הנחיות תזונתיות לאחר כריתה שלמה של מעי גס

הנחיות תזונתיות לאחר כריתה שלמה של מעי גס

הימים הראשונים לאחר הניתוח מלווים בצום עד חזרה של מערכת העיכול לפעילות (מתבטא במעבר גזים או/ו יציאות) . בהמשך לפי הוראות רופא תקודם/י בהדרגה לתזונה לפי השלבים הבאים .

שלב ראשון : שתייה בלגימות
שלב שני : שתייה חופשית
שלב שלישי: כלכלה רכה (3-7 ימים) – בבית חולים
שלב רביעי : בהדרגה לתזונה רגילה לפי יכולת אישית – בבית

תפקיד המעי הגס :
1. לספוג את המים והמינרלים חזרה לגוף.
2. לפנות את הפסולת שנותרה לאחר תהליך העיכול

בשלבים הראשונים לאחר הניתוח עד הסתגלות מערכת העיכול למצב החדש עשויה להיות פגיעה בתפקוד שבאה לידי ביטוי ביציאות תכופות רכות עד מימיות, תסמינים אלה עלולים לגרום אי נוחות וסיכון להתייבשות עקב איבוד מוגבר של נוזלים ומלחים .

מטרת השינויים התזונתיים :
להפחית את תדירות היציאות וכתוצאה מכך להקטין את איבוד הנוזלים והמלחים מהגוף וסכנת ההתייבשות, ע"י כך גם להפחית את אי נוחות הנלוות. לרוב המגבלות הן זמניות והן תלויות בתדירות ומרקם היציאות. במידה ותדירות ומרקם היציאות תקינים ניתן לחזור לתזונה רגילה!

  • רוב המטופלים חוזרים לתזונה רגילה בטווח של שבועיים עד שלושה לאחר הניתוח .

הנחיות להתמודדות עם מצבי שלשול לאחר הניתוח :
סוג הדיאטה המומלץ : הדיאטה המומלצת לאחר ניתוחים אלו היא ודלת סיבים , דלת לקטוז (אינדיוידואלי), ודלת שומן
1. יש להקפיד על שתייה מרובה, כ- 10-12 כוסות מים ביום לפחות .
2. רצוי לאכול ארוחות קטנות פזורות על פני היום 5-6 ארוחות קטנות .
3. יש להקפיד על קילוף פירות וירקות לפני אכילתם.
4. מומלץ להימנע ממוצרים מדגנים מלאים או שמכילים תוספת סובין או מקטניות.
5. יש להגביל את כמות השומן בדיאטה.
6. יש להוסיף מוצרי חלב בהדרגה לתפריט .
7. מזונות התורמים להסמכת היציאות אשר מומלץ לשלב בתפריט: רסק תפוחים , בננה , אורז , תפוח אדמה

ניתן להיעזר בטבלה המצורפת להתאמה וגיוון התפריט היומי

 

מזונות מותרים

מזונות שיש להימנע מהם
שבועיים שלושה ראשונים לאחר הניתוח

משקאות

מים, תה, קפה,מרקים מסוננים ללא שומן,מיצי פרות מסוננים (במיוחד מיץ תפוחים), משקאות מרוכזים ממותקים בסוכר, חלב סויה, חלב אורז

משקאות מוגזים

לחם

לחם לבן או חלה לא טריים, צנימים, עוגות, עוגיות, קרקרים מקמח לבן ללא סובין, עוגת תופים, עוגת שמרים

לחם חי (מחיטה מלאה), לחם שיפון, דברי מאפה המכילים סובין

עמילנים

קורנפלור, סולת,אורז לבן, אטריות, מקרוני, תפוחי אדמה.

אורז מלא, תירס, קוואקר

בשר

בשר כחוש, עוף והודו כחוש ללא עור, דגים כחושים, פסטרמה הודו

בשר כבש, מיני בשר שמנים, נקניקים ונקניקיות

גבינות ומוצרי חלב

גבינה לבנה רזה, גבינת קוטג' רזה, יוגורט ביו, חלב דל לקטוז לבן

גבינות שמנות, גבינות קשו וצהובות, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה

פירות

פירות מקולפים, פירות מבושלים.
עדיף: בננה, תפוח עץ מקולף, רסק תפוחי עץ, ליפתן תפוחי עץ

פירות טריים עם קליפה, שזיפים, פירות יבשים, אפרסמון

ירקות

מקולפים ומבושלים (במיוחד קישואים, גזר, דלעת)

קטניות, כרוב, כרובית, צנון, לפת, סלרי

שמנים

 

שמן, מרגרינה, חמאה,מיונית, אבוקדו, אגוזים וגרעינים למיניהם, חלבה, טחינה

 

מצורף תפריט לדוגמה עם השחרור הביתה:

ארוחת בוקר:
דייסה על 1/2 כוס מים+ 1/2 כוס חלב + 1 כפית סוכר
לחם לבן - פרוסה 1
גבינה 5% - 50 גר'

ארוחת 10:00:
פרי מקולף / יוגורט

ארוחת צהריים:
מרק צח + אטריות או אורז
מנת בשר* + מנת תפוחי אדמה / אורז או עמילן אחר
מנת ירקות מבושלים או מאודים

ארוחת ביניים 16:00:
חתיכת עוגה בחושה

ארוחת ערב:
2 פרוסות לחם לבן
גבינה עד 5%
ביצה
טונה במיץ טבעי - 50 גר'
ירק מקולף

ארוחת לילה:
לחם לבן - 1 פרוסה עם גבינה לבנה או ריבה.

  • מומלץ מעקב 12B בקהילה