בלוג הריון ולידה

הגיע זמן לידה – כל הסימנים ללידה מתקרבת

את מבשלת כמויות שמספיקות לגדוד, כל שטות גורמת לך לסערת רגשות, את רצה כל היום לשירותים ואת לא יודעת אם הכאב המפלח הזה הוא ציר אמיתי או מדומה. קחי נשימה ארוכה, אנו כאן כדי לעשות לך סדר ברגעים הגדולים והמבלבלים של חייך. המרכז הרפואי רמב"ם מציג את הסימנים המבשרים על בוא הלידה 
הגיע זמן לידה – כל הסימנים ללידה מתקרבתהגיע זמן לידה – כל הסימנים ללידה מתקרבת

את מקננת

מה זה קינון בהריון? כמו שזה נשמע. כשם שנקבת הציפור מכינה את הקן לקראת הגוזלים שיבקעו את מכינה את סביבתך לתינוק שלך.
מה תרגישי? שאת חייבת לעשות דברים שלא ממש אופייניים לך כמו: קרצוף מטורף של הבית, הכנת החדר לעולל, בישול כמויות מוגזמות של מזון והקפאתו ואפילו תשקיעי בבילויים זוגיים כי תיכף הכיף הזה ייגמר (לפחות לשנה הקרובה).

ההורמונים שלך משתוללים

מה זה? הורמונים שונים משחקים תפקיד בהתפתחות ההריון והם מסייעים להתפתחותו התקינה של העובר, אך לא פעם יש להם תופעות לוואי רגשיות. ההורמונים הקשורים לרוב לקינון הם אסטרדיול, פרוגסטרון ופרולקטין.
מה תרגישי? כל ההריון כנראה תחושי רגישות יתר אך לקראת הלידה הרגישות הזאת תתעצם. תתרגשי או תבכי מכל שטות. למזלך, קרובייך יודעים שזה לא את אלא ההורמונים שלך.  
 

הפקק הרירי נושר

מה זה? הרירית שמצטברת בתעלת צוואר הרחם בתחילת ההריון יוצרת מעין פקק שחוסם כניסת חיידקים וזיהומים לרחם. כשצוואר הרחם נפתח והרירית נדחפת החוצה מהנרתיק, הפקק הרירי נושר. זה קורה לרוב החל מהשבוע ה-37 או שבוע 38, והלידה יכולה להתרחש כמה שעות או אפילו שבועיים שלושה לאחר נשירתו. יש מקרים שהפקק הרירי נושר בלידה עצמה.
מה תרגישי? הפרשה צמיגית מהנרתיק ללא ריח מיוחד. לעיתים ההפרשה נראית כמו ריר שקוף, לעיתים היא מלווה במעט דם, יש פעמים שצבע ההפרשה צהבהב או חום. יש נשים שיראו את הפקק הרירי מספר פעמים, כל פעם חלק אחר שלו יצא.
מה עושים? אם את קרובה לתאריך הלידה אין צורך להיבהל מהתופעה ואת לא חייבת להפסיק את שגרת יומך. אם ההפרשה דמית וכמותה רבה כשל מחזור וסת הגיעי בדחיפות למיון חדרי לידה.

הבטן ירדה למטה

מה זה? העובר מתכונן ליציאה ויורד לכיוון האגן.
מה תרגישי? הרחם לוחץ פחות על הקיבה והריאות ואת תרגישי לפתע הקלה: הצרבות המטרידות נעלמות והנשימה שלך משוחררת יותר.

תכיפות במתן שתן

מה זה? העובר היורד לכיוון האגן מתחיל ללחוץ על שלפוחית השתן.
מה תרגישי? את מרגישה שאת חייבת לרוקן את השלפוחית בתדירות גבוהה מהרגיל.

ירידת מים

מה זה? פקיעת הקרומים המקיפים את שק מי השפיר. מי השפיר מאפשרים לעובר לזוז בחופשיות. הם מרפדים אותו, מגנים עליו מפני פגיעות ועוזרים לשמור על טמפרטורה קבועה. הקרומים שמקיפים את שק מי השפיר מהווים מחסום מפני חדירת זיהומים מהנרתיק וצוואר הרחם.
פקיעת קרומים מתרחשת, בדרך כלל, במהלך השלב הפעיל של הלידה, אך במקרים מסוימים מתרחשת ירידת מים בשלב מוקדם של ההריון לפני 34 שבועות, כאשר העובר אינו בשל עדיין. מצב זה נקרא "ירידת מים מוקדמת".
יש מגוון סיבות לירידת מים מוקדמת, ביניהן: זיהום של האם בעקבות מחלה (כמו למשל, דלקת בדרכי השתן, דלקת באיברי המין, מחלות מין), זיהום תוך רחמי (מתבטא בחום גבוה מעל 38 מעלות), אי ספיקה של צוואר הרחם, הריונות מרובי עוברים בעבר, ריבוי מי שפיר ועוד. בכל מקרה כזה, הגיעי בהקדם למיון חדרי לידה.
מה תרגישי? שמשהו מטפטף שם למטה. אולי תחשבי שהשתן ברח לך אבל הדליפה האיטית תימשך ויהיה לה ריח שונה מריח השתן. לעיתים הדליפה תהיה ברורה יותר ותרגישי כאילו ברז נפתח לו למטה ואי אפשר לסגור אותו.
 מה עושים? עלייך להגיע בדחיפות למיון חדרי לידה. 

