זרחן הינו מינרל חיוני לגוף בעיקר לבניית עצם ויצור אנרגיה. הזרחן יחד עם הסידן בונים עצם חזקה ובריאה. כאשר הכליות מתפקדות באופן תקין, עודפי הזרחן מתפנים בשתן.
במטופלים עם אי ספיקת כליות ובמטופלי דיאליזה, אכילה מרובה של מזונות עשירים בזרחן תגרום לעלייתו בדם.
רמות זרחן גבוהות מביאות לירידה ברמות הסידן, וליציאת סידן מן העצמות ובעקבות זאת החלשות העצם.
רמות גבוהות של זרחן וסידן יכולות לפגוע בלב בכלי הדם בשל שקיעה של החומרים הללו ברקמות. שקיעה של סידן וזרחן ברקמות רכות יכולה לגרום לגרד בעור.
ניתן להוריד את רמות הזרחן על ידי צמצום צריכת מזונות עשירים בזרחן וכן בעזרת תרופות קושרות זרחן, הניתנות ע"י מרשם רופא ובהמלצתו. את התרופות יש ליטול בזמן ארוחה .
מהי רמת זרחן תקינה בדם ?
4.5-2.5 מ"ג/ד"ל – בקרב אנשים בריאים ומטופלים עם אי ספיקת כליות
5.5-3.5 מ"ג/ ד"ל – בקרב מטופלי דיאליזה
מזונות מהם רצוי להימנע : ( ניתן לצרוך בכמות מוגבלת לפי הנחיית הדיאטנית )
- חלב ומוצרי חלב ניגר - לבן, אשל, גיל, יוגורט, מעדנים, גלידה.
- גבינות - צהובות, מותכות
- דגים - כל הסוגים פרט ל : בקלה, סול, בורי, נסיכת הנילוס, טונה, לוקוס.
- בשר - פסטרמה הודו, נקניקים, נקניקיות,איברים פנימיים פרט ל : קורקבנים ולשון.
- ביצה - חלמון ביצה
- זרעים - כל סוגי הגרעינים, שקדים אגוזים, בוטנים, צנוברים, פיסטוקים, שומשום, טחינה, חלבה.
- קטניות - שעועית לבנה יבשה, אפונה יבשה, עדשים, חומוס, פול, סויה ומוצריה.
- דגנים מלאים - חיטה מלאה, לחם שחור, אורז מלא, שיבולת שועל, שיפון, כוסמת, בורגול.
- ירקות ופירות - ארטישוק, ברוקולי, כרוב ניתנים, אספרגוס, בטאטה, תירס, אפונה ירוקה, שעועית צהובה/ירוקה, כרוב, תרד, במיה, פטריות, תפוחי אדמה, פירות יבשים וקוקוס.
- שונות - גלידה, שוקולד, קקאו, ערמונים.
מזונות עם תכולת זרחן נמוכה יחסית : ( ניתן לצרוך בכמות מוגבלת לפי הנחיית הדיאטנית )
- חלבון ביצה, שמנת חמוצה, גבינה לבנה/קוטג' – 100 גר' ביום, כל סוגי הבשר, לחם לבן, מוצרים מקמח לבן, סולת, קוסקוס, אורז לבן, פסטות למיניהן.
מזונות ללא זרחן:
סוכרים, דבש, שמנים בכבישה קרה, חמאה.
נכתב ע"י עליזה פלנט ודנה ויינר