דכדוך ודיכאון לאחר לידה הן תופעות שכיחות הפוגעות בנשים רבות לאחר לידה. למה זה קורה? איך מבדילים ביניהן? ואיך מטפלים בהן? בשביל זה אנחנו כאן.
תשעת החודשים של הציפייה לתינוקך חלפו. גם הלידה המרגשת מאחורייך. כולם מסביבך מחייכים, מברכים ומאחלים, אבל האופוריה הזאת לא מדביקה אותך, האימא, גיבורת האירוע. את מרגישה עייפה ומרוקנת. מדי פעם את פורצת בבכי לא מובן ולרגעים, אף גרוע מכך, את נרתעת מהיצור הקטן וחסר האונים שרק נולד וכבר דורש את כל כולך.
התחושות הללו מוכרות לנשים רבות. חשוב שתדעי שהן טבעיות ושקיימים הבדלים בין תחושת דכדוך קלה וחולפת, המכונה "בייבי בלוז" (Baby Blues), לבין דיכאון לאחר לידה (Postpartum Depression - PPD), מצב מורכב ומשמעותי יותר הדורש התייחסות וטיפול.
כל כך חיכיתי לתינוק הזה. למה זה קורה לי?
כואב יותר: אם נהיה כנים, לידה טבעית יכולה להיות מאתגרת מבחינת כאב, יותר מלידה עם אפידורל.
הגורמים לתופעות אלו מורכבים וכוללים שילוב של השפעות ביולוגיות, פסיכולוגיות וסביבתיות.
גורמים ביולוגיים:
שינויים הורמונליים חדים: לאחר הלידה, חלה ירידה חדה ברמות ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, שהיו ברמות גבוהות מאוד במהלך ההיריון. שינויים אלו משפיעים על מצב הרוח ועלולים לתרום להתפתחות דכדוך או דיכאון.
- שינויים כימיים במוח: השינויים ההורמונליים משפיעים גם על רמות הנוירוטרנסמיטורים במוח, כגון סרוטונין ודופמין, הקשורים לוויסות מצב הרוח.
- עייפות וחוסר שינה: הטיפול בתינוק חדש גורם לעייפות כרונית ולחוסר שינה, המשפיעים באופן משמעותי על מצב הרוח ועלולים להחמיר תסמינים של דיכאון.
- שינויים פיזיולוגיים: גופך עובר שינויים רבים לאחר הלידה (שינויים בנפח הדם, לחץ הדם, מערכת החיסון ותהליכי חילוף חומרים), העלולים לתרום לתחושת חולשה ולשינויים במצב הרוח.
גורמים פסיכולוגיים:
- הסתגלות לאימהות: את כבר לא אדון לעצמך. יש לך אחריות גדולה לתינוק שנולד, שגרת היום שלך משתנה. כל זה עלול לגרום לתחושות של חרדה, חוסר ביטחון וקושי.
- ציפיות לא מציאותיות: אולי את מאותן נשים שהגיעו ללידה עם ציפיות לא מציאותיות לגבי האימהות ("אהיה סופר וומן", "האימהות תבוא לי בטבעיות", "התינוק שלי יהיה רגוע ונוח"), ואת מתקשה להתמודד עם המציאות החדשה.
- היסטוריה של דיכאון או חרדה: אם יש במשפחתך היסטוריה של דיכאון או חרדה, את נמצאת בסיכון גבוה יותר לפתח דיכאון לאחר לידה.
- טראומה מהלידה: לידה קשה או טראומטית עלולה להוות גורם סיכון להתפתחות דיכאון לאחר לידה.
- תחושת אשמה או כישלון: אם קשה לך להתמודד עם הטיפול בתינוק, או שאת לא חשה מיד את האהבה האימהית, את עלולה לחוש אשמה או כישלון.