דימום

מה זה? דמם וגינלי בכמות מרובה כמו של מחזור חודשי.
מה תרגישי? תבחיני בכתמי דם אדום וטרי.
מה עושים? עלייך להגיע בדחיפות למיון חדרי לידה.

צירים מוקדמים

מה זה? צירים המופיעים לפני השבוע ה-37 להריון. צירים אלו עלולים לגרום להתקצרות צוואר הרחם ופתיחתו, וכתוצאה מכך להביא ללידה מוקדמת ולהולדת פג. הפגות משמעותית יותר ככל שהלידה מוקדמת יותר.
הסיכוי לצירים מוקדמים קשור לכמה גורמים: הריון של תאומים או שלישיה, אם הייתה לך בעבר לידה מוקדמת או ירידת מי שפיר מוקדמת, אם מבנה הרחם שלך לא תקין. בחלק מהמקרים, המקור ללידה מוקדמת הוא בבעיה שלייתית. פעמים רבות בדיקה פתולוגית של השיליה עשויה להדגים שינויים אופייניים בכלי הדם השלייתיים (כגון נמקים ואוטמים). במקרים אלו מקובל להמליץ ליולדת ליטול בהריון הבא מדללי דם כמו אספירין. בחלק מהמקרים יש גורם זיהומי ללידה מוקדמת, כגון דלקת בשתן או זיהום במי השפיר. במצב כזה הסיכון להישנות לידה מוקדמת בעתיד הוא נמוך.
מה תרגישי? זוכרת את כאבי המחזור?! אז תכפילי את רמת הכאב. הבטן מתקשה, תחושי כאבים בבטן התחתונה ובגב התחתון.
מה עושים? כשיש ספק- אין ספק. לא מהססים ומתייצבים במיון חדרי לידה. בבדיקת האולטרה סאונד ייבדק העובר ואורך צוואר הרחם שלך. אם צוואר הרחם מקוצר ולהריון שלך עדיין לא מלאו 34 שבועות תקבלי זריקת סטרואידים בשם צלסטון. הסטרואידים עוברים את השיליה וגורמים להבשלת הריאות של העובר והפחתת הצורך בהנשמתו לאחר הלידה. הטיפול מפחית סיבוכי פגות במוח ובמעי. בנוסף, תטופלי בתרופות שונות דרך הווריד או דרך הפה במטרה להפחית ולהפסיק את הצירים. ההחלטה על סוג התרופה ומינונה  תלויה בדרגת הסיכון ללידה מוקדמת ובגיל ההריון.
חשוב שתשתי הרבה ותנוחי אך יחד עם זאת, תנהגי כרגיל: רדי לשירותים, התקלחי (אלא אם כן נאמר לך מפורשות להימנע מלעשות זאת) בנוסף, היי מודעת לגופך. דווחי לצוות הרפואי על תחושה של צירים, התקשויות של הבטן או לחץ במפשעה. הפחתה בתנועות העובר דימום, ירידת מים, או הפרשה חריגה מהנרתיק. זיכרי, ככל שתצליחי "למשוך" יותר את הריונך תינוקך יוולד בשל יותר.

צירים מדומים (ברקסטון היקס)

מה זה? התכווצויות של הרחם הבאות לידי ביטוי בהתקשות של הבטן המלווה לעיתים בכאב. מדובר בתופעה שכיחה מאוד, אלא שלא כל הנשים ההרות מודעות לה. חלקן יחושו יותר אי נוחות מאשר כאבים. יש כאלו שמרגישות צירים מדומים לאורך כל ההריון אבל לרוב הצירים המדומים מתרחשים בשליש האחרון להריון (החל משבוע 27) לפעמים תחווי הריון מלא ללא צירים מדומים, וזה תקין לחלוטין.
לא ברור מה גורם לצירי ברקסטון היקס להופיע, אבל לפעמים נראה שהם שכיחים יותר לאחר פעילות גופנית מאומצת או בעקבות התייבשות או אחרי קיום יחסי מין.
מה תרגישי? צירים לא סדירים שתדירות הופעתם אינה עולה בהדרגה. הם ייפסקו כשתשתי הרבה או כשפשוט תנוחי. 
מה עושים? זה תלוי אם מדובר בצירים מדומים או בצירים אמיתיים. כדי לענות על השאלה שימי לב לנקודות הבאות:

  1. היכן כואב לך? הכאב האופייני לברקסטון היקס מרוכז בדרך כלל בבטן, לעומת צירים, שבמקרים רבים מורגשים יותר מהגב, לפעמים עם הקרנה לירכיים ואז לבטן.
  2. מה את מרגישה? הצירים המדומים מורגשים בעיקר כהתכווצויות וכאי נוחות ולא ככאבים.
  3. מה תדירות הצירים? צירים מדומים יופיעו כאירועים אקראיים, לא סדירים. גם משך הזמן שהם אורכים אינו משתנה. (בניגוד לצירים שמובילים ללידה שתדירותם ועוצמתם הולכים ועולים).

