הנחיות תזונתיות לאחר ניתוח כריתת קיבה (גסטרקטומי)
הנחיות תזונתיות לאחר ניתוח כריתת קיבה (גסטרקטומי)
לאחר הניתוח מומלצת התקדמות הדרגתית במרקם המזון:
שתיה חופשית > כלכלה נוזלית (דל סוכר): לבן/יוגורט/גבינה/בלנדר בשרי (למשך 3-7 ימים לערך) > כלכלה רכה: קציצה/ירק מבושל/רסק פרי/פירה (למשך 3-7 ימים לערך) > כלכלה רגילה
הנחיות תזונתיות מהניתוח והלאה –
לאחר ניתוחי קיבה עלולים להיות שינויים בנפח הקיבה ובהתרוקנות הקיבה, כדי למנוע התרוקנות קיבה מהירה ומעבר מזון מהיר למעי הדק מומלצים מספר שינויים התנהגותיים / כדי לסייע להתמודדות מיטבית לאחר הניתוח מומלץ להשמע להנחיות הבאות :
1.הימנע משתייה ואכילה בו זמנית ! שתיה רבע שעה לפני האכילה או חצי שעה אחרי האכילה.
2.הקפד על ארוחות קטנות, מפוזרות על פני היום ( כל 3 שעות לערך).
3.הקפד לאכול לאט ובנחת וללעוס היטב את המזון
4.המנע מאכילת מזון מתובל מידי ( חמוץ/מלוח/חריף/מתוק מאוד)
5.אכול מזון בטמפרטורת החדר (המנע ממזון חם או קר מידי)
6.המנע מאכילת הפירות והירקות הבאים הידועים כעלולים ליצור חסימה (פיטוביזוארים): אפרסמון, גבעולי סלרי, גבעולי פטרוזיליה וכוסברה, גרעיני סברס/רימון/גואיבה/פסיפלורה, ציפת פרי הדר (הקליפה הפנימית), מצות. רצוי להגביל את צריכת האבטיח והמנגו.
הנחיות תזונתיות שבועיים שלושה ראשונים לאחר הניתוח –
1.שתיית חלב ניגר (חלב נוזלי) עלולה לגרום לשלשולים עקב אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) לפיכך מומלץ לצרוך בהגבלה ולהגדיל את הצריכה בהדרגה. מומלץ לצרוך מוצרי חלב כגון גבינות 5% שומן, לבן/גיל/ יוגורט ביו, המספקים חלבון החשוב להחלמה לאחר ניתוח.
2.המנע מצריכת סוכרים פשוטים (דבש/ריבה וכיו"ב) במיוחד כשמדובר במזון במרקם נוזלי כמו דייסה ממותקת או שתיה כמו מיץ פירות. מזון עתיר סוכר עלול לגרום להתרוקנות מזון מהירה וכתוצאה לשלשולים.
3.המנע מאכילת ירק או פרי טרי, ניתן לאכול פרי/ירק מבושל או/ו קלוף כגון בננה, רסק תפ"ע טרי, גזר/קישוא/דלעת מבושל.
4.המנע מצריכת מזונות "קשים לעיכול" כגון קטניות (אפונה/עדשים/שעועית/פול/חומוס), ירקות מצליבים (כרוב/ית, צנון/ית, קולורבי, ברוקלי, לפת), אגוזים/גרעינים.
5.בתקופה זו מומלץ לבשל במים או לאדות, רצוי להמנע מטיגון המזון.
בעקבות הניתוח עלולים להתפתח חסרים תזונתיים כגון ברזל, ויטמין B12, חומצה פולית, על מנת לשמור על סטטוס תזונתי תקין (משקל יציב, בדיקות דם תקינות, תאבון שמור) מומלץ להמשיך מעקב תזונתי בקהילה .
החלמה מהירה
צוות דיאטניות מחלקה כירורגית
תפריט במרקם רך לדוגמא:
ארוחת בוקר :
1 פרוסת לחם קלוי (טוסט)
ביצה / טונה + כפית מיונז קל או 2 כפות גבינה לבנה 5%
1/2 ירק
או יוגורט + 1/2 כוס קורנפלקס
או דייסת סולת ע"ב חצי חלב חצי מים
ביניים:
יוגורט עד 1.5%
רסק תפ"ע או בננה
צהריים :
1-2 קציצות דג/ עוף/ הודו/ בקר רזה לא מטוגן
2 כפות פירה / אורז / אטריות ...
2 כפות ירק מבושל / טרי
ביניים :
פרי / יוגורט עד 1.5%/ פרוסת לחם קלוי + ממרח
ערב :
2-3 קרקר או 1 פרוסת לחם קלוי או 3 כפות מחית תפ"א
2 כפות גבינה עד 5%/ פרוסת גבינה צהובה
מנת ירק טרי