הצחוק, כך מאשרים מחקרים עדכניים, הצחוק טוב לבריאות. אם דר' וילאם פריי, אשר נקרא, ספק בחיבה ספק בזלזול, 'רופא הצחוק', היה חי היום - איש כבר לא היה מתייחס אליו בביטול.
חוקרים רבים מדברים על ההשפעות הפיזיולוגיות החיוביות שנגרמות על ידי האדרנלין שנוצר מהצחוק. ב'רות' – בית החולים לילדים, לקחנו את הנושא צעד אחד קדימה.
מזה למעלה משנה מתבצע בבית החולים 'רות' פרויקט מיוחד וחשוב, הנקרא "רופאי החלום", במסגרתו מגיעים ליצנים, מדי יום ביומו, למחלקות הילדים השונות.
הליצנים הרפואיים זוכים להצלחה רבה ברחבי רמב"ם מזה למעלה מ- 10 שנים. הליצנים עובדים בשיתוף פעולה מלא עם הצוות המקצועי ב'רות' ומהווים חלק בלתי נפרד ממנו. הם מצחיקים, משמחים וגם מסייעים לצוות הרפואי בטיפול.
הם יוצרים קשר עם הילדים, לוקחים אותם למחוזות הדמיון בעזרת לבוש, פנטומימה והומור ומקלים עליהם בהתמודדות עם הכאב הפיזי ועם הלחץ הנפשי.
הליצנים הרפואיים עוזרים לילד לגייס בתוכו את כוחות הנפש שיסייעו לו להתמודד עם המחלה ולהפחית את רמת הפחד והמתח שהוא חש בעת הטיפולים השונים.
הם שם גם בשביל המשפחות, ובכך מאפשרים לאמהות ואבות להפיג את המתיחות בה הם שרויים ולהצטרף לצחוק ולשמחה של ילדיהם.
ליצנות רפואית, מהי ?
הקשר הוודאי בין חיוך לבריאות הוא שהוליד את תחום הליצנות הרפואית. תרפיה בצחוק, בעזרת ליצן, היא שיטה ייחודית לטפל בחולה כחלק מתהליך ההחלמה.
"רופא ההומור" האמריקאי, וילאם פריי, הקדיש למעלה משלושים שנה לחקר פוטנציאל הריפוי הטמון בהומור, בצחוק ובעליזות. "ההומור משנה את האדם, כוח השפעתו אינו מסתיים מתחת לאזור הצוואר... " אומר וילאם פריי, "השמחה מלווה בזעזועים של כל הגוף, נוגעת בביולוגיה שלנו ופורטת עלינו כאילו היינו גיטרה ענקית".
ד"ר פריי מסביר את הצחוק כ"התנסות מלאה של הגוף כולו", שבה משתתפות מערכות הגוף העיקריות, כגון השרירים, העצבים והלב. ההתנסות הגופנית הזאת מביאה לתחושה של רוגע ושלווה.
הליצנים הרפואיים רואים בתפקידם שליחות רצינית ולא צחוק. "רופאי החלום" הם קוראים לעצמם, אבל מבחינתנו ב'רות' - הם מציאות שמחה ומבורכת. כי ערכו של חיוך לא יסולא בפז, קל וחומר כשמדובר בחיוך על פניו של אדם חולה, ודאי וודאי כשמדובר בחיוך על פניו של ילד.