כשתגיעי למיון חדרי לידה ותדווחי על כאבים שאינך יודעת אם הם צירי ברקסטון היקס או צירים רגילים, הצוות הרפואי יקשיב לדיווחייך, יתחקר אותך לגבי מיקום הכאבים ותדירותם. בנוסף תחוברי למוניטור כדי לראות אם יש פעילות רחמית ואם יש שינוי בצוואר הרחם בתגובה לצירים האלה. בנוסף, הרופא יערוך לך בדיקה חיצונית ימשש את הרחם וייתכן שיבצע בדיקה וגינלית.

צירי לידה 

מה זה? התכווצויות של שריר הרחם שיש להם שלושה תפקידים: לגרום לצוואר הרחם להיפתח עד לפתיחה מלאה, לאחר מכן להוריד את התינוק לעבר תעלת הלידה ולבסוף הם משמשים להוצאת השיליה מן הגוף.
מה תרגישי? הציר מתבטא בכאב חד ועמוק שמלווה בהתקשות הבטן ובתחושה של חוסר נינוחות. תחושי התכווצות שמתחילה לרוב מהגב ונמשכת לעבר הבטן, ולעתים הכאב וההתכווצויות יתחילו ישירות מהבטן. צירים יכולים לגרום לתחושה של לחץ בבטן התחתונה ולכאבי גב.
מה עושים? יש שני שלבים בתהליך הלידה שבכל אחד מהם תנהגי אחרת. השלב הראשון הוא השלב הלאטנטי (הסמוי). הוא מתחיל בצירים לא סדירים ומסתיים בפתיחה של 3 ס"מ, שבו קיימים צירים סדירים וכואבים. זהו שלב ממושך האורך לעיתים 20 שעות ויותר. עוצמתם של הצירים בשלב זה נסבלת, תדירותם משתנה ומתקיימות בהן הפסקות לא אחידות. ההמלצה שלנו היא לתזמן, בדקי כמה זמן חולף מתחילת הציר עד להופעת הציר הבא וכמה שניות אורך כל ציר. שימי לב גם לכאב. האם הוא מתגבר יחד עם תגבור הצירים. רשמי את ממצאייך. סביר להניח, שכשתגיעי לבית החולים תישאלי על כך.
כדאי לדעת: צירים סדירים הם אלו שנמשכים כדקה, כשהזמן שעובר בין ציר לציר הוא בין 7-5 דקות. 
את השלב הלאטנטי את יכולה לעבור בבית, בסביבה הרגועה והבטוחה שלך. עמעמי אורות, התנועעי, נשמי עמוק נשימת בטן, בקשי מבן זוגך לעסות לך את הגב התחתון, השמיעי קולות נמוכים, אכלי ושתי כדי לקבל אנרגיה לתהליך המצפה לך. היציאה לבית החולים מומלצת כאשר הצירים הופכים לסדירים ומופיעים כל 4-5 דקות, וכל ציר נמשך מעל דקה.
השלב השני הוא השלב האקטיבי ולרוב הוא מתרחש בבית החולים. זהו שלב מהיר יותר ונמשך בממוצע כ-8 שעות בלידה ראשונה, מתחיל בפתיחה של 3 ס"מ ומגיע לפתיחה של 10 ס"מ. הצירים נעשים צפופים וחזקים יותר, והם יגיעו כל 3-5 דקות. בשלב הזה תחוברי לעירוי לווריד. העירוי ניתן כדי לשמור על וריד פתוח למקרה הצורך, וכדי לקבל תרופות והכנה לאלחוש אפידורלי. בשלב זה יקבל הצוות הרפואי החלטה לגבי מתן  משככי כאבים לפי בחירתך. בלידות מורכבות כמו לידת תאומים, הרופא יחליט על סוג התרופה.
את יכולה לעשות כל מיני דברים כדי להקל על כאבייך וכדי לקדם את התהליך. התנועעי, ואם את לא מחוברת לצינורות או לרצועות המוניטור תישעני על 6 כשאת רכונה על כדור פיזיו, או משענת מורמת של מיטת הלידה או על כרית, היי קשובה לקצב הצירים ולרפלקס המבקש ללחוץ. את יכולה לשבת על כדור פיזיו ואפילו לרקוד עם עצמך או עם בן זוגך.
ואם כבר אנו בעניין של בן זוג או כל מלווה אחר, כדאי שתדעי שיש להם תפקיד חשוב בכל התהליך. הם יכולים לסייע ביצירת אווירה חמה ועוטפת בחדר, שתגביר את הפרשת הורמון האוקסיטוצין באמצעות עמעום האורות בחדר, עיסוי הגב התחתון וכפות הרגליים שלך, הנחת מגבות חמות על הגב התחתון והירכיים שלך ועוד.