופגיעה מתמשכת באיכות חייו. ד"ר יהושע גנסין, אורולוג בכיר במחלקה, איבחן אותו וקבע שהוא מתאים לעבור ברכיתרפיה - שיטת טיפול בסרטן הערמונית באמצעות קרינה מקומית, ללא גרימת נזק לרקמות הבריאות שמסביב לרקמה הפגועה.
ואכן, יעקב עבר את הטיפול. "מצבו השתפר עד כדי כך שניתן לומר שהוא החלים", אומר ד"ר גנסין, "ומה שחשוב לא פחות הוא שאיכות חייו לא נפגעה כתוצאה מהטיפולים. הוא שב לחיי שגרה וממשיך במעקב תקופתי".

מתפתח באיטיות
הערמונית, הידועה בשמה הלועזי "פרוסטטה", היא איבר בלוטי המייצר את נוזל הזרע של הגבר. "הבלוטה נמצאת מתחת לשלפוחית השתן וקדמית לחלחולת (רקטום)", מסביר ד"ר גנסין. "השופכה (צינור השתן) עוברת דרכה, ובשל כך גדילת הערמונית גורמת להפרעות במתן שתן בגברים".
גדילה ממארת של הבלוטה מתרחשת כשחלק מהתאים בבלוטה משנים את אופי גדילתם; כך יכולים להיווצר תאים סרטניים. הסיבות הישירות להיווצרות סרטן הערמונית עדיין אינן ידועות, אולם מה שכן ידוע הוא שהימצאות גידול מעידה על פגם במנגנון התוך־תאי שאמון על בקרת גדילת התאים.

מה הם שלבי ההתפתחות של המחלה?
"בשלבים המוקדמים, כשהגידול הסרטני קטן, הוא לא גורם לתסמינים כלשהם. אולם מעל נפח של 0.5 סמ"ק הוא עלול לאבד את מנגנוני הבקרה ולסכן את חיי החולה. לאחר גדילה מתמשכת ישנה סכנה שהסרטן ישלח גרורות, ותהיה התפשטות מקומית שתפגע באיברים שכנים כמו בלוטות הלימפה, כיס השתן או החלחולת, או פגיעה באיברים מרוחקים כמו עצמות וריאות. ברוב המקרים, רק בשלבים מתקדמים של סרטן הערמונית מופיעים סימפטומים כמו הפרעה במתן שתן (זרם חלש, מקוטע, או הרגשת שארית בגמר מתן שתן) או לחלופין סימפטומים של דחיפות גבוהה בצורך לתת שתן. בנוסף לכך עלולים להופיע גם דם בשתן או בזרע, כאבי עצמות ובצקות ברגליים".

מה מאפיין את סרטן הערמונית?
"שלא כמו בסרטן המתפתח באיברים אחרים, קצב התחלקות התאים הממאירים בסוג סרטן זה יכול להיות איטי. לכן, למרות השכיחות הגבוהה שלו באופן יחסי באוכלוסיית הגברים המבוגרים, לא תמיד החולה מרגיש את מחלתו, כיוון שלא תמיד יש לה תסמינים קליניים".

מתי יש לגשת לבדיקה רפואית?
"מומלץ לפנות לבדיקה אורולוגית בכל שלב שמופיעים שינויים או הפרעות מכל סוג במתן השתן, או בהופעת דם בשתן או בזרע".

מתי מומלץ לבצע בדיקות לגילוי מוקדם?
"ההמלצה כיום בארץ נוגעת לגברים הנמצאים בסיכון גבוה: להם מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אב, אח או בן) שחלו במחלה לפני גיל 70".

גרגירי יוד בערמונית
עד לשילוב הברכיתרפיה במגוון הטיפולים המקובלים במחלה, היה נהוג בישראל לטפל בקרינה חיצונית או בניתוח רדיקלי לכריתת הערמונית. בשתי השיטות נעשה שימוש גם בטכניקות מתקדמות נוספות כמו קרינה ממוקדת בעוצמה משתנה, שימוש בלפרוסקופיה או ברובוט דה וינצ'י, שבהן ניתן להסיר את הערמונית דרך 3־4 פתחים קטנים בדופן הבטן.
לפני עשור החלו ברמב"ם לכלול את הברכיתרפיה כאפשרות טיפול בסרטן ערמונית ממוקם. "אנחנו מציגים בפני כל חולה את שלוש אפשרויות הטיפול", מסביר פרופ' רמי בן יוסף, מנהל מכון הקרינה, "ובסופו של דבר נבחר את הטיפול הטוב ביותר למצבו. כך יוצא שבמרכז רפואי אחד, היחידי בארץ, הוא יכול לקבל את כל האפשרויות, וזה היתרון שלנו".
טכניקת הברכיתרפיה בסרטן הערמונית אינה חדשה. היא פותחה לפני עשרות שנים באירופה, אולם זכתה לקידום אינטנסיבי לפני עשור. פרופ' בן יוסף: "השיטה התפתחה בין היתר הודות למכשור המאפשר ביצוע בדיקת אולטרסאונד דרך הרקטום. זאת בתורה איפשרה צפייה בערמונית בזמן אמת, תוך כדי ההליך. השיטה חדרה למודעות בארץ באופן איטי יחסית, והטיפול באמצעותה נכנס לסל התרופות לפני עשר שנים".
לדברי פרופ' בן יוסף, הרעיון שעומד בבסיס הברכיתרפיה הוא פשוט וחכם: "בשיטה הזאת מנצלים הקרנות רדיואקטיביות שידועות כהורסות תאים סרטניים, אבל במקום להקרין את האיבר הפגוע באמצעות מכשיר חיצוני, משתילים לתוך בלוטת הערמונית 70־100 גרגירי יוד רדיואקטיבי קטנים. הגרגירים מפזרים את הקרינה ברקמת הערמונית. בדרך זו אנחנו משתמשים בקרינה להרס תאים סרטניים, ונמנעים מהרס של רקמות בריאות אחרות. מכיוון שאנחנו מקרינים רק את הרקמה הפגועה, ניתן להגדיל את כמות הקרינה פי שניים בהשוואה להקרנות חיצוניות. כתוצאה מכך האפקטיביות הרדיוביולוגית של הטיפול היא מרבית: הגרגירים הרדיואקטיביים פועלים רק ברקמת הערמונית הפגועה עד לדעיכתם, מבלי לפגוע באיברים אחרים".

סיבוכים מינוריים
פיזור הגרגירים נעשה באמצעות תוכנת מחשב מתקדמת שמפיקה את המיפוי הרצוי של הגרגירים באופן מדויק. בנוסף לכך, מכשיר האולטרסאונד שבו נעזרים במהלך הטיפול מאפשר לראות שהגרגירים אכן הגיעו ליעדם.
הטיפול מתבצע על ידי צוות מומחים שכולל אורולוג, אונקולוג, פיזיקאי, מרדים, אחות מתאמת ואח חדר ניתוח. ההליך נמשך כשעה וחצי בהרדמה אזורית או כללית, והחולה מתאשפז לרוב למשך יום בלבד.

למי מוצע הטיפול?
ד"ר גנסין: "לכל אדם שיש לו גידול בדרגה קלה עד בינונית, ולאחר שהתברר, בהתאם למצבו הרפואי, שזה הטיפול הטוב ביותר בשבילו. לאחרונה הגיע לכאן מטופל בן 80 שדרש לעבור ברכיתרפיה לאחר שבתחילה הוצע לו להישאר במעקב רפואי פעיל. בהמשך, ולאחר דיון מעמיק, הגענו למסקנה שזה יהיה הטיפול היותר מתאים עבורו. הטיפול עבר בהצלחה מרבית, והוא שב לשגרת חייו מהר מאוד, למרות גילו המתקדם".

יש תופעות לוואי דומות לקרינה חיצונית?
"שיעור תופעות הלוואי הוא נמוך ודומה בכל שלוש שיטות הטיפול. חומרת הסיבוכים בברכיתרפיה היא מזערית כשהטיפול מבוצע על ידי צוות מקצועי ומיומן. הנתונים שהצטברו אצלנו מ־300 ויותר חולים שעברו את הטיפול מלמדים באופן חד־משמעי על יעילותו . במרבית המקרים הטיפול הוגדר כמוצלח, ובקרב רבים מהחולים ניתן לדבר על ריפוי מהמחלה".


סרטן, גברים ומספרים
סרטן הערמונית הוא הגידול השכיח ביותר בקרב גברים, בעיקר מהעשור החמישי לחייהם • מדי שנה מאובחנים בישראל יותר מ־2,000 גברים הסובלים מגידול בערמונית • 1 מתוך 8־10 גברים בני 50 ומעלה חולה בסרטן הערמונית • השכיחות עולה ככל שהגיל עולה • בקרב בני 80 ומעלה ניתן למצוא בכ־90 אחוז מהגברים מוקדי סרטן בערמונית, בדרך כלל בעלי חשיבות ביולוגית פחותה. ברוב המכריע של המקרים הם לא יביאו למותו של החולה.

ייעוץ מקצועי:
ד"ר יהושע גנסין, אורולוג בכיר במחלקה האורולוגית בקריה הרפואית רמב"ם; פרופ' רמי בן יוסף, מנהל מכון הקרינה בקריה הרפואית רמב"ם