צליאק

מחלת הצליאק נגרמת עקב אי סבילות המעי לחלבון בשם גלוטן - חלבון המצוי בדגנים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.
הטיפול היחיד במחלה זו הוא הימנעות מוחלטת, לכל החיים, מאכילת מזונות המכילים גלוטן.
חוסר טיפול במחלה יביא למבנה פגום של רירית המעי הדק ולספיגה לקויה של רכיבי המזון. 
הוצאת גלוטן מהתפריט יפסיק את הסימפטומים של המחלה, יתקן את הנזקים שנגרמו למערכת העיכול וימנע נזקים נוספים בעתיד.

מזונות אסורים לחולי צליאק (רשימה חלקית)

חיטה – קמח חיטה לבן / מלא וכל סוגי המאפים והמזונות המבוססים עליו- לחם, פיתות, מצות, עוגות, עוגיות, אטריות, דגני בוקר, קרקרים, קרוטונים, שקדי מרק, בורגול, סולת, קוסקוס, סובין חיטה, כוסמין, עשב חיטה, גרעיני חיטה, חיטת דורום, עמילן חיטה , חומץ מדגניים.
שעורה- גריסי פנינה, לתת (Malt) - בירה שחורה, חומר טעם לתת (בדגני בוקר).
שיפון- לחם, מצות, קרקרים.
שיבולת שועל- קוואקר, גרנולה, סובין שיבולת שועל.
מזונות מעובדים- כגון: נקניקיות, שניצלים ועוד.
מזונות נוספים- אבקות מרק, תבלינים לא טהורים (תערובות תיבול), חטיפים כגון ביסלי, ויסקי.

כל מזון שלא יודעים בוודאות שהוא נטול גלוטן- לא אוכלים! (עד לבירור ודאי)

מזונות מותרים

דגנים - אורז, תירס, כוסמת, קינואה, טף, אמרנט, סורגום, דוחן.
קטניות - עדשים, שעועית לבנה, חומוס, סויה, אפונה.
בשר טרי (לא מעובד) - בקר, עוף, הודו, דגים.
ירקות – כולל תפו"א, בטטה.
פירות – כל הסוגים.
מוצרי חלב - ללא תוספת דגנים - גלוטן.
ביצים
פיצוחים ופירות יבשים - יש להקפיד  לקנות באריזות סגורות ולוודא שאינם מכילים גלוטן!
מזונות נוספים - קמח ללא גלוטן, טפיוקה, דייסות קורנפלור ואורז ועוד.

  • קיימים מוצרים נטולי גלוטן רבים, מגוונים וטעימים.
     ניתן לרכשם ברשתות המזון הגדולות וחנויות טבע. (רשימת חנויות מפורטת באתר העמותה לצליאק בישראל). 

עם אבחון המחלה, מומלץ מאד ליצור קשר עם עמותת צליאק בישראל (ע"ר). העמותה מוציאה לאור מדריך המכיל מידע עדכני ורשימת מזונות מותרים/אסורים לחולי צליאק.

עמותת צליאק בישראל טלפון- 03-6781481
 
כתובות אינטרנט שימושיות:
www.celiac.org.il
[email protected]