סטומה – הנחיות תזונתיות

סטומה – הנחיות תזונתיות

מטרת דף ההדרכה לספק מענה לשאלות העשויות להופיע בנושא הדיאטה בהתמודדות עם סטומה
רוב האנשים חוזרים לדיאטה רגילה זמן קצר לאחר הניתוח. השינויים שיש לסגל הינם בעיקר שינויים התנהגותיים וחשוב לזכור כי אי סבילות למזונות עשויה להשתנות בין אדם לאדם. 

הנחיות כלליות : 

  • חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות; לפחות 3 ארוחות ביום 
  • לעיסת מזון – יש להקפיד על לעיסה טובה של המזון בעיקר מזונות עתירי סיבים. הנחייה זו חשובה בעיקר עם אילאוסטומי.
  • מזונות חדשים לאחר הניתוח : יש לנסות מזונות חדשים בהדרגה, בצורה זו ניתן ללמוד באופן אישי בצורת ניסוי וטעייה אילו מזונות מעלים הופעת גזים, ריחות או עצירות. במידה וניסיון של מזון חדש לאחר הניתוח גורר אי נוחות יש להימנע ממזון זה לתקופה של מספר שבועות אך בהמשך לנסות בשנית. 
  • מומלץ לשמור על משקל גוף תקין . יש להימנע משינויים קיצוניים במשקל בעיקר עלייה 
  • שתייה : חשוב להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים לפחות 8-10 כוסות ביום. נוכחות סטומה גורמת לאיבוד נוזלים גבוהה מהנורמה ולכן חשוב להקפיד על שתייה מספקת (הנחייה זו חשובה בעיקר עם אילאוסטומי).

חשוב לזכור : ההתמודדות עם המצב החדש משתנה בין אדם לאדם. וחשוב ללמוד מהניסיון האישי מאילו מזונות יש להימנע ואילו ניתן לצרוך בחופשיות . 

מניעת חסימות :
חשש מחסימה של הסטומה קיים בעיקר עם אילאוסטומי . קיימים מספר מזונות שאכילתם בכמויות גדולות או אי לעיסה מספקת עשויים לגרום לחסימה של פתח היציאה של הסטומה .אין צורך להימנע מאכילתם באופן מוחלט למעט במקרים של בעיות עם שיניים ולעיסה. בעת אכילת המזונות מהרשימה המצורפת יש להשתמש במשנה זהירות. 

מומלץ לצרוך בצורה מתונה בתפריט היומי:

פופקורן/תירס   גרעינים/ אגוזים
סלרי   אפונה
קוקוס   ירקות לא מקולפים
אננס   פטריות
סלט כרוב   סלט ירוק
פירות יבשים   קרם התפוז (החלק הלבן)


הפחתת ריחות : 
למי שסובל מריחות ניתן לבצע מספר שינויים בדיאטה ולהימנע ממספר מזונות הידועים כמעלים ריחות אצל אנשים רבים:

אלכוהול   בצל
כרובית   ברוקולי
אספרגוס   כרוב
שעועית   חומוס
אין להימנע מהמזונות הנ"ל באופן אוטומטי. במידה ולאחר אכילתם מרגישים אי נוחות יש להימנע לתקופה של מספר שבועות ובהמשך לנסות מנה קטנה.
 
גזים :
גזים נוצרים כחלק מהפעילות הטבעית והתקינה של מערכת העיכול . ריבוי גזים עשוי לגרום לאי נוחות אישית וניתן לנסות לשפר זאת ע"י דיאטה ושינוי הרגלי אכילה.
  • יש להימנע מבליעת אוויר באוכל: לאכול לאט, להימנע מדיבור בזמן האוכל, להימנע מלעיסת מסטיקים, להימנע משתייה עם קש או משקאות מוגזים.
  • חשוב להקפיד על ארוחות מסודרות.

מזונות הידועים כמזונות יוצרי גזים :

שעועית   אספרגוס
ברוקולי   אפונה
 כרוב   חומוס
כרובית   בירה
בצל   משקאות מוגזים
 
עצירות : 
עצירות מוגדרת כנפח צואה קטן, יבש או שניכר קושי במעבר. עצירות היא אינה חסימה. לשיפור היציאות מומלץ :
  • להקפיד על שתייה לפחות 8-10 כוסות ביום
  • להקפיד על מזון עתיר סיבים, לדוגמא: דגני בוקר, ירקות (טריים/מבושלים), לחם מקמח מלא, קטניות וכו'. בעת אכילת מזונות עתירי סיבים חשוב לזכור להקפיד על לעיסה טובה של המזון.
  • פעילות גופנית – עשויה לסייע לפעילות סדירה של מע' העיכול גם אם מדובר על פעילות גופנית מתונה כהליכה למשל.
 
שלשול : 
היציאות בסטומה נקבעות בעיקר לפי מיקום הסטומה במערכת העיכול; ככל שהסטומה ממוקמת גבוהה יותר במערכת העיכול בד"כ ההפרשות יהיו נוזליות יותר. משמעות ריבוי ההפרשות הינה איבוד נוזלים ומלחים מהגוף מה שבמידה ולא מבוקר עלול להוביל להתייבשות. ניתן להפחית כמות הפרשות ע"י תזונה מתאימה ולעיתים קיים צורך בעזרה של טיפול תרופתי.

* חשוב לשים לב בעיקר לאנשים עם אילאוסטומי 

הנחיות תזונתיות לטיפול במצבי שלשול:
  • חשוב להקפיד על ארוחות קטנות פזורות על פני היום, ארוחת לילה מומלצת עד שעתיים לפני השינה 
  • חשוב להקפיד על לעיסה טובה של המזון 
  • חשוב להקפיד על שתייה מספקת. המדד לשתייה מספקת הינו צבע השתן שאמור להיות צלול 
  • מומלץ להפחית סיבים בתפריט : להעדיף אכילת ירקות ופירות מקולפים ואף מבושלים , להפחית מזונות המכילים קמח מלא, וקטניות ודגני בוקר מועשרים בסיבים. 
  • מוצרי חלב - יש להעדיף מוצרי חלב דלי לקטוז כגון :חלב דל לקטוז, יוגורט , גבינה לבנה , קוטג', מוצרי סויה .
  • מומלץ להפחית שומן בתפריט 
  • מזונות שעשויים להקל במצבי שלשול: רסק תפוחים, בננה , אורז , אטריות
 
הערות כלליות : 
ההנחיות הנ"ל הינן הנחיות כלליות במידה והינך סובל ממחלות נלוות או נתקלת בקושי בהתמודדות עם התפריט היומי עם הסטומה יש לקבל ייעוץ פרטני לפי הצורך ע"י דיאטנית.