גורמים סביבתיים:
- חוסר תמיכה חברתית ומשפחתית: אין לך עזרה בטיפול בתינוק, את מרגישה שלא מקשיבים לך ולא מבינים את מצבך הרגשי, שהסביבה מבקרת או שופטת אותך לחומרה, שאף אחד לא מציע לך עזרה בסידורים ובעבודות הבית. דווקא כשאת כה זקוקה לתמיכה רגשית, מעשית ופיזית את לא מקבלת אותה. אין פלא שאת מרגישה חסרת אונים ובודדה.
- קשיים כלכליים: דאגות לגבי פרנסה, חובות או חוסר יכולת לספק את צרכי התינוק והמשפחה. כל אלו מעמיסים עלייך רגשית ולא מוסיפים נחת ושלווה.
- בעיות בזוגיות: פתאום נדמה לך שאת לא מכירה את האדם שאיתו את חולקת את חייך. מתגלעים ביניכם מתחים, קונפליקטים, חוסר הסכמה לגבי חלוקת התפקידים בטיפול בתינוק, חוסר תקשורת, את חשה שהוא לא תומך בך מספיק.
- אירועי חיים קשים המתרחשים בסמוך ללידה, כגון אובדן של אדם קרוב, מחלה קשה של בן משפחה או אובדן עבודה. אירועים אלו מטילים עלייך עומס רגשי כבד ואת מתקשה להתמודד עם המשבר במקביל להתמודדות עם התינוק החדש ועם השינויים ההורמונליים והפיזיים לאחר הלידה.
- גורמי סיכון נוספים: לידה מוקדמת, סיבוכים בלידה, היסטוריה משפחתית של דיכאון, היריון לא מתוכנן.

איך אדע אם זה דכדוך או דיכאון לאחר לידה?
שתי התופעות מתרחשות לאחר הלידה וחולקות תסמינים דומים, אך יש ביניהן הבדלים משמעותיים בעוצמה, במשך ובחומרה. ההבחנה בין השתיים חשובה כדי לקבל את הטיפול המתאים.
דכדוך לאחר לידה (Baby Blues)
מה זה? מצב רוח ירוד וחולף המופיע אצל כ-50%-80% מהיולדות בימים הראשונים לאחר הלידה, לרוב בין היום השני לחמישי, וחולף מעצמו תוך מספר ימים עד שבועיים.
עוצמה: תסמינים קלים עד בינוניים.
תסמינים נפוצים: מצב רוח ירוד, עצבות, בכי ללא סיבה נראית לעין, עצבנות, חרדה, אי שקט, שינויים במצב הרוח, רגשות מעורבים, עייפות, קשיי שינה וקושי בריכוז.
השפעה על התפקוד: בדרך כלל, אין פגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי ובטיפול בתינוק.
דיכאון לאחר לידה
מה זה? מצב נפשי חמור יותר מדכדוך לאחר לידה, הפוגע בכ-10%-15% מהנשים לאחר לידה. יכול להתחיל תוך מספר שבועות או חודשים לאחר הלידה, ולעיתים אף מאוחר יותר.
עוצמה: תסמינים חמורים ומשמעותיים יותר.
תסמינים נפוצים (בנוסף לתסמינים של דכדוך): מצב רוח ירוד ועצבות מתמשכים רוב שעות היום, אובדן עניין והנאה מפעילויות שבעבר גרמו הנאה, שינויים בתיאבון (ירידה או עלייה משמעותית), נדודי שינה או שינה מרובה, תחושות של חוסר ערך ואשמה קיצוניים, עייפות וחוסר אנרגיה קיצוניים, קשיי ריכוז וקבלת החלטות משמעותיים, מחשבות טורדניות, כולל מחשבות לפגוע בעצמך או בתינוק (במקרים קיצוניים), חרדה והתקפי פניקה, ריחוק מהתינוק ותחושת חוסר מסוגלות לטפל בו.
השפעה על התפקוד: פוגע באופן משמעותי בתפקוד היומיומי ובטיפול בתינוק.
איך לטפל בדכדוך לאחר לידה?
דכדוך לאחר לידה הוא מצב חולף, שבדרך כלל, אינו דורש טיפול מקצועי. עם זאת, ישנם שינויים קטנים שתוכלי לעשות באורח החיים שלך כדי להקל על התחושות ולעבור את התקופה הזו בצורה טובה יותר, ביניהם: מנוחה ושינה מספקת, תזונה מאוזנת ובריאה, פעילות גופנית מתונה, קבלת תמיכה מבן הזוג, המשפחה והחברים, מצאי זמן קצר לעצמך כדי לעשות דברים שאת אוהבת ומרגיעים אותך, הצטרפי לקבוצת תמיכה לאימהות לאחר לידה והימנעי מביקורת עצמית קשה.
אם התסמינים נמשכים יותר משבועיים, מחמירים או פוגעים בתפקוד היומיומי שלך- פני לעזרה מקצועית.
איך לטפל בדיכאון לאחר לידה?
במקרה הזה נדרש טיפול מקצועי. קיימות גישות טיפוליות שונות, והבחירה בגישה המתאימה תלויה בחומרת המצב ובמאפיינים האישיותיים שלך (איך את מתמודדת בדרך כלל במצבי משבר? האם יש לך היסטוריה רפואית נפשית? האם יש לך תמיכה? וכדומה). חשוב שתתייעצי עם גורם מקצועי כדי להתאים את הטיפול הנכון ביותר עבורך.
טיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה): טיפול פסיכולוגי, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול בין-אישי (IPT), יכול לסייע בהתמודדות עם מחשבות שליליות, רגשות קשים ודפוסי התנהגות לא יעילים. הטיפול מספק מרחב בטוח לביטוי רגשות ולקבלת תמיכה.
טיפול תרופתי: במקרים של דיכאון בינוני עד חמור, ייתכן שיומלץ על טיפול תרופתי בנוגדי דיכאון. ישנן תרופות בטוחות לשימוש גם בתקופת ההנקה, אך יש להתייעץ עם פסיכיאטר לגביהן.
שילוב של טיפול פסיכולוגי ותרופתי: במקרים רבים שילוב של שתי הגישות הטיפוליות יעיל יותר מכל גישה בנפרד.
שינויים באורח החיים: ראי ואמצי את כל הטיפים שנרשמו בסעיף הטיפול בדכדוך לאחר לידה.
אני סובלת מדיכאון לאחר לידה. למי עליי לפנות לעזרה?
רופא המשפחה מכיר את ההיסטוריה הרפואית שלך, יכול להעריך את מצבך ולהפנות אותך לגורמי טיפול מתאימים. במקרים מסוימים, הוא יכול גם לרשום טיפול תרופתי ראשוני.
אחות טיפת חלב יכולה לספק תמיכה ראשונית, הכוונה ומידע על שירותים זמינים.
פסיכולוג מוסמך יכול לתת טיפול פסיכולוגי (פסיכותרפיה), שיכול לתת לך כלים שיסייעו לך להתמודד עם מחשבות שליליות, רגשות קשים ודפוסי התנהגות לא יעילים.
פסיכיאטר יכול לאבחן דיכאון לאחר לידה ולהתאים טיפול תרופתי. חשוב להתייעץ עם פסיכיאטר במקרים של דיכאון בינוני עד חמור, או כאשר טיפול פסיכולוגי בלבד אינו מספיק.
מוקדי חירום נפשי הפועלים 24 שעות ביממה ומספקים מענה מידי במצבי משבר. (למשל, קו סיוע נפשי טלפוני של ער"ן: 1201).
ארגוני תמיכה ועמותות המסייעים לנשים הסובלות מדיכאון לאחר לידה (למשל, עמותת "ניצה" - רשת תמיכה לאם ולמשפחה).
פורומים וקבוצות תמיכה מקוונים ברשתות החברתיות ובאתרי האינטרנט בהם תוכלי למצוא תמיכה והבנה מנשים אחרות החוות חוויות דומות.