בדיקות וטיפולים
המטולוגיה והשתלות מח עצם

רקע

טיפול תאי הינו טיפול המבוסס על שימוש בתאי מערכת החיסון בכדי להילחם כנגד תאי סרטן. בשנים האחרונות, חלה התקדמות מרובה בתחום הטיפול התאי בזכות טיפול חדש ופורץ דרך הנקרא CAR-T. תאי מערכת החיסון של המטופל הסובל ממחלת סרטן אינם מסוגלים לזהות את תאי הגידול ולהרוג אותם. כיום, בעזרת הנדסה גנטית אנו יודעים "ללמד" את תאי מערכת החיסון (במקרה זה תאי T) לזהות את תאי הגידול ולהילחם כנגדם. ההכנה לטיפול, הטיפול עצמו והמעקב אחרי תופעות הלוואי של טיפול ב-CAR-T נעשה במערך ההמטולוגי.

למי מיועד טיפול בתאי CAR-T?

טיפול בתאי CAR-T מאושר היום במסגרת סל הבריאות עבור מטופלים הבאים:

  1. לימפומה של תאי B גדולים (ראשונית או לאחר טרנספורמציה מלימפומה אינדולנטית), לימפומה מדיאסטינלית ( PMBCL) או לימפומה של תאי המעטפת (MCL) ללא תגובה ל-2 סוגי טיפול. כמו כן, לימפומה של תאי B גדולים במחלה שחוזרת תוך 12 חודשים מסיום טיפול בכימואימונותראפיה או עמידה לטיפול זה הניתן בקו ראשון. 
  2. לימפומה פוליקולרית חוזרת או עמידה לאחר 3 סוגי טיפול. 
  3. לוקמיה של תאי B עמידה לטיפול ראשוני או בחזרה ראשונה של המחלה בתוך 12 חודשים. כמו כן מטופלים עם הישנות מחלתם לאחר השתלת תאי גזע אלוגנאית או במטופלים שאינם מתאימים להשתלה.
    טיפול ב-CAR-T יעיל גם בעבור מטופלים עם מיאלומה נפוצה וניתנים בארץ במסגרת מחקר בשלב זה.

לפני הטיפול

איסוף תאי T של המטופל- יחידת אפרזיס- התהליך מתחיל בהפרדת תאי T של המטופל ע"י שיטה הנקראת 'אפרזיס'. בטכניקה זו, המטופל מחובר לשני עירויים או עירוי מרכזי אשר מזרים את דמו של המטופל למכונה המפרידה ואוספת את תאי ה-T.  התהליך נמשך כשלוש או ארבע שעות, שלאחריהם המטופל משוחרר לביתו ויכול להמשיך כרגיל. למעט אולי ההחדרה של העירוי, התהליך לא כואב כלל ולא מסכן את המטופל. תאי ה-T שנאספו נשלחים לחו"ל לצורך ייצור תאי CAR-T.

מהלך הטיפול

מתן תאי CAR-T- מחלקת השתלות מח עצם-  לאחר השלמת תהליך יצירת תאי ה- CAR-T, התאים יישלחו בחזרה לרמב"ם והמטופל יוזמן לאשפוז במחלקת השתלות מח עצם למשך כ-3 שבועות. במסגרת האשפוז המטופל יקבל טיפול כימותראפי למשך שלושה ימים ולאחר מכן תאי ה-CAR-T יינתנו למטופל ע"י הזרקה תוך ורידית. לאחר עירוי ה-CAR-T המטופל נשאר בהשגחה צמודה במחלקת השתלות מח עצם על מנת לזהות תופעות לוואי אשר עלולות להופיע.

אחרי הטיפול

לאחר טיפול ב-CAR-T- מרפאה המטולוגית- לאחר שחרור המטופל ממחלקת השתלות מח עצם, המטופל משלים מעקב במרפאות ההמטולוגיות. בתקופה זו נעשה מעקב אחר בדיקות דם ותגובה לטיפול ע"י בדיקת PET-CT.
לאורך כל התהליך של איסוף תאי T, אשפוז למתן CAR-T ובחודש הראשון לאחר השחרור, המטופל נמצא בקשר הדוק וליווי צמוד של רופאת CAR-T ומתאמת CAR-T.

תופעות לוואי וסיכונים

תופעות הלוואי נחלקות לתופעות לוואי המופיעות בסמוך לטיפול (שבועיים ראשונים) ותופעות לוואי המאוחרות (חודשים הראשונים).
תופעות לוואי מיידיות: תופעות לוואי שכיחות הינן תסמונת שחרור ציטוקינים (תגובה דלקתית מוגברת) ותסמונת נוירולוגית. תופעות אלו מגיבות היטב לטיפול תומך ולרוב חולפות באופן מלא. כמו כן עשויה להיות ירידה במערכת החיסונית של המטופל וחשיפה לזיהומים.
תופעות לוואי מאוחרות: עשויה להיות פגיעה (לרוב חולפת) במח העצם אשר כולה להוביל לעירויי דם וטסיות חוזרים. כמו כן ירידה במערכת החיסונים וזיהומים חוזרים.

מחקרים בהווה ובעתיד

על מנת לקדם את הטיפול התאי הקמנו מעבדת אימונותראפיה תאית אשר נועדה להנדס טיפולים תאיים חדשניים אשר ישפרו תגובה לטיפול ויפחיתו את תופעות הלוואי. מחקרים אלו מבוצעים בשיתוף פעולה עם מספר מרכזים מובילים בחו"ל ומיועדים לתת מענה למטופלים המטולוגים ולמטופלים עם גידולים סולידיים כאחד.

למידע נוסף על טיפול בתאי CAR-T