בלוג הריון ולידה

דיקור סיני בלידה

בחדרי הלידה בקריה הרפואית רמב"ם משולבים מזה כארבע שנים טיפולי דיקור סיני להרגעה, שיכוך כאבים וזירוז לידה. איך זה בדיוק עובד ולמה יותר ויותר נשים מבקשות את זה?

דיקור סיני בלידהדיקור סיני בלידה

נעמי כהן

בתרבות המערבית הכאב מתפרש כשלילי כשהאסוציאציה המיידית היא למצב של חולי. כמעט ואין סבילות לכאב, הוא נתפס כגורם שיש להעלימו וההתייחסות כלפיו מהולה בפחד ורתיעה. אלא שכאב בלידה הוא לרוב בלתי נמנע. ואולי משום כך, אחד החששות העיקריים של אישה לקראת לידה קשור בכאב. נשים רבות עומדות בפני דילמת האפידורל: לסבול את הכאב וללדת באופן טבעי או לקבל זריקת אפידורל שתשכך את הכאב אך אולי להסתכן בפעולת ההרדמה או בהאטה בהתפתחות הלידה? דילמה.

המטפלת קארה פרר סוקולובסקי, מומחית ברפואה סינית בתחום הגינקולוגיה הריון ולידה במערך המיילדותי רמב"ם, מציעה דרך אחרת: טיפול המשלב דיקור סיני במחטים דקיקות ומגע ולחיצות על גבי נקודות המקלות על הכאב ומקדמות את הלידה. לפי הרפואה הסינית, כאב וחולי הם מצבים של תקיעות וזרימה לא נכונה בגוף. מחט הדיקור מגרה סיבי עצב והגירוי הזה גורם להפעלה של חומרים כימיים שמשתחררים ומסייעים להרגעה, ריכוך והרפיה.

"כשאישה נכנסת לחדר לידה וחווה מתח וכאב, רמות האדרנלין בגופה עולות וגורמות להפעלתה של המערכת הסימפתטית (ראה מסגרת), שמעצימה את תחושת הכאב", היא מסבירה, "המתח והלחץ מפריעים למערכת העצבים ולמערכת ההורמונאלית לתפקד במהלך הלידה. הדיקור והמגע בנקודות ממוקדות, מעוררים את המערכת הפארא-סימפתטית, כך שמופרשים הורמונים מסוימים כמו אנדורפינים, הגורמים לתחושות נעימות בגוף ולהיווצרות הרפיה. במצב זה הורמון האוקסיטוצין, שהוא ההורמון החשוב בתהליך הלידה יכול להיות מופרש בכמויות הרצויות. כתוצאה מכך, רמות העומס והכאב של הציר יורדות בכ-30 אחוז ומשך הלידה מתקצר בכשעתיים בממוצע".

איך את גורמת ליולדת לשתף איתך פעולה? 

"ראשית, באמצעות הכנה לקראת הלידה ותהליך מחשבתי שכתוצאה ממנו היולדת תבין שהכאב מקדם, מעצים ומביא אותה ללידה. ההבנה הזאת תאפשר לה בזמן הציר לנשום, להרפות ולהתקדם ללידה. שנית, חשוב מאוד להיות קשובים ליולדת. רוב היולדות בבית החולים רוצות וזקוקות לתמיכה. לכן גם אלו שעברו בעבר טיפול בדיקור וגם אלו שאינן מכירות את הטיפול נענות, בדרך כלל, בחיוב לתמיכה מסוג זה ולהנחיות לנשימה נכונה ,דמיון מודרך ותנועתיות שמקלה על הכאב. העיקרון הוא להקשיב לפחדים של היולדת ולאפשר לה להרפות".
 שלא כמו אפידורל, הדיקור אינו משתק. "אמנם אי אפשר לגרום למצב שהיולדת לא תרגיש את הכאב, אבל בעבודה משותפת אנו מאפשרים לה להרפות ולהירגע עד לקבלת האפידורל או לחוות לידה טבעית מבלי לחוות לחצים ומתחים נלווים".

האם הדיקור מותר לכולן?

"כן. הדיקור יכול להקל על נשים שלא יכולות לקבל אפידורל מסיבות שונות (כמו במקרים של בעיה בקרישת דם או בעיה במבנה עמוד השדרה ועוד). ניתן לדקר בכל שלבי הלידה, הטיפול מותאם ליולדת ולשלב שבו היא נמצאת בתהליך הלידה".

במסגרת  המושגון

אנדורפינים: חלק מקבוצה של חומרים כימיים (נוירוטרנסמיטורים)  המצויים באופן טבעי במוח ומופרשים מבלוטת יותרת המוח. יש להם תפקיד חשוב בשליטה על כאב ועל התנהגות רגשית כמו פחד, מתח והנאה. האנדורפינים ידועים כגורמים לתחושה טובה ושיכוך כאב.

אוקסיטוצין: הורמון המכונה גם "הורמון האהבה". הוא מכווץ את הרחם בזמן הלידה ומקל על הפרשת החלב הזמן ההנקה. האוקסיטוצין מופרש אצל נשים וגברים בזמן אורגזמה.

מערכת העצבים הפארא-סימפטטית
: תת מערכת של מערכת העצבים האוטונומית שאחראית על פעולות הרגעה ושימור כשהגוף נמצא במנוחה, בנוסף, אחראית מערכת זאת על האטת פעולות הגוף בעת לחץ או מצבים מאיימים על מנת לאפשר לגוף להגיב כראוי.

המערכת הסימפטטית
: תת מערכת במערכת העצבים האוטונומית הפועלת לתגובות מידיות באדם במצבי לחץ חירום או מתח ומכינה את הגוף למאבק או לנסיגה.

מרידיאנים
: לפי הרפואה הסינית אלו ערוצי אנרגיה הקיימים בגופנו שנועדו להזרים צ’י (אנרגיית חיים) לאיברים השונים. מה שפוגע בזרימת הצ’י הן חסימות במרידיאנים, וכן מצבים של חוסר צ’י או עודף צ’י. טיפול ברפואה סינית נועד לאזן את אנרגית הצ'י ולהבטיח זרימה תקינה בכל הגוף.