הנחיות תזונתיות לאחר מיוטומי

הנחיות תזונתיות לאחר מיוטומי

בעקבות הניתוח שעברת חלו בגופך מספר שינויים , שישפיעו על הרגלי האכילה שלך (למשל: אופן האכילה וכמויות מזון שונות בארוחה).
המטרה היא לעבור, באופן הדרגתי, מצריכת מזונות שנוסו בהצלחה בזמן האשפוז בבית החולים, לתפריט ביתי הכולל מזונות חדשים וכן התקדמות ממרקם מזון נוזלי-רך למרקם רגיל. בראש ובראשונה יש להיות קשוב לסימני הגוף ובהתאם לכך להתקדם ולנסות מזונות חדשים.

  • בשלב הראשון עלייך להקפיד על כלכלה נוזלית למשך שבועיים, כעבור שבועיים, לאחר ביקורת רופא ודיאטנית, תתבצע הערכה והחלטה על התקדמות במרקם הכלכלה!

הנחיות כלליות:
1.יש לאכול כ- 6 ארוחות ביום (3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים).
2.אכילה ושתיה תמיד בישיבה. יש להישאר בתנוחה זקופה כחצי שעה לאחר האכילה. יש להקפיד על לעיסה טובה של המזון ועל קצב אכילה איטי.
3.אין לשכב או להתכופף קדימה מיד בתום הארוחה.
4.את הארוחה האחרונה מומלץ לאכול כשעתיים לפני השינה.
5.יש להימנע מצריכת מזונות או שתיה חריפים/מתובלים או חמים/קרים מאוד.
6.רצוי להמתין כ10-15 דקות בין הארוחה לשתייה.

הנחיות לשבועיים הקרובים:
כלכלה נוזלית:

מותרת שתיה צלולה בלבד (מים, תה, ג'לי, מיץ ללא סוכר וללא חתיכות פרי, מרק צח)
ניתן להוסיף בהדרגה מזונות נוזליים (חלב, גבינה לבנה, רוויון, גיל, לבן, יוגורט טבעי, דייסה, מרק טחון היטב, יוגורט, לבן, רסק פרי דליל, גלידה או מעדני חלב, קפה).
מוצרי חלב- עד 5% שומן. יוגורטים/מעדנים-ללא חתיכות פרי .
בתקופה זו ניתן להעזר במידת הצורך בתכשיר מזון רפואי (כדוגמת "אינשור פלוס")- 3 ליום.

  • מולטי ויטמין : ניתן להתחיל עם מולטיויטמין לילדים (כדור למציצה) (2/ליום).

(ראה מרשם מצורף).
כחודש לאחר הניתוח ניתן לעבור לכדור של מבוגרים.(1/ליום).

לאחר קבלת אישור רופא ודיאטנית להתקדם בכלכלה, ניתן לעבור לתזונה רכה .

מדד לתזונה רכה- מזון שניתן למעוך במזלג!
פריטי מזון :
פירה רך , אטריות מבושלות היטב ,
ירקות מבושלים רכים (כגון דלעת/קישוא/גזר) היטב, ללא קליפה ,יש למעוך במזלג
פירות רכים כדוגמת בננה מעוכה , רסק תפוח-עץ
אבוקדו
טחינה
טונה במים + מיונז קל

  • בהדרגה להוסיף מנת בשר רך:

בשלב הראשון מומלץ לטחון בבלנדר את המנה הבשרית.
בהמשך ובהדרגה לעבור לקציצה מבושלת היטב עם הרוטב.
דג /עוף/הודו/בקר- להקפיד על לעיסה טובה .

  • בהדרגה להוסיף ביצה ( מקושקשת או קשה. למעוך ולערבב עם גבינה )

חזרה לכלכלה רגילה (לאחר חודש מתחילת האכילה):

תפריט רגיל לדוגמא- לאחר קבלת אישור רופא ודיאטנית:

ארוחת בוקר:
1-2 פרוסות לחם
ביצה רכה
כף גדושה גבינה לבנה/קוטג' 5%-9%
ירקות מקולפים (עגבניה/מלפפון)
ריבה/חמאה

ארוחת צהריים:
צלחת מרק (200 מ"ל)
100 גר' בשר מבושל/אפוי (הודו/עוף/דג)
4 כפות תוספת מבושלת
(פתיתים/אטריות/פירה/אורז)
2 כפות ירק מבושל (דלעת/קישוא/גזר)

ארוחת ערב:
1-2 פרוסות לחם או חצי פיתה
פרוסת גבינה צהובה/כף טונה
ירק מקולף (עגבניה/מלפפון)
חמאה/כפית טונה/4 זיתים/1כפית אבוקדו

ארוחת ביניים:
פרי מקולף (תפוח, בננה, אגס, אפרסק)
או פורסת עוגה אפויה רכה
או מעדן חלב

ארוחת ביניים:
מעדן חלב
פרי מקולף

ארוחת לילה:
2 קרקרים+2 כפוית גבינה או חומוס

החלמה מהירה!