המלצות לדיאטה דלת כולסטרול

המלצות לדיאטה דלת כולסטרול

הכולסטרול הוא סוג של שומן הנחוץ לגופינו לצרכים שונים. כ- 2/3 מהכמות מיוצרת ברקמות בגופינו וכ- 1/3 מקורו במזון.
מאחר והכולסטרול הוא חומר שומני, הוא אינו יכול לעבור בזרם הדם באופן עצמאי, ולכן הוא נישא על גבי חלקיקים מיוחדים שמסיעים אותו בדם.
ה-LDL הוא החלקיק ה"רע", הוא משחרר את הכולסטרול לתוך הרקמות כולל לדפנות עורקי הדם, ושם הוא עלול לשקוע ולהצטבר.
ה-HDL הוא החלקיק ה"טוב", הוא מוציא את עודפי הכולסטרול מהרקמות בדפנות עורקי הדם ומסיע אותם בחזרה לכבד. הכבד הוא המקום היחידי שמסוגל להיפטר מעודפים.
בגופנו קיימת מערכת ויסות בין צריכת כולסטרול מהמזון לבין ייצור כולסטרול עצמוני. כאשר צורכים יותר כולסטרול - הגוף מייצר פחות. מערכת הוויסות יכולה "להתעייף" עם השנים, וקיימת השערה שצריכה מרובה של כולסטרול מהמזון יכולה לזרז את התהליך. ערעור הויסות הינו ממושך ומצטבר.
מזונות מהחי מכילים יותר שומן רווי מהמזונות שמקורם מהצומח והם תמיד יתלוו לכמות מסויימת של כולסטרול.
מזונות מהצומח מכילים יותר שומנים רב בלתי רווים ואין בהם כולסטרול.
שומנים רווים מעלים בדר"כ את רמות הכולסטרול בדם. והשומנים הרב בלתי רוויים והחד בלתי רוויים מורידים את רמות הכולסטרול בדם. השומן החד בלתי רווי יעיל להעלאת רמות ה- HDL.
למרכיבי מזון נוספים השפעה חיובית להורדת רמות LDL וסה"כ כולסטרול.
לפעילות גופנית השפעה חיובית משמעותית בהעלאת רמות HDL.
הטיפול הראשוני להורדת רמת הכולסטרול בדם הוא הדיאטה. קיימים מצבים בהם בנוסף לדיאטה יש צורך במתן תרופות.
גם כאשר רמת הכולסטרול בדם יורדת לרמה הרצויה יש להמשיך בשמירה על עקרונות הדיאטה.

הנחיות כלליות
1. יש להוריד מהבשר כל שומן הנראה לעין, ואת העור מהעופות לפני הבישול
2. מומלץ להוריד את השומן שצף על פני תבשילים שקוררו (במרק למשל) או מיצי הבשר.
3. יש להעלות את כמות הסיבים התזונתיים בתפריט היומי.
4. לבעלי משקל יתר, יש להתאים תפריט שיאפשר ירידה הדרגתית במשקל .
כל ההמלצות הן במסגרת יעוץ דיאטטי אישי

מזונות שניתן לצרוך

מזונות שאפשרך לצרוך בכמויות מבוקרות

מזונות שיש להימנע מהם

 

יש לצרוך בכמות כוללת של עד 150 גר' (לפני בישול) ליום.
חלקי בקר:
 18 - 11 ,4,5,6,8,
הודו: חזה+חלקים (להקפיד להסיר את חלקי השומן הנראים לעין)
עוף: כל החלקים למעט כנפיים (ללא עור)
פסטרמה: הודו, בקר וצוואר בקר.

איברים פנימיים (כבד, קורקבנים, כליות, טחול, לשון, לבבות, מוח, ריאות),
מעורב ירושלמי, כבש, בשר טחון קנוי ומוצריו, נקניקיות (כולל עוף), נקניקים, ברווז, חזה אווז מעושן, זנב שור, מח עצם.
חלקי בקר
: 1,2,3,7,9 (חזה, צלעות, ירך הצלע, שפונדרה) כנפי עוף/הודו

חלבון ביצה (לבן)

ביצה שלמה – עד פעמיים בשבוע (בנוסף לשימוש בבישול)

 
 

דגים: אפשר לצרוך בכמות של 150 גר' (לפני בישול) ליום במקום בשר
צדפות –עד 100 גר'/יום

קויאר, פירות ים (קלמרי שרימפס, סרטנים)

גבינות % ½ 
מוצרי חלב ניגרים 1%, % ½ חלב 1% 

גבינות קשות עד 25 גר' (פרוסה) ליום,
גבינות רכות עד 5% שומן
אם צורכים עד כוס חלב ליום ניתן להשתמש בחלב 3%

שמנת מתוקה
שמנת חמוצה
גבינות רכות שמנות (מעל 5%)

 

VICOL ממרח
(4 כפיות=מנה), 
אבוקדו (1/4=מנה), 
זיתים (8 יח'=מנה), 
טחינה (כף=מנה), 
אגוזי אילסר (7 יח'=מנה), 
פקאן (6 חצאים=מנה), 
בוטנים(8 יח'=מנה), 
שמן זית/קנולה (כפית=מנה), 
מס' המנות לפי המלצת הדיאטנית

מרגרינה ומוצריה המכילים שומן טרנס: בצק עלים (בורקס,קרואסון), ג'חנון, מלאווח, בצק פריך ותוצריו.




קטניות: אפונה, עדשים, חומוס גרגירים, שעועית יבשה מכל צבע, פול, סויה-פולים.
ירקות מכל סוג (במיוחד בעלי צבע כתום, ירוק, אדום, צהוב), חציל ,במיה.
דגנים ומוצריהם, תפו"א
בתחום הקלורי המותר

 

מאכלים בטיגון עמוק.