דיאטה דלת שארית עשויה להיות מומלצת לחולים במצבים שונים כגון :
דיברטיקוליטיס, קוליטיס ( ulcerative colitis), קרוהן, דלקת במעי הגס, במצבים של הצרות במעי לפני או אחרי ניתוח, לאחר טיפולי הקרנות, כהכנה לבדיקה / ניתוח
מטרת הדיאטה: להפחית את תדירות ונפח הצואה
הנחיות כלליות:
מזונות מהם מומלץ להימנע בדיאטה |
מזונות מותרים בדיאטה באופן חופשי |
מוצרי קמח מלא כגון לחם ופסטה, לחם תירס |
לחם לבן, אורז לבן, פסטה רגילה |
ירקות טריים/ מבושלים |
ביסקוויטים (כדוגמת פתי בר) |
פירות טריים/ מבושלים/ מיובשים |
בשר רך, טחון ומבושל היטב, דגים, ביצים ועוף, פסטראמה |
בשר קשה ללעיסה |
מוצרי חלב עד 5%– מוגבל עד 2 מנות ביום (לדוגמא: 1 יוגורט, 3 כפות גבינת קוטג') |
חמאת בוטנים |
מוצרי חלב על בסיס סויה או חלב דל לקטוז |
פופקורן, גרעינים, זרעים, אגוזים |
ריבה (ללא חתיכות פרי) |
מזון/ מקשה המכיל קופאין |
דבש |
|
חמאה, מיונז, שמן, מרגרינה (במידה) |
|
מיץ צלול, מסונן (כולל מיץ עגבניות) |
תפריט לדוגמא:
א. בוקר |
א. צהריים |
א. ערב |
על בסיס חלב דל לקטוז / מים מיץ עגבניות מסונן 1-2 פרוסות לחם לבן כפית דבש / ריבה ללא חתיכות פרי 1 ביצה / טונה במים |
מרק צח + אטריות מנת דג או עוף (חזה או שוק) מבושל כוס אורז או פסטה (לאחר בישול) כוס מיץ מסונן/ צלול |
מיץ עגבניות מסונן 1-2 פרוסות לחם לבן 3 כפות גבינה / קוטג' או 1 יוגורט ללא חתיכות פרי כפית דבש / ריבה 1 ביצה / טונה במים |
ארוחת ביניים - ביסקויטים/ פרוסה עם ממרח (ריבה, דבש) / יוגורט |
תפריט דל שארית הינו תפריט הניתן במצבים בריאותיים מסוימים לתקופה זמנית בלבד. התפריט הינו תפריט דל בסיבים, מוצרי חלב ושומן ולכן אינו עונה על הצרכים התזונתיים ואינו מומלץ לתקופה ממושכת. במידה ויש צורך להמשיך בתפריט זה לתקופה ארוכה מ- 7-10 ימים יש להתייעץ עם דיאטנית.