ניקל הינו יסוד חיוני בתזונת האדם בכמויות זעירות. נמצא באופן טבעי באוויר, מים וקרקע. משמש בין היתר להכנת פלדת אל חלד ממנה מייצרים סירים, מחבתות, סכו"ם וכלי מטבח.
דרכי החשיפה העיקריות לרוב האוכלוסיה הן באמצעות אכילת מזון, המכיל באופן טבעי רמות גבוהות יותר של ניקל מהנדרש, שתיית מים, חשיפה דרך העור בעת מגע (ענידת תכשיטים, כלי עבודה) וחשיפה נשימתית באמצעות עישון סיגריות וטבק.
התגובה האלרגית לניקל הנפוצה ביותר הינה פריחה/דלקת עורית.
ניתן לשפר את מצב דלקת העור על ידי דיאטה דלת ניקל.
למרות שלא ניתן למנוע לגמרי צריכה של ניקל מהמזונות, אפשר להפחית את צריכתו בתפריט באופן משמעותי ע"י הימנעות ממזונות העשירים בניקל ובכך להקל על סימפטומי האלרגיה.
על מנת לבחון את תועלת הדיאטה מומלץ לעקוב אחרי ההמלצות למשך 1-2 חודשים, אם ישנן תוצאות טובות, ניתן להוסיף בהדרגה כמויות קטנות ממזונות העשירים בניקל ולשים לב להשפעה.
מזונות מהם רצוי להימנע:
מזונות עם כמות ניקל גבוהה |
המזון |
דג הרינג, דג סול, דג טונה, לובסטר, צדפות, שבלולים |
דגים ופירות ים |
הימנעות מכל מזון מקופסאות שימורים כולל משקאות (פחיות) |
מזונות מקופסאות שימורים |
כרוב עלים, כרובית, ברוקולי, חסה, תרד, נבטי אלפאלפה, ארטישוק, אספרגוס, גזר, פטריות, כרישה, בצל, שום, עגבניות |
ירקות |
תאנים (טריות ומיובשות), אגס, שזיפים, אפרסק, אננס, תות, פטל, דומדמניות שחורות, צימוקים |
פירות ופירות יבשים |
שעועית (על כל סוגיה טריה ו/או מיובשת), עדשים, אפונה, חומוס, בוטנים, סויה ומוצריה (פולי סויה, קמח סויה). |
קטניות |
סובין, כוסמת, דוחן, אורז מלא, חיטה מלאה, שיפון, שיבולת שועל |
דגנים |
כל סוגי האגוזים (כמו אגוזי לוז, אגוזי מלך), שקדים, שומשום, גרעיני חמניה, פיצוחים.
מרגרינה, אבוקדו |
שומנים |
משקאות המכילים קקאו (שוקו), קוקה קולה, תה, בירה ויין.
*יש להמנע משתיית כל סוגי המשקאות בפחיות. |
משקאות |
אבקת אפיה (הרבה), אבקת קקאו, שוקולד, מרציפן, ליקריץ, שמרים,
תפוח אדמה.
תוספים (כמו ויטמינים) המכילים ניקל, |
שונות |
- בשתיית מי ברז: מומלץ להזרים תחילה את המים מעט ולאחר מכן לשתות ולהשתמש בבישול.
- מומלץ להמנע משימוש בכלי בישול ואוכל העשויים מפלדת אל חלד (stainless steel).