הנחיות לדיאטה להורדת רמות טריגליצרידים

הנחיות לדיאטה להורדת רמות טריגליצרידים

הנחיות לדיאטה להורדת רמות טריגליצרידים               
טריגליצרידים (ט"ג) הם סוג של שומן הנספג בגופנו מהמזון ומיצור עצמי בכבד.
רמות גבוהות של ט"ג בדם, תורמות לעליית הסיכון למחלות לב ולאירוע מוחי, בנוסף, הן יכולות להצביע על קיום תסמונת מטבולית (השמנה בטנית, יתר לחץ דם ועוד).
כיצד ניתן להפחית את רמות הט"ג בדם?
ניתן להפחית את רמות הט"ג בדם באמצעות שינוי אורח החיים ושינוי תזונתי, הכוונה לסגנון חיים פעיל יותר, לפעילות גופנית מסוג התנגדות, ולשינוי רכיבים בתפריט

  1. ירידה הדרגתית במשקל לאלה עם עודף משקל, השמנה והצטברות שומן מרכזית (במתניים)
  2. להימנע משומן טראנס – ראה טבלה
  3. להמעיט באכילת מזון עשיר בסוכרים פשוטים – ראה טבלה
  4. להחליף חלק מהפחמימות בשומן רב בלתי רווי – ראה טבלה
  5. להגביל שומנים רווים בתפריט – ראה טבלה
  6. פעילות גופנית מסוג התנגדות (כוח), מעל עצימות בינונית, לפחות 3 פעמים בשבוע במשך 20 דקות –  העלאת מאמץ בהדרגה
  7. פעילות גופנית אירובית , כ-  5 פעמים בשבוע, במשך 30 דקות: הליכה, שחייה, ריקוד ועוד'  - לא מוכח כמשפיע בודאות
    המלצות תזונתיות -  כמויות בהמלצת דיאטנית


 

מומלץ לצרוך

להגביל

להימנע

לחם ומזונות עשירי פחמימות

 

פסטה מקמח דורום

מוצרים מקמח לבן: לחם לבן, חלה, בייגל, אטריות, פסטה, פתיתים, סולת, קוסקוס
אורז לבן, תירס, תפוח אדמה, סולת, דגני בוקר לסוגיו, קורנפלור, טפיוקה

פחמימות עשירות בסיבים תזונתיים

1 כף זרעי פשתן טחונים

אורז מלא, בורגול, גריסים, דוחן, כוסמת, עדשים,פול יבש, קוסקוס מלא, ערמונים, שיבולת שועל, מאש, אפונה יבשה, שעועית יבשה,

לחם מקמח מלא:

חיטה, שיפון, כוסמין וכו'

 

פירות

 

עד 3 מנות במהלך יום

דוגמא למנה: 1/2 בננה, 1/2 אפרסמון, מנדרינה, תפוח, אגס, 1 כוס אבטיח, 1 כוס מלון, 2 שזיפים, 2 תמרים

מיצי פירות טבעיים

מיצי פירות משומרים

מאפים, ממתקים
ושתייה קלה

מים, תה, קפה

תה צמחים

מזונות ומשקאות "דיאט" שמכילים ממתיקים מלאכותיים/טבעיים

ללא תוספת קלורית

חטיפי אנרגיה

מזונות ומשקאות ממותקים ב:

סוכר למיניו, דבש, סילאן, מולסה, סירופ תירס, סירופ אגבה, פרוקטוז,

סוכר כוהלי (לקטולוז, מלטוז ועוד') דקסטרוז, ריבה

ירקות

לפחות 3 מנות ביום:

1 כוס ירק טרי = מנה
1/2 כוס ירק מבושל = מנה

ירק עם קליפה

ירקות עליים

נבטים

עשבי תבלין

ירקות ללא קליפה.

ירקות עשירים בפחמימות כמו: בטאטה, דלעת, סלק, תירס, תפוחי אדמה

 

מוצרי חלב

בעלי 3% - 5% שומן

ללא תוספת פרי או המתקה

מוצרי חלב ניגרים 3-5% שומן:

חלב, אשל, גיל, יוגורט, ריוויון

מוצרי חלב מעל 5% שומן

מעדני חלב עם תוספת סוכר

בשר

בשר בקר רזה מאוד, חלקים: 11-19

בשר בקר רזה, חלקים:
4,5,6,8, 10

בשר עוף והודו ללא עור ושומן.

פסטרמה הודו

 

בשר בקר שמן,
חלקים: 1, 2, 3, 7, 9

איברים פנימיים של בעלי חיים,
בשר כבש, אווז, ברווז, חזיר

נקניק ונקניקיות, כנפיים של עופות

בשר טחון קנוי ומוצריו,

דגים ופירות ים

לפחות 2 מנות בשבוע

דגי ים מים קרים: הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים, באס, בקלה (קוד), טונה

צדפות,

שמן דגים

דגי בריכה

 

ביצים

1 ביצה ליום

   

מזונות עשירים בשומן

אבוקדו, אגוזים למיניהם, בוטנים, שקדים, צנוברים
סומסום
שמנים: זית, פשתן, קנולה, קוקוס,

חמאה,
שמנים: חריע, סויה, תירס, מזולה ועוד'

שומן טראנס:
מרגרינה, שומן צמחי מוקשה

מאפים המכילים מרגרינה כמו:
בצק עלים, מלוואח, ג'חנון, עוגות ועוגיות

שונות

טופו

תבלינים

 

משקאות המכילים אלכוהול

רטבים תעשייתיים המכילים סוכרים

מקורות: 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk