סטאז' ברפואת עיניים

סטאז' ברפואת עיניים

מחלקת העיניים בקריה הרפואית רמב"ם עוסקת בניתוחי עיניים ובטיפול בבעיות מורכבות או בבעיות הדורשות מעקב והשגחה צמודה. במחלקה מתבצעים ניתוחים שונים לחלק הקדמי של העין: ניתוחי ירוד, השתלות קרנית, ניתוחי גלאוקומה, שיקום והסרה ניתוחית של נגעים. כמו כן, ניתן טיפול באוקולופלסטיקה, ברשתית-זגוגית וטיפול בבעיות עיניים בקרב ילדים, כולל ניתוחי פיזול, טיפול כירורגי בנגעים ובמחלות מולדות.
המחלקה מבצעת טיפולים מתקדמים גם במסגרת אשפוז יום, כולל טיפולי לייזר והזרקות לזגוגית. במקרים של היעדר שיתוף פעולה (כשמדובר, למשל, בילדים או מטופלים הסובלים מעיכוב התפתחותי), מבוצעות הבדיקות המורכבות בהרדמה כללית.

רפואת עיניים הינה תחום מגוון המשלב עבודה קלינית במרפאה ובבית החולים, מחקר מתקדם ומיקרוכירורגיה עדינה שהיא גולת הכותרת של התחום. בנוסף, המכשור המשמש לאבחון ולביצוע ניתוחים מגוון ונמצא בהתחדשות מתמדת. עובדה הפותחת פתח להזדמנויות רבות לפיתוח ומחקר.
במחלקתנו משתמשים בטכנולוגיות מהמתקדמות בתחום, כמו: מערכת ייעודית לניתוחי רשתית-זגוגית, המאפשרת כירורגיה מורכבת במעמקי העין. מערכת דיגיטאלית לצילומי רשתית, מכשיר למיפוי ממוחשב של פני הקרנית, פכימטר לקביעת עובי הקרנית, מכשיר ממוחשב לבדיקת שדה ראייה, רפרקטומטר ממוחשב ועוד.

העין היא איבר מורכב ביותר והבנתה דורשת ידע בתחומים רבים (כגון: אופטיקה, נוירולוגיה, אנטומיה ועוד). העיניים מהוות "חלון הצצה" למוח (ויודע זאת כל נוירולוג ופנימאי המבקש לבצע בדיקת "פונדוס"). בזכות המדיה השקופה שלהן ניתן לראות בבדיקה פשוטה את פרטי הפרטים של העין כולל כלי דם זעירים ואת עצב הראיה, טוב יותר מכל הדמיה.
ההתמחות ברפואת העיניים דורשת השקעה מרובה. במהלך לימודי הרפואה החשיפה לתחום זה מועטה, ובמהלך ההתמחות נדרש המתמחה לבלות זמן רב בלימוד עיוני, להכיר את המכשור המיוחד, לדעת להפעילו וכמובן, לפתח מיומנויות לביצוע ניתוחי עיניים עדינים.
במהלך חודש הסטאז' מוזמן הסטאז'ר להיכנס לעולם הקסום של רפואת העיניים: להכיר את מגוון המכשירים המשמשים לבדיקה ואבחון של מחלות עיניים שונות, לצפות בניתוחים מרתקים, להיחשף לעבודה במחלקה ובמרפאות החוץ. הסטאז'ר אף ייקח חלק בתורנויות מיון בהן ילמד כיצד לטפל במקרים הדחופים ובטראומה של העין.
במחלקתנו מושם דגש על פעילות אקדמית לרופאים בכלל, ולמתמחים ולסטודנטים בפרט. הסטאז'ר מוזמן ליטול חלק בכל פעילות אקדמית במחלקה במהלך חודש הסטאז', ולקראת סוף הרוטציה עליו להציג בפני המחלקה מאמר או מקרה מעניין בו נתקל במהלך התנסותו. בנוסף, נשמח לשלב סטאז'רים בתחומי המחקר במחלקה (קליני, מעבדתי או טכנולוגי) גם לאחר חודש הסטאז'.
לסיכום, צריך לזכור, שלמרות שמדובר בהתמחות מורכבת הדורשת עבודה והשקעה רבה, זהו תחום חשוב ומספק. ועל כך יעיד כל רופא עיניים, שזכה לראות את האושר על פניו של סב שעבר ניתוח קטרקט וראה לראשונה את נכדו או את הבעת פניו של נער עיוור שלמחרת הניתוח נכנס למרפאה בלי מלווה.