חודשי ההיריון הם תקופה קסומה, אך בלא מעט מקרים הקסם הזה מתרחש בעזרתם של תכנון מראש ואימוץ אורח חיים, השומר על בריאות האם והעובר. לתזונה בתקופה הזו יש השפעה עצומה על היריון בריא ותקין. בימים אלו מתקיימים ברמב"ם שני מחקרים העוסקים בנושא, ובוחנים את השלכות תזונת האם במהלך ההיריון על רעלת היריון ואת השפעת ניתוחי קיצור קיבה על ההתפתחות התקנית של העובר. נמצאת בתחילתו של היריון? בואי להשתתף במחקר.
אז מה הקשר בין תזונה נכונה לרעלת הריון?
רעלת הריון הינה מחלה תלוית שלייה וניתנת לאבחון החל מהשבוע ה-20 להריון. המחלה מתאפיינת ביתר לחץ דם, בצקות והופעת חלבון בשתן ובמקרים חמורים של רעלת יכולים גם להתפתח סיבוכים מסכני חיים הן לאם והן לעובר. הטיפול היחיד היום למחלה, הוא למעשה לידת העובר וסיום ההיריון.
רעלת הריון מתחילה להתפתח בטרימסטר הראשון להריון. התפתחות תקינה של השיליה הינה קריטית להזנת והתפתחות התינוק בקצב הרצוי, כאשר השיליה נבנית עד השבוע ה- 16 להריון והיא תלויה ברכיבי תזונה לבנייה תקינה שלה. מחקרים הוכיחו כי נשים שהתזונה שלהם בהריון הייתה חסרה בסידן, וויטמין D, אומגה 3 מגנזיום ועוד היו בסיכון מוגבר לפתח רעלת הריון.
כ-20% מהנשים המוגדרות בסיכון גבוה לפתח רעלת הריון, אכן יסבלו מהמחלה, זאת לעומת כלל האוכלוסייה ששם שכיחות הרעלת הינה 3-8%. על קבוצה זו נמנות נשים עם יתר לחץ דם טרום הריון, נשים עם סוכרת, נשים בהריון ראשון, הריון מרובה עוברים, נשים שעברו טיפולי פוריות ועוד. "ממחקרים שכבר נעשו בעולם, אנחנו יודעים שדווקא הנשים האלה יכולות להוריד את הסיכון לרעלת ביותר מ-50%, באמצעות שינוי הרגלי התזונה", מסביר פרופ' מ.קליני עידו שולט, מנהל שירות רפואת האם והעובר במערך הלידה ברמב"ם, "ישנה חשיבות גדולה לתזונה נכונה בזמן ההיריון, עם השלכות על תקינות ההיריון והתפתחות העובר".
מערך נשים ומיילדות והמחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, בשיתוף מכללת תל חי, מקיימים בימים אלו מחקר הבוחן את השפעת התזונה על מניעת רעלת הריון. נשים הנמצאות לפני שבוע 8 להריונן, מוזמנות ליצור קשר ולבדוק את התאמתן למחקר, דרך אתר רמב"ם, באמצעות הלינקים הבאים: http://bit.ly/25HaPI1 או http://lp.vp4.me/dtfj
ניתוח לקיצור קיבה. בריא לך, לאו דווקא לעובר.
כשליש מהנשים בגיל הפוריות מוגדרות כיום כסובלות מהשמנה (BMI > 30). לנשים רבות, הנמנות על הקבוצה הזו יש קושי בתהליך קליטת ההיריון ונמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים במהלך ההיריון והלידה. ניתוח בריאטרי משפר את פוריות האישה ומפחית סיבוכי היריון ולידה, וכך נשים בטווח גילאי הפוריות מהוות אחוז ניכר מבין אלו העוברות את הניתוח.
למרות יתרונותיו הרבים של ההליך, ידוע כי לאחר ניתוח לקיצור קיבה קיים סיכון לחסרים תזונתיים שונים. חסרים אלה עלולים להקשות על אספקת תזונה תקינה במהלך ההיריון, בו חלה עלייה בצרכים התזונתיים של האישה והינם בעלי השפעה שלילית על התפתחות העובר בטווח הקצר ומכך, גם על התפתחות מחלות שונות בחייו כבוגר.
"במחקרים שבחנו בעבר את ההיבטים של הרגלי אכילה ואיכות צריכת המזון אחרי הניתוח, החוקרים מצאו שקיים קושי בשימור הרגלים נכונים והתמדה, בקרב אוכלוסיית המנותחים בכלל ובאוכלוסיית הנשים ההרות לאחר ניתוח בריאטרי בפרט", מסבירה ד"ר גילה רוזן, מנהלת המחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם, "מצד שני, תקופת ההיריון נחשבת להזדמנות טובה ללמידה ושמירה על שינויים בסגנון החיים ובהרגלי התזונה. יש כאן הבנה שהתזונה יכולה להשפיע בטווח הארוך והקצר הן על האם ועל העובר, וזה מה שנותן לאימהות את המוטיבציה לבצע את השינוי".
בימים אלו מתקיים מחקר, לו שותפים מערך נשים ומיילדות ברמב"ם, המחלקה לתזונה קלינית בביה"ח ומכללת תל חי, במטרה לבחון את השפעת הליווי התזונתי הניתן באופן אישי לאימהות לעתיד, על שינוי הרגלי אכילה ואיכות צריכת מזון בנשים הרות לאחר ניתוח שרוול. נשים שעברו ניתוח שרוול, ונמצאות כעת בשלב תכנון ההיריון או בהיריון עד שבוע 15, מוזמנות ליצור קשר ולבדוק את התאמתן למחקר, דרך אתר רמב"ם, באמצעות הלינק הבא: http://bit.ly/22IWkBR