צליאק

צליאק

מחלת הצליאק נגרמת עקב אי סבילות המעי לחלבון בשם גלוטן- חלבון המצוי בדגנים חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת- שועל.
הטיפול היחיד במחלה זו הוא הימנעות מוחלטת, לכל החיים, מאכילת מזונות המכילים גלוטן.
חוסר טיפול במחלה יביא למבנה פגום של רירית המעי הדק ולספיגה לקויה של רכיבי המזון.
סילוק הגלוטן מהתפריט יפסיק את הסימפטומים של המחלה, יתקן את הנזקים שנגרמו למערכת העיכול וימנע נזקים נוספים בעתיד.

מזונות אסורים לחולי צליאק (רשימה חלקית):
קמח חיטה לבן/ מלא/ שיפון וכל סוגי המאפים המבוססים עליו- לחם, מצות, פיתות, עוגות, עוגיות, אטריות, דגני בוקר. בורגול, קוסקוס, קוואקר, גרנולה, גריסים. מזונות מעובדים כגון נקניקיות, שניצלים. דייסות לתינוקות (סולת ודגנים מלאים). אבקות מרק, בירה, ויסקי, תבלינים לא טהורים (תערובות תיבול). חטיפים כגון ביסלי.
מקורות סמויים: מוצרים שעברו בקו ייצור לא נקי ועלולים להכיל גלוטן.
כל מזון שלא יודעים בוודאות שהוא נטול גלוטן- לא אוכלים! (עד לבירור ודאי)

מזונות מותרים:
אורז, תירס, בשר טרי לא מעובד (כולל בקר, עוף, הודו, דגים), ירקות, פירות, קטניות, תפוחי אדמה, טפיוקה, קינואה, ביצים, מוצרי חלב (ללא תוספות דגנים – גלוטן), שמנים, דייסות קורנפלור ואורז. קמח ללא גלוטן.
קיימים מוצרים נטולי גלוטן רבים, מגוונים וטעימים. ניתן לרכשם ברשתות המזון הגדולות וחנויות טבע. (רשימת חנויות מפורטת נמצאת באתר העמותה לצליאק בישראל).

עם אבחון המחלה, מומלץ מאד ליצור קשר עם עמותת צליאק בישראל (ע"ר). העמותה מוציאה לאור מדריך המכיל מידע עדכני ורשימת מזונות מותרים/אסורים לחולי צליאק.

« עמותת צליאק בישראל, רח' הבילויים 40 , רמת גן, מיקוד 52297, טל' - 03-6091222.
« כתובות אינטרנט שימושיות:
www.celiac.org.il
« פורום לחולי צליאק באתרים תפוז ו-YNET
נכתב ע"י נוגה זיו ושלומית איצקוביץ'