נכתב ע"י ד"ר ירון סאיט, רופא בכיר, מחלקת כירורגית חזה, הקריה הרפואית רמב"ם
רקע
סרטן הריאה מהווה את הגידול הממאיר השכיח ביותר בעולם, וסיבת המוות הנפוצה ביותר בקרב מטופלים אונקולוגיים. סרטן הריאות נפוץ יותר בגברים מנשים (פי 2), ו-85-90% מהמקרים קשורים בעישון, ורק כ-10-15% מסרטני הריאות מופיעים במטופלים שלא עשנו מעולם. בישראל בשנת 2020 אובחנו 2,555 מקרים חדשים של סרטן הריאה בישראל, מהם 1,596 (62.5%) בגברים ו-959 (37.5%) בנשים1.
גורמי סיכון
כמות הסיגריות שמטופל צורך מוערכת בשנות חפיסה. שנת חפיסה מוגדרת כעישון של חפיסה אחת (20 סיגריות) בכל יום, וכמות זו מוכפלת במשך שנות העישון. כלומר מטופל שמעשן שתי קופסאות ביום (40 סיגריות מדי יום, במשך 30 שנים, מעשן 60 שנות חפיסה בסה"כ. אצל מעשן מעל 40 שנות חפיסה, הסיכון לפיתוח סרטן הריאה הוא גבוה פי 20 מהסיכון של אדם שאינו מעשן. במידה והאדם ייגמל, ויפסיק לעשן יש הפחתה של הסיכון לפיתוח סרטן. לאחר 15 שנים של גמילה מעישון, הסיכון לפתח סרטן ריאות יירד לפי 2 לעומת אדם שלא עישן מעולם.
גורמי סיכון נוספים: חשיפה לאסבסט וקרינה. יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה (אב, אב אח או אחות) שסבל מסרטן ריאות, אז הסיכון לבן המשפחה עולה. נכון להיום לא ידוע עם תסמונת גנטית שמעלה את הסיכון לכל המשפחה (כמו BRCA בסרטן השד).
סימפטומים
חלק מהחולים עם סרטן ריאות מתגלים במסגרת סקר או במקרה כאשר הם ללא תסמינים, וחלק מתגלים בעקבות סימפטומים שקשורים בסרטן הריאות. התסמינים השכיחים הם שיעול ממושך (מעל ל-8 שבועות), שיעול דמי (המופטיזיס), קוצר נשימה הולך ומחמיר, צרידות חדשה, כאבים בשלד: בבית החזה, הגב, הכתפיים ועוד, הפרעות נוירולוגיות, אובדן תיאבון וירידה במשקל.
סוגי סרטן ריאות
סרטן הריאות הוא גידול ממאיר, אשר עלול להתפשט לאזורים נוספים בגוף (גרורות). 80% מהגידולים בריאות הם מסוג של תאים שאינם קטנים (Non Small Cell Lung Cancer - NSCLC), 15% סרטן ריאות מתאים קטנים (Small Cell Lung Cancer - SCLC), ו-5% הנותרים בקטגוריות שונות. החלוקה בין הסוגים השונים חשובה מאד, מכיוון שהתכנית הטיפולית והפרוגנוזה שונות בתכלית בין סוגי הסרטן השונים.
תהליך אבחון
כאשר מטופל סובל מתסמינים שעשויים להיות בעקבות סרטן ריאות, יש להפנותו בהקדם לבדיקת CT חזה, אם אין הוריית נגד עדיף עם חומר ניגוד בוריד. המטופלים האתסמיניים מתגלים לרוב בעקבות ביצוע בדיקת CT חזה לסיבה אחרת (בעקבות חבלה, כאב בטן וכו'). אם בבדיקת ה-CT מתגלה גוש חשוד בריאות יש להמשיך את הבירור בדחיפות על ידי רופא מומחה בתחום האבחון של סרטן ריאות (כירורג חזה, רופא ריאות או אונקולוג סרטן ריאות). המשך הבירור יכול להשתנות ממקרה למקרה ותלוי בממצא שהודגם בסיטי, החלטת הרופאים המטפלים ורצון המטופל או המטופלת.
יש לקבוע את השלב של הגידול (1-4) ע"י אמצעי דימות: בדיקת PET-CT ו-MRI מוח ולעיתים באמצעים פולשניים כגון בדיקת EBUS. ברוב המקרים יש צורך באבחנה רקמתית (ביופסיה) טרם ההחלטה על הטיפול. בשלב 1 אם החשד לממאירות גבוה מאד, הרופא המנתח עשוי להמליץ שלא לבצע ביופסיה לפני ניתוח אם הביופסיה כרוכה בסיכון ותשובה שלילית (False Negative) לא תשנה את ההמלצה על ביצוע ניתוח. לעומת זאת, כאשר שלב המחלה מתקדם (2-4) ויש צורך בטיפולים יש צורך בביופסיה לפני מתן טיפול.
טיפול בסרטן ריאות מתאים שאינם תאים קטנים לפי שלב הגידול:
לאחר קביעת שלב הגידול וקבלת התשובה הרקמתית, יוחלט בדיון רב תחומי: כירורגי חזה ואונקולוגים המתמחים בסרטן ריאות על התכנית הטיפולית הנכונה לאותו מטופל.
בשלב I – גידול בקוטר עד 3-4 ס"מ, ללא התפשטות לאיזורים אחרים, הטיפול המומלץ הוא ניתוח לכריתת הגידול, ובמטופלים שבסיכון גבוה לניתוח טיפול בהקרנות במינון גבוה (SBRT).
בשלב II-III – גידול מעל 4 ס"מ או גידול שהתפשט לקשרי הלימפה בבית החזה, הטיפול מורכב יותר. ראשית יש להעריך הטיפול ניתן לכרות את הגידול בצורה מלאה או שלא ניתן לכרות את הגידול. שנית את הרקמה יש לשלוח בדחיפות לבירור מולקולרי אשר נותן לנו מידע על המאפיינים הספציפיים של הגידול עצמו. לאחר מכן בדיון רב תחומי נקבעת התוכנית הטיפולית אשר לרוב תכלול טיפול אונקולוגי במשולב עם ניתוח או קרינה.
בשלב IV – הגידול התפשט מחוץ לריאה ומחוץ לבית החזה. יש להפנות בדחיפות לבירור מולקולרי, ובעזרתו לתת את הטיפול המדויק והיעיל ביותר.
בשנים האחרונות התפתחו טיפולים אונקולוגיים חדשים (טיפולים ביולוגיים וטיפולים שמפעילים את מערכת החיסון כנגד הגידול). טיפולים אלו כלולים בסל הבריאות הישראלי משלב 2 ולכן חשוב מאד לקיים דיון רב תחומי בין הדיסיפלינות השונות על הטיפול במטופלים אלו.
הטיפול בסרטן ריאות ברמב"ם
הטיפול בסרטן ריאות ברמב"ם מנוהל עלידי מרכז רב תחומי המורכב מפולמונולוגים, אונקולוגים וכירורגים.
הצוות חרט על דיגלו מתן טיפול חדשני על פי פרוטוקולי הטיפול העדכניים ביותר בעולם יחד עם גישה המעמידה את המטופל ומשפחתו במרכז.
במרכז הרב תחומי מופעלת
מרפאה לאבחון מהיר, מרפאה רב תחומית בה מתקיימים דיונים מולטידיסציפלינריים המבטיחים שכל מטופל יקבל את הטיפול הטוב והמתאים ביותר עבורו.
1.סרטן הריאה בישראל, עדכון נתוני תחלואה ותמותה, ישראל 1996-